home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
22.05.2023
FAPTUL DIVERS

NE VOM PENSIONA PE LUMEA CEALALTA!

Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, iar contributivitatea va fi un criteriu pentru întreaga perioadă de muncă, a anunțat luni ministrul Muncii, Marius Budăi, după discuțiile avute la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene.El a spus că, la Bruxelles, s-au stabilit „câteva criterii și principii cu Comisia Europeană pentru a putea fi îndeplinit jalonul pensiilor speciale” și a dat asigurări că modificările vor fi făcute treptat.În final, vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, „în conformitate cu sistemul public de pensii. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sitemul public de pensii”, a declarat ministrul Marius Budăi, luni, într-o conferință de presă susținută la sediul Guvernului.În prezent, bărbații se pensionează la 65 de ani, iar femeile la 63, cu excepția categoriilor „speciale”, care primesc pensii speciale și se pot pensiona și la 40 de ani.
Budăi a explicat că pensia va fi calculată prin raportare la întreaga perioadă de contribuții, nu doar o anumită perioadă de contributivitate, astfel încât la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat, ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă.„A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a mai declarat Budăi.El a exclus scăderea pensiilor aflat în prezent în plată, dar a spus că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, fără a afecta partea de contributivitate. „Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a spus Budăi.De asemenea, vor fi eliminate din categoria specială a pensiei pentru magistrați, categoriile profesionale asimilate magistraților și va fi schimbat regimul de pensionare a diplomaților, pentru care va crește vârsta de pensionare și, implicit, perioada de contributivitate.„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată”, a spus ministrul.Simplu!Cei “alesi” se vor putea pensiona chiar inainte de a se angaja, iar prostimea , dupa trecerea in nefiinta!

MARK ZUCKERBERG VA TREBUI SA BAGE MANA ADANC IN BUZUNAR!

Compania Meta a fost amendată cu 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor din Uniunea Europeană. Facebook, care ține de Meta, este obligat să oprească transferul de date ale utilizatorilor europeni către Statele Unite.Decizia din acest caz se referă doar la Facebook și nu la celelalte companii Meta, Instagram și WhatsApp.Compania a anunțat că va contesta decizia autorităților irlandeze, iar că serviciile Facebook în Europa nu vor fi afectate pe termen scurt.Autoritățile din Irlanda, unde se află sediul regional al Meta, au dat în judecată compania pentru procedurile prin care aceștia transferau datele europene către SUA.Cazul a ieșit la lumină după ce datele personale a peste 533 de milioane de utilizatori din mai mult de 100 de țări au fost găsite pe un site de hackeri.Autoritățile europene consideră că acest transfer de date le-ar permite celor din guvernul american să acceseze informațiile europenilor. Acest lucru ține de o hotărâre judecătorească UE, conform căreia datele transmise în SUA nu sunt protejate suficient de bine de agențiile de inteligență americane.Autoritățile europene și cele americane sunt în cursul de a negocia un acord bilateral cu privire la procesarea datelor europene, care se bucură de un grad mai mare de protecție sub jurisdicția UE. Nu-i bai! Are balta peste!

VACANTA SI MAI MARE!

Greva generală din Educație a adus o vacanță neașteptată pentru elevi, dar și provocări pentru părinți, obligați să găsească soluții ca să-i știe pe copii în siguranță. În Capitală, dar și în alte orașe, parcurile au fost pline încă de dimineață.În unele școli au fost profesori care au mai ţinut câte o oră, două. Apoi au lăsat elevii să plece acasă.Mulți părinți au fost nevoiți să își ia concediu pentru a putea sta cu copiii acasă.Parcurile au fost pline de bunici care au avut grijă de nepoți. Îi susțin pe profesori, dar cred că ar trebui găsită o soluție pentru supravegherea copiilor în cadrul școlilor.Prinși la mijloc alături de copii, părinții au un mesaj atât pentru greviști, cât și pentru guvernanți.Iulian Cristache, Federația Asociațiilor de Părinți: Domnilor profesori, vă susținem în tot acest demers.Noi suntem o federație de părinți, susţinem în tot acest demers şi faptul că ei doreau să fie informaţi din timp, să ştie cum să procedeze pentru ziua de luni era un drept absolut legitim. Solicităm Guvernului României să găsească soluţiile necesare, astfel încât elevii să se întoarcă 100% în bănci.Uite ca au parte si copiii de o bucurie din partea Guvernului!

LITORAL PENTRU TOTI/PENTRU BUNICI SI NEPOTI!

A început programul „Litoralul pentru toți”. Turiștii se pot caza în hotelurile din stațiunile de la Marea Neagră la prețuri cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon. Primii turiști s-au bucurat, azi, de briză și s-au relaxat pe plajă. Cea mai ieftină ofertă începe de la aproximativ 40 de lei de persoană, pe noapte, într-o unitate de cazare de trei stele din Eforie Nord.Primele persoane care și-au rezervat din timp pachetele turistice s-au bucurat deja de briză și soare.Ștefan Necula director agenție de turism: Începe cu tarife de la 69 de lei pe noapte la trei stele în Eforie nord. Credem că aveste tarife sunt foarte bune, iar horelurile deschise deja au grad de ocupare foarte bun.Deocamdată, pe litoral sunt deschise 50 de hoteluri. Până la 1 iunie însă se vor deschide toate.Daniela Stănică, șef recepție hotel: Uu început să achiziționeze bilete și să vină pe litoral. Acum, la noi, este 160 de lei camera, deci 80 de persoană, iar după 1 iunie va fi 180 ce lei.Prin programul ”Litoralul pentru toți”, turiștii au la dispoziție aproximativ 4000 de locuri de cazare.25 de hoteluri s-au înscris în program, iar cel mai mic preț este de 40 de lei pe noapte. Unitățile de cazare care nu s-au înscris au prețuri speciale.Sa dai bani, chiar si mai putini, ca sa tremuri pe plaja nu-i o idee prea grozava!

ALINUTA VREA ROTATIVA

Iata ce declara: ”În opinia mea, coaliţia şi-a făcut un deserviciu vorbind public atât de mult despre rotativă în ultimul timp. Eu am evitat să discut public acest lucru în spaţiul public, spunând că se va paraliza administraţia în măsura în care nu ne vom concentra la nevoile societăţii. România are nevoie clar de stabilitate, de continuitate”, a spus preşedintele interimar al Senatului.Alina Gorghiu a precizat că ”PNL a oprit orice discuţie în spaţiul public referitoare la rotativa guvernamentală, discuţii pe care, trebuie să fim sinceri, oricum nu le-a iniţiat PNL, cu precizarea că vom merge mai departe cu negocierile privind programul de guvernare.”În timp ce eu dau aceste declaraţii se fac discuţii cu privire la programul de guvernare de specialişti”; a spus ea. Potrivit liberalei, ”discuţiile despre modalitatea în care se va realiza rotativa cred că pot fi încheiate rapid dacă există voinţă politică, iar această voinţă politică speră că există”.”Ne dorim cu toţii o tranziţie rapidă, iar premierul a anunţat că pe data de 26 mai îşi depune mandatul. ca atare, tranziţia rapidă este foarte importantă, fără să mai facem discuţii publice pentru a nu bloca administraţia. Premierul a anunţat şi va anunţa public când îşi va depune mandatul. E mai puţin importantă ziua”, a mai afirmat Alina Gorghiu.”Eu cred că s-a greşit sau, repet, cred că nu ne-am făcut mari servicii discutând pe multe voci legat de această rotativă, însă discuţiile nu trebuie să mai aibă loc public, dar asta nu înseamnă că discuţiile nu se vor întâmpla”, a mai afirmat senatoarea PNL.Vorbe, vorbe! E lucru stiut ca politicienii isi castiga painea de la gura direct cu gura!

CURIOZITATI

  • În Islanda, există o aplicație numită „Appy Hour” care îți oferă reduceri la baruri în funcție de cât de repede alergi.
  • Un kilogram de pene cântărește mai mult decât un kilogram de fier.
  • În Japonia, există cafenele cu iepuri unde poți savura o băutură în timp ce te joci cu iepurași drăgălași.
  • Un grup de corbi se numește un „ucidere”.
  • Coca-Cola a fost inițial verde.
  • Un studiu a arătat că vacile produc mai mult lapte atunci când ascultă muzică relaxantă.
  • În anul 2006, un bărbat a vândut „întunericul” pe eBay. Cumpărătorul a fost un alt bărbat care a cumpărat o cutie goală.
  • În Antarctica, există un ghețar numit „Blood Falls” (Cascadea de Sânge) care curge cu apă de culoare roșie, datorită prezenței de oxizi de fier.
  • În 1952, Albert Einstein a primit oferta de a fi președintele Israelului, dar a refuzat.
  • Oamenii de știință au descoperit că pisicile pot detecta cutremure cu 10-15 minute înainte să se producă.
  • În 2013, un bărbat a trăit într-un avion Boeing 747 timp de un an, după ce a pierdut locuința.
  • În unele țări, cum ar fi Thailanda, se crede că atingerea capului cuiva este considerată o insultă gravă.
  • În anul 2008, un bărbat a vândut New Zealand pe eBay, deși a fost o glumă și tranzacția nu a fost valabilă.
  • În timpul Prohibiției din SUA, guvernul a început să „ochească” alcoolul industrial cu substanțe chimice pentru a-l face mai toxic și mai puțin atractiv pentru consum.
  • Rechinii nu pot închide ochii, deoarece nu au membrane nictitante, așa cum au majoritatea animalelor.
  • Pinguinii se căsătoresc pentru toată viața și își aleg partenerul cu ajutorul unei pietre.
  • În anii 1800, exista un dispozitiv numit „pălărie pentru protecție împotriva ploii”, care consta într-o umbrelă atașată pe partea de sus a unui tricou.
  • În Norvegia, numele „Å” este considerat un cuvânt și este folosit în dicționar.

În 2007, o pisică numită „Stubbs” a fost ales primarul unui oraș mic din Alaska

  • ntr-un oraș din Germania numit Hameln, este ilegal să fii sărac. Dacă ești sărac, poți fi amendat sau chiar închis.
  • În Japonia, există un muzeu dedicat excrețiilor umane, numit „Muzeul Kakusui”.
  • Șerpii nu pot scuipa venin dacă își țin limba între dinți.
  • În anii 1920, exista un sport numit „câștigarea înălțimii”, în care oamenii încercau să sară cât mai în sus cu ajutorul unor perne.
  • În anul 1962, un erou japonez numit Tsutomu Yamaguchi a supraviețuit atât bombardamentului atomic de la Hiroshima, cât și celui de la Nagasaki.
  • În Dubai, există mașini de poliție de lux, cum ar fi Lamborghini și Bugatti Veyron.
  • Există un oraș în Statele Unite numit Boring, iar acesta are o înfrățire cu un alt oraș numit Dull, din Scoția.
  • Un român deține recordul mondial pentru cea mai mare colecție de ouă Kinder Surprise, cu peste 20.000 de ouă.
  • În Statele Unite, există un loc numit „Zona Celor Patru Eseuri”, unde patru state se întâlnesc în același punct: Utah, Colorado, New Mexico și Arizona.
  • În Finlanda, există un campionat de cărat soția, în care bărbații concurează purtând soțiile pe umeri.
  • Într-un sat din Mexic numit Colonia Lebaron, există o comunitate poligamă cu peste 5.000 de membri.
  • În Australia, există un copac numit „Gympie Gympie” care are frunze foarte urzicătoare și poate provoca dureri intense timp de săptămâni.
  • În anul 2002, un bărbat a vândut un acrobat de zăpadă pe eBay.
  • În Coreea de Sud, numărul 4 este considerat de rău augur și este evitat în clădiri și etaje.
  • Există o insulă în Bahamas numită „Pig Beach”, unde porcii sălbatici înoată în apele cristaline și interacționează cu turiștii.
  • În Thailanda, este ilegal să ieși din casă fără lenjerie intimă.
  • În anul 1986, un bărbat a încercat să vândă Turnul Eiffel pe eBay, dar a fost arestat pentru tentativă de fraudă.
  • În Suedia, este ilegal să te desparți de partener în timpul sărbătorilor de Crăciun și Paște.
  • În anii 1930, în Statele Unite existau competiții de dans în cupluri… pentru părinții lor.
  • În Țara Galilor, există un loc numit „Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch”, care este considerat unul dintre cele mai lungi nume de localitate din lume.
  • În China, oamenii pot plăti cu urină pentru a utiliza toaletele publice. Aceasta este o modalitate de a promova economisirea apei.
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii au construit o mașinărie care producea căcat fals, pe care îl aruncau din avioane pentru a crea dezgust și dezorganizare în rândul trupelor germane.
  • În Tibet, se practică un ritual numit „Sky Burial” (Înmormântare în cer), în care cadavrele sunt lăsate în vârfurile munților pentru a fi mâncate de păsări de pradă.
  • Există un restaurant în Japonia numit „The Lockup”, care are tema închisorii și clienții sunt serviți de chelnerițe îmbrăcate în uniforme de gardieni de închisoare.
  • În anul 1984, orașul Stockholm din Suedia a organizat Campionatul Mondial de Țânțari, în care oamenii se întreceau pentru a vedea cine poate ține țânțarul în viață cel mai mult timp.
  • În Islanda, există o tradiție numită „Jólabókaflóð”, în care oamenii primesc cărți ca daruri de Crăciun și petrec seara citind și mâncând ciocolată.
  • În Japonia, există o insulă numită „Okunoshima”, cunoscută sub numele de „Insula Iepurilor”, unde trăiesc peste 1.000 de iepuri sălbatici.
  • În anul 1979, oamenii de știință au creat o picătură de ceară care, dacă ar fi avut dimensiunea Pământului, ar fi fost suficientă pentru a acoperi toată suprafața cu un strat de 2 metri grosime.
  • În Antarctica, există un lac sub gheață numit „Lacul Vida”, unde oamenii de știință au descoperit organisme vii într-un mediu extrem de ostil.
  • În anii 1800, în Anglia, oamenii organizau lupte între gâște pentru a paria pe rezultate. Gâștele erau antrenate să atace oamenii într-o arenă specială numită „Gander Pit”.
  • În Rusia, există un sat numit Oymyakon, considerat cel mai rece loc permanent locuit de pe Pământ, unde temperaturile pot coborî sub -50 grade Celsius.
  • În Germania, există un festival numit „Burning Man” (Omul în Flăcări), în care oamenii își ard urările și dorințele negative pentru a începe un nou an cu o mentalitate pozitivă.
  • În Insulele Solomon, există un trib numit „Kogis” care trăiește izolat și nu a intrat niciodată în contact cu lumea modernă.
  • În Scoția, există un lac numit Loch Ness, în care se spune că trăiește un monstru preistoric numit Nessie.
  • În anul 1967, un avocat britanic a cumpărat insula Rockall, situată în Oceanul Atlantic, și a proclamat-o drept regat independent.
  • În Nepal, se crede că spălarea părului în ziua de vineri atrage ghinion și poate duce la moarte prematură.
  • În Africa de Sud, există o statuie uriașă a lui Nelson Mandela, realizată din 50 de tuburi de oțel și înălțată la o altitudine de 3.500 de metri.
  • Într-un sat din India numit Shani Shingnapur, nu există uși sau încuietori la case, deoarece oamenii cred că zeul Shani îi va proteja de hoți și de energii negative.
  • În China, oamenii pot plăti cu zahăr în unele magazine, deoarece zahărul este considerat o valoare stabilă în economie.
  • Într-un muzeu din Croația, există o colecție de obiecte „înțepătoare” donate de oameni care s-au despărțit de partenerii lor.
  • În Franța, există o competiție numită „Campionatul Mondial de Îmbrăcat Căței”, în care oamenii își îmbracă câinii în cele mai haioase și extravagante costume.
  • În Japonia, există un loc numit „Aokigahara”, cunoscut și sub numele de Pădurea Sinucigașilor, unde mulți oameni s-au sinucis de-a lungul anilor.
  • În Statele Unite, există un festival numit „Frozen Dead Guy Days” (Zilele Bărbatului Mort Congelat), în care oamenii sărbătoresc viața și moartea unui bărbat care este conservat într-un congelator.
  1. În Thailanda, se desfășoară un festival numit „Phi Ta Khon” sau „Festivalul Fantomelor”, în care oamenii se îmbracă în costume spectaculoase de fantome și demoni și participă la parade și dansuri.
  2. În Mexic, există un festival anual numit „La Tomatina”, în care oamenii se aruncă cu roșii într-o bătălie masivă pe străzi.
  3. Într-un oraș din Danemarca numit Aarhus, există un semafor special pentru bicicliști care indică viteza vântului pentru a-i ajuta să-și ajusteze mersul.
  4. Într-un parc național din Australia numit Daintree, trăiește un crocodil de apă sărată numit „Saltie” care poate sări din apă pentru a prinde prada.
  5. Într-un sat din China numit Huangluo, toate femeile poartă părul lung și nu se tund niciodată, fiind recunoscut ca „satul femeilor cu părul lung”.
  6. În Japonia, există un oraș numit Nagoro, unde o artistă a creat sute de păpuși în mărime naturală și le-a amplasat în diverse locuri pentru a învia spiritul comunității.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!