home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
02.05.2023
FAPTUL DIVERS

TARA, TARA, VREM OSTASI!

Potrivit unui comunicat al MApN, la nivelul structurii de forţe a Armatei României se organizează una dintre cele mai ample campanii de recrutare şi selecţie pentru ocuparea a 4.159 de posturi de soldaţi/gradaţi profesionişti.Astfel, arată sursa citată, în perioada 2 mai – 16 iunie, candidaţii care optează pentru dobândirea calităţii de soldat profesionist pot solicita înscrierea în cadrul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector (după caz) pe a căror rază de responsabilitate îşi au domiciliul.Calendarul de recrutare şi selecţie a candidaţilor este următorul:* înscrierea: 2 mai – 16 iunie;* evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul: 22 mai – 23 iunie;* examinarea medicală: 6 – 30 iunie;* termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie.Adresele centrelor militare pot fi găsite accesând link-urile: www.defense.ro/cariera-recrutare-mapn-ro şi pe www.recrutaremapn.ro/contactbir.php, informează ministerul.Soldaţii (şi gradaţii) profesionişti (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar şi îndeplinesc funcţii de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare. SGP pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri, spune MApN, care adaugă că SGP participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi a infrastructurii de instruire şi pot executa misiuni de pază a obiectivelor militare.”Alături de ceilalţi militari, SGP au misiunea nobilă de păstrare a integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării. De asemenea, sunt chemaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre naturale sau tehnologice etc.)”, se precizează în comunicat.Inainte de a va inrola, recititi versurile: In cazarma cea de peatra/Nu ie mama, nu ie tata/Nu ie frati, nu ie surori/Numai pasi alergatori!

SCADE PRETUL GAZELOR IN EUROPA? O SA CREASCA LA NOI!

În jurul orei 11:13 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,6% până la 38,21 euro pentru un Megawatt-oră.
Deşi zona euro a reuşit să evite în iarnă o recesiune provocată de preţul energiei, datele recente economice indică un ritm lent al redresării, precum şi deteriorarea încrederii în rândul companiilor.
Traderii urmăresc cu atenţie indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie, după ce preţurile au scăzut cu aproximativ 50% de la începutul anului. Deşi Europa a cumpărat masiv gaze naturale lichefiate (GNL) după reducerea livrărilor de gaze ruseşti, numărul vapoarelor care transportă GNL şi au stat pe mare peste 20 de zile a ajuns la 34 în ultimele zile, arată datele Bloomberg.

Europa „a salvat într-un fel această iarnă” deoarece vremea a fost blândă, iar cererea din China pentru GNL a fost slabă, din cauza restricţiilor. Dar va dura această situaţie?”, se întreabă Anton van Heesewijk, de la Jera Global Markets, care avertizează că va urma o perioadă de incertitudiniPentru capitalistii romani, ieftinirile sunt un bun prilej de scumpiri!

LA AFLAREA SENTINTEI, DARIUS VALCOV A RAMAS TABLOU!

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, 46 de ani, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la șase ani de închisoare cu executare în „dosarul tablourilor”. Pentru că a intervenit prescripția pentru una dintre infracțiuni, pedeapsa a fost redusă față de cea primită la instanța de fond în urmă cu cinci ani. Decizia este definitivă.Polițiștii de la Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale au un mandat de executare a pedepsei pe numele său.Tribunalul București l-a condamnat pe Vâlcov, fost primar al orașului Slatina și ministru de Finanțe în guvernele PSD, la 6 ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență, sentință rămasă definitivă și după apelul DNA și al lui Vâlcov la Înalta Curte de Casație și Justiție, judecat marți.Vâlcov s-a stabilit în Italia și la procesul din România și-a trimis de fiecare dată avocatul.Față de condamnarea primită în februarie 2018, instanța a descontopit pedeapsa de 8 ani de închisoare în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor: pedeapsa de 4 ani pentru trafic de influență, pe cea de 6 ani pentru spălare de bani și cea de 2 ani pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.Pentru ultima dintre infracțiuni, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale, ceea ce explică reducerea pedepsei.De asemenea, instanța a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal, pe o perioadă de 3 ani.Cele două alineate se referă la dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și la dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.Pe 8 februarie 2018, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și consilier la acea vreme al premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în primă instanță la opt ani de închisoare și confiscarea a 6 milioane de lei.Procurorii anticorupție, care l-au trimis în judecată, au cerut pentru fostul ministru pedeapsa maximă, adică 14 ani de detenție.Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia deținută.8 ani de judecata ni se par putini!Cunoscanfd Justitia Romana,ne-am fi asteptat la 80!

INTELIGENTA ARTIFICIALA VA DORI SA SCAPE DE NOI?

Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, este considerat la nivel internațional drept ”nașul inteligenței artificiale (AI)”.Cercetările lui domeniul rețelelor neuronale și al învățării profunde au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT.Acesta și-a anunțat recent demisia de la Google. Într-un interviu pentru BBC, psihologul a declarat că chatbotul ar putea depăși în curând nivelul de informații pe care îl deține un creier uman.“În acest moment, nu sunt mai inteligenți decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi.”, spune Geoofrey Hinton.Posibil, dar la prostie nu vom putea fi depasiti!

PARISUL E NOUA BASTILIE?

În aceste momente, în capitala Franței – la Paris – au loc proteste violente în urma cărora rămân pagube semnificative: manifestanții au avariat clădiri de birouri, printre care bănci și companii de asigurare, au declarat pentru Le Parisien surse din cadrul poliției franceze.Mai multe bănci și vitrine de magazine au fost avariate. 4 persoane au fost arestate pentru aruncarea de proiectile. Forțele de poliție au fost lovite cu pavele. Doi polițiști au fost răniți, potrivit unei surse din poliție.Aproximativ 80.000 de persoane se aflau la protestele de la Nantes în jurul orei 16:00, conform datelor oferite de sindicate, în timp ce polițiștii francezi au ajuns la un total de aproape 18.000.Poliția a arestat până acum 14 manifestanți, transmit oficialii prefecturii. La Nantes, un protestatar a fost rănit la mână și a fost preluat de ambulanță.La Lyon, mai multe magazine au fost sparte și jefuite, iar mai multe mașini au fost incendiate. Prefectura din Rhône a declarat că au fost arestate 4 persoane.Ameninta-i cu ghilotina, Macroane! Alta solutie nu e!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. În secolul al XIX-lea, exista o boală numită „histerie”, care se credea că afectează doar femeile. Tratamentul principal era masajul clitoridian, considerat a fi un tratament medical.
  2. În antichitate, grecii considerau că râsul este o boală și că oamenii care râd prea mult suferă de „hilaritas”, o afecțiune care ar putea fi tratată cu sânge de bursuc.
  3. În Evul Mediu, exista o practică numită „judicium Dei” sau „proba prin duel”, în care doi oameni se luptau într-o luptă pe viață și pe moarte pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția într-un proces legal.
  4. Când scriitorul american Edgar Allan Poe a murit în 1849, a fost găsit pe străzi în hainele altcuiva și nu și-a putut explica cum a ajuns acolo. Cauza morții sale rămâne încă un mister până în ziua de azi.
  5. În Roma Antică, exista o femeie numită Locusta, care era o otrăvitoare profesionistă și care furniza otrava pentru împăratul roman Nero.
  6. În timpul Războiului Rece, serviciile secrete ale Statelor Unite ale Americii au încercat să înlăture liderul cubanez Fidel Castro cu ajutorul unor planuri care includ otrăvirea lui, explodarea țigărilor sale sau atacarea cu otrăvuri a unui sandwich.
  7. În 1493, papa Alexandru al VI-lea a emis o bulă papală numită „Inter Caetera”, care a împărțit lumea între Spania și Portugalia și a legitimat colonialismul european asupra lumii.
  8. În timpul Imperiului Roman, toți sclavii care au lucrat la marmură pentru construirea Colosseumului au fost marcați cu un număr de serie tatuat pe încheietura mâinii.
  9. În secolul al XVII-lea, William Harvey, medicul personal al regelui Charles I al Angliei, a fost primul care a descris circulația sângelui în corpul uman.
  10. În timpul Revoluției Franceze, guvernul francez a emis o lege care prevedea ca toți cetățenii să adopte un nume de familie pentru a fi mai ușor de identificat și urmărit.
  1. În anii 1920, gangsterul american Al Capone a plătit mai multe spitale pentru a-i oferi tratament gratuit bolnavilor de copii din Chicago. Această acțiune i-a adus o imagine pozitivă în ochii publicului și i-a crescut popularitatea.
  2. În timpul Războiului de Secesiune, oamenii de știință din Nord și din Sud au luptat unul împotriva celuilalt într-o cursă pentru a dezvolta o armă secretă mai eficientă decât cele ale inamicului lor. Una dintre aceste arme era un submarin confederat numit „Hunley”, care a devenit primul submarin din istorie care a scufundat un vas inamic.
  3. În anii 1930, au existat experimente științifice în Statele Unite ale Americii în care s-a încercat crearea unui „om-maimuță” prin încrucișarea materialului genetic uman cu cel al maimuțelor.
  4. În anul 1963, președintele american John F. Kennedy a semnat un decret prin care era autorizată utilizarea de agenți ai CIA în încercarea de a-l asasina pe liderul cubanez Fidel Castro.
  5. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a creat o armată de câini antitanc care erau antrenați să se îndrepte sub tancurile inamice și să detoneze bombele legate de corpul lor.
  1. Există un oraș în Bolivia numit Potosí, unde a fost descoperită cea mai mare mină de argint din lume în secolul al XVI-lea. Mineria a fost atât de intensă încât se spune că argintul extras ar fi suficient pentru a construi un pod între America și Spania.
  2. În regiunea Bucovinei din România și Ucraina există mii de case și biserici cu acoperișuri decorate cu fresce din secolul al XIX-lea, cunoscute sub numele de „case cu pălării ucrainene”.
  3. În Bolivia, există o insulă plutitoare dintr-un material vegetal dens numit totora, situată pe Lacul Titicaca, care este locuită de tribul Uru.
  4. În Cina, există un drum periculos numit „Drumul Morții” care traversează munții Anzi și care a fost denumit astfel din cauza numărului mare de accidente mortale care au avut loc acolo.
  5. În Grecia, insula Santorini a fost locul unei erupții vulcanice în secolul al XVII-lea î.Hr. care a dus la dispariția culturii minoice.
  6. În India, există un templu hindus numit Karni Mata, unde trăiesc aproximativ 20.000 de șobolani pe care oamenii îi consideră animale sacre.
  7. În Suedia, există un hotel din gheață numit ICEHOTEL, construit din zăpadă și gheață proaspătă în fiecare iarnă.
  8. În Canada, Parcul Național Wood Buffalo este acasă pentru cea mai mare turmă de bizoni de pe planetă.
  9. În Spania, există un oraș numit Setenil de las Bodegas, care are case construite sub stânci mari de piatră.
  10. În Japonia, există un munte sacru numit Monte Fuji, care este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale țării.
  11. În Peru, există un munte sacru numit Huayna Picchu, situat la intrarea în orașul antic Inca Machu Picchu.
  12. În Kenya, există o rezervație naturală numită Masai Mara, unde are loc cea mai mare migrație de animale sălbatice din lume.
  13. În Norvegia, există un sat numit Undredal, situat la marginea unui fiord, cunoscut pentru producția de brânză de capră.
  14. În Australia, Insula Rottnest este acasă pentru animalul numit Quokka, un marsupial mic și drăguț care este renumit pentru zâmbetul său larg.
  15. În Mexic, există o piscină naturală numită Cenote Ik Kil, situată în mijlocul junglei Yucatan și considerată unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Cenotele sunt forme de relief carstice subterane, umplute cu apă dulce, care se găsesc în principal în regiunile Mexicului și Americii Centrale. Cenotele au fost utilizate de către populațiile mayașe ca locuri sacre pentru ceremonii religioase și ca surse de apă dulce.
  1. În Turcia, există un crater de origine vulcanică numit Pamukkale, care este cunoscut pentru apele sale termale și pentru formele sale unice de gresie albă.
  2. În Tanzania, există un lac numit Natron, cu un nivel extrem de ridicat de alcalinitate, care face imposibilă viața multor organisme, cu excepția unor specii de flamingo care se hrănesc cu algele care cresc în apă.
  3. În Brazilia, se găsește o regiune de pădure tropicală cunoscută sub numele de Amazonia, care este cea mai mare și mai diversă zonă de pădure tropicală din lume.
  4. În Egipt, se găsește unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume – Valea Regilor – care conține mormintele multor faraoni ai Egiptului antic, inclusiv cel al lui Tutankhamon.
  5. În Statele Unite ale Americii, există o formațiune stâncoasă numită Monumentul Național Devils Tower, care este considerat un loc sacru de către triburile amerindiene din regiune.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!