home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
23.03.2023
FAPTUL DIVERS

UCRAINENII GAZDUITI DE ROMANI FAC FOAMEA?

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile, potrivit Europa Liberă.Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022.Pe rețelele sociale, supărarea legată de întârzierea plăților se amplifică.Emanuel Ștefanian din Constanța a cazat o familie de ucraineni într-un apartament din Mamaia.Susține că energia, gazele și cheltuielile de le bloc înseamnă aproximativ 1.200 de lei pe lună, bani pe care trebuie să îi dea din propriul buzunar, până vor veni decontările de la Guvern.Bărbatul avertizează că tot mai mulți români care au primit refugiați sunt în această situație și se gândesc să renunțe.„Dar nici să îi dăm afară [n.r. pe refugiați] nu putem. Sunt oameni, cu copii, cu cățel, cu purcel. Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile”, se plânge Ștefanian.El mai spune că refugiații ucraineni le privesc pe gazde cu suspiciune pentru că nu le dau cei 20 de lei pe zi pentru hrană, bani care ar trebui să vină de la Guvern.S a fie o manevra de-a lui Zelenski menita sa-i aduca inapoi in tara si de-ai inrola? Slava Ukraini!

PUTIN POATE CUCERI UNGARIA! NU VA FI ARESTAT!

În ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus Vladimir Putin, Ungaria nu îl va aresta pe liderul rus dacă acesta va veni în țară.Șeful administrației premierului ungar Viktor Orban, Gergely Güyas, a declarat acest lucru joiGüyas a precizat că, potrivit sistemului juridic ungar, Budapesta nu are niciun temei legal pentru a-l aresta pe președintele rus, deși Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma.Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar veni în Ungaria, Gyjas a declarat în cadrul unui briefing că Statutul de la Roma nu este integrat în sistemul juridic ungar.„Ne putem referi la legea ungară și pe baza acesteia nu-l putem aresta pe președintele rus … deoarece statutul CPI nu a fost implementat în Ungaria”, a declarat Gujas.De fapt, Ungaria a aprobat doar formal Statutul de la Roma, dar nu a modificat legea pentru a-l pune în aplicare. Gójas a mai adăugat că guvernul ungar nu și-a format o poziție cu privire la mandatul de arestare a lui Putin, dar și-a exprimat opinia pe această temă.„Aceste decizii nu sunt cele mai reușite, deoarece duc mai degrabă la o escaladare în continuare decât la pace, aceasta este opinia mea personală subiectivă”, a adăugat Gójas.Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, considerându-l vinovat de deportarea ilegală a mii de copii din Ucraina.Emiterea mandatului înseamnă că Putin poate fi arestat dacă se duce în orice țară membră a Curții Penale Internaționale.Ungurii stiu ca s-ar fi dat cu Stalin in cel de-al doilea razboi mondial, nu pierdeau Ardealul si acum incerca sa dreaga busuiocul!

MEDVEDEV NU DA CU PARUL! DA CU HIPERSONICA!

Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul deplin pentru Curtea Penală Internațională (CPI) în urma amenințărilor vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, de a lovi clădirea Curții de la Haga cu o rachetă hipersonică.Borrel a declarat că UE condamnă amenințarea ilegală a unui oficial rus de rang înalt de a folosi forța împotriva Curții Penale Internaționale și a țării în care se află aceasta – Olanda.Declarația nu menționează numele oficialului rus, dar se pare că se referă la Medvedev. La 20 martie, acesta a scris pe canalul său de Telegram că „este destul de imaginabil să ne imaginăm o aplicare punctuală a onyxului hipersonic din Marea Nordului de pe o navă rusă asupra tribunalului de la Haga”.La 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, considerându-l vinovat de deportarea ilegală a mii de copii din Ucraina.Într-o declarație, Borrell a condamnat, de asemenea, măsurile anunțate de Rusia împotriva procurorului CPI și a judecătorilor săi. Comitetul rus de anchetă a deschis o procedură penală împotriva acestora pentru „urmărirea ilegală a unui președinte rus Vladimir Putin, care este în cunoștință de cauză nevinovat”.„UE își reafirmă sprijinul deplin pentru CPI. Orice represalii împotriva celor implicați în CPI sunt inacceptabile. În conducerea luptei împotriva impunității, CPI trebuie să fie capabilă să lucreze independent și imparțial”, a subliniat cel mai înalt diplomat al UE.Londra strânge aproape un milion de euro pentru activitatea Curții Penale Internaționale în Ucraina.Borrell a adăugat că UE își menține angajamentul de a proteja curtea împotriva oricărei interferențe externe menite să obstrucționeze justiția și să submineze sistemul internațional de justiție penală. UE va continua să pledeze pentru universalitatea Statutului de la Roma și să invite toate statele care nu au făcut încă acest lucru să ia în considerare posibilitatea de a adera la CPI, pentru a pune capăt impunității pentru cele mai grave crime.Între timp, Curtea Penală Internațională însăși a descris amenințările lui Medvedev și cazul deschis de Comitetul de anchetă rus ca fiind o încercare de a zădărnici eforturile de a urmări în justiție acte interzise de dreptul internațional.Frumos, dar de presedintii USA autori a nenumarate crime impotriva Umanitatii nu spune nimeni nimic?

CEAUSESCU SE RASUCESTE IN MORMANT!

Un tablou despre care se crede că ar fi făcut parte din colecția lui Nicolae Ceaușescu a fost descoperit în Bulgaria. Este vorba despre o lucrare a cărei valoare ar fi evaluată la 50 de milioane de euro, potrivit  presei.Lucrarea este realizată de pictorul american Jackson Pollock, iar tabloul a fost găsit într-un raid al poliției bulgare, în timpul unei anchete privind o operațiune internațională de trafic de artă.Tabloul, care ar fi făcut parte din colecția dictatorului român, ar avea o valoare uriașă: 50 de milioane de euro.Lucrarea are o dedicație scrisă de mâna artistului, pentru celebra actriță americană Lauren Bacall: ,,Dedicat talentatei și prietenei mele Lauren Bacall, La mulți ani”, datată 16 septembrie 1949, data de naştere a vedetei, plus un autograf.Potrivit Procuraturii orașului Sofia, tabloul poartă pe verso și semnătura lui Nicolae Ceaușescu.Tabloul ar putea fi trimis în România, dacă autorităţile române vor face un demers pentru solicitarea acestuia. Dar ce nu fura romanii?Si in colectiaq lui Dumnezeu de-ar fi fost tabloul, tot nu scapa!

PENSIILE SPECIALE RAMAN BATUTE IN CUIE!

Noua lege a pensiilor riscă să aducă România în imposibilitatea de a primi bani de la Comisia Europeană. Sunt două principii care pot face Comisia să acorde banii din PNRR negociați de România: viitoarea lege să fie sustenabilă pe termen lung și să reducă diferențele dintre cele două sisteme de pensii: cel general și cel special. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că deciziile care trebuie luate sunt radicale, iar politicienii trebuie să-și asume consecințele.E GREU SA-I IEI DULAULUI FLAMAND CIOLANUL DIN GURA!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!