home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
30.05.2023
FAPTUL DIVERS

MINISTERUL EDUCATIEI LE MAI DA O SANSA COPIILOR!

Ministerul Educaţiei a decis, marţi seară, prelungirea perioadei în care se pot încheia mediile elevilor din clasele a XII-a, XIII-a şi de la seral. Astfel, situaţia şcolară trebuie finalizată până în 9 iunie, nu până în 2 iunie cum era până acum. De asemenea, se prelungeşte până în 9 iunie perioada de înscriere pentru Bacalaureat, dar calendarul examenului rămâne neschimbat. ”A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului şcolar 2022 – 2023, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023”, anunţă, marţi seară, Ministerul Educaţiei.Sursa citată a precizat că, în ceea ce priveşte înscrierile la examenul naţional de Bacalaureat 2023, Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, prin nota 28.142/2023, informaţii privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023. ”Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfăşurare a probelor de evaluare a competenţelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfăşurare a probelor scrise ale Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a”, a mai precizat ministerul.Examenul de bacalaureat este programat să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.Evaluarea Naţională pentru elevii claselor a VIII-a este programată în 19 şi 21 iunie.S-ar putea ca greva profesorilor sa le strice planul!

USOR CU XI JINPING PE SCARI!

China a respins „într-un mod neobişnuit de tranşant” o solicitare a Statelor Unite pentru o întâlnire bilaterală între miniştrii apărării din cele două ţări cu ocazia unui forum anual de securitate care va avea loc în Singapore la sfârşitul săptămânii viitoare, a relatat luni The Wall Street Journal (WSJ). „Republica Populară Chineză (RPC) a informat peste noapte SUA că a refuzat invitaţia noastră de la începutul lunii mai ca secretarul (Lloyd) Austin să se întâlnească cu ministrul apărării Naţionale al RPC, Li Shangfu, în Singapore, în această săptămână”, a declarat Pentagonul pentru Wall Street Journal. „Departamentul (Apărării) crede cu tărie în importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare militară între Washington şi Beijing pentru a se asigura că această rivalitate nu virează spre conflict”, adaugă Pentagonul.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că au existat demersuri dinspre Pentagon pentru a iniţia o conversaţie între Lloyd şi omologul său chinez.

Decizia Chinei de a informa oficial Pentagonul închide deocamdată uşa unei întâlniri între secretarul apărării Lloyd Austin şi Li Shangfu, noul ministru chinez al apărării, pe care SUA o propusese în marja forumului anual de securitate Shangri-La Dialogue. În plus, respingerea propunerii de către China a fost făcută într-un mod calificat drept un mesaj neobişnuit de tranşant”, au declarat pentru WSJ oficiali americani din domeniul apărării. În trecut, astfel de întâlniri au avut loc în ultimul moment, aminteşte WSJ, menţionând inclusiv întâlnirea de anul trecut dintre Austin şi omologul său de atunci, care a fost convenită cu câteva ore înainte.

Decizia Chinei vine după un efort de săptămâni întregi al SUA pentru a asigura o întâlnire, inclusiv o scrisoare din partea lui Austin către Li.S-ar parea ca XiJinping nu vrea sa se comporte ca vasalii care se grabesc sa pupe mana lui Biden!

30 DE ANI DE PUSCARIE PENTRU DINCA!

Gheorghe Dincă şi-a recunoscut faptele şi le-a povestit oamenilor legii cum a răpit, ucis şi mai apoi cum a încercat să scape de trupurile celor două fete. Declaraţia a fost dată în faţa procurorilor care au instrumentat cazul, însă detalii din caz şi amănunte înfiorătoare despre faptele sale a dat Dincă şi unui coleg de celulă. A încercat mai apoi să îşi schimbe declaraţie, cel puţin în ceea ce o priveşte pe Luiza Melencu, şi ar fi susţinut în timpul procesului că fata ar fi fost răpită din casa sa de persoane necunoscute. Oamenii legii au concluzionat că totuşi Dincă este cel vinovat pentru dispariţia şi moartea celor două fete şi l-au trimis în judecată. Vă reamintim, prima victimă a lui Dincă este Luiza Melencu. Fata a dispărut în data de 14 aprilie 2019 din Caracal, atunci când a făcut autostopul şi s-a urcat în maşina lui Dincă încercând să ajungă acasă. A fost sechestrată şi violată câteva zile la rând, iar în data de 17 aprilie a murit, în aceleaşi condiţii a fost răpită şi ucisă şi Alexandra Măceşanu.Au trecut aproape patru ani de la cazul care a şocat o ţară întreagă, iar monstrul din Caracal şi-a aflat pedeapsa. Sentinţa judecătorilor nu le aduce, însă, linişte famiilor care n-au aflat nici până acum ce s-a petrecut cu cele două fete.Condamnat la 30 de ani de puscarie, Dinca e fericit! Nu spera sa mai traiasca atat!

SLAVA UKRAINI/SA MOARA VECINII!

Ucraina a adâncit deja de la 3,9 metri la 6,5 metri acest canal navigabil pentru a-şi putea spori exporturile din porturile sale fluviale, după invazia rusă care i-a blocat porturile de la Marea Neagră şi numai un volum limitat de cereale a fost expediat prin aceste porturi în urma acordului cu Rusia mediat de Turcia şi de ONU.Vorbind marţi la o conferinţă pe tema cerealelor, ministrul ucrainean menţionat a spus că noua adâncime a Canalului Bâstroe a permis accesul navelor în porturile fluviale ucrainene, dar tot nu este suficient pentru navele încărcate ce sunt nevoite să utilizeze Canalul Sulina din România, care este mai adânc, scrie Reuters, citat de Agerpres
Prin urmare, a continuat oficialul de la Kiev, Ucraina doreşte să adâncească până la 7,2 metri Canalul Bâstroe, astfel încât adâncimea acestuia să fie similară cu cea a Canalului Sulina, şi intenţionează să poarte discuţii pe acest subiect cu oficialii europeni în viitorul apropiat.România şi-a manifestat îngrijorarea că lucrările de dragare a Canalului Bâstroe pot ameninţa fauna Deltei Dunării, zonă inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi că aceste lucrări încalcă tratatele internaţionale privind protecţia mediului.  Pot sa-l adanceasca si pana la 50 de metri, stergand Delta de pe harta! Noi tot ii iubim!

CHINEZILOR NU LE MAI AJUNGE PAMANTUL!

China a trimis cu succes în spaţiu primul civil. Acesta face parte din echipa de trei astronauţi care a decolat la bordul unei rachete de tip Longue-Marche 2 cu destinaţia staţia spaţială Tiangong.Racheta a decolat de la centrul de lansare din deşertul Gobi. Directorul acestui centru spune că „astronauţii sunt într-o formă bună” şi că lansarea a fost un „succes total”. Comandantul misiunii este un veteran. Jing Haipeng are 56 de ani şi se află la cel de-al patrulea zbor spaţial. Din echipaj mai fac parte Zhu Yangzhu, un inginer de 36 de ani şi Gui Haichao, 36 de ani, profesor, primul civil chinez în spaţiu. Nu este membru al forţelor armate şi se va ocupa de experimentele staţiei.Misiunea va dura şase luni. Cei trei se vor întâlni cu alţi trei colegi din misiunea anterioară care se vor întoarce pe Pământ în câteva zile. China îşi propune să ajungă pe Lună până în 2030 pentru a efectua „observaţii ştiinţifice”La mai mult de un miliar cat sunt, e clar ca Pamantul nu le mai ajunge!

INTAMPLARI CIUDATE

Copiatorul obraznic

În august 2019, Gary Samuel Lambe a pătruns într-o proprietate comercială din Toronto. Nu a fost tocmai discret. Pe parcursul spargerii, în vârstă de 54 de ani, s-a oprit să mănânce ceva, lăsând în urmă resturi. Apoi, a lăsat și o dovadă și mai mare: s-a îndreptat către imprimanta de birou și și-a făcut o fotocopie a feței sale. Poliția din Toronto a dat publicității o copie – în care se vedea vag chipul lui Lambe și pălăria sa albă cu boruri late – iar fugitivul a fost identificat când a fost arestat pentru o problemă separată în aceeași lună. Partea bună: acum Lambe are un portret mult mai clar – fotografia lui. – Erica Lenti

Gustare de la miezul nopții

Visul părea desprins dintr-un thriller de spionaj: Jenna Howell, în vârstă de 29 de ani, din San Diego, California, fugărea niște personaje dubioase într-un tren de mare viteză, iar logodnicul ei i-a spus să-și ascundă inelul de logodnă – rapid. Howell și-a dat jos inelul și l-a înghițit. S-a trezit brusc și, ușurată că era doar un vis, s-a culcat din nou. Dar a doua zi dimineață a observat că mâna stângă era goală. După o vizită la camera de urgență și o radiografie pentru a confirma că Howell chiar înghițise diamantul în somn, medicii l-au scos prin endoscopie. Howell a lăudat designerul inelului pentru că a creat „bijuterii atât de frumoase încât le-ai putea mânca. Dar nu o faceți – credeți-mă”. – Suzannah Showler

Fugind cu Lamborghini

Când agentul Rick Morgan a oprit un SUV care mergea în jur de 51 de kilometri pe oră și derapa pe benzi pe autostrada 15 în apropiere de Ogden, Utah, în mai, se aștepta să găsească un șofer care era fie grav afectat, fie avea o urgență medicală. În schimb, Morgan a descoperit un băiat de cinci ani așezat pe marginea scaunului șoferului, picioarele abia atingând pedalele și capul trecând la limită peste bordul mașinii. Copilul, care luase cheile mașinii de la familia sa în timp ce sora adolescentă dormea și condusese trei kilometri prin oraș înainte de a intra pe autostradă, le-a spus ulterior ofițerilor confuzi că intenționa să ajungă în California și să-și cumpere un Lamborghini. Cu doar 3 dolari în portofel, măcar conducea în direcția corectă. – Suzannah Showler

Toți pentru unul

Un scaun singur așezat la o masă singură în mijlocul unui câmp suedez ar putea fi cea mai căutată rezervare în era COVID-19 a restaurantelor. Bord För En (suedeză pentru „masă pentru unul”), restaurantul lui Linda Karlsson și Rasmus Persson în satul suedez Ransäter (populație puțin peste 100), servește doar un singur client pe zi, iar restaurantul este deja rezervat pe tot parcursul verii, cu o listă de așteptare în creștere. Cliștii nu întâlnesc nici măcar chelnerul: o masă vegetariană cu trei feluri de mâncare este trimisă la masă într-un coș de picnic printr-un cablu de tragere de 50 de metri – luând cel puțin o parte din stânjeneala socială a mâncatului singur. – Suzannah Showler

Maraton pe balcon!

Chelnerul Elisha Nochomovitz din Balma, Franța, intenționa să participe la maratonul din Barcelona pe 15 martie 2020, dar COVID-19 i-a dat planurile peste cap. A decis totuși că va alerga – 42 de kilometri înainte și înapoi pe balconul său de 23 de picioare. Călătoria a durat șase ore și 48 de minute – semnificativ mai lent decât cel mai bun timp al său la maraton, de trei ore și jumătate. Cu toate acestea, el și-a împărtășit reușita pe rețelele de socializare și a primit mii de aprecieri!

Dragă jurnalule

La sfârșitul lunii ianuarie, Robert Shull Goddard în vârstă de 50 de ani a spart geamul ușii din spate a unei case din Nashville și a furat un televizor și o armă, dar a uitat în mod accidental dovezi incriminatorii. Poliția orașului l-a arestat pe hoțul ordonat după ce a lăsat să cadă un carnețel plin de indicii de identificare. Jurnalul conținea o listă de alte ținte – inclusiv adresa unei case situată la câțiva kilometri distanță, care fusese jefuită în aceeași zi. De asemenea, conținea o notă de la fiica sa – precum și adresa ei de domiciliu. Goddard a fost condamnat pentru tâlhărie înarmată la sfârșitul lunii martie și a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare, dovedind că uneori infracțiunea poate fi puțin prea organizată. – Rebecca Philps

Curiozitati

  • O meduză nu are creier.
  • Ochii struțului sunt mai mari decât creierul său.
  • Ananasul conține o enzimă numită bromelaină, care digeră proteine și poate „mânca” carne.
  • Elefanții sunt singurele animale care nu pot săritura.
  • În Japonia, există o insulă populată în mare parte de iepuri.
  • Cei mai mari producători de roșii din lume sunt China și India.
  • În timpul vieții lor, albinele produc aproximativ o linguriță de miere.
  • Coca-Cola ar fi inițial fost de culoare verde.
  • Până în prezent, au fost inventate mai multe tipuri de pantofi cu toc pentru câini.
  • Ochiul struțului este de cinci ori mai mare decât ochiul uman.
  • Coca-Cola este a doua cea mai recunoscută expresie din lume, după „OK”.
  • În Islanda, aproximativ 10% din populație publică cărți.
  • Există aproximativ 7.500 de specii de mere în lume.
  • În Texas, este ilegal să posezi mai mult de șase jucării erotica.
  • Vaca are cel mai complex sistem digestiv dintre toate animalele de fermă.
  • În Antarctica, există un munte numit „Mount Terror”.
  • Pinguinii nu pot vedea în culori, ci doar în alb și negru.
  • · Șobolanii își mănâncă propriile fecale pentru a obține nutrienți pe care nu i-au absorbit inițial.
  • România are cea mai mare populație de urși din Europa.
  • Strănutul poate ajunge la o viteză de peste 160 km/h.
  1. O persoană obișnuită produce suficientă căldură într-o jumătate de oră pentru a fierbe aproximativ 2,8 litri de apă.
  2. În Australia, există mai mulți cămilați decât oameni.
  3. În medie, o persoană râde de aproximativ 15-20 de ori pe zi.
  4. O furnică poate ridica de 50 de ori greutatea sa.
  5. Câinii au aproximativ 1.700 de papile gustative, în timp ce oamenii au aproximativ 9.000.
  6. În Marea Britanie, este ilegal să mori în Parlamentul britanic.
  7. Pinguinii au o glandă specială în corp care îi ajută să elimine excesul de sare din organism.
  8. Pisicile pot produce până la aproximativ 100 de sunete diferite, în timp ce câinii pot produce doar aproximativ 10.
  9. În Islanda, numele de familie nu este bazat pe tatăl sau pe mama, ci pe prenumele tatălui sau mamei. De exemplu, dacă tatăl se numește Jon și fiul se numește Eriksson, fiul va fi numit Erik Jonsson.
  10. Țestoasele pot respira prin anus.
  11. În Texas, este ilegal să tragi asupra unui animal de pe ferestrele unui vehicul în mișcare.
  12. Veverițele își uită aproximativ jumătate din nucile pe care le ascund, ceea ce ajută la răspândirea copacilor în pădure.
  13. Cățeii au aproximativ 42 de dinți când sunt adulți, în timp ce oamenii au 32.
  14. O persoană obișnuită produce în medie aproximativ 1 litru de gaz intestinal pe zi.
  15. În Suedia, este ilegal să te strecoariîn locuința cuiva pentru a-i face curat.
  16. În Japonia, există un cuvânt special, „Tsundoku”, care se referă la obiceiul de a aduna cărți și de a le lăsa nedezlipite.
  17. Caprele au pupile în formă de pătrat.
  18. Un adult obișnuit își petrece aproximativ 20 de ani din viata dormind
  • Când hipopotamii sunt stresați, transpiră un lichid roșu numit „sudor de sânge”.
  • În California, este ilegal să îți taiți gazonul în timpul unei furtuni.
  • Pe parcursul vieții, o persoană obișnuită mănâncă aproximativ 35 de tone de mâncare.
  • Flăcările furnicii explozive pot ajunge la o temperatură de peste 800 de grade Celsius.
  • În Finlanda, este tradițional ca mireasa să fie „răpită” de mire și să ceară răscumpărare pentru ea.
  • Elefanții pot recunoaște și se pot aminti de fețele oamenilor pentru mulți ani.
  • În Australia, există un tip de gândac care își face propriul lapte și hrănește puii cu el.
  • Veverițele pot sări de la o înălțime de până la 6 metri și să aterizeze în siguranță.
  • În Antarctica, există un loc numit „Valea Secăturii”, unde nu a plouat niciodată.
  • O persoană obișnuită își petrece aproximativ 6 ani visând.
  • Câinii au amprente digitale unice, la fel ca și oamenii.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!