home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
05.06.2023
FAPTUL DIVERS

CE FACE CARMEN IOHANNIS PENTRU UN BAN CINSTIT?

O firmă de bijuterii își face reclamă pe Facebook folosind imaginea primei doamne, Carmen Iohannis.„Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, a ales să-și completeze ținuta elegantă cu o selecție excepțională de bijuterii din Colecția Malvensky Grace Diamonds. Suntem mândri să creăm piese atemporale care onorează și celebrează frumusețea și individualitatea unică a celor care le poartă”, este cea mai recentă postare a companiei Malvensky. Mesajul este în limba engleză.Sunt afișate și trei poze înfățișând-o pe Carmen Iohannis într-o costum roz, cu umerii dezgoliți. Într-una dintre poze, prima doamnă, soția președintelui Klaus Iohannis, ține mâna la piept arătând un inel ce se asortează colierului purtat la gât.Prima dată, informația a fost publicată de G4Media, care scrie că firma de bijuterii îi aparține Simonei-Malvina Cservenschi, fostă prezentatoare de știri la TVR, care în 2012 și-a lansat o firmă ce produce și vinde bijuterii.„În fotografiile promoționale ale companiei Malvensky Corporation SRL, Carmen Iohannis apare cu două bijuterii ce pot fi găsite pe site-ul oficial al companiei: un inel Monte Carlo, din aur alb de 18 kt, cu diamante albe, de 12.500 lei, și un colier Monaco, din aur alb de 18 kt, cu diamante albe, de 48.000 lei”, scrie G4Media.Prima doamnă și președintele s-au aflat în ultimele două zile, 3 și 4 iunie, în Germania, unde Klaus Iohannis a primit două premii: Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului și Premiul Civic German. De asemenea, președintele s-a întâlnit cu primarul din Dusseldorf.Biata femeie! Daca Iohannis nu mai aduce bani din meditatii, se descurca si ea cum poate!

SA TE FEREASCA DUMNEZEU DE RAZBUNAREA BUCATARULUI!

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, le-a cerut procurorilor să investigheze crimele comise de înalții oficiali ruși atât înainte cât și după invazia rusească în Ucraina. Cererea lui Prigojin este cea mai dură dintre provocările pe care șeful mercenarilor Wagner, le-a lansat până acum împotriva ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major rus, generalul Valerii Gherasimov.Fost bucătar al președintelui rus Vladimir Putin, șef al cateringului de la Kremlin, Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a devenit șef al unei grupări militare de mercenari care luptă în Ucraina. Gruparea lui este în prezent constituită din condamnați eliberați ca să lupte în Ucraina.De luni de zile el îi insultă atât pe Șoigu cât și pe Gherasimov și îi acuză de trădare.„Astăzi am trimis scrisori Comisiei de Investigație și Procuraturii Federației Ruse o cerere de verificare a săvârșirii unei infracțiuni în timpul pregătirii și în timpul desfășurării SMO (Operațiunea Militară Specială) de către înalții funcționari ai superiori ai Ministerului Apărării”, a spus Prigojin, citat de Reuters. „Aceste scrisori nu vor fi publicate din cauza faptului că autoritățile de anchetă se vor ocupa de asta”, a adăugat el. Prigojin face parte din cercul restrâns al apropiaților lui Putin care a câștigat notorietate internațională de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022. El a spus săptămâna trecută că porecla lui ar trebui să fie „măcelarul lui Putin” și nu „bucătarul lui Putin”.Strasnic bucatar! Il coace pe Soigu la foc mic!

NU EXISTA EGALITATE PENTRU CATEI!

Cardinalul italian Matteo Zuppi a fost trimis de către Papa Francisc într-o misiune de pace în Ucraina. Zuppi va dialoga timp de două zile cu autoritățile de la Kiev, pentru a afla ce fel de pace își doresc ucrainenii și ce fel de ajutor umanitar le-ar fi de folos. El nu se așteaptă la un rol de mediator, dar spune că dorește să ajute.Potrivit Vaticanului, va fi trimis un reprezentant al Bisericii Catolice și la Moscova, pentru a „nu exclude pe nimeni” din acest dialog.Ucrainenii le-ar putea cere ajutorul reprezentanților Bisericii Catolice pentru a repatria copiii răpiți de autoritățile ruse.Președintele Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican, pe 13 mai. În urma acelei întâlniri, Zelenski a declarat că „nu poate exista egalitate între victimă și agresor”.N-o sa rezolve mare lucru, dar macar se alege cu o plimbare pe banii Vaticanului!

CONTRAOFENSIFA UCRAINEI A INCEPUT LA RADIO!

Posturile radio din regiunile ruse de la granița cu Ucraina au fost piratate cu un discurs fals al lui Putin care anunța că forțele Kievului au trecut frontiera și le cerea rușilor să părăsească zona. Kremlinul a reacționat promt, insistând că este vorba de un fals grosolan. O presupusă alocuţiune radiofonică a preşedintelui rus Vladimir Putin, ascultată luni la posturile ruseşti din regiunile de la graniţa cu Ucraina, a fost falsă şi a fost rezultatul unei piratări, a anunțat Kremlinul.Presa rusă independentă a relatat că alocuţiunea îi anunţa pe locuitorii din regiunile Rostov, Belgorod şi Voronej, care se învecinează cu Ucraina, că forţele Kievului au trecut graniţa cu Rusia şi că locuitorii ar trebui să plece şi să se îndrepte către destinaţii aflate mai adânc în teritoriul Rusiei.Înainte de piratarea posturilor de radio, o acțiune similar a avut loc, duminică, la mai multe emisiuni TV din Crimeea, care au difuzat un clip dintr-un filmuleţ difuzat de guvernul ucrainean, în care membri ai armatei erau arătaţi punându-şi degetele la buze şi îndemnând la tăcere. Clipul era urmat de cuvintele: „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunţ despre începutul contraofensivei.”E si asta o forma de razboi!

CANADIENILOR O SA LE STEA TIGARA IN GAT!

Canada va deveni prima țară din lume care va imprima mesaje de avertizare cu privire la consumul de tutun pe fiecare țigară în parte dintr-un pachet. „Tutunul face rău copiilor”, „Țigările cauzează leucemie”- sunt câteva dintre mesajele ce urmează să fie imprimate pe țigări, atât în limba engleză, cât și în franceză. Potrivit Ministerului Sănătății, măsura face parte din eforturile Guvernului Canadei de a-i ajuta pe adulții care fumează să se lase, de a-i proteja pe tineri și pe cei care nu folosesc țigări de dependența de nicotină, precum și pentru a reduce și mai mult atracția reprezentată de tutun. La noi pretul exagerat de piperat face sa scada apetitul pentru fumat!

CHINEZII II ASTEAPTA PE AMERICANI CU PUSCA!

Ministrul apărării de la Beijing a luat apărarea navei de război chineze care a tăiat calea unui distrugător american și unei fregate canadiene în timp ce traversau Strâmtoarea Taiwanului, spunând că astfel de patrule „pentru libertatea de navigație” sunt o provocare pentru China. Li Shangfu nu s-a ferit să treacă la amenințări transparente, citând versurile unui cântec chinezesc: „Când vin prietenii în vizită, îi întâmpinăm cu un vin bun. Când vin lupii sau şacalii, îi întâmpinăm cu pușca”, potrivit Politico.Destul de limpede! Americanii ar face bine sa prefere un vin bun!

NEAMTUL SI-A IESIT DIN PEPENI!

Câteva zeci de protestatari l-au huiduit şi ironizat pe cancelarul Olaf Scholz în timpul evenimentului „Festivalul Europei”, scandând: „Iubitorilor de război” şi „Pace fără arme”. Unii dintre protestatari purtau tricouri cu mesaje anti-vaccin, iar alţii agitau un steag albastru cu un porumbel alb, un simbol al mişcării antinucleare din Germania de Vest din anii 1980.
În cele din urmă, Scholz le-a răspuns celor care îl admonestau. „În primul rând: iubitori de război”, a strigat el, ţinând microfonul cu ambele mâini. „Putin este cel care iubeşte războiul. A invadat Ucraina cu 200.000 de soldaţi, a mobilizat mult mai mulţi şi a riscat vieţile propriilor cetăţeni pentru un vis imperialist. Putin vrea să distrugă Ucraina”. Preşedintele Rusiei a ucis mulţi ucraineni, inclusiv copii şi bătrâni. „Asta este crimă”, a spus Scholz în discursul improvizat, care a durat aproximativ patru minute. „Pacea şi libertatea sunt atacate în acest război”, a argumentat el.Scholz, avocat de formaţie, este cunoscut de obicei pentru modul său concis şi reţinut de a vorbi în public, deşi în trecut a mai ridicat tonul în momente strategice, la evenimente de campanie sau la dezbateri în Bundestag.Sholz are si el dreptate! Cand se aprinde un foc, il stingi cu paie!

TRUMP SAPAT DIN INTERIOR!

Fostul vicepreședinte al SUA din timpul mandatului lui Donald Trump a depus oficial documentele pentru a se înscrie în cursa din interiorul Partidului Republican pentru nominalizarea la președinție.Se va confrunta astfel chiar cu Donald Trump, pe care l-a servit la Casa Albă timp de patru ani, din 2017 până în 2021, dar și cu Ron DeSantis, actualul guvernator al Floridei, cu Nikki Haley, fostul guvernator al Carolinei de Sud, cu senatorul Tim Scott și cu alți candidați.Ruptura dintre Trump și Pence s-a produs când fostul președinte a făcut presiuni asupra sa pentru a perturba transferul de putere către Joe Biden după ce a pierdut alegerile din 2020, acțiuni care au culminat cu atacul de la Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021. Pence, în vârstă de 63 de ani, își va lansa oficial campania miercuri la Des Moines, Iowa.Trump va ajunge sa inteleaga intelepciunea proverbului: fereste-ma, Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feressc eu!

CURIOZITATI

  • În jurul anului 1500 î.Hr., anticii egipteni foloseau fardul pentru ochi realizat din praf de kohl.
  • Numele de „papagal” provine din limba latină și înseamnă „vorba lungă”.
  • Bananele sunt de fapt fructe de bostan.
  • Un fulg de zăpadă comun poate conține aproximativ 180 de miliarde de molecule de apă.
  • În timpul vieții lor, cimpanzeii pot învăța să recunoască peste 3.000 de cuvinte.
  • În mitologia greacă, Artemis era zeița vânătorii și a lunii.
  • Într-o zi, un adult mediu produce aproximativ 1-2 litri de salivă.
  • Marea Barieră de Corali din Australia este cea mai mare structură vie de pe Pământ și poate fi văzută de pe Lună.
  • Coloana Sonoră a filmului „Titanic” a fost vândută în peste 30 de milioane de copii în întreaga lume.
  • Steve Jobs a fondat compania Apple în garajul părinților săi.
  • În anul 1969, Neil Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Lună.
  • Un adult mediu are aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap.
  • La momentul morții sale, Albert Einstein avea un creier cu dimensiuni normale, dar mai greu decât cel al unei persoane obișnuite.
  • Femeile obțin dreptul de vot în Statele Unite în anul 1920, prin adoptarea celei de-a 19-a amendamente la Constituția SUA.
  • În Japonia, există o insulă locuită în întregime de către pisici.
  • Mozart a compus prima sa simfonie la vârsta de 8 ani.
  • Girafele pot dormi în picioare și pot ajunge să doarmă doar 30 de minute pe zi.
  • Pânza de păianjen este un material mai rezistent decât oțelul, în raport de greutate.
  • În anul 1945, bombele atomice au fost lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
  • Mona Lisa, faimoasa pictură realizată de Leonardo da Vinci, este expusă la Muzeul Luvru din Paris.
  • Insecta cu cel mai lung ciclu de viață este cicada, care trăiește între 13 și 17 ani.
  • Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, se află în Dubai și are o înălțime de aproximativ 828 de metri.
  1. Piramida lui Cheops din Egipt este cea mai veche dintre cele șapte minuni ale lumii antice și este singura care a supraviețuit până în prezent.
  2. În timpul vieții lor, albinele produc o cantitate mică de miere, aproximativ 1/12 dintr-o linguriță.
  3. Biserica Sfântul Petru din Vatican este cel mai mare edificiu religios din lume și poate găzdui peste 60.000 de persoane.
  4. În medie, un adult respiră aproximativ 23.000 de ori pe zi.
  5. În Antichitate, romani foloseau urina drept agent de curățare și albire a hainelor.
  6. Cântăreața Madonna a vândut peste 300 de milioane de albume în întreaga lume.
  7. În timpul vieții sale, o persoană obișnuită va mânca aproximativ 35 de tone de hrană.
  8. Cel mai adânc punct de pe Pământ este Fossa Challenger din Oceanul Pacific, cu o adâncime de aproximativ 11 km.
  9. În istorie, primul film cu sunet a fost „The Jazz Singer”, lansat în anul 1927.
  10. Există mai multe stele în univers decât boabe de nisip pe toate plajele de pe Pământ.
  11. În anul 1920, Walt Disney a creat primul personaj animat de succes, Mickey Mouse.
  12. Haina de strigoi, o tradiție din Transilvania, este o cămașă lungă din bumbac alb purtată de către femei pentru a-și proteja sănătatea.
  13. Câteva zeci de mii de ani sunt necesare pentru ca lumina să ajungă din miezul Soarelui până la suprafața sa.
  14. În 1969, computerul Apollo 11, care a fost folosit în misiunea lunară, avea o putere de calcul echivalentă cu un calculator obișnuit din anii 1990.
  15. Pinguinii își propun să găsească un partener pe viață și își oferă unul altuia o piatră ca semn de dragoste.
  16. În cultura japoneză, există o formă de artă numită „Kintsugi”, care constă în repararea vaselor sparte cu aur sau argint, evidențiind frumusețea cicatricilor.
  17. Grecii antici credeau că există 12 zei ai Olimpului, printre care Zeus, Atena și Apollo.
  18. Beethoven a compus cea mai mare parte a simfoniilor sale în timp ce era surd.
  19. Cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazonul, produce aproximativ 20% din oxigenul pe care îl respirăm.

Papirusul, un material din care se făceau pergamentele în Egiptul antic, este obținut din tulpina unei plante acvatice numită ” ·  „Cyperus papyrus”.

  • Unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale descoperite este o flaută din os, datând de aproximativ 43.000 de ani.
  • Soarele emite suficientă energie în fiecare secundă pentru a satisface nevoile energetice ale întregii noastre planete pentru aproximativ 500.000 de ani.
  • În anul 1895, frații Lumière, Auguste și Louis, au realizat prima proiecție publică a unui film, marcând începuturile cinematografiei.
  • Fosilele unor dinozauri indică faptul că aceștia aveau și pene, sugerând o legătură evolutivă între dinozauri și păsări.
  • Primul calculator electronic programabil a fost construit în anii 1940 și se numea ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer).
  • Cel mai înalt munte de pe Pământ, Mount Everest, are o înălțime de aproximativ 8.848 de metri.
  • Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat două premii Nobel, în fizică și chimie, pentru descoperirile sale privind radiația.
  • În timpul Primului Război Mondial, femeile au jucat un rol crucial în industria munițiilor, muncind în fabrici pentru a susține efortul de război.
  • În cultura vikingă, Ragnarok era o bătălie cosmică finală între zei, în care lumea va fi distrusă și apoi reînnoită.
  • În anul 1953, exploratorul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay au devenit primii oameni care au ajuns vreodată pe vârful Mount Everest.
  • Când a fost construită în anii 1930, podul Golden Gate din San Francisco era cel mai lung pod suspendat din lume.
  • Leonardo da Vinci a scris multe dintre notele sale în oglindă, posibil pentru a împiedica pe alții să le citească.
  • În prezent, există aproximativ 7.000 de limbi vorbite în întreaga lume.
  • Albert Einstein a refuzat să devină președintele statului Israel în 1952.
  • Primul site web a fost creat de Sir Tim Berners-Lee în 1991 și conținea informații despre World Wide Web.
  1. ·  Un grup de păsări numite stârcii călătoresc pe distanțe de până la 16.000 de kilometri în timpul migrațiilor lor anuale.
  2. În medie, un adult râde de aproximativ 17 ori pe zi.
  3. Cercetătorii estimează că există aproximativ 8,7 milioane de specii de organisme pe Pământ, dar doar aproximativ 1,2 milioane au fost identificate și clasificate până în prezent.
  4. Rechinii există de aproximativ 450 de milioane de ani, ceea ce îi face una dintre cele mai vechi specii de pe Pământ.
  5. În timpul vieții sale, un om mediu produce suficientă bălegar pentru a umple aproximativ două camioane.
  6. Astronomii cred că Universul are aproximativ 13,8 miliarde de ani.
  7. Când a fost inaugurată în 1889, Turnul Eiffel din Paris a fost considerat o construcție controversată și mulți oameni l-au considerat urât.
  8. În Antarctica, temperatura medie în timpul iernii poate scădea până la -80 de grade Celsius.
  9. În timpul somnului profund, creierul nostru se contractă în dimensiune cu aproximativ 20% pentru a face loc fluidului cerebrospinal care ajută la curățarea toxinelor.
  10. Păianjenii pot trăi în medie între 1 și 25 de ani, în funcție de specie.
  11. Pe Marte există un vulcan numit Olympus Mons, care este cel mai înalt vulcan din sistemul solar și are o înălțime de aproximativ 21 de kilometri.
  12. O balenă albastră poate consuma până la 4 tone de plancton în fiecare zi.
  13. Cea mai mare grădină zoologică din lume este Grădina Zoologică Berlin, care găzduiește peste 20.000 de animale din peste 1.300 de specii diferite.
  14. Fosilele unui pui de dinozaur au fost descoperite cuibărite pe ouăle mamei, oferind dovezi că dinozaurii aveau grijă de puii lor.
  15. În medie, un adult uman are aproximativ 206 oase în corp.
  16. O bufniță poate roti capul cu un unghi de până la 270 de grade fără să își rupă gâtul.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!