home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
21.05.2023
FAPTUL DIVERS

O SHAORMA PENTRU UN GURMAND ADEVARAT!

O shaorma gigant fost pregătită, duminică, în ultima zi a Zilelor oraşului Ploieşti, eveniment care marchează 520 de ani de atestare documentară a Ploieştiului. Preparatul, la care au contribuit doi bucătari profesionişti, a fost împărţit primilor 520 de ploieşteni care au vrut să o deguste, relatează News.ro. Shaorma gigant pregătită duminică la Ploieşti a măsurat 125 de metri lungime. „Gurmanzii ploieşteni au avut, astăzi, o mega surpriză la Zilele Municipiului Ploieşti 2023! O shaorma gigant a fost realizată special, în zona street food, pentru a marca acest eveniment. Deoarece anul acesta se împlinesc 520 de ani de atestare documentară a Ploieştiului, primii 520 de ploieşteni au putut degusta gratuit din savurosul preparat culinar”, anunţă Primăria Ploieşti, organizatorul evenimentului Zilele oraşului Ploieşti.O echipă de bucătari coordonată de doi profesionişti a lucrat la prepararea shaormei. La realizarea preparatului, bucătarii au folosit 100 de kilograme de carne, 50 de kilograme de varză, 50 de kilograme de cartofi, 50 de kilograme ceapă şi tot atâtea de castraveţi, dar şi 50 sosuri speciale şi aproximativ 6 kilograme de mirodenii.Dca tot era gratis, un parlamentar ar fi mancat-o pe toata!

URSUL CARE MERGE LA SCOALA!

Autorităţile din oraşul prahovean Comarnic au anunţat, duminică după-amiază, că o şcoală din localitate va fi păzită, începând de luni, de către trei poliţişti locali. Măsura a fost luată după ce în zona în care este amplasată unitatea de învăţământ şi-a făcut apariţia un urs, în mod repetat, în ultima perioadă, relatează News.ro.Ca urmare a apariţiei unui urs în apropierea unităţii şcolare din Vatra Sat, începând de mâine, 22 mai 2023, de la orele 06.00 şi până seara la încheierea cursurilor şi la plecarea ultimului copil din şcoala, trei reprezentanţi ai Poliţiei Locale vor patrula zilnic în curtea Şcolii Nr. 2 şi în jurul acesteia, precum și pe strada Garlici, acţionând cu semnale acustice și luminoase ale autoturismului din dotare, în vederea asigurării protecţiei elevilor și a personalului unităţii, precum și a îndepărtării rapide a animalului în caz de nevoie!”, a anunţat duminică după-amiază, pe Facebook, Primăria oraşului Comarnic.Greva profesorilor rezolva problema! Ursul va gasi scoala goala!

CIOLACU DA CU MATUROIUL IN PNL!

Iata ce ce declara Ciolos despre manevrele PSD:”Politic, PNL-ul e cam măturat mai nou de PSD, văd că PSD face ce vrea cu ei. Evident, mai ales acum. Au avut un protocol tocmai ca această schimbare de prim-miniştri să treacă foarte repede şi văd că acum PSD nu vrea să îl mai respecte şi vor să menţină ministere. Domnul Ciolacu nu mai vrea să facă schimbarea până nu se rezolvă problemele. Ceva de genul: Nicule, ia tu scaltoacele astea că nu vreau să le duc eu”, a spus Cioloş la Prima News, despre relaţia din coaliţia de guvernare. El a arătat: ”Una e să guvernezi ca să rezolvi nişte probleme şi alta e să vrei să guvernezi doar cu gândul la punctele din sondaje şi la alegerile din 2024. Nu sunt concentraţi pe nevoile din învăţământ, sănătate, PNRR, nu sunt preocupaţi de Schengen”. Întrebat despre suspendarea negocierilor din coaliţie, Cioloş a arătat că în opinia sa, ”astfel de crize din educaţie, or să apară şi în sănătate, nu pot fi rezolvate credibil decât de un guvern care are un mandat în lunile şi anii următori”. ”Interpretarea mea este că domnul Ciolacu nu vrea să îşi asume bobârnacii, vrea să îi lase la PNL care a devenit deja calul de bătaie ale PSD şi nu vrea să îşi asume fotoliul de prim-ministru chiar dacă ei sunt acolo”, a mai spus Dacian Cioloş.  Europarlamentarul a afirmat că Marcel Ciolacu este acum şi la Putere şi în Opoziţie. ”Când e nevoie să împartă bani la primari sau prin alte părţi ee la putere cînd e de asumat decizii, nu e treaba lui, e treaba premierului, el trimite scrisori guvernului, cum am văzut cu scandalul cerealelor”, a comentat Cioloş. Se inseala! Nu mult, dar se inseala!

GREVA PROFESORILOR, BUCURIA ELEVILOR!

După trei ore de negocieri, profesorii au ieșit mai nemulțumiți decât au intrat la Guvern. Nu sunt de acord cu nicio propunere venită din partea premierului. Așa că de mâine vor să înceapă cea mai mare grevă generală din învățământ”, transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.Sindicaliștii cer majorarea salariului profesorilor debutanți de la 2.700 de lei, cât este în prezent, la 4.000 de lei. Și ca venitul unui dascăl aflat la final de carieră să depășească 6.000 de lei, cu aproape 2.000 mai mult față de pragul din acest moment. 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din personalul auxiliar nu vor avea activitate de mâine în şcoli şi grădiniţe. Potrivit informaţiilor Observator, premierul le-a explicat în spatele uşilor închise sindicaliştilor că este cel mai prost moment pentru grevă din ultimii 10 ani, pentru că se produce instabilitate atunci când se schimbă un guvern cu altul. „Este absolut greu de explicat copiilor. În preajma examenelor, venim acum şi întărim această emoţie cu o situaţie care poate să degenereze într-o grevă generală”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Nu mai bine ung scolile cu slanina, sa le manance cainii?

CIOLACU O INCURAJEAZA PE MAIA SANDU!

Iata ce declara;”România şi Republica Moldova vor fi din nou împreună, în Uniunea Europeană, într-o comunitate fără frontiere, în care vom putea să construim mai departe legături ce nu vor mai putea fi niciodată puse sub semnul întrebării de forţele anti-democratice de la Est. Calea europeană necesită eforturi, reformele ce trebuie realizate implică decizii, dar, la finalul drumului, vom fi mai aproape într-o Uniune care oferă garanţia păcii şi a unei şanse reale la dezvoltare. România va fi acolo pentru a susţine Republica Moldova în tot acest proces şi în realizarea obiectivelor menţionate în rezoluţia adoptată astăzi, şi nu numai”, a scris liderul social-democrat în postarea sa.
El a menţionat că „va continua să se implice” pentru sprijinul României acordat Republicii Moldova să fie „tot mai consistent”.”În ultimele săptămâni, m-am întâlnit şi am discutat cu numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor de la Chişinău şi i-am asigurat că, aşa cum am susţinut realizarea reuniunii celor două Parlamente, voi continua să mă implic pentru ca sprijinul României să fie tot mai consistent, pentru că ţara noastră reprezintă poarta de intrare pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”, a afirmat Marcel Ciolacu.E foarte, foarte bine! Mai ramane ca si Putin sa fie de acord!

BYE, BYE BAHMUT!

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, anunță ocuparea în întregime a orașului Bahmut, din estul Ucrainei, unde se duc lupte grele de mai multe luni, scrie Reuters. „Astăzi la orele 12, Bahmutul a fost cucerit în întregime. Am cucerit întreg oraşul, casă cu casă”, spune Evgheni Prigojin într-un videoclip, în care apare în uniformă de luptă, alături de luptători Wagner.El a mai precizat că luptătorii Wagner se vor retrage din Bahmut pe 25 mai pentru a se reface.”În urma acţiunilor ofensive ale unităţilor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei din unitatea +Sud+, eliberarea oraşului Artemivsk este completă”, a spus ministerul Apărării, Serghei Șoigu, folosind numele sovietic al localităţii.Ulterior, Vladimir Putin a felicitat gruparea WAgner și armata rusă pentru „finalizarea operaţiunii pentru eliberarea oraşului Artemivsk”, potrivit TASS.De cealaltă parte, oficiali de la Kiev nu au recunoscut victoria totală a forțelor ruse.”Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut”, spune Serghi Cervatîi, purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Totodată, viceministrul Apărării de la Kiev, Ganna Maliar, a transmis pe Telegram că luptătorii ucraineani controlează „anumite instalaţii industriale şi infrastructuri”, precum şi clădiri de apartamente, deşi „situaţia este critică”.Însă președintele Volodimir Zelenski, aflat la summitul G7 de la Hiroșima a confirmat anunțul Moscovei. El le-a spus jurnaliștilor că orașul Bahmut, din estul Ucrainei este „distrus”.”A rămas foarte puțin din oraș”, a precizat acesta.Întrebat dacă Bahmut se află sub controlul Kievului, președintele ucrainean a spus:„Cred că nu. De astăzi, este doar în inimile noastre”.Cum spunea cineva;NASOL MOMENT, MISTO COLIVA! Sa beneficiezi de toata logisica NATO SI SA FII DOBORAT DE O ARMATA RUSA CARE LUPTA CU ARME RUDINITE DIN 1944, AL CAREI LIEDER E PE MOARTE, NU E PREA GROZAV!

CURIOZITATI

  1. Piramidele egiptene au fost construite acum peste 4.500 de ani și încă fascinează oamenii din întreaga lume.
  2. Colosseumul din Roma, construit în secolul I d.Hr., este cel mai mare amfiteatru roman și a fost locul unor lupte cu gladiatori și evenimente spectaculoase.
  3. William Shakespeare este considerat unul dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile și autorul a peste 30 de piese de teatru.
  4. Revoluția franceză a avut loc în perioada 1789-1799 și a dus la căderea monarhiei și instaurarea Republicii Franceze.
  5. Prima călătorie a exploratorului Cristofor Columb către America a avut loc în anul 1492.

Geografice:

  1. Muntele Everest, situat în Himalaya, este cel mai înalt vârf muntos din lume, cu o altitudine de aproximativ 8.848 de metri.
  1. Sahara, situată în nordul Africii, este cel mai mare deșert uscat din lume, cu o suprafață de aproximativ 9,2 milioane de kilometri pătrați.
  2. Amazonul este cel mai lung fluviu din lume, cu o lungime de aproximativ 6.400 de kilometri, și adăpostește o mare varietate de specii de plante și animale.
  3. Insula Bora Bora, situată în Polinezia Franceză, este renumită pentru plajele sale spectaculoase și lagunele turcoaz.
  4. Marele Zid Chinezesc se întinde pe o distanță de aproximativ 21.196 de kilometri și este una dintre cele mai impresionante construcții din lume.

Viața animalelor:

  1. Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului și este o specie domesticită de peste 10.000 de ani.
  1. Elefanții sunt cei mai mari mamifere terestre și pot atinge o greutate de până la 12.000 de kilograme.
  2. Chameleonii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a-și schimba culorile și de a se adapta mediului înconjurător.
  3. O struțo-cămilă poate supraviețui fără apă timp de mai multe zile și poate alerga cu o viteză de până la 70 de kilometri pe oră.
  4. Balena albastră este cel mai mare animal care a existat vreodată pe Pământ, cu o lungime de până la 30 de metri și o greutate de până la 200 de tone.

Viața plantelor și insectelor:

  1. 16. Copacul sequoia gigantă este cel mai înalt copac de pe Pământ, ajungând la înălțimi de peste 90 de metri. Floarea Rafflesia arnoldii este cea mai mare floare din lume și poate atinge un diametru de până la un metru.
  2. Planta Venus Flytrap (Dionaea muscipula) este o plantă carnivoră care se închide rapid atunci când insectele se apropie de ea.
  3. Furnicile sunt cunoscute pentru organizarea lor socială complexă, cu caste specializate și comunicare chimică.
  4. Albinele sunt esențiale pentru polenizarea plantelor și producerea mierii, iar o singură albină poate vizita până la 2.000 de flori într-o singură zi.

Medicale:

  1. ADN-ul uman este alcătuit din aproximativ 3 miliarde de perechi de baze azotate și este responsabil de transmiterea informațiilor genetice de la o generație la alta.
  1. Penicilina, descoperită de Alexander Fleming în 1928, a fost primul antibiotic utilizat în tratamentul infecțiilor bacteriene.
  2. Cercetările arată că râsul poate reduce stresul, stimula sistemul imunitar și crește producția de endorfine.
  3. Inima umană bate în medie de aproximativ 100.000 de ori pe zi și poate pompa sânge la o distanță de peste 3 kilometri pe zi.
  4. Cățărătoarea Carolina (Gelsemium sempervirens) este o plantă care conține substanțe toxice, dar este folosită în medicină homeopatică pentru tratarea anumitor afectiuni
  1. În anul 1066, Bătălia de la Hastings a avut loc în Anglia, marcând începutul cuceririi normande și al domniei lui William Cuceritorul.
  2. Marele Incendiu din Londra din 1666 a distrus majoritatea orașului, dar a dus și la reconstrucția acestuia și la adoptarea unor norme de siguranță împotriva incendiilor.
  3. Revoluția Industrială, care a avut loc în secolul al XVIII-lea, a adus schimbări majore în producția și tehnologia industrială, ducând la transformări economice și sociale semnificative.
  4. Exploratorul Marco Polo a călătorit în China și alte țări asiatice în secolul al XIII-lea și a scris despre experiențele sale în cartea „Cartea minunilor lumii”.
  5. Bătălia de la Waterloo, care a avut loc în 1815, a dus la înfrângerea lui Napoleon Bonaparte și la sfârșitul Imperiului Francez.
  6. Primul zbor controlat cu avionul a fost realizat de frații Wright în anul 1903, deschizând calea pentru dezvoltarea industriei aeronautice.
  7. Războiul Civil American, care a avut loc între 1861 și 1865, a fost un conflict sângeros între statele nordice și cele sudice și a dus la abolirea sclaviei în Statele Unite.
  8. Invenția tiparului de către Johannes Gutenberg în secolul al XV-lea a revoluționat producția de cărți și a contribuit la răspândirea cunoașterii în întreaga Europă.
  9. Războiul Rece, care a avut loc între 1947 și 1991, a fost un conflict ideologic și politic între Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a marcat o perioadă de tensiune și rivalitate globală.
  10. Revoluția Americană, care a avut loc între 1765 și 1783, a dus la obținerea independenței de către coloniile americane față de Marea Britanie.
  11. Războiul de 100 de Ani, care a avut loc între 1337 și 1453, a fost un conflict între Anglia și Franța și a marcat schimbări semnificative în tactica militară și în organizarea războiului.
  1. ·  Renașterea, care a avut loc în Europa între secolele al XIV-lea și al XVII-lea, a fost o perioadă de reînviere a artelor, științei și culturii, marcând tranziția de la Evul Mediu la epoca modernă. Tratatul de la Versailles, semnat în 1919 după încheierea Primului Război Mondial, a stabilit condițiile de pace și a impus sancțiuni asupra Germaniei, având un impact semnificativ asupra politicii și economiei europene în deceniile următoare.
  2. Descoperirea mormântului lui Tutankhamon în 1922 de către arheologul britanic Howard Carter a fost una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie, aducând la lumină comorile și artefactele din Egiptul antic.
  3. Bătălia de la Stalingrad, care a avut loc între 1942 și 1943, a fost un punct de cotitură în cel de-Al Doilea Război Mondial, în care forțele germane au suferit o înfrângere decisivă la mâinile sovieticilor.
  4. Proclamarea Declarației de Independență a Statelor Unite în 1776 a marcat începutul luptei pentru independența față de Marea Britanie și a stat la baza formării unei noi națiuni.
  5. Descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming în 1928 a deschis calea pentru dezvoltarea antibioticelor, revoluționând tratamentul infecțiilor și salvând milioane de vieți.
  6. Războiul de Secesiune din Statele Unite, care a avut loc între 1861 și 1865, a fost un conflict intern între statele nordice și cele sudice, având ca principală cauză problema sclaviei și a drepturilor statelor.
  7. Bătălia de la Gettysburg, care a avut loc în 1863 în timpul Războiului de Secesiune, a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie și a marcat un punct de cotitură în favoarea Uniunii.
  8. Proclamarea Magna Carta în 1215 în Anglia a stabilit principii precum supremația legii și drepturile individuale, având un impact semnificativ asupra dezvoltării democrației și a statului de drept.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!