home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
11.05.2023
FAPTUL DIVERS

CU PUSCA IN GHIOZDAN!

Un elev în vârstă de şapte ani din municipiul Constanţa a introdus în şcoală o armă de tip air soft, aceasta fiind ridicată de un cadru didactic. Tatăl băiatului a fost amendat cu 5.000 de lei. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat, joi, că poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi, prin apel la 112, de către directorul Şcolii Generale nr. 33 Anghel Saligny Constanţa, cu privire la faptul că un copil de 7 ani, elev al şcolii respective, ar fi introdus, în incinta unităţii de învăţământ, o armă. “Patrula mixtă deplasată la faţa locului, formată din poliţist şi jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, a constatat că, la data de 10 mai, în jurul orei 17.00, minorul ar fi introdus, în unitatea de învăţământ, o armă cu lunetă de tip airsoft (neletală şi nesupusă autorizării), aceasta fiind ridicată de un cadru didactic”, a transmis IPJ Constanţa. Cercetările sunt continuate de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, iar în cauza a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.Nu e departe ziua cand micutii vor veni la scoala cu tancul!

BIDEN SI XI JINPING SUNT DIN NOU PRIETNI!

Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, si cel mai inalt responsabil al diplomatiei chineze, Wang Yi, au avut o intalnire, in aceasta saptamana, la Viena, in ceea ce reprezinta un semn de apropiere dupa tensiunile provocate, printre altele, de presupusul balon „spion” chinez care a survolat SUA la sfarsitul lunii ianuarie, consemneaza agentiile AFP si EFE citate de Agerpres.Potrivit unui comunicat emis de Casa Alba, Jake Sullivan si Wang Yi au avut miercuri si joi „discutii sincere, substantiale si constructive”, in timp ce agentia oficiala chineza Xinhua a relatat despre discutii menite „sa ridice obstacolele” actuale in relatiile sino-americane.Tot conform Casei Albe, cei doi oficiali au abordat atat „razboiul Rusiei contra Ucrainei” cat si chestiunile legate de Taiwan, asadar subiectele cele mai sensibile in relatia bilaterala.Washingtonul si Bruxellesul, care ajuta militar Ucraina in razboiul cu Rusia, au avertizat in mod repetat China sa nu ofere la randul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca sa incline in favoarea acesteia din urma balanta conflictului. Beijingul a asigurat insa ca nu va livra armament niciuneia dintre partile implicate in acest conflict.O alta ingrijorare a Washingtonului este Taiwanul, teritoriu revendicat de China. „Wang Yi a expus clar pozitia oficiala a Chinei in chestiunea Taiwanului”, se arata in comunicatul Casei Albe.Prietenia n-o sa dureze prea mult! Doi cocosi nu au loc pe aceeasi gramada de gunoi!

AUR SI CU USR-ACEASI MIZERIE!

Presedintele USR Bucuresti, Vlad Voiculescu, respinge comparatia dintre Uniunea Salvati Romania si AUR, subliniind ca partidul din care face parte este un sustinator al democratiei si al drepturilor cetatenesti. „L-am ascultat cu tristete in aceasta dimineata pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, declarand despre protestul violent al AUR: ‘Asta facea USR’. Ii reamintesc pe aceasta cale domnului Marcel Ciolacu ca USR a fost si este un sustinator al democratiei, al drepturilor cetatenesti si al respectului reciproc. Au fost momente in care peste un milion de oameni s-au unit sub aceeasi voce pentru a se opune legilor adoptate de Liviu Dragnea si de PSD, care amenintau principiile noastre fundamentale”, a scris Voiculescu, joi, pe Facebook.Asa e! Ciolacu se inseala! Nu mult, dar se inseala!

CIOLACU IL PERIE PE CHARLES!

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, prezent joi la recepţia organizată de Ambasada Marii Britanii cu ocazia încoronării Regelui Charles al III-lea, a declarat că acesta este „un om al timpului său”, care aduce speranţa unui viitor al stabilităţii, relatează Agerpres.„Regele este un om al timpului său, cu largă înţelegere a rolului statului şi al instituţiilor, drept instrumente aflate în serviciul cetăţenilor. În acelaşi timp, regele Charles al III-lea a demonstrat de-a lungul timpului o mare pasiune pentru mediul înconjurător. Reprezentant al unei tradiţii extraordinare, parte a unui sistem democratic ce şi-a confirmat în secole validitatea şi eficienţa, regele Charles al III-lea aduce speranţa unui viitor al stabilităţii, al continuităţii şi al promovării unor valori în acord cu aspiraţiile noilor generaţii”, a spus Ciolacu.Marcel Ciolacu a subliniat că România este un aliat şi un prieten al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.„Aşa cum remarca şi excelenţa sa, domnul ambasador Andrew Noble, legătura dintre Charles al III-lea şi România este una de suflet, care excede raţiunilor de stat. Îmi exprim satisfacţia că România este un loc al liniştii şi al traiului autentic pentru noul monarh. Totodată, România este un aliat şi un prieten al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a spus acesta.Marcel Ciolacu i-a urat regelui Charles o domnie îndelungată, prosperă şi multă putere de muncă.Cu siguranat Ciolacu spera ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa fie inobilat de Charles si sa i se spuna Sir Ciolacu!

IN SUA PORCII AU DAT LOVITURA!

Curtea Supremă a Statelor Unite a validat joi o lege din California, adoptată în 2018, care interzice vânzarea unor porci crescuţi în spaţii prea restrânse.Legea are drept scop diminuarea suferinţei animale în crescătoriile de porci, care era contestată de către producătorii de jambon, bacon şi alte mezeluri, relatează AFP.”Deşi Constituţia rezolvă multe probleme importante, tipul coastelor de porc pe care sunt autorizaţi să le vândă comercianţii californieni nu se află pe listă”, scrie magistratul Neil Gorsuch în această hotărâre, pe un ton neobişnuit.Hotărârea Curţii, plină de referinţe culinare şi de descrieri ale scroafelor gestante în ţarcuri, priveşte o lege adoptată în 2018 în California, în urma unui referendum de iniţiativă populară.Legea interzice vânzarea în acest stat din vestul Statelor Unite – cu vederi foarte progresiste – a porcilor crescuţi în spaţii prea strâmte.Crescătorii de porci au sesizat justiţia şi au acuzat California – care produce puţină din carnea de porc pe care o consumă – de faptul că vrea să-şi impună valorile asupra altor state americane.Sa tot fii porc in SUA!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  • Cercetătorii estimează că Pământul are aproximativ 8,7 milioane de specii, dintre care doar 14% au fost identificate până în prezent.
  • Viteza sunetului este de aproximativ 1.225 de kilometri pe oră (sau 340 de metri pe secundă). În spațiu, sunetul nu se poate propaga deoarece nu există mediu pentru a-l transmite.
  • Elefanții sunt mamifere terestre cu cel mai mare creier dintre toate animalele de pe uscat.
  • Un fulger poate atinge o temperatură de aproximativ 30.000 de grade Celsius, de 5 ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui.
  • Cea mai mare strănutare înregistrată la om a avut o viteză de aproximativ 166 de kilometri pe oră.
  • Oceanul Pacific este mai mare decât toate continentele lumii combinate.
  • Delfinii pot recunoaște și își pot aminti chipurile altor delfini timp de cel puțin 20 de ani.
  • Un gândac african de gunoi poate suporta să fie îngropat în nisip timp de 48 de minute și să supraviețuiască.
  • Marea Barieră de Corali din Australia poate fi văzută de pe Lună.
  • Pe Marte există un vulcan numit Olympus Mons, care este cel mai mare vulcan din sistemul solar.
  • Pământul este singurul loc cunoscut în univers unde există viață.
  • Populația mondială depășește 7,9 miliarde de oameni și continuă să crească în fiecare zi.
  • Albinismul este o condiție genetică rară în care organismul nu produce pigmenți, ceea ce duce la absența culorii pielii, a părului și a ochilor.
  • Orașul New York din Statele Unite are mai multe obiective turistice decât orice alt oraș din lume.
  • Luna se îndepărtează de Pământ în fiecare an cu aproximativ 3,8 centimetri.
  • Fiecare floare de lavandă conține aproximativ 30 de picături de ulei.
  • Pământul este al treilea planetă din sistemul solar ca mărime, după Jupiter și Saturn.
  • Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului deoarece a fost domesticit în urmă cu aproximativ 15.000 de ani.
  • Un fulger poate avea o lungime de până la 16 kilometri și poate dura doar o fracțiune de secundă.
  • Vulpea roșie poate sări până la 2 metri înălțime și șapte metri în lungime.
  • Pe Pământ există mai multe forme de viață subterană decât pe suprafață.
  1. Broaștele pot să-și schimbe sexul în timpul vieții. Unele specii de broaște, cum ar fi broasca țestoasă verde, pot trece de la sexul feminin la cel masculin în funcție de factorii de mediu și de densitatea populației.
  2. Corăbiile de croazieră pot produce cantități uriașe de apă potabilă în timpul călătoriilor lor. De exemplu, o navă de croazieră poate produce aproximativ 1,5 milioane de litri de apă proaspătă pe zi.
  3. Orchideele sunt unele dintre cele mai diverse plante de pe Pământ, cu aproximativ 25.000 de specii cunoscute. Aceste flori exotice pot fi găsite în diverse forme, culori și dimensiuni.
  4. Într-un an, Pământul primește mai multă energie de la Soare decât poate fi consumată de întreaga populație a planetei pentru un milion de ani. Această energie solară ne ajută să avem lumină, căldură și să alimentăm sursele de energie regenerabilă.
  1. În anul 1969, astronautul Neil Armstrong a devenit prima persoană care a pășit pe Lună. Celebrele sale cuvinte „Un mic pas pentru om, un salt uriaș pentru omenire” au rămas în istorie.
  2. La aproximativ 2.400 de ani înainte de era noastră, se crede că vechii egipteni au construit piramidele de la Giza, printre care se află și Marele Sfinx, care este considerat una dintre cele mai mari sculpturi din lume.
  3. În secolul al III-lea î.Hr., o femeie numită Cleopatra a devenit ultima regină a Egiptului din dinastia Ptolemeică. Ea a fost cunoscută pentru frumusețea ei și pentru relația sa cu liderii politici romani, în special cu Iulius Cezar și Marc Antoniu.
  4. În anul 1066, a avut loc Bătălia de la Hastings, în care Wilhelm Cuceritorul a învins regele Harold al II-lea al Angliei și a devenit noul rege al Angliei. Această bătălie a marcat sfârșitul perioadei anglo-saxone și începutul dominației normande în Anglia.
  5. În anul 1789, a început Revoluția Franceză, un eveniment major în istoria mondială. Revoluția a dus la căderea monarhiei și la instaurarea unei perioade de transformări politice, sociale și culturale semnificative în Franța.
  6. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, a avut loc Conferința de la Ialta, în care liderii aliați – Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Stalin – s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Europei după încheierea războiului.
  7. În anul 1963, Martin Luther King Jr. a ținut discursul său celebru „I Have a Dream” în fața Monumentului lui Lincoln, în Washington D.C. Acest discurs a devenit un punct de referință în mișcarea pentru drepturile civile din Statele Unite.
  8. În 1989, a avut loc căderea Zidului Berlinului, care a marcat simbolic sfârșitul Războiului Rece și reunificarea Germaniei. A fost un moment semnificativ în istoria Europei și al lumii întregi.
  9. În 1994, Nelson Mandela a devenit primul președinte negru al Africii de Sud, marcând sfârșitul regimului de apartheid și începutul unei noi ere de democrație și reconciliere în țară.
  10. În anul 2001, a avut loc atacul terorist de la 11 septembrie, când membri ai organizației teroriste Al-Qaida au deturnat patru avioane și le-au folosit ca arme pentru a lovi Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York și Pentagonul din Washington D.C. Acest eveniment tragic a avut un impact profund asupra lumii și a schimbat în mod semnificativ politica și securitatea globală.
  11. În anul 2008, Barack Obama a devenit primul președinte afro-american al Statelor Unite. Alegerea sa a reprezentat un moment semnificativ în istoria americană și un pas important în direcția egalității rasiale.
  12. În 2011, a izbucnit Războiul Civil din Siria, care a generat o criză umanitară și politică de amploare. Conflictul a avut consecințe devastatoare asupra populației civile și a provocat tensiuni regionale și globale semnificative.
  13. În anul 2016, Marea Britanie a votat în favoarea Brexitului, părăsind Uniunea Europeană. Această decizie a avut un impact major asupra politicii europene și a generat discuții și dezbateri pe tema viitorului relației dintre Marea Britanie și UE.
  14. În 2019, au avut loc proteste de amploare în Hong Kong împotriva interferenței Chinei în autonomia teritorială. Aceste proteste au continuat să genereze tensiuni politice și sociale în regiune.
  15. În anul 2020, a izbucnit pandemia de COVID-19, o boală respiratorie cauzată de noul coronavirus. Această pandemie a avut un impact global fără precedent, provocând pierderi de vieți, afectând economiile și schimbând modul în care trăim și interacționăm.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!