home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
16.05.2023
FAPTUL DIVERS

CIOLACU PRESEDINTE? CU CE-AM GRESIT, DOAMNE?

Sorin Grindeanu susține că președintele PSD merită să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale din anul 2024. Ministrul a precizat că Ciolacu se califică pentru această funcție dacă „e dublat de un mandat bun de prim-ministru”.„Dacă Marcel Ciolacu va avea un mandat bun în fruntea guvernului, acest lucru îl califică să fie candidatul social-democraților la prezidențiale, susține Sorin Grindeanu. „Este părerea mea personală. Fiind și președinte PSD, dacă e dublat acest lucru de un mandat bun de prim-ministru, în mod clar se califică”, a declarat Sorin Grindeanu.A aparut si soganul:”Cu Marcel in fruntea tarii/Relele le dam uitarii!”

MILITAR SA FII E BINE/ AI ATV-UL CU TINE!

Armata Română nu se dotează doar cu avioane, sisteme de rachete antiaeriene sau drone de ultimă generație, ci și cu ATV-uri. Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02574 din București, a parafat un „Acord-cadru de furnizare autovehicul pentru teren variat (ATV)”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice.Valoarea totală a contractului este de peste 1,4 milioane euro Contractul în valoare de 6.999.993 lei (aproximativ 1,42 milioane euro) a fost parafat pe 7 octombrie 2022 cu furnizorul CMC MOTO CLASS COMPANY SRLD, potrivit informațiilor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK. Este vorba de 143 de ATV-uri, ceea ce înseamnă că o bucată a fost achiziționată cu 48.951 lei, adică aproximativ 10.000 euro.„Cantități estimative (cpl.): – acord-cadru: minimă = 11; maximă = 143; – pentru un singur contract-subsecvent: minimă = 2; maximă = 53. Valori estimative (lei fara TVA): – maximă acord-cadru: 7.293.000,00 lei; – cel mai mare contract subsecvent: 2.703.000,00 lei.”, se menționează în descrierea achiziției.Ultimul contract subsecvent, în valoare de 2.790.207 lei, a fost semnat pe 22 martie 2023. „Unitatea Militară 02574 Bucureşti intenţionează să achiziţioneze autovehicule pentru teren variat. Autoritatea contractantă intenţionează să achiziţioneze produsele în vederea îndeplinirii unor misiuni specifice”, se scrie în caietul de sarcini.“Autoritatea contractantă intenţionează încheierea unui acord-cadru în scopul creșterii capacității de mobilitate şi intervenție. Obiectul acordului-cadru îl reprezintă achiziţia, transportul şi livrarea la sediul unităţilor militare beneficiare a unor autovehicule pentru teren variat”, se mai menționează în document.Mai ramane ca Armata Romana sa se doteze si cu militari dornici sa moara pentru interesele multinationalelor care au pus stapanire pe tara!

UE? UNA PROMIT, ALTA FUMEAZA!

Într-un discurs acid, premierul Viktor Orban a criticat UE pentru declinul economic și pentru reacția organizației față de războiul din Ucraina:Iată ce a spus acesta: „Forma modernă a colaborării europene era motivată de două țeluri: Pace și Bunăstare. Dacă nu își mai îndeplinește cele două misiuni inițiale, la ce mai mai folosește UE?”Întrebarea lui Viktor Orban este cât se poate de rațională: Uniunea Europeană este implicată tot mai mult într-un război care nu este al său, care provoacă tot mai mulți morți și distrugeri și căruia nu i se întrevede capătul.Iar această implicare duce la degradarea galopantă a situației economice a UE și a nivelului de trai al cetățenilor săi.Ungaria este una dintre puținele țări membre UE care a susținut de la bun început o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina și nu a trimis arme regimului de la Kiev. Fapt care a agravat și mai mult relațiile dintre Bruxelles și Budapesta.Ma! Mai, Orbane! Ma, tu vrei sa ne iei Ardealul!

SEPTE PRIMARI CU FRUNTEA LATA/N-OR PUTUT SA MULG-O VACA!

Este circ în Capitală și totul pe banii românilor. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță se ceartă cu Nicușor Dan, primarul Capitalei, pe o bucată de pământ din centrul Bucureștiului. În Piața Unirii au apărut peste noapte mai mulți palmieri, deși plafonul de peste Dâmbovița este la un pas să se prăbușească. George Simion, prezent în momentul în care oamenii lui Nicușor Dan distrug și scot palmierii plantați, a propus ca Bucureștiul să aibă un singur primar din 2024 și șapte viceprimari: „Nu se înțeleg pe banii românilor, avem 7 primari și 8 Poliții Locale. Nu este normal. Nu mai știu cum să își împartă șpăgile între ei. Vedeți, acolo este Poliția Locală București, iar în partea cealaltă este Poliția Locală Sector 3. Se feresc unii de alții.”AUR cere desființarea primăriilor de sector, instituții prin care sunt delapidați banii bucureștenilor de către administrațiile partidelor sistemului.Adica, sa ramana Nicusor sef deplin pe Capitala? Emigrati, bucuresteni, cat mai puteti!

HAI SA SPIONAM PENTRU CIA!

CIA, ghid online pentru recrutat ruși. Serviciile de informaţii ruse urmăresc încercările Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) de a recruta cetăţeni ruşi cu ajutorul reţelelor de socializare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce CIA a publicat un mesaj video prin care încurajează cetăţenii ruşi ce deţin informaţii sensibile să contacteze serviciul american de spionaj printr-un canal de internet securizat. Scurtul mesaj video în limba rusă este însoţit de un text care afirmă că CIA doreşte să colaboreze cu ofiţeri din armată, din serviciile de informaţii, cu diplomaţi, cercetători şi cu alte persoane care deţin informaţii despre economia Rusiei şi liderii politici ai acestei ţări. „Contactaţi-ne! Probabil că cei din jurul vostru nu doresc să audă adevărul. Dar noi dorim (…) Suntem copleşiţi de minciuni. Dar noi ştim care este realitatea. Realitatea în care trăim. Şi realitatea despre care vorbim în şoaptă”, încearcă CIA să convingă în mesajul publicat pe canalul său oficial de YouTube şi pe aplicaţia de mesagerie Telegram, populară în Rusia.Textul ce însoţeşte imaginile cuprinde şi instrucţiuni de contact prin sistemul online de comunicare anonimă Tor, făcând de asemenea trimitere către un alt clip video ce conţine instrucţiuni de utilizare a acestui sistem.Daca se plateste in vodca, sunt sanse sa se gaseasca doritori!

UTA, UTA CU CODRUTA!

Parchetul European (EPPO) a făcut marți 40 de percheziții în mai multe locații din România și Franța, în cadrul unei anchete de fraudă cu fonduri europene și naționale de peste 30 de milioane de euro. Ancheta este condusă de Parchetul European București.
EPPO transmite, într-un comunicat remis presei marți, că anchetează o schemă infracțională bazată pe furnizarea de scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.
În România, perchezițiile s-au făcut în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt, iar în Franța în Roquebrune-Cap-Martin, localitate din sudul Frantei.
Procurorii europeni spun că, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.i asta, frate??? Nici sa furi nu mai e voie?

NICI LA VODAFONE NU SE MAI POATE MANCA O PAINE!

Noul șef Vodafone, Margherita Della Valle, a anunțat că va desființa 11.000 de locuri de muncă la nivel global în trei ani pentru a ajuta grupul de telecomunicații să-și recapete avantajul competitiv.Acțiunile Vodafone, care a avut performanțe slabe în raport cu rivalii de pe piețele sale europene majore, au ajuns la cel mai scăzut nivel din 2002 până în prezent. Reducerile de locuri de muncă sunt cele mai mari din istoria Vodafone, care are 90.000 de angajați în Europa și Africa.Della Valle a fost însărcinată să transforme Vodafone atunci când a preluat definitiv luna trecută. „Pentru a livra în mod constant, Vodafone trebuie să se schimbe”, a spus ea. „Prioritățile mele sunt clienții, simplitatea și creșterea.”Della Valle a vizat operațiunile centrale ale Vodafone când a preluat cârma la începutul anului, cu 500 de reduceri de locuri de muncă. În Germania se vor pierde 1.300 de posturi, a anunțat compania în martie, în timp ce 1.000 sunt desființate în Italia.Reducerile suplimentare anunțate marți vor fi făcute pe piețele europene, cele mai multe în centrul Europei, le-a spus ea reporterilor, citată de Reuters.Germania, cea mai mare piață a Vodafone, a avut performanțe slabe, a spus Della Valle, în timp ce „schimbarea structurală”, adică o vânzare totală sau parțială, era o opțiune în Spania.Scăderea prețului acțiunilor de marți s-a datorat probabil prognozei de 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari) flux de numerar în acest an financiar, în scădere de la 4,8 miliarde de euro în anul până la sfârșitul lunii martie 2023, a spus ea. Analistii se asteptau la 3,6 miliarde de euroLasa ca vin rusii si ne satura pe toti de vorbarie si mailuri!

STIATI CA?

  • Albert Einstein, faimosul fizician, a avut dificultăți de vorbire în copilărie și a început să vorbească abia la vârsta de patru ani.
  • Leonardo da Vinci, artistul și inventatorul renascentist, era cunoscut pentru stângăcia sa și scria cu mâna stângă, dar desena cu mâna dreaptă.
  • Oprah Winfrey, una dintre cele mai influente femei din lume, a trăit o copilărie dificilă și a fost supusă abuzurilor sexuale în adolescență.
  • Coco Chanel, celebra designeră de modă, a crescut într-un orfelinat și a început cariera ca cântăreață de cabaret înainte de a deveni celebră în lumea modei.
  • Nelson Mandela, liderul anti-apartheid și fost președinte al Africii de Sud, a fost îndrăgostit de dans și a participat la competiții de box.
  • Amelia Earhart, celebră aviatoră, a fost prima femeie care a zburat singură peste Oceanul Atlantic.
  • Bob Marley, legendarul cântăreț de reggae, a fost pasionat de fotbal și a fost implicat în echipa națională de fotbal a Iamicii.
  • Marilyn Monroe, iconul de frumusețe și actrița celebră, a avut un IQ foarte înalt și a citit peste 400 de cărți în timpul vieții sale.
  • Steve Jobs, co-fondatorul Apple Inc., a fost vegan și a experimentat diete extreme, inclusiv trăind doar cu mere timp de o lună.
  • Serena Williams, campioana de tenis, are o colecție impresionantă de trofee și premii, dar nu afișează niciunul în casă. Îi preferă pe toți într-o cameră separată.
  • Charles Darwin, celebrul naturalist și autor al „Originii speciilor”, suferea de o fobie intensă față de gândurile de căsătorie.
  • J.K. Rowling, autoarea celebră a seriei Harry Potter, a fost respinsă de 12 edituri înainte ca primul ei roman să fie publicat.
  • Michael Jordan, legendarul jucător de baschet, a fost tăiat din echipa de baschet a liceului în primul său an, dar a continuat să devină unul dintre cei mai buni jucători din istorie.
  • Malala Yousafzai, activistă pentru drepturile femeilor și educația copiilor, a supraviețuit unui atac terorist al talibanilor în Pakistan și și-a continuat lupta pentru drepturile umane.
  1. ·  Walt Disney, creatorul celebrului imperiu Disney, a fost concediat de la un ziar pentru că „nu avea imaginație și idei bune”.Malcolm X, liderul afro-american și activist pentru drepturile civile, și-a descoperit pasiunea pentru învățătură în închisoare, unde a petrecut timp citind și educându-se singur.
  2. Frida Kahlo, celebra artistă mexicană, a supraviețuit unui grav accident în adolescență și a suferit de multiple intervenții chirurgicale pe parcursul vieții.
  3. Nikola Tesla, inventatorul și fizicianul de origine sârbă, avea o memorie fotografică și putea vizualiza și proiecta în detaliu invențiile sale înainte de a le construi.
  4. Audrey Hepburn, actrița și stilista de modă, a fost și o umanitaristă dedicată, lucrând ca ambasadoare UNICEF și ajutând copiii din țările în curs de dezvoltare.
  5. Elon Musk, antreprenorul și vizionarul din domeniul tehnologiei, este cunoscut pentru faptul că a fondat companii precum Tesla Motors, SpaceX și Neuralink, dar a început primul său business la vârsta de 12 ani, vânzând un joc video creat de el unui magazin local.
  1. În anul 1969, astronautul Neil Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Lună.
  2. Marele incendiu din Londra din 1666 a distrus o mare parte a orașului, dar a dus și la reconstrucția sa, contribuind la dezvoltarea arhitecturală a Londrei moderne.
  3. Regele Henric al VIII-lea al Angliei a avut șase soții, dintre care două au sfârșit prin decapitare.
  4. Marele Zid Chinezesc are o lungime de aproximativ 21.196 de kilometri și este considerat una dintre cele mai mari realizări inginerești ale umanității.
  5. Piramidele egiptene, cum ar fi Marea Piramidă de la Giza, au fost construite cu mii de ani în urmă și rămân o enigmă pentru oamenii de știință și istorici.
  6. Revoluția Franceză, care a avut loc între 1789 și 1799, a dus la căderea monarhiei și la instaurarea Republicii Franceze.
  7. Regina Elisabeta I a Angliei, supranumită și Regina Virgină, a domnit timp de 44 de ani și a fost una dintre cele mai puternice și influente regine ale istoriei.
  8. Cutremurul din Pompei din anul 79 d.C. a îngropat orașul sub cenușă vulcanică, păstrându-l aproape intact până în zilele noastre, oferind o perspectivă unică asupra vieții în Roma antică.
  9. Bătălia de la Waterloo din 1815 a marcat înfrângerea lui Napoleon Bonaparte și a pus capăt domniei sale în Europa.
  10. Descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming în 1928 a revoluționat medicina modernă, salvând milioane de vieți prin tratamentul infecțiilor bacteriene.
  11. Revoluția industrială, care a început în Anglia în secolul al XVIII-lea, a adus schimbări majore în modul de producție și a deschis calea spre industrializarea lumii.
  12. Teroare roșie în perioada Marii Epurări din Uniunea Sovietică, condusă de Iosif Stalin, a dus la persecutarea și executarea a milioane de oameni între anii 1936 și 1938.
  13. Construcția Canalului Panama, finalizat în 1914, a permis navigația directă între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific, reducând semnificativ distanțele pentru navele comerciale.
  1. ·  Piramida lui Kheops de la Giza, Egipt, a fost considerată cea mai înaltă clădire din lume timp de aproximativ 3.800 de ani. Al Doilea Război Mondial, care a durat între 1939 și 1945, a fost cel mai mare conflict militar din istorie, implicând mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări.
  2. Regina Cleopatra a VII-a a Egiptului antic a fost cunoscută pentru frumusețea și inteligența sa, dar și pentru relația sa cu liderii romani, cum ar fi Iulius Cezar și Marc Antoniu.
  3. Revoluția Industrială din secolul al XVIII-lea a marcat tranziția de la producția manuală la cea mecanizată, aducând schimbări majore în economie, societate și modul de viață al oamenilor.
  4. Cruciații, expedițiile militare europene din secolele XI-XIII, au fost lansate cu scopul de a recupera Ierusalimul și alte locuri sfinte de sub controlul musulmanilor.
  5. Bătălia de la Stalingrad, care a avut loc între 1942 și 1943, a fost un moment crucial în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marcând o înfrângere majoră a forțelor naziste și un punct de cotitură în favoarea Aliaților.
  6. Expediția lui Cristofor Columb în 1492 a dus la descoperirea Americii și la începutul epocii explorărilor europene în lumea nouă.
  • Furnicile sunt cunoscute pentru organizarea lor socială complexă și munca în echipă. Ele pot forma colonii uriașe, cu milioane de indivizi.
  • Greierii masculi cântă pentru a atrage femelele și pentru a marca teritoriul lor. Cântecul lor poate fi atât de puternic încât poate fi auzit de la distanțe considerabile.
  • Fluturii pot gusta cu picioarele și au papile gustative situate pe ele. Acest lucru le permite să testeze alimentele înainte de a se hrăni.
  • Albinele melifere comunică într-un mod complex prin intermediul dansului. Ele pot transmite informații despre sursele de hrană și distanța acestora altor albine din stup.
  • Gândacii de estuare sunt printre cele mai mari insecte din lume, atingând dimensiuni de până la 15 cm lungime.
  • Termitele sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a construi termitiere complexe și structuri de mărimea unor coline.
  • Libelulele pot zbura în toate direcțiile și pot sta în aer pentru perioade lungi de timp datorită abilității lor de a își ajusta individual fiecare aripă.
  • Muștele pot percepe mișcarea de până la 4 ori mai rapid decât oamenii, permițându-le să evite cu ușurință obstacolele.
  • Fluturii Monarh călătoresc de-a lungul continentelor, parcurgând distanțe de până la 4.800 km în timpul migrațiilor lor anuale.
  • Termitele soldat au mandibule mari și pot folosi aceste structuri pentru a-și apăra coloniile împotriva atacatorilor.
  • Paianjenii țes pânze complexe și durabile utilizând fire de mătase pe care le produc în propriul corp.
  • Ciupercile cordyceps infectează anumite specii de insecte, preluând controlul asupra sistemului lor nervos și folosindu-le ca gazdă pentru reproducere.
  • Gândacii de bălegar sunt considerați printre cele mai puternice insecte, putând trage de obiecte de până la 1.141 de ori greutatea lor.
  • Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sângele animalelor și oamenilor și pot rămâne atașate de gazde timp de mai multe zile.
  • Fluturii de noapte, precum molii și fluturii de lăcustă, sunt atrași de lumină și sunt cunoscuți pentru comportamentul lor nocturn.
  1. ·  Păianjenii văduvă neagră au o înțepătură veninoasă, care, deși rară, poate fi periculoasă pentru oameni. Viespile construiesc cuiburi complexe din hârtie, pe care le confecționează din fibrile de lemn pe care le mestecă și le amestecă cu saliva lor.
  2. Gândacii de lumânare, numiți și gândaci cucuruzari, pot produce o substanță chimică numită luciferină, care le permite să emită lumină, creând astfel un efect de „lumină interioară”.
  3. Muștele de fructe sunt atrași de substanțele fermentate și pot detecta alcoolul în concentrații foarte mici, fiind uneori folosite în producția de vinuri și băuturi alcoolice.
  4. Termitierele sunt adesea construite cu ajutorul unor specii de ciuperci. Termitații cultivă ciuperci în interiorul termitierei și se hrănesc cu acestea, în timp ce ciupercile se hrănesc cu material vegetal pe care termitații îl aduc în termitieră.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!