home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
ieri
FAPTUL DIVERS

MEDVEDEV, MAESTRUL DIPLOMAȚIEI CU PUMNUL ÎN GURĂ

Liderii europeni s-au strâns la Kiev să discute un armistițiu de durată în Ucraina, dar fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut o criză de nervi. Supărat pe amenințările cu noi sancțiuni dacă Rusia nu acceptă pacea, Medvedev a postat pe X un mesaj plin de „eleganță”: „Macron, Merz, Starmer și Tusk trebuiau să discute pacea la Kiev. În loc de asta, ei aruncă cu amenințări împotriva Rusiei. Fie un armistițiu care să dea un răgaz hoardelor banderite, fie noi sancțiuni. Credeți că este o chestie inteligentă, nu? Băgați-vă planurile de pace c… voastre de toate genurile”.

Vai, ce mai scandal diplomatic! Dmitri Medvedev, cavalerul subtil al politicii ruse, a aruncat o bombă de rafinament pe X, dând de pământ cu liderii europeni care îndrăznesc să viseze la pace. În loc să aplaude planurile de armistițiu, Dimitri al nostru a scos artileria grea: injurii și o poezie de mahala care ar face și un căruțaș să rosească. „Banderite”, „sancțiuni”, „planuri de pace c… voastre” – oare repetă pentru rolul de villain într-un film de acțiune? Până una-alta, Medvedev pare că ar prefera să joace şah cu tancurile decât să stea la masa negocierilor. Poate data viitoare trimite un emoji cu o floare, să pară mai pașnic, nu?


ROMÂNIA, LA UN PAS DE A DEVENI „JUNK” POLITIC ȘI ECONOMIC

România e pe muchie de cuțit: agenția S&P Global avertizează că, dacă haosul politic nu se oprește, țara riscă să piardă ratingul de credit investment grade și să ajungă la „junk”. Demisia premierului Marcel Ciolacu, cauzată de rezultatele alegerilor, a amplificat tensiunile. George Simion, eurosceptic și favorit în turul doi, sperie investitorii. Leul s-a prăbușit, costurile de împrumut cresc, iar accesul pe piața Eurobondurilor e afectat. Ratingurile României sunt deja la limita inferioară, iar o retrogradare ar agrava situația economică.

Bravo, România, ce mai spectacol politic! Parcă am fi în finala unui reality show: „Cine distruge economia mai repede?”. Marcel Ciolacu și-a dat demisia, leul face tumbe de rușine, iar S&P Global ne amenință că ne aruncă în groapa „junk” – adică acolo unde stau țările care confundă bugetul cu o pungă de pufuleți. George Simion, cu euroscepticismul lui de paradă, e ca un DJ care mixează haosul politic cu promisiuni de campanie. Investitorii fug ca de ciumă, Eurobondurile ne râd în nas, iar noi, cetățenii, ne întrebăm: oare ne mai permitem o shaorma după toate astea? Hai, măcar să ne râdem de criză, că de plâns ne-am săturat!


REGELE PHILIPPE, VATMAN DE TRAMVAI ȘI VEDETĂ ÎN LIÈGE

Regele Philippe al Belgiei a surprins pe toată lumea când a inaugurat o nouă linie de tramvai în Liège, urcându-se la volan. Monarhul a vrut să testeze provocările transportului în comun și s-a descurcat de minune cu bordul computerizat, salutând trecătorii. Evenimentul a fost o premieră pentru societatea de transport din Valonia, iar localnicii și compania au fost încântați de gestul regal.

Ei, poftim regalitate modernă! Regele Philippe al Belgiei a decis că e timpul să lase coroana și să pună mâna pe maneta de tramvai, ca un adevărat erou al navetiștilor. În Liège, majestatea sa a condus tramvaiul ca un profesionist, ba chiar a făcut cu mâna mulțimii, de parcă era la parada de Ziua Națională. Localnicii, în extaz, probabil se gândesc deja să-l pună șef peste transportul public. „Uite, regele știe să apese butoanele, nu ca șoferii noștri!”. Data viitoare, poate îl vedem pe Philippe reparând și șinele, că doar e omul bun la toate. Jos pălăria, sau mai bine zis, jos coroana!


LINDSAY HOYLE, COLECȚIONARUL DE CADOURI EXOTICE

Lindsay Hoyle, speakerul Camerei Comunelor, a declarat sute de cadouri primite din 2021 de la demnitari străini. Printre ele: rom din Insulele Cayman, whisky de la înaltul comisar al Indiei, cosmetice din Coreea de Sud, coșuri cu delicatese din Qatar și Anguilla, un model al HMS Bounty, brânză Ararat din Armenia, cravate, brandy, vinuri și un vin porto de 20 de ani de la ambasadorul Portugaliei. Cadourile reflectă relațiile internaționale și ospitalitatea globală.

 Lindsay Hoyle, omul care transformă diplomația în colecție de suveniruri demnă de un bazar oriental! Speakerul Camerei Comunelor e ca un Moș Crăciun al cadourilor exotice: rom din Cayman, whisky indian, brânză armenească, porto portughez – ce mai, o adevărată expoziție de bunătăți internaționale. Parcă-l și vedem desfăcând pachetele cu un zâmbet cât Big Ben-ul: „O, încă o cravată? Perfect, mai am loc în dulap!”. Să fie clar, Lindsay nu face politică, face inventarul ospitalității mondiale! Poate data viitoare primește și un elefant de la un maharajah, să fie colecția completă. Cheers, domnule speaker!


 PAPA LEON AL XIV-LEA, MILIONAR ÎN SĂRĂCIE LUCIE

Papa Leon al XIV-lea primește un salariu modest de 2.500 de euro lunar, dar beneficiază de cheltuieli acoperite de Vatican: flotă de autovehicule, fonduri de caritate, reședințe oficiale. Veniturile vin din donațiile credincioșilor, investiții și turism, inclusiv „Obolul Sfântului Petru”. Totuși, Vaticanul a avut un deficit de 70 de milioane de lire sterline în 2023, conform Daily Mail, ceea ce arată dificultăți financiare.

Sfinte Sisoe, ce viață grea duce Papa Leon al XIV-lea! Cu doar 2.500 de euro pe lună, săracul abia își permite o pizza la colț, nu? Noroc că Vaticanul îi plătește tot: mașini, palate, excursii caritabile – ce mai, un trai de cerșetor de lux! Donațiile credincioșilor și turiștii care se înghesuie să vadă Capela Sixtină țin visteria pe linia de plutire, dar, vai, deficitul de 70 de milioane de lire sterline arată că până și sfinții au probleme cu bugetul. Poate Papa lansează un OnlyFans divin sau vinde indulgențe pe TikTok, că altminteri cine mai salvează Vaticanul de faliment? Rugați-vă pentru contabilitate, fraților!


BEIJING, TÂRG DE MIRESE ȘI GINERI PE FIȘE PLASTIFIATE

În Beijing, părinții își promovează copiii prin CV-uri matrimoniale în parcuri, afișând detalii despre salariu, educație și locuință. Tinerii, însă, refuză căsătoria, preferând cariera și libertatea. Numărul căsătoriilor a scăzut la 6,1 milioane în 2024, un minim istoric. Guvernul chinez oferă subvenții pentru a stimula căsătoriile, dar tinerii, mai ales femeile educate, prioritizează fericirea personală, contribuind la o criză demografică.

Dragostea în Beijing e ca un târg de vechituri: părinții scot CV-urile copiilor la mezat, cu poze și specificații ca la electrocasnice – „băiat, 28 ani, inginer, apartament inclus, nu fumează”. Dar tinerii, săracii, zic „pas” și fug să-și trăiască viața, că doar n-o să se însoare ca să le facă pe plac mamei și tatei! Guvernul aruncă cu subvenții ca la loterie, dar femeile educate le râd în nas: „Vreți copii? Luați-vă o pisică!”. Cu doar 6,1 milioane de căsătorii în 2024, China parcă se pregătește să devină țara celibatarilor fericiți. Poate părinții trec la speed-dating în parc, că fișele plastifiate nu prea au succes!


CRAIOVA, CAPITALA DRIFTURILOR CU AMENDĂ

Trei tineri de 19, 21 și 24 de ani au fost prinși de Poliție făcând drifturi pe Bulevardul Decebal din Craiova, joi, 8 mai, între 20.30 și 22.00. Aceștia au primit amenzi de 810 lei fiecare și li s-a suspendat permisul pentru 30 de zile. Incidentul amintește de un șofer din Iași, amendat cu 7620 de lei pentru drifturi cu un sicriu legat de mașină, care a rămas și el fără permis.

Craiova, orașul unde cauciucurile plâng și amenzile zboară! Trei tineri au transformat Bulevardul Decebal într-un circuit de Formula 1 pentru săraci, cu derapaje demne de un film cu Vin Diesel. Poliția, vigilentă ca un vultur, i-a taxat cu 810 lei de căciulă și le-a luat permisele pentru o lună, să mai exerseze pe jos. Dar stai, că nu-s singurii artiști! Un geniu din Iași a ridicat ștacheta, făcând drifturi cu un sicriu legat de mașină – probabil ca să-și impresioneze vecinii de la cimitir. Cu 7620 de lei amendă, băiatul probabil vinde mașina să plătească. Morală: driftul e scump, fraților, mai bine dansați breakdance!


BERZELE DIN ȘINTEREAG, ÎN CRIZĂ DE LOCUINȚE

 În comuna Șintereag, berzele se confruntă cu o criză de „locuințe” din cauza lipsei suporturilor pe stâlpii de electricitate. Deși numărul berzelor a crescut, locurile pentru cuiburi sunt insuficiente. Distribuitorul de energie va monta noi suporturi, dar lucrările durează. Biologii spun că berzele nu vor depune ouă anul acesta, dar cuiburile rezistente sunt esențiale pentru a le atrage înapoi primăvara viitoare.

Săracele berze din Șintereag, victimele gentrificării rurale! Au venit în Bistrița-Năsăud cu visuri de cuiburi cochete, dar au găsit stâlpii de electricitate mai aglomerați decât un bloc din București. Distribuitorul de energie promite suporturi noi, dar până atunci, berzele stau ca refugiații, cu bagajele în cioc. Biologii plâng că n-o să vedem pui anul ăsta, dar hai să fim optimiști: poate berzele se apucă de Airbnb și închiriază cuiburi la vecine. Sau, cine știe, poate cer azil în alt județ, că agricultura intensivă le-a cam alungat din alte zone. Hai, Șintereag, fă un efort, că berzele merită un cartier rezidențial!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!