home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
01.02.2023
FAPTUL DIVERS

MORTUL VIU DIN LADA GOALA

Un român misterior din Sânnicolau Mare, județul Timiș, nu a putut fi declarat mort în instanță, deși acum ar avea peste 120 de ani. Judecătoria din Sânnicolau Mare, județul Timiș, a respins cererea prin care a fost cerută declararea judecătorească a morții unui bărbat despre care nu se știe mai nimic, în afară de faptul că în 1904 avea cel puțin 18 ani.Deși bărbatul ar avea acum chiar mai mult de 120 de ani, judecătorul responsabil de dosar a ales să respingă cererea, pe motiv că „în ciuda demersurilor întreprinse, reclamantul nu deține alte informații cu privire la pârât, însă, consideră că încetarea din viață a acestuia este sigură”.De asemenea, judecătorul a arătat că pentru declararea judecătorească a morții una dintre condiții este ca „persoana în cauză să fie dispărută (în sensul că despre aceasta să nu mai existe niciun fel de informaţii) şi să existe indicii că aceasta a încetat din viaţă”.

„Instanţa reţine că nu este suficient să se demonstreze că nu se ştie nimic despre o persoană pentru a fi declarată moartă, întrucât textul de lege solicitată în mod expres dovada neîndoielnică a dispariţiei, cumulativ cu probarea unor indicii certe că ar fi încetat din viaţă (situaţii de fapt care probează acest eveniment natural), ceea ce nu este cazul în prezenta speţă”, se arată în sentința Judecătoriei Sânnicolau Mare, atacată cu apel la Tribunalul Timiș.Corect! Desi ar avea cam 138 de ani, poate s-o mai duca!

NEA MARIN DIN BOLINTIN SI-A LUAT UN SUBMARIN

România vrea să cumpere submarine noi în acest an. Asta transmit, într-un comunicat, Forţele Navale Române.Această discuţie a existat şi anul trecut, iar achiziţiile de submersibile noi se îndreptau către Scorpene de producţie franceză. Propulsia este asigurată de motoare diesel dar şi electrice şi poate atinge o viteză de 37 de kilometri pe oră atunci când este scufundat.Poate duce până la 18 torpile de tip Black Shark, rachete anti-navă dar şi anti-aeriene.E bine! In rest aveam de toate

FRATII TATE-VIDEOCHAT DIN PUSCARIE!

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, contestaţiile fraților Andrew și Tristan Tate împotriva deciziei de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele lor.Cei doi frați rămân în arest până pe 28 februarie. Frații Tate sunt acuzați de constituirea de grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol. În dosar au fost reținute și două tinere complice.Alături de el rămân în arest și complicele Luana Alexandra Radu şi Georgiana Manuela Naghel, acuzate că îi ajutau pe cei doi în activitatea lor infracţională.Prima este o fostă polițistă iar cea de a doua iubita lui Andrew Tate.Cei doi și-au angajat o avocată celebră din SUA, Tina Glandian, care a apărat mai multe vedete internaționale, printre care Michael Jackson, Mike Tyson şi Chris Brown.Lasa ca pot castiga bani frumosi si din puscare practicand videochatul! Ramane de vazut cine se apleaca dupa sapun!

FBI RASCOLESTE PAMPERSII LUI BIDEN!

FBI-ul percheziționează casa președintelui SUA, Joe Biden, din Rehoboth/Delaware, ca parte a unei investigații asupra documentelor clasificate, spune avocatul său.Avocatul lui Biden a spus că percheziția a fost „planificată” cu „sprijinul deplin” al președintelui.
CBS transmite că percheziția are legătură cu o anchetă mai amplă privind manipularea documentelor clasificate.Pentru că percheziția a fost făcută cu acordul președintelui, nu a fost solicitat niciun mandat de percheziție, transmite BBC.Pierdere de timp! Biden nu fososete documentele clasificate decat ca sa-si impacheteze pampersii cand mege la birou!

DIN 2023 ANGAJATII O VOR DUCE MAI BINE DECAT PATRONII!

Din ianuarie, angajații primesc o serie de beneficii legale și pot solicita angajatorului să le introducă în contabilitate. Cumulat, ca să se scadă integral din impozitele și contribuțiile datorate statului, beneficiile nu pot depăși 33% din salariul brut.

Beneficiile și deducerile legale sunt prevăzute în codul fiscal aprobat pentru 2023 și iau în considerare veniturile obținute de angajați începând cu luna ianuarie.

În acest moment sunt în vigoare următoarele beneficii:

  • Deducere de maxim 400 euro pe an pentru abonamentele la sala de sport. Deducerea se acordă cu condiția ca activitățile sportive ale angajaților să aibă loc în baze sportive, cluburi sportive sau în centre de fitness;
  • Deducere de maxim 400 de euro pe an pentru contribuțiile la un fond de pensii facultative;
  • Deducere de maxim 400 euro pe an pentru plata primelor de asigurare voluntară de sănătate, precum şi pentru serviciile medicale furnizate sub formă de abonament;
  • 100 RON pe lună pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani înscris într-o unitate de învățământ. Suma poate fi dedusă din salariu doar de către unul dintre părinți;
  • Maxim 400 RON pe lună acordate prin contract de muncă angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă, pentru cheltuieli cu utilitățile, abonamentul de date, cumpărarea mobilierului şi a echipamentelor de birou la locul activității remote. Sumele sunt acordate fără a fi nevoie de prezentarea documentelor justificative.
  • Deducere cu valoarea unui salariu mediu brut pe țară (6.789 RON în 2023) pentru servicii turistice sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului. Acesta se acordă doar cu acceptul angajatorului pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora;
  • Deducere pentru contravaloarea hranei oferită de către angajator pentru angajaţii proprii, în limita unui tichet de masă/persoană/zi lucrată la birou sau prin telemuncă. Valoarea unui tichet de masă în februarie 2023 este de 30 de lei. Angajații care primesc tichete de masă nu au acest beneficiu.

De asemenea, persoanele cu salarii mici, maxim 5.000 RON brut, au dreptul la următoarele deduceri personale:

  • 15% din salariul de bază minim brut pe țară, deducere în valoare de 450 RON în 2023, pentru angajații mai tineri de 26 de ani;
  • 20% din salariul minim brut pe țară, deducere în valoare de 600 RON în anul 2023, pentru angajații care au salariul minim brut și nu au persoane în întreținere.
  • Între 25% și 45% din salariul minim brut pe țară, adică între 750 RON și 1350 RON, pentru angajați cu persoane în întreținere. Suma deducerii personale crește dacă angajatul are mai multe persoane în întreținere și odată cu creșterea salariului obținut.
  • E bine, dar tot nu e bine! Patronii inca le cer sa mai si munceasca!

RAZBUNAREA CURCANILOR

Un caz de boala vacii nebune (Encefalopatie spongiformă bovină – ESB – n.red.) a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri agenția olandeză de presă ANP, citând o informare a Ministerul Agriculturii, relatează Reuters, transmite Rador. Infecția a fost depistată la o vacă moartă, a menționat ANP.Cei peste 200.000 de curcani supecti de gripa aviara si sacrificati sunt razbunati!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!