home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
21.03.2023
FAPTUL DIVERS

OUL SAU GAINA?

Pana la urma ce-a fost mai intai”Limba romana sau limba moldoveneasca? Deranjată de o declaraţie a ministrului român de externe Bogdan Aurescu, care a spus, luni, la Bruxelles, că aşa-numită limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marţi, fără niciun fel de tact diplomatic, spunând că în această logică şi ministrul român de externe poate fi numit o „construcţie artificială”.„Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?” – a scris marţi Maria Zaharova pe contul său de Telegram.Ea îl jigneşte chiar pe şeful diplomaţiei române, continuând: „Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”.Are limba ascutita muierea asta!A stiut Putin de ce o pune purtatoare de cuvant!

PACEA CHINEZA E GABENA!

Vladimir Putin a declarat că va discuta planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru „soluţionarea crizei acute din Ucraina”, în timpul unei vizite foarte aşteptate la Moscova a preşedintelui chinez, transmite BBC. Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere, a spus Putin. „Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere”, a declarat Putin, în timp ce liderii s-au numit reciproc „prieteni dragi”. China a publicat luna trecută un plan pentru a pune capăt războiului – acesta include „încetarea ostilităţilor” şi reluarea discuţiilor de pace. Însă vineri, SUA au avertizat că planul de pace ar putea fi o „tactică de tragere de timp”.Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mişcare tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, pentru a îngheţa războiul în propriile condiţii”.El a adăugat:”A cere o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean ar însemna, de fapt, să sprijine ratificarea cuceririi ruseşti Planul Chinei nu a spus în mod specific că Rusia trebuie să se retragă din Ucraina – ceea ce Ucraina a insistat ca o condiţie prealabilă pentru orice discuţii. În schimb, a vorbit despre „respectarea suveranităţii tuturor ţărilor”, adăugând că „toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere” şi să „detensioneze treptat situaţia”. De asemenea, planul a condamnat utilizarea „sancţiunilor unilaterale” – văzută ca o critică voalată la adresa aliaţilor Ucrainei din Occident.Partile aflate direct in conflict poate vor pace, dar nu se poate trece peste vointa SUA!

BATAUSA DIANA SOSOACA VREA RAZBOI CU UCRAINA!

Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă, intrată în Parlament pe listele AUR, acum președintele formațiunii SOS, a depus un proiect de lege prin care cere „denunțarea Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997. Prin denunțarea Tratatului, Șoșoacă cere ca România să anexeze teritoriile aflate cândva în componența României interbelice, proces ce ar putea fi posibil doar printr-o declarație de război din partea României. Pentru Sosoaca asta n-ar fi o problema!

ADIO PACANELE LA INDEMANA ORICUI!

Deputatul USR Tudor Pop a depus un proiect de lege pentru ca sălile de jocuri de noroc să nu poată funcționa în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori sau la parterul blocurilor.”Avem un stat slab care i-a lăsat pe cei mai vulnerabili dintre noi în mâinile lacome ale operatorilor de jocuri de noroc. Din cauza asta avem, pe de o parte, zeci de mii de victime, de oameni dependenți, ruinați și în prag de suicid, în special în zonele mai sărace, rurale.De cealaltă parte, avem operatori economici care fac profituri de miliarde de lei, care s-au extins până și în cele mai uitate sate din țară și care au deschis săli de jocuri în lanț, la fiecare parter de bloc, în mediul urban.Trebuie să facem sălile de jocuri de noroc mai puțin accesibile, trebuie să le scoatem din zonele rurale, de la parterul blocurilor, din mentalul colectiv.Avem nevoie de un proiect legislativ care să limiteze accesul la sălile de jocuri de noroc, urgent. Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”, declară deputatul USR Tudor Pop.Mai ramane ca proiectul sa si fie votat ceea ce e tare greu de crezut!

PENSIILE SPECIALE NU-I VOR MAI TENTA PE ROMANI!

Comisia Europeană cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale! Comisarii arată că proiectul aflat în Parlament face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principalele inechități și cer creșterea vârstei de pensionare pentru speciali. Între timp, miniștrii de resort mai au doar o zi să vină cu modificări la reformă. Sa muncesti pana la 65 de ani ca sa capeti o pensie speciala? Nu! Asa ceva este inacceptabil!

PIEDONE SCRIITORUL!

Cristian Popescu-Piedone scrie, pe Facebook, într-o postare intitulată „Cronica unui verdict ştiut, şoptit”, despre situaţiile cu care s-a confruntat în justiţie, în procesul „Colectiv”, despre judecători deveniţi „slugi” ai sistemului, gata să împartă nedreptatea, nu dreptatea, pentru a obţine tot felul de favoruri, dar şi despre judecători drepţi, corecţi, profesionişti, care însă sunt obstrucţionaţi şi şicanaţi dacă îşi fac cinstit meseria, iar deciziile date nu convin sistemului.

„Să sperăm și să ne rugăm cu toții ca pe 22 martie Înalta Curte să facă dreptate și lumină, dacă nu, nu-i bai. Le voi zice ce le-a zis Ștefan cel Mare: „Că văzându-mă învins, mă voi ridica deasupra biruitorilor””, scrie Cristian Popescu-Piedone.

Iată textul:

„CRONICA UNUI VERDICT ȘTIUT, ȘOPTIT

„Jur să spun adevărul și numai adevărul, așa să-mi ajute DUMNEZEU”. Aflat în fața instanței de judecată, în ultimii ani am jurat în fața judecătorilor cu mâna pe Biblie spunând adevărul.

Dar se pare că băieții cu ochii albaștri i-au administrat lui DUMNEZEU somnifere. Constați că ajungi la pușcărie cu tot cu adevărul, că EL a adormit și nu a avut cum să te ajute. Iar când s-a trezit diavolul, și-a făcut deja treaba și îți dai seama că și bătrâna și totuși veșnica tânără justiție patinează pe culoarele și protocoalele din justiție, dându-te pe tine pe gheață. Fără patine. Degeaba. Îți strigi nevinovăția. Ea, justiția nu te aude, constați că săraca după ce că e oarbă, mai este și surdă. Da, dar doar de-o ureche la ce spui tu (adevărul) că altă ureche aude perfect ce se șoptește de pe culoarele unde patinează cu drag.

Se zice că orbul își dezvoltă auzul. Da, dar ea (justiția) tot vede scheleții din dulapul ei, steluțe ce strălucesc sub robele ei sau cum visează, cum i se dă un os pe sub nas stropit cu avansare pentru bună execuție.

Așa s-a întâmplat și în cazul meu, că na, „a trebuit să moară oameni” (ca să-și pună Guvernul lui). E, cum credeți că a sunat declarația asta din gura primului român? (dar o fi?) Ca un ordin de zi pe unitate, și s-au activat obedienții din serviciile de curățenie; avem două: unul de spălat și unul de curățat. Pe unii îi spală și pe unii îi curăță.

Ghinion”, în cazul meu, m-au curățat, că na, dă bine la Führer și au rezolvat-o și pe asta. Piedone vinovat, trofeu pentru justiție, Acarul Păun pentru populație, etc. Numai că v-a ieșit doar cea cu paradeala (curățat) în justiție unde sunteți stăpâni, pe cea cu poporul ați dat-o în gard.

Oamenii m-au judecat și după 5 ani m-au ales primar la Sector cu cei 8 ani și 6 luni dați de voi, fariseilor, sau mai bine spus dați de un judecător robot Bălănescu, detașat la Tribunalul Municipiului București, de pe culoarele unității UM… 5, cu ordin precis și cu 6 luni înainte de verdict că urma a doua campanie prezidențială. Că după ce „a trebuit să moară oameni” a trebuit să mai ia un mandat, declarând că până la sfârșitul primului mandat va rezolva problema Colectiv. Păi, să-l supere careva pe Șefu’ suprem? Nu, și gata.

Din doi în doi sar termene de judecată și gata verdictul: 140 de ani de pușcărie în dosarul Colectiv. Puteai și tu și avocații să-l aduci și pe Dumnezeu în apărarea ta și să-ți susții nevinovăția. Robotul era imun sau dezlega rebus și ce să vezi, după verdict, robotul Bălănescu, este avansat la Curtea de Apel Ploiești, bineînțeles cu solda la zi și cu scheleții șterși de praf, dar rămas tot în sistem că nu știi când mai ai nevoie de robot. Am întâlnit și judecători cu care România ar străluci pentru că dacă nu ai justiție dreaptă în țară, totu-i strâmb și așa se vede la tot pasul în România.

Judecătorilor drepți, profesioniști le e frică să mai ia hotărâri în litera și spiritul legii și aleg să se pensioneze, să se transfere la alte tribunale sau fug de dosare și trec în civil. Îmi permit să dau câteva exemple in cazul meu.

Primul judecător cu care am avut contact în cazul Colectiv, judecătorul Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel București, care după pledoaria mea, studiind dosarul în detaliu, dă verdictul atunci la cald — fapta nu există — făcând o motivare pe 20 de pagini, biblia dreptății, și mă eliberează din arestul preventiv de 30 de zile fără nicio măsură. Ce

credeți că a urmat? I s-a cerut Completului de Judecată să motiveze verdictul și a fost detașat (mutat) la Tribunalul Militar. DNA scoate fum pe nas, face recurs și-mi pune o cauțiune de 300 de mii de euro după ce mi se sechestrează tot. Contest decizia DNA si de data asta o judecătoare scrie cu verticalitate și profesionalism în motivarea respingerii cererii DNA, spunând negru pe alb „să se termine în România cu vânătoarea de vrăjitoare” și așa am scăpat de cauțiune și control judiciar fără nicio măsură până pe 12 mai 2022 când am fost condamnat la 4 ani.

Au urmat 7 ani de chin, stres, să-mi demonstrez nevinovăția. La Fond s-au recuzat 3 judecători din oficiu văzând ce dosar trebuiau să soluționeze; ei fiind drepți, nu puteau răspunde la oricine. Felicitări lor! La cât mai mulți ca ei în România! Justiția în România suferă de o boală grea, inamovibilitatea, care îi face pe unii judecători Dumnezei pe Pământ. Că judecă strâmb, că distrug destine, familii, sănătate. Nu răspund în fața nimănui, chiar dacă după ani adevărul iese la suprafață. Medicii au răspundere malpraxisul, ca și alte laturi profesionale. Ei nu.Așa că pe 22 martie anticipez verdictul Înaltei Curți pus pe o motivare eminesciană, „se respinge ca nefondat”, sau doar norocul să am un Complet drept, fără frică și fără a primi ordine să vadă efectiv abuzul la care am fost supus. 7 ani m-am zbătut să-mi demonstrez nevinovăția pe capul de acuzare pe care l-am avut, abuz în serviciu, și să constat din motivarea Curții de Apel că am fost condamnat pe un articol din codul fiscal și o declarație de pe YouTube ce nu mi s-a adus la cunoștință în timpul procesului ca să mă pot apăra și multe altele. Dar nu-i bai, ce nu te omoară, te întărește și voi lupta până în ultima zi a vieții mele pentru nedreptatea comisă de voi.Oameni și prieteni dragi alături, știind că voi cei mulți v-ați dat seama de nedreptatea la care am fost supus și m-ați îmbărbătat cu sutele de mii de mesaje de susținere pe Facebook și cu cele peste 3500 de scrisori primite de mine în cele 10 luni petrecute în închisoare, vă mulțumesc, vă iubesc și nu uitați: voi sunteți puterea mea. Să sperăm și să ne rugăm cu toții ca pe 22 martie Înalta Curte să facă dreptate și lumină, dacă nu, nu-i bai. Le voi zice ce le-a zis Ștefan cel Mare: „Că văzându-mă învins, mă voi ridica deasupra biruitorilor”. Cu voi, oameni buni și deștepți, voi merge până la moarte și nu am să vă dezamăgesc.Piedone, nevinovatE clar Se naste un nou scriitor!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!