home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
07.06.2023
FAPTUL DIVERS

ROMANII VOR FACE ARMATA LA BRUXELLES!

Cancelarul german Olaf Scholz a exprimat rezerve în ce priveşte o potenţială armată a Uniunii Europene, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut această idee, cu prilejul unui forum desfăşurat la Berlin.Scholz a spus că securitatea în Europa poate fi garantată doar prin cooperare transatlantică. ‘Sunt ferm convins că este vorba despre întărirea cooperării transatlantice şi a NATO’, a afirmat el.Cancelarul german a adăugat că este necesar ca mai întâi să fie întărită cooperarea europeană în ce priveşte producerea de arme pentru a creşte eficienţa. on der Leyen, pe de altă parte, a sprijinit ideea unei ‘armate de europeni’. ‘Nu puţine state membre sunt în NATO, desigur. Este bine că avem NATO’, a declarat preşedinta Comisiei Europene, fost ministru al apărării în Germania.‘Dar NATO nu este peste tot. Şi există, cu siguranţă, scenarii în care este nevoie de Uniunea Europeană. Iar atunci, trebuie să fim într-o poziţie de a acţiona activ de asemenea’, a afirmat ea.Marea şi dificila întrebare, a arătat von der Leyen, este cine ar lua decizia de desfăşurare a unei armate europene. ‘Trebuie să existe multe discuţii pe această temă‘, a spus ea.Von der Leyen a mai declarat că are un mare respect faţă de responsabilitatea pe care şi-o asumă bărbaţii şi femeile atunci când sunt trimişi în zone de criză. ‘Aceasta trebuie suportată la nivelul european, dar şi la nivelul naţional, pentru că poate fi o chestiune de viaţă şi de moarte‘, a adăugat ea.Maine-poimaine au sa vina cei de la Bruxelles sa ne ia tinerii la oaste cu arcanul!

LIGIA DECA NU STIE SA NUMERE!

Sindicaliștii din Educație au făcut publice cifrele pe județe, cu procentul cadrelor didactice aflate în grevă generală. Răspunsul vine după declarațiile ministrului Ligia Deca de marți, care a afirmat că puțin peste 54% din toată țara mai protestează.Situația contabilizată de sindicaliștii din Educație arată procente de peste 90% în cel puțin 7 județe, iar în alte 8, numărul cadrelor didactice aflate în grevă generală este de peste 80%. Nici în celelalte județe nu sunt cifre atât de  mici încât să justifice procentul de 54%, de care a vorbit, marți, ministrul Educației. „Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, a afirmat Ligia Deca marți, în conferința de presă susținută la finalul întâlnirii de la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților.Pune mana pe carte, fata, si mai invata “artmetica”daca vrei o Romanie educata!

LA FEL CA STRAMOSII LUI, KLAUS SE TEME DE RUSI!

Preşedintele a avut o declaraţie de presă la Summitul statelor B9, unde a susținut că Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice. Iată ce a spus acesta: „Am pus accent, în primul rând, pe implementarea deplină a deciziilor istorice adoptate anul trecut la Madrid, mai ales a celor privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pentru care trebuie să marcăm progrese notabile”

El a adăugat că în cadrul discuţiilor de la Bratislava s-a pledat „pentru continuarea măsurilor la nivel operaţional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic, din care face parte şi cel din România”. De asemenea, în conformitate cu obiectivele strategice ale României, Klaus Iohannis a reiterat „necesitatea unui angajament sporit şi unitar la nivel aliat în abordarea provocărilor de securitate la Marea Neagră, o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, astfel cum este consacrat în Conceptul Strategic al NATO adoptat la Madrid”.Noroc ca rusii nu-l baga in seama, sa cada si el pe fereastra!

UN SFAT INTELEPT: NU TE PUNE CU SARBII!

Președinta din Kosovo, Vjosa Osmani, ar permite noi alegeri în municipiile majoritar sârbe din nordul țării, dacă suficienți cetățeni îi cer acest lucru.Într-un interviu pentru Reuters, Osmani spune că ar accepta, în aceste condiții, o petiție semnată de către 20% dintre locuitorii țării.„Aceasta ar fi o soluție pe termen lung ca sârbii să aibă reprezentarea corectă în urma unui vot democratic”, a precizat Osmani.Doar 5% din locuitorii din Kosovo sunt de etnie sârbă, iar majoritatea locuiesc în nordul țării, lângă granița cu Serbia. Soluția președintei, așadar, ar presupune bunăvoință și din partea majorității etnic albaneze.Nordul Kosovo a fost cuprins de proteste și confruntări etnice după instaurarea primarilor albanezi în municipiile predominant sârbe. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă sârbii au boicotat alegerile și premierul Albin Kurti a insistat ca primarii albanezi să fie instaurați în ziua în care populația sârbă era în mare parte plecată la Belgrad, la o demonstrație pro-Vucici.Albanezii ar trebui sa gaseasca ei o solutie, ca, daca nu, o gasesc sarbii!

ATENTIE, FETELOR! TATE STRANGE DE GAT!

O femeie din Marea Britanie îl acuză pe Andrew Tate că strâns-o de gât şi a violat-o. Atacul ar fi avut loc în 2014, în Luton, după ce l-a întâlnit într-un club de noapte. Femeia se alătură astfel altor trei britanice care îl dau în judecată pe influencer.Publicația The Guardian scrie că femeia, care are acum 30 de ani, era la universitate când l-a întâlnit pe Tate. Iniţial, a fost foarte amabil şi fermecător, dar a devenit violent în timp ce faceau sex. Ar fi sufocat-o atât de tare încât tânăra și-a pierdut cunoştinţa, dar – cand și-a revenit în simțiri – el continua actul sexual.Acum, femeia spune că a hotărât să facă totul public după ce a citit poveştile „altor femei suficient de curajoase”.„Este mai uşor să vorbeşti atunci când realizezi că nu eşti singura”, adaugă ea.Acum, tânăra i-a intentat influencerului un proces civil, iar firma de avocatură ce o reprezintă spune că procesul caută „dreptate, responsabilitate şi compensaţii pentru victimele lui Tate”, precum şi să încurajeze „o anchetă penală în Marea Britanie cu privire la ilegalitățile lui Tate”.În vârstă de 36 de ani, cu cetăţenie britanică, americană și mai mult de 6 milioane de urmăritori pe Twitter, influencerul e în arest la domiciliu în România, unde – alături de fratele său – e acuzat de viol, trafic de persoane şi crimă organizată.Vai, vai, Tate ce rusine! Sa strangi tu de gat bunatate de fata, pana aproape s-o omori! Nu te-ai gandit ca poate mai au si altii nevoie de ea?

De la Osho citire

 1. Oriunde se întâmplă să vă aflați, acolo trebuia să ajungeți.
 2. Odată ce vi se dezvăluie ceea ce sunteți, odată ce deveniți conștienți de ceea ce sunteți, cel mai mare mister al ființei este dezvăluit – acela că suntem cu toții perfecți.
 3. Ceilalți nu pot fi schimbați, și nu vei face decât să îți risipești inutil timpul și viața dacă vei încerca să-i schimbi. Transformarea lor îi privește numai pe ei.
 4. Dacă sunteți cu adevărat înțelepți, nu vă puteți imagina un univers mai bun; numai un prost își poate imagina așa ceva. Nimic nu poate fi mai bun decât realitatea așa cum este ea.
 5. Totul se află în echilibru. Singura problemă care există sunteți voi; în sine, lumea nu are niciun fel de problemă.
 6. Efortul continuu vă va conduce la o stare în care nu mai există nici un efort; evitarea efortului vă va conduce în același loc.
 7. Nevoia de a-ți argumenta punctul de vedere nu apare decât atunci când nu cunoști realitatea.
 8. Nimeni nu poate opta pentru absența alegerilor, căci această opțiune reprezintă ea însăși o alegere.
 9. Simțurile sunt porțile prin care te poți întâlni cu infinitul din jur.
 10. Corpul nu trebuie neapărat transcens. Mai bine l-ați ajuta să funcționeze corect. Aceasta este o artă, nu o austeritate. Nu trebuie să te războiești cu corpul, ci să îl înțelegi.
 11. Voi nu mă puteți face pe mine nefericit. În cel mai bun caz, puteți să-mi creați o stare de disconfort, asta-i tot.
 12. Atunci când începi să vezi dincolo de dualități, acestea își încetează pur și simplu existența, căci iubirea este totuna cu ura. Cuvântul corect ar fi:„iubire-ură”.
 13. Instrumentul de comunicare cu Dumnezeu este tăcerea.
 14. Fiecare lucru este totuna cu restul lucrurilor; mișcă-te printre ele și devino una cu ele, fără nici o distincție.
 15. Iubirea vă face lipsiți de dorințe.
 16. Rețineți că voi sunteți întotdeauna responsabili pentru ce se întâmplă și astfel transformați-vă.
 17. Cuvintele pot să fie frumoase, dar ele nu pot niciodată să fie adevărate.
 18. Adevărul este o înflorire a tăcerii.
 19. La cunoaștere se ajunge doar prin suferință.
 20. Iisus spune undeva – unul dintre lucrurile cele mai esențiale pe care le spune – că dacă încerci să te agăți de viață, o vei pierde; iar dacă ești gata să o pierzi, o vei avea din belșug.

CURIOZITATI

Istorie:

 1. Cleopatra al VII-lea, ultima regină a Egiptului, a fost una dintre cele mai bine educate femei ale timpului său, vorbind peste șapte limbi străine.
 2. În timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost implicate într-o cursă spațială pentru a ajunge primii pe Lună. Cu toate acestea, misiunea Apollo 11 a dus la aselenizarea primului om pe Lună, astronautul american Neil Armstrong, în iulie 1969.
 3. În 1961, în timpul construcției zidului Berlinului, o familie a reușit să evadeze săpând un tunel sub granița dintre Berlinul de Est și Berlinul de Vest.
 4. Prima femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace a fost Bertha von Suttner, în anul 1905.
 5. Genghis Han, fondatorul Imperiului Mongol, este considerat unul dintre cei mai mari cuceritori din istorie. Imperiul său s-a întins de la Europa de Est până în Asia de Est, devenind cel mai mare imperiu teritorial din istorie.

Geografie:

 1. Lacul Baikal din Rusia este cel mai adânc lac de pe Pământ, atingând o adâncime de peste 1.600 de metri.
 2. Muntele Everest, situat în Himalaya, este cel mai înalt vârf muntos de pe glob, având o înălțime de 8.848 de metri deasupra nivelului mării.
 3. Insula Islanda este cunoscută ca „Țara de Gheață și Foc” datorită combinației sale unice de ghețari și vulcani activi.
 4. Cascada Angel din Venezuela este cea mai înaltă cascadă din lume, cu o cădere liberă de 979 de metri.
 5. Marea Mortă, situată între Israel, Iordania și Cisiordania, este cel mai sărat lac din lume. Conținutul său de sare este de aproximativ 10 ori mai mare decât al oceanelor.

Zoologie:

 1. Elefanții africani pot comunica între ei pe distanțe lungi folosind sunete sub-sonice nedetectabile de urechea umană.
 2. Un grup de lei este cunoscut sub numele de „turmă”, iar liderul turmei este adesea un leu dominant.
 3. Camaleoanele își pot schimba culoarea pentru a-și regla temperatura corpului, pentru a comunica și pentru a se camufla în mediul înconjurător.
 4. O femelă de crocodil poate trăi aproximativ 70 de ani în sălbăticie, în timp ce un mascul poate ajunge la o vârstă de 100 de ani sau chiar mai mult.
 5. O specie de furnică numită „Solenopsis invicta” este cunoscută pentru abilitatea sa de a forma colonii plutitoare în cazul inundațiilor și poate supraviețui astfel chiar si trei luni!
 6. Când un fulger lovește nisipul, poate crea forme spectaculoase numite fulgere de nisip, care constau din tuburi de sticlă formate în urma temperaturilor ridicate generate de descărcarea electrică.
 7. Un ou de struț este cel mai mare ou produs de un animal terestru, având o greutate de aproximativ 1,4 kilograme.
 8. O specie de molie, numită „Bombyx mori”, produce mătasea de mătase, una dintre cele mai fine și mai valoroase fibre naturale.
 9. Unul dintre cei mai rapizi pești din ocean este peștele săbrel, care poate atinge viteze de până la 110 km/h în timpul înotului.
 10. DIVERSE
 • În anul 2006, un bărbat din Marea Britanie a vândut aerul de pe eBay într-o încercare de a glumi.
 • În anul 1979, orașul britanic Sheffield a fost „invadat” de țestoase de jucărie care au căzut dintr-un camion care transporta marfă.
 • În Japonia, există o cafenea tematică numită „Maid Cafés”, în care angajatele se îmbracă în uniforme de menajere și servesc clienții.
 • În anul 2013, un bărbat din SUA a intentat un proces unui parc de distracții după ce a fost dat jos dintr-un roller coaster pentru că era prea înalt.
 • În Germania, poți găsi un hotel tematic unic, numit Das Park Hotel, care constă în camere amenajate în tuburi de beton.
 • În anul 2002, un bărbat din Scoția a vândut în mod legal un iceberg pe eBay.
 • În orașul Calahorra din Spania, există o competiție anuală în care oamenii se înfruntă într-o bătălie cu roșii, numită „La Tomatina”.
 • Într-un sat din Franța, un post de poliție a fost închis din cauza lipsei infracțiunilor.
 1. ·  În anul 2008, un bărbat din Australia a petrecut 110 zile balansându-se într-un fotoliu pentru a intra în Cartea Recordurilor.
 2. În orașul Austin, Texas, există un semafor care arată o luminiță verde pentru pietoni care dansează înainte să treacă strada.
 3. În anul 2015, un bărbat din China și-a vândut rinichiul pe piața neagră pentru a-și cumpăra un iPhone și un iPad.
 4. În orașul Boring din Oregon, Statele Unite, există un parteneriat oficial cu orașul Dull din Scoția, formând astfel „Boring and Dull” (Plictisitor și Anost).
 5. În Japonia, există un parc tematic numit „Yoro Park”, unde poți vizita un muzeu al apei care expune diverse tipuri de apă, inclusiv „apă plictisitoare”.
 6. În anul 2007, Islanda a închis toate semafoarele pentru a celebra Ziua Națională a Nulității.
 7. În orașul Bremen, Germania, există o statuie numită „Statuia Fraților Muzicanți”, care reprezintă o cățelușă, un pisoi, un cocoș și un măgar care cântă la instrumente muzicale.
 8. În anul 2014, un bărbat din Australia a furat un tanc militar și a plimbatu-se cu el prin oraș timp de câteva ore înainte de a fi prins.
 9. În orașul Leavenworth din statul Washington, Statele Unite, s-a transformat într-un oraș tematic de inspirație bavareză, cu clădiri în stil german și festivaluri anuale.
 10. În anul 2006, orașul Zevenhuizen din Olanda și-a schimbat temporar numele în „Zevenhoven” pentru a celebra Campionatul Mondial de Fotbal.
 11. În orașul Ronda din Spania, există un pod numit „Puente Nuevo” care leagă două părți ale orașului și are o înălțime de 120 de metri. În fiecare an, localnicii organizează o cursă în care alergătorii se aruncă de pe acest pod cu o coardă legată de picioare.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!