SAC DE BANI PENTRU PROFESORI!
Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu este convins că va putea satisface prea curând revendicările salariale ale profesorilor. El spune că legea salarizării nu se poate face „peste noapte” și că ministerul pe care-l conduce nu are „un sac de bani” pe care să-l împartă la toată lumea. „Din păcate nu o putem face peste noapte. Avem deja materiale de la toate ministerele de linie, le-am înaintat și la Banca Mondială, facem analize de impact după care stăm iar la masă și discutăm”, a declarat el, intervievat de Digi 24. Budăi spune că creșterea salariilor profesorilor nu poate fi decisă înaintea consultării Băncii Mondiale, a Comisiei Europene și cu Ministerul de Finanțe. „Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul, lăsând să se înțeleagă că decizia trebuie luată înainte la nivelul coaliției de guvernare.Discuțiile Guvernului cu sindicatele din Educație, care au avut loc miercuri, au eșuat. Sindicaliștii au anunțat declanșarea grevei generale începând de luni, la ora 8:00. Este prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani.Sindicaliștii spun că au ieșit „mâhniți” de la discuțiile cu Guvernul, care trebuie să facă „un efort” de 300 de milioane de lei.„Prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor au zis că vor trece în programul de guvernare că Educația e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus liderul federației sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr.Sindicaliștii spun că nu și-au dorit să intre în grevă și că „era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum au promis.N-avem bani, dara iubirea de Educatie e un zid!
UITE BAHMUTUL, NU E BAHMUTUL!
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat joi armata rusă că și-a retras unitățile la 570 de metri nord de orașul Bahmut, din estul ucrainean, lăsând la vedere flancurile proprii de luptători.Forțele Wagner au condus asaltul asupra orașului Bahmut, una dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii ale războiului de la invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarie anul trecut, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.Prigojin, care a acuzat în repetate rânduri conducerea militară a Rusiei că nu a făcut suficient pentru a-și susține oamenii, a cerut ministerului apărării să facă tot posibilul pentru a proteja flancurile din Bahmut după ceea ce el a pretins că a fost o retragere.„Din păcate, unitățile ministerului rus al apărării s-au retras până la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a spus Prigojin într-un mesaj vocal.„Fac un apel la conducerea de vârf a ministerului apărării – public – pentru că scrisorile mele nu sunt citite”, a spus Prigojin.„Vă rog să nu renunțați la flancuri”, a spus el, adresându-se ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și Valeri Gerasimov, șeful Statului Major.Wagner spune că a ocupat cea mai mare parte a orașului distrus, deși la un cost uman enorm. Dar Ucraina spune că forțele sale au reluat teritoriul din jurul Bahmutului în ultimele zile.Fara s a vrem ne amintim de jurnalul lui Alexei Alexeevici din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial:20 ianuarie/Astazi noi am ocupat jumatate din padure.21 ianuarie.Astazi noi am ocupat toata padurea.22 ianuarie.Astazi nemtii au ocupat jumatate din padure.23 IANUARIE.Astazi nemtii au ocupat toata padurea.24 Ianuarie.Astazi noi am ocupat jumatate din padure.25 ianuarie>Astazi a venit padurarul si ne-a dat pe toti afara!
RUSIA A IMBULINAT–O!
NATO va aproba la summitul său din luna iulie, de la Vilnius, mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece, cum va reacționa alianța la un eventual atac rusesc.
Mișcarea semnifică o schimbare fundamentală în politica NATO, care nu a fost nevoită până acum să elaboreze planuri de apărare pe scară largă de zeci de ani, pentru că a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a considerat că Rusia post-sovietică nu mai reprezentă o amenințare existențială.Numai că, odată cu cel mai sângeros război din Europa din 1945 până în prezent, care se desfășoară chiar dincolo de granițele sale, în Ucraina, alianța avertizează că trebuie să aibă toate planurile în vigoare cu mult înainte să izbucnească un posibil conflict cu un adversar cum este Moscova.„Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru determină calendarul”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de top ai NATO, citat de Reuters. „Trebuie să ne pregătim pentru un conflict care poate avea loc în orice moment”.
Prin schițarea a ceea ce numește planurile sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, națiunilor membre îndrumări cu privire la modul în care-și pot îmbunătăți forțele și logistica.
„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie desfășurate”, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg, despre documentele care, la fel ca în Războiul Rece, vor stabili ce trupe vor fi destinate apărării anumitor regiuni.
Demersul NATO nu reprezintă decât formalizarea unui proces declanșat odată cu anexarea, de către Rusia, a Crimeei, în aprilie 2014. Acțiunea Rusiei i-a determinat pe aliații occidentali să trimită pentru prima dată trupe de luptă în est, Marea Britanie, Canada și Germania preluând sub protecția lor fiecare din statele baltice.Chiar dacă NATO nu a înregistrat foarte multe schimbări față de 1990, când lumea a trecut de la comunism la democrație, o serie de detalii s-au schimbat și la nivelul NATO. Alianța s-a extins de atunci cu aproximativ 1.000 de kilometri spre est și a crescut la 31 de membri.Avea dreptate Nostradamus cand scria ca Omenirea n-o –o mai duca mult!
UNGURII NU MAI VOR DOAR ARDEALUL!
Coaliția de la guvernare e în impas: în pline negocieri pentru reîmpărțirea portofoliilor, UDMR a părăsit discuțiile de la Palatul Victoria. Ministerul Dezvoltării, aflat acum la uniunea maghiară, este dorit de PNL pentru a fi condus chiar de premierul Nicolae Ciucă, după predarea mandatului. Ședința liderilor coaliției s-a suspendat imediat după plecarea președintelui Kelemen Hunor.E jale! Guvern fara romani se mai poate, dar fara UDMR, niciodata!
LEUL E DIN CE IN CE MAI PRICAJIT!
Încă un maxim istoric pentru moneda europeană în raport cu leul. Euro a ajuns la 4 lei şi 97 de bani, la cursul oficial al BNR. Adică A crescut cu peste un ban faţă de ieri.Este a doua zi în care se înregistrează o valoare record pentru euro. Creşterea de ieri i-a luat prin surprindere pe mulţi analiști economici şi financiari care spun că şi până acum erau motive pentru deprecierea leului, printre care deficitul bugetar şi cel comercial.
Leul s-a depreciat azi şi în raport cu celelalte valute importante, dolarul american, lira sterlină şi francul elveţian.Din Regele Junglei, bietul Leu a ajuns si de rasul iepurilor!
Curiozități științifice:
- Oamenii au aceeași cantitate de oase la naștere ca și adulții. Unele dintre ele se leagă între ele pe măsură ce creștem.
- Lumina călătorește cu o viteză de aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă (sau 7,5 ori în jurul Pământului într-o secundă).
- O singură lingură de material neutronizat (o stea de neutroni) cântărește aproximativ un miliard de tone.
- Într-un singur gram de sol există mai multe organisme microscopice decât numărul de oameni de pe Pământ.
- Sistemul solar se află într-o galaxie numită Calea Lactee, care conține sute de miliarde de stele.
- Știința care studiază structura și comportamentul materiei la nivel atomic și subatomic se numește fizică cuantică.
- Cea mai mare structură cunoscută din univers este Marea Zidurilor Sloan, o vastă rețea de galaxii care se întinde pe miliarde de ani-lumină.
- ADN-ul uman este alcătuit din aproximativ 3 miliarde de perechi de baze chimice și conține toate informațiile necesare pentru dezvoltarea și funcționarea organismului nostru.
Curiozități medicale:
- Cel mai puternic mușchi uman raportat în funcție de greutate este limba.
- Sângele uman străbate un circuit complet al corpului în aproximativ 20 de secunde.
- Inima umană bate în medie de aproximativ 100.000 de ori pe zi.
- Ficatul este cel mai mare organ intern și poate regenera țesutul pierdut.
- Creierul uman generează suficientă energie electrică pentru a alimenta o lumină LED de 10 wați.
- Strănutul poate ajunge la o viteză de aproximativ 160 km/h și poate produce peste 100.000 de picături de secreții.
- Râsul poate reduce stresul, crește producția de endorfine și consolida sistemul imunitar.
- O persoană medie își petrece aproximativ 25 de ani dormind pe parcursul vieții.
Curiozități despre animale:
- Elefantul african este cel mai mare mamifer terestru, atingând înălțimi de până la 4 metri și cântărind peste 7.000 de kilograme.
- Cameleonii își pot mișca ochii independent unul de celălalt și pot vedea în două direcții diferite simultan. Vulturul plesuv este cunoscut pentru a putea zbura la altitudini de peste 10.000 de metri, depășind uneori chiar și altitudinea de zbor a avioanelor comerciale.
- Șopârlele pot regenera coada atunci când o pierd, aceasta fiind o adaptare unică în regnul animal.
- Câinele are aproximativ 220 de milioane de celule olfactive, față de doar 5 milioane la oameni, ceea ce îl face un excelent detectiv olfactiv.
- Gepardul este cel mai rapid animal terestru, atingând viteze de până la 110 km/h în sprinturi scurte.
- Câțiva melci de mare pot hiberna până la șapte ani.
- Broaștele pot sări de până la 20 de ori lungimea lor într-un singur salt.
- Pinguinii își găsesc partenerii de viață prin cântecul lor specific, pe care îl recunosc unul pe celălalt.
- Crocodilul are o presiune de mușcare de peste 5000 de psi (pound-forță pe inch pătrat), una dintre cele mai puternice mușcături din lumea animală.
Curiozități geografice:
- Cel mai înalt vârf muntos din lume este Muntele Everest, cu o înălțime de 8.848 de metri.
- Există peste 1.500 de vulcani activi pe glob, dintre care cel mai cunoscut este vulcanul Kilauea din Hawaii.
- Marea Moartă, situată între Israel și Iordania, este cea mai sărată mare din lume, având o concentrație de sare de aproximativ 10 ori mai mare decât a oceanelor.
- Australia este și cel mai mic continent și cea mai mare insulă de pe Terra.
- Marele Canion din Statele Unite este una dintre cele mai mari formațiuni geologice de pe Pământ, cu o lungime de aproximativ 446 de kilometri și o adâncime de aproximativ 1.800 de metri.
- Insula Islanda este cunoscută ca „Țara de Gheață și Foc” datorită vulcanilor activi și ghețarilor imenși.
- Siberia, în Rusia, găzduiește cele mai reci locuri de pe Pământ, cu temperaturi care pot scădea sub -50 de grade Celsius.
Cea mai adâncă prăpastie oceanică este Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, care ajunge la o adâncime de 10.994 de metri.
CURIOZITATI ISTORICE
- Cleopatra a trăit mai aproape de construcția primului McDonald’s decât de construcția Piramidelor din Giza.
- Omenirea a trăit mai mult timp în epoca faraonilor din Egipt decât între construirea Piramidelor și sosirea lui Iisus.
- În timpul războiului din 1898 dintre Statele Unite și Spania, un grup de voluntari americani cunoscut sub numele de „Rough Riders” a fost condus de Theodore Roosevelt, care mai târziu avea să devină președintele SUA.
- Genghis Han, cunoscut drept conducătorul mongol care a creat cel mai mare imperiu din istorie, este strămoșul a aproximativ 16 milioane de oameni în prezent.
- Jocurile Olimpice antice, care au început în Grecia antică în anul 776 î.Hr., au continuat să se desfășoare timp de aproximativ 1.000 de ani înainte de a fi interzise în anul 393 d.Hr. de către împăratul roman Teodosiu I.
- În timpul construcției Marii Piramide din Giza, în jurul anului 2600 î.Hr., mamuții încă existau și în Europa.
- La sfârșitul secolului al XIX-lea, existau mai multe companii care vindeau cocaină și heroină ca remedii medicale și ca produse de larg consum.
- Regina Elisabeta I a Angliei a fost cunoscută pentru utilizarea unui machiaj alb pe față, care era fabricat din plumb și a dus la deteriorarea tenului și chiar la intoxicație cu plumb.
- Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a fost furată din Muzeul Luvru în 1911 și a fost recuperată abia în 1913.
- În timpul Primului Război Mondial, ambele părți au utilizat pisici pentru a detecta prezența gazelor toxice în tranșee. Dacă o pisică simțea prezența gazelor, ea începea să miaune și să se agite, avertizând soldații să se protejeze.
- · În anul 1969, când astronautul Neil Armstrong a pășit pe Lună, a rostit celebrul său citat: „Acesta este un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire.” În realitate, cuvântul „un” a fost înghițit în transmisia radio, astfel încât citatul a sunat: „Acesta este un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire.” În timpul Războiului Rece, în anii 1960, SUA și Uniunea Sovietică au cooperat în domeniul spațial și au desfășurat misiuni comune, cunoscute sub numele de Apollo-Soyuz Test Project, în care astronauții americani și cosmonauții sovietici au lucrat împreună în spațiu.
- Incendiul din Biblioteca din Alexandria, care a avut loc în anul 48 î.Hr., a fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria pierderii de cunoaștere. Se estimează că au ars sute de mii de manuscrise rare și documente antice.
- În timpul Revoluției Franceze, guvernul revoluționar a introdus un nou calendar numit „Calendarul Republican Francez”, care a fost utilizat între 1793 și 1805. Acesta avea 12 luni noi, cu nume precum Brumărel (ceață) și Termidor (căldură), iar săptămâna avea 10 zile.
- Marie Curie, faimoasă pentru descoperirile sale în domeniul radioactivității, este prima femeie care a câștigat un Premiu Nobel și singura persoană care a câștigat Premiul Nobel în două domenii diferite: fizică și chimie.