home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
11.01.2023
FAPTUL DIVERS

IARNA GREA POATE SA VIE/ CA AM CARD DE ENERGIE!

Românii cu venituri mici vor primi de la 1 februarie, prin poştă, cardurile de energie. Cu acestea vor putea să îşi cumpere lemne, să îşi plătească facturile la gaze, curent sau chiar la căldură, dacă stau la bloc şi primesc agent termic de la sistemul centralizat, potrivit Știrile TVR. Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe.Astfel, se acordă 700 lei/semestru, în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 şi 700 lei/semestru, în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.De această măsură vor beneficia: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.Cardurile de energie vor fi emise începând cu 1 februarie de Poşta Română, potrivit sursei citate.„Distribuirea cardurilor se va face acasă la domiciliu, la beneficiari. Beneficiarii nu trebuie să depună niciun efort. Trebuie doar să aştepte acasă şi poştaşul le va aduce şi acest card”, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan.Cei care nu pot ajunge la poştă pot folosi cardul de energie pentru plata facturilor direct la poştaş, care va fi dotat cu dispozitiv de citire a facturilor. Administratorii spun că până în momentul de faţă nu au primit nicio înştiinţare oficială despre cum va arăta sau cum vor emite documentul care să valideze datoriei pe care o are un locatar la căldură.Statul are la dispoziţie un miliard de euro, bani europeni, pe care îi poate folosi ca să îi ajute pe românii vulnerabili să îşi plătească facturile la energie.Busuioc crescut in casa/De fig nici ca ne mai pasa!

DE AI BANI, O S-O DUCI BINE/CA-TI POTI CUMPARA VECHIME!

Deputata USR Oana Ţoiu a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă.Conform unui comunicat USR, dacă iniţiativa va fi aprobată, „zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime” şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributive.„Sunt mulţi vârstnici care, sub şocurile facturilor la energie şi ale inflaţiei, nu au avut de unde să plătească contribuţiile pentru anii lipsă şi prelungirea termenului le va permite să obţină statutul de pensionar şi, implicit, pe cel de asigurat medical, esenţiale la bătrâneţe. De asemenea, propunem introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a precizat Oana Ţoiu.Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.„De asemenea, proiectul USR propune ca plata contribuţiei sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026. Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de şase ani, prin plata voluntară a contribuţiilor sociale, a fost folosită în 2021 de 20.000 de persoane”, se arată în comunicatul USR.Asa ca nu mai trebuie sa mergem la munca! Munca e pentru pakistanezi si pentru tractoare!

BODE-A PLAGIAT DISCRET, DAR TOT L-AU PRINS!

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat verdictul în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului de Interne Lucian Bode.Comisia UBB s-a autosesizat după ce au apărut în spațiul public noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în cazul tezei de doctorat a liderului liberal. În urma analizei lucrării, experții UBB au transmis că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, potrivit unui comunicat al Universității.„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată în hotărârea Comisiei de Etică.Din Guvern, sa arunce primul piatra ala care n-a plagiat!

ROMANIA E BERBECUL LUI BIDEN?

Propaganda de la Moscova amenință cu ștergerea României de pe hartă, după ce Rusia va câștiga războiul din Ucraina.Pentru propagandiștii ruși, țara noastră este următoarea țintă pe care ar trebui să o vizeze Vladimir Putin în războiul pe care l-a declanșat. Această perspectivă, a unui război purtat de Rusia contra Occidentului pe teritoriul României, este prezentată într-un articol din ziarul Pravda.Propagandiștii din Moscova văd în România una dintre viitoarele ținte ale armatei ruse, în războiul pe care îl poartă. Un articol publicat în ziarul Pravda, de Olga Lebedeva, susține că Rusia nu trebuie să oprească conflictul din Ucraina, ci să-l continue pe teritoriul românesc. În acest sens, publicația face referire la un așa zis război pe care Rusia îl poartă împotriva Occidentului, prin interpuși – proxy.Astfel, autoarea articolului susține că războiul ar trebui extins pe teritoriul altor state, chiar dacă consecința ar fi prăbușirea şi dispariția unor țări din Europa. Pe lista autoarei sunt menționate România, Polonia, Lituania și Finlanda.Din perspectiva Pravda, România este un stat mic pe care Statele Unite îl vor folosi ca bază de lansare a atacurilor contra Rusiei.„România este o țară mică pe care Statele Unite plănuiesc s-o folosească pe post de berbece contra Rusiei”, se arată în articolul propagandistic.Cateodata, propaganda rusa chiar o egaleaza pe cea americana!

CULMEA ISLAMISMULUI:FRATII TATE DAU LECTII DE MORALA!

Andrew Tate se declară un islamist convins. Fostul sportiv, aflat în arest în România pentru proxenetism, și-a expus recent credințele pe internet. El vorbea despre moralitate, credință și coran, în timp ce exploata sexual tinere, scrie Realitatea.net.El spunea că, deși s-a născut creștin, islamismul este religia supremă. De asemenea, critica tinerele creștine pentru că ies în oraș și consumă alcool. O apropiată a lui Tate a transmis recent că talibanii s-au arătat îngrijorați de soarta acestuia, spunând că occidentalii sunt oprimați de feministe. Influencerul americano-britanic, care a trecut la islam în 2021, spunea, însă, că nu duce religia la extreme. „Simt că nu mai există nicio altă religie. Mă întreabă lumea de ce m-am convertit, iar eu spun că nu o simt ca o convertire, simt că Dumnezeu e real și acum am devenit credincios. Și ei spun, ești credincios dinainte. Cum? Fiind creștin? Ce e Creștinismul? Cine nu e creștin? Mergeți să vedeți națiunile creștine, să vedeți cum trăiesc. Mergeți într-o biserică. Îi e cuiva frică de Dumnezeu? Nimănui. Fetele ies în oraș sâmbătă seara și beau și merg la biserică pentru că așa au făcut părinții lor. Dar nu există sentimente pentru religie. Islamul reflectă credințele mele personale. Am învățat că dacă nu ai standardele și nu ești o persoană puternică care să-și apere ideile vei fi distrus”, spunea Andrew Tate.Frații Andrew și Tristan Tate sunt arestați preventiv pentru 30 de zile. Mai exact, aceștia racolau tinere sub pretextul începerii unei relații de iubire, iar apoi le duceau într-o casă în care se aflau și alte fete și le obligau să producă clipuri postate ulterior pe site-uri de adulți, arată Tribunalul București în decizia de arestare preventivă a acestora.Judecătorii au explicat că lăsarea lor în libertate ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică, având în vedere gravitatea deosebită a infracţiunilor săvârşite, spunând că prin modul în care au acţionat au dovedit „un dispreţ fundamental pentru relaţiile sociale ocrotite de normele penale”.Cei doi frați milionari britanici Andrew și Tristan Tate au fost arestați sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane şi viol, decizia fiind luată de Tribunalul București în 30 decembrie. Alături de ei au fost arestate și două tinere – o fostă polițistă și iubita lui Andrew Tate – acuzate că îi sprijineau pe cei doi în activitatea infracțională.Daca doi proxeneti au ajuns sa ne dea lectii de morala, ceva nu prea e in regula!

BLESTEME CA LA USA ALTARULUI

Scandal fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Mitropolitul Irineu al Olteniei a blestemat preoţii şi credincioşii care merg la o biserică ce aparţine de mănăstirea Frăsinei, din Vâlcea. Aceasta este singurul lăcaş de cult secular de la noi din ţară, în care femeile nu au voie să meargă. Localnicii sunt revoltaţi că au rămas fără un loc de rugăciune. Patriarhia susţine că decizia e una corectă, dar blestemele nu îşi au locul.Din ce stiam noi, blestemele nu prea au ce cauta in Crestinism,dar cine suntem noi sa ne dam cu parerea?

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!