home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
04.04.2023
FAPTUL DIVERS

FINLANDA INTRA IN NATO! RUSIA INTRA IN FINLANDA?

Finlanda aderă oficial marți la NATO, după întâlnirea comisiei miniștrilor de externe de la Bruxelles. Finlanda devine astfel al 31-lea stat membru al NATO, după ce a depus în mai o cerere de aderare, din cauza războiului rus în Ucraina.Aderarea de marți a Finlandei la NATO este un rezultat direct al invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles. Acesta a adăugat că alianța se va asigura că și Suedia va deveni un membru cu drepturi depline.Jens Stoltenberg a spus că NATO și aliații vor dezvolta un program pe termen mai lung și multianual pentru a ajuta și sprijini Ucraina.„Îi vom ajuta să treacă de la standardele și doctrinele din era sovietică la standardele NATO și apoi să se apropie de familia euro-atlantică”, a spus Jens Stoltenberg.De cealaltă parte, Kremlinul ameninţă marţi cu „contramăsuri”, după aderarea la NATO a Finlandei, şi cataloghează extinderea alianţei militare occidentale drept o „atingerea la adresa securităţii” Rusiei, relatează AFP.Daca toate tarile, mai putin Rusia, ntra in NATO, ghici impotriva cui e alianta?

CORUPTII POT RASUFLA USURATI!

Coaliția a votat marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, scoaterea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate corupției din înregistrările făcute de Serviciul Român de Informații pe mandat de siguranță națională. Implicit, coaliția susține astfel că infracțiunile de corupție nu constituie caz de siguranță națională.PSD-PNL-UDMR a votat marți un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de corupţie şi pentru infracțiunile asimilate corupţiei.„Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, citat de News.ro.Astfel, coaliția a eliminat corupția din lista infracțiunilor pentru serviciile de informații pot face interceptări pe mandat de siguranță națională, așa cum prevedea amendamentul la articolul 139 din Codul de procedură penală trimis de Ministerul Justiției.Uite ca, intr-un final, coruptia nu mai ucide!

ROMANII AR FI OPTIMISTI DACA NU I-AR OMORI PESIMISMUL!

Creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai sunt principalele preocupări ale românilor, după doi ani de pandemie şi unul de război în imediata vecinătate, arată rezultatele ultimului Eurobarometru standard publicat de Comisia Europeană. Peste 70% dintre români consideră că invazia rusă din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa țării.Jumătate dintre români spun că creșterea prețurilor este principala preocupare la nivel personal. 53% dintre ei au indicat costul de trai ca principala problemă națională, în timp ce 30% au spus că această problemă este pe primul loc la nivel european.În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, românii clasează situaţia internaţională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).Majoritatea românilor consideră că propria situaţie financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăţi (36%) în următorul an, percepţie ce se extinde şi la nivel naţional (31 şi, respectiv, 41%) şi european (32 şi, respectiv, 34%).Războiul din Ucraina și situația internațională reprezintă o preocupare, atât din punct de vedere economic, cât și de securitate, mai arată Eurobarometrul.Românii consideră că invazia rusă reprezintă o amenințare la adresa securității atât a Uniunii Europene (69%), cât și a propriei țări (71%). De asemenea, ei apreciază că războiul are impact atât asupra propriei situații financiare (66%, cât și asupra situației economice naționale (69%).Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană (52%, comparativ cu 47% în UE27), 42% dintre ei (50% în UE27) apreciind ca principal rezultat pozitiv al acesteia libertatea de circulație, adică posibilitatea de a călători, studia sau lucra fără restricții în oricare dintre statele membre UE.În ce privește comportamentul media al românilor, eurobarometrul arată că aceștia folosesc cu precădere televizorul (75%) sau rețelele sociale (32%) pentru a se informa pe teme europene, precum și discuțiile cu rudele, prietenii sau colegii de serviciu (51%).Românii declară că sunt conștienți de existența fenomenului de dezinformare și al știrilor false (63%), însă doar jumătate dintre ei apreciază că le pot identifica (54%).Cu alte cuvinte, ar fi tare bine daca n-ar fi asa de rau!

CIOLACU SE CREDE OM DE STAT!

Întrebat la Parlament dacă s-a discutat în coaliţia de guvernare varianta alegerilor anticipate, Ciolacu a spus, marţi, că nu exclude nicio variantă, ca om politic.„Ca şi om politic, niciodată nu exclud nicio variantă. Ca şi om de stat, din punctul meu de vedere este exclus să avem anticipate, deoarece România are nevoie de stabilitate, suntem într-o criză regională de securitate şi nu cred că România, Europa şi parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite în acest moment îşi permit alegeri anticipate sau altfel de crize politice din România. Uitaţi-vă la ce se întâmplă la ţările din jur”, a transmis liderul PSD.Întrebat când va fi aprobată desfiinţarea pensiilor speciale la Camera Deputaţilor, el a spus: „În timp util”.Daca unul ca Marcel a ajuns sa se creada om de stat e clar ca Romania se afla pe un drum gresit!

NU SCAPAM ASA DE USOR!

Localități din multe județe ale țării au fost afectate de vremea capricioasă adusă de valul de aer polar. Acolo unde este cod galben sau portocaliu de ploi abundente și vânt puternic, sunt comune întregi care au rămas fără energie electrică. Pompierii au fost alertați și pentru a îndepărta mai mulți copaci care au căzut pe șosele. Iar ploile care au adus și 50 de litri de apă au inundat drumuri și gospodării.Ploile abundente au ajuns și la 50 de litri pe metru pătrat și au fost însoțite de rafale puternice de vânt. Chiar și 65 de km pe oră. Mai multe localități din Prahova au fost afectate. Pompierii au fost mobilizați și pentru ale pagube provocate de vremea capricioasă.În Clisura Dunării, pe DN 57 ploile abundente au provocat căderi de pietre. Drumarii au intervenit pentru a curăța carosabilul la Eșalnița.
Pe Valea Oltului, din cauza vremii capricioase au fost mai multe accidente. Două mașini, o dubă și un autoturism, au fost avariate dimineață pe DN7 unde au fost căderi de pietre. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Vâlcea nu au fost victime, iar mașinile au fost avariate ușor. Au fost căderi de pietre și în zona localităților Câineni și Călinești. S-a circulat cu dificultate până când drumarii au reușit să curețe șoseaua.În Craiova, vântul puternic a doborât un copac care s-a prăbușit peste o mașină. Au fost pagube materiale, nu și victime. Iar în unele parcuri  a fost restricționat accesul persoanelor din cauza vântului puternic care rupea crengile copacilor. Cel mai afectat a fost Parcul Nicolae Romanescu unde lucrătorii de la spații verzi au lucrat ore în șir pentru a înlătura pericolele. A fost restricționat accesul și în apropierea clădirilor de pe care poate cădea tencuiala.Pompierii au îndepărtat preventiv și au desprins câteva bucăți de acoperiș care puteau fi luate de vânt, dar au fost chemați și pentru a scoate apă dintr-o gospodărie din localitatea doljeană Filiași, satul Bâlta.GORJ La Târgu Jiu ploile au fost atât de abundente încât apa a intrat și în primărie. A fost nevoie chiar de intervenția pompierilor pentru a scoate apa. Infiltrațiile au avut loc și pentru că sediul a fost avariat serios de cutremurele din această primăvară.În județul Gorj, a plouat fără întrerupere mai bine de 12 ore.BUCUREŞTI
Pe durata codului galben, pompierii ISU București Ilfov au fost la 88 de intervenții. Au fost doborâți 57 de copaci și 40 de mașini avariate.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod portocaliu de viscol și ninsori abundente în Carpații Meridionali și Orientali, valabilă până mâine. la ora 14:00.Cei care-si dusesera deja paltoanele la amanet sa-u inghesuit sa le scoata urgent!

AM TRAIT S-O VEDEM SI P-ASTA

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a ajuns la tribunalul din New York unde s-a predat în mod oficial autorităților și a fost arestat. Acesta a trecut prin procedura amprentării și a ajuns în fața judecătorului, unde i se vor comunica capetele de acuzare.Sa speram ca nu va avea soarta lui Sadam Hussein!

POLITISTII SE POT BAZA DOAR PE PROPRII PUMNI!

Bastoane ca de jucărie şi căşti de plastic, în loc de arme cu electroşocuri şi protecţii solide. Asta ar fi primit mii de poliţişti din toată ţara în urma unei achiziţii facute în pandemie. Azi, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii în sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Au suspiciuni că au fost încheiate contracte cu dedicaţie iar produsele livrate nu sunt conforme. Nu sunt jucării dintr-un magazin pentru copii, ci echipamentul pe care îl folosesc poliţiştii români. Sindicaliştii din ministerul de Interne sunt cei care au sesizat DNA.  Cosmin Andreica, sindicat Europol: Niște chinezării le spunem noi pentru că în realitate sunt de foarte proastă calitate. Produc niște arsuri la nivelul pielii, niște arsuri superficiale la nivelul pielii deci departe de efectul declarat, respectiv de a imobiliza persoanele care sunt agresive.Nici căştile anti-traumă nu rezistă la impact.Cosmin Andreica, sindicat Europol: Sunt efectiv dintr-un plastic similar cu căștile pe care le vedem în comerț la raionul de copii, de jucării care evident nu oferă nicio protecție și nu îndeplinesc nicio conformitate europeană în privința calității.Avand bani, infractorii se pot echipa corespunzator, dar ei n-au pumnii si picioarele politistilor!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!