home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
02.07.2023
FAPTUL DIVERS

VIZITATI FRANTA ALTA DATA!

Revoltele din Franța au fost mai puțin intense în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, ca urmare a desfășurării a aproximativ 45.000 de polițiști în orașele din țară, a anunțat duminică Ministerul de Interne. Protestele au izbucnit după ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de poliție, pe 27 iunie.Guvernul a scos zeci de mii de polițiști pe străzi pentru a încerca să țină sub control protestele violente declanșate de moartea lui Nahel M., un tânăr de 17 ani, cu părinți algerieni și marocani, care a fost împușcat de un polițist în timpul unui control în trafic marți, în suburbia pariziană Nanterre.Tânărul a fost înmormântat sâmbătă în orașul său natal.Polițistul acuzat că l-a ucis pe Nahel se află în arest preventiv, ancheta penală făcând referire la infracțiunea de omucidere voluntară, ceea ce echivalează cu o inculpare.Avocatul său, Laurent-Franck Lienard, a declarat că polițistul a țintit spre piciorul șoferului, dar a fost lovit când mașina a demarat, ceea ce l-a determinat să tragă spre pieptul acestuia.Decesul tânărului a declanșat proteste violente în marile orașe din Franța, fiind incendiate sute de mașini și mijloace de transport în comun, au fost jefuite magazine, însă furia manifestanților s-a îndreptat și spre secțiile de poliție și școli ale statului.Ministerul de Interne de la Paris a anunțat duminică dimineață că 719 persoane au fost arestate în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai puține decât cele 1.311 din noaptea precedentă și 875 din noaptea de joi spre vineri, conform Reuters.„45.000 de polițiști și mii de pompieri au fost mobilizați pentru a impune ordinea. Acțiunea lor a făcut ca noaptea să fie mai liniștită”, a precizat ministerul pe contul său de Twitter.Manifestațiile cele mai violente din ultima noapte par să fi fost în Marsilia, sudul Franței, unde poliția a tras cu gaze lacrimogene și a dus lupte de stradă.E riscant sa mergi acum la Paris! Mai sigur e sa mergi la Kiev unde e liniste si toate cluburile de noapte sunt deschise!

PRIGOJIN RAMANE FARA ZIARE!

Grupul media controlat de Evgheni Prigojin a fost închis, în ceea ce pare a fi o nouă rundă de represalii împotriva oligarhului rus, cel care a condus scurta revoltă armată din 24 iunie.Evgheni Zubarev, șeful site-ului de știri RIA FAN, a anunțat sâmbătă seară că societatea se închide, fără a oferi un motiv pentru această decizie.RIA FAN este cel mai proeminent organ de presă al grupului Patriot Media, controlat de Evgheni Prigojin.În general, acest organ de presă urmează o linie puternic patriotică și pro-Kremlin, oferind în același timp o acoperire pozitivă a activităților lui Prigojin și atacându-i pe rivali, cum ar fi guvernatorul din Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov.Ziarul Nevskiye Novosti din Sankt-Petersburg, controlat de Prigojin, a anunțat de asemenea că își întrerupe publicarea.„Deoarece nu putem continua să lucrăm pe internetul rusesc sau să ne îndeplinim obligațiile față de partenerii și agenții de publicitate, am luat decizia, împreună cu consiliul de administrație al grupului Patriot, de a înceta publicarea începând cu 30 iunie”, a declarat editorul șef al Nevskiye Novosti, Andrei Krasnobaiev, pentru RFE/RL.Ziarul Kommersant a relatat pe 30 iunie că Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei de stat din Rusia, a blocat site-urile media ale lui Prigojin, fără a explica motivul. Evgheni Prigojin și luptătorii săi din gruparea Wagner au condus o scurtă revoltă pe 24 iunie, când au capturat orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei și a amenințat că va organiza un marș împotriva Moscovei.Atunci il sprijineau toti.Abia atunci cand cazi afli pe cine te poti baza!

SUBIECTE PENTRU HANDICAPATI LA EVALUAREA NATIONALA

Subiectele de la matematică și română de la Evaluarea Națională sunt concepute în așa fel încât elevii slabi să poată obține cu ușurință o notă de 5. Cu toate acestea, 24, 6% dintre elevi nu au reușit, iar în mediul rural situația e dramatică: 39,56% dintre elevi au luat note sub 5.Mai mult, 31% elevi din rural au medii între 5 și 7. Deci, 70% nu reușesc să ia mai mult de nota 7.Procentul este uriaș și se mărește de la an la an. De pildă, în 2022, aproape 30% dintre elevii de la sate au avut medie mai mică de 5 și 60% sub nota 7.Discrepanța dintre mediul rural și urban este una dintre problemele majore cu care se confruntă învățământul românesc și care în loc să se reducă, așa cum au sunat promisiunile din ultimii 20 de ani, dar mai cu seamă cele din perioada proiectului prezidențial România Educată, se mărește.Întrebarea de fond este cum se ajunge totuși în situația ca un elev să nu fie capabil să rezolve probleme elementare la matematică sau să nu înțeleagă un text în limba română.Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, scrie pe Facebook: „Ca să iei nota 4 la matematică, la Evaluarea Națională, cel mai greu exercițiu era să poți calcula două treimi din 12. Ca să treci de la 4 la 7, pentru a rezolva cel mai greu exercițiu trebuia să știi că un cerc are 360 de grade și să nu greșești împărțirea lui 360 la 8”.Acestor exemple li se pot însă adăuga și subiecte pentru care este suficientă ordinea operațiilor, găsirea opusului unui număr, ecuația de gradul 1, suma unghiurilor unui triunghi.Repetentii de pe vremea lui Ceausescu(atunci se facea scoala) ar avea acum zece pe linie!

LA MARE, LA SOARE, FETITELE SUNT GOALE!

Pe litoral se simte apropierea vârfului de sezon. Cu 105.000 de turiști, cei mai mulți la Costinești, Mamaia și Năvodari, a fost cel mai aglomerat week-end de până acum.Dar și mai scump, pentru că de la 1 iulie prețurile au crescut. Plajele au fost pline. La fel și cluburile și terasele din stațiuni.La mare, pentru a găsi locuri lângă apă, turiștii au ocupat plajele de la primele ore ale dimineților de weekend. În Mamaia, unde gradul de ocupare in hoteluri este mare, există varianta cazării la apartamentele din nordul stațiunii.„Colaborăm cu o plajă, prețurile la șezlong sunt 30 de lei. Prețul la un apartament este 300 de lei pe noapte. Cu cât se duc mai mult în august cresc până la 500 de lei”, spune Claudia, administratorul unui aparthotel.Cluburile de noapte au fost pline. Parcurile de distracții din Mamaia, Eforie și Neptun au fost neincăpătoare pentru cei mici. Daca nu acum, atunci cand?

DRULA DA CU RANGA IN CIOLACU!

Presedinte USR, Catalin Drula, a acuzat vineri Guvernul Ciolacu ca noua OUG legata de plafonarea preturilor la alimente „distruge economia”. „Marcel Ciolacu a dat astazi un OUG de inspiratie comunista prin care statul stabileste preturile. Efectele le stim, le-am mai trait: penurie de produse, rafturi goale si falimente”, transmite Drula.

„Guvernarea de stanga PSD-PNL distruge economia. Marcel Ciolacu a dat astazi un OUG de inspiratie comunista prin care statul stabileste preturile. Efectele le stim, le-am mai trait: penurie de produse, rafturi goale si falimente.

Inflatia este alimentata fix de acest guvern prin deficitul enorm. Cheltuielile pe datorie inseamna excedent de cerere, adica scumpiri. Masura corecta sunt oprirea risi sipei, a jafului bugetar si echilibrarea finantelor. Dar asta inseamna ca domnul Ciolacu sa supere clientela de partid.In loc de asta, domnul Ciolacu face ce stie orice populist de stanga la butoane: noi scheme de ajutor de stat pentru baietii destepti si OUG-uri care distorsioneaza piata. Ca de obicei, cei mai afectati vor fi cei mai vulnerabili din societate, in timp ce baietii de caviar pun veseli economia pe butuci.Pentru PNL, Partidul Niciodata Liberal, este final de drum. Este clar pentru orice roman ca nu exista minciuna mai mare decat ca PNL ar fi un partid de dreapta.Solutiile corecte exista. E nevoie de o guvernare pro-economie de piata, responsabila cu banul public si dura cu capusele mufate la buget. Solutia este polul de dreapta in jurul USR pentru 2024”, a transmis Drula.Asa, Drula, da-i la varice! Arata-i cum in guvernarea PNL-USR totul era roz!

INTAMPLARI BIZARE

 1. Oamenii au raportat apariția unor cercuri misterioase în lanurile de cultură din diferite părți ale lumii.
 2. Un băiat din China a fost considerat „catapultat” în aer de puterea minții sale, fără nicio explicație științifică clară.
 3. Un obiect zburător neidentificat a fost surprins în timpul unei transmisiuni live a unui eveniment sportiv major.
 4. Un caz neobișnuit de somnambulism a dus la o persoană care a mers pe o distanță lungă și s-a trezit într-un alt oraș.
 5. Un fenomen straniu de ploaie roz a fost observat într-o regiune izolată.
 6. Un pescar a prins o creatură marină extrem de rară și necunoscută, care a stârnit interesul comunității științifice.
 7. Un cercetător a dezvoltat o tehnologie revoluționară de teleportare, deschizând uși către călătoriile instantanee.
 8. Un caz inexplicabil de levitație a fost documentat într-un laborator de cercetare.
 9. O femeie pretinde că poate comunica cu animalele și să primească mesaje de la ele.
 10. O statuie veche de secole a început să se miște și să schimbe poziția de una singură.
 11. Un oraș întreg a fost acoperit de o ceață densă și misterioasă, care a persistat timp de săptămâni.
 12. Un copac a crescut într-o formă ciudată, asemănătoare unui animal sau unui obiect cunoscut.
 13. Un călugăr a fost fotografiat într-o biserică veche, dar figura sa a apărut complet neclară și neidentificabilă.
 14. O persoană a avut o experiență de moarte clinică și a descris întâlnirea cu ființe luminoase într-un altă lume.
 15. Într-o noapte, oamenii au văzut lumini strălucitoare pe cer care s-au deplasat într-un mod neobișnuit și rapid.
 16. Un fenomen meteorologic rar a produs o ploaie de pești căzând din cer.
 17. Oamenii au observat apariția unor cercuri misterioase de lumină în timpul fenomenelor astronomice.
 18. Un artist a creat tablouri care au prins viață și s-au mișcat în timp ce erau expuse.
 19. Un câine a fost considerat capabil să prezică dezastrul natural cu mult înainte ca acesta să aibă loc.
 20. Un copil a avut amintiri și cunoștințe detaliate despre o viață anterioară, pe care nu le-ar fi putut cunoaște în mod normal.
 21. Un cercetător a dezvoltat o mașină a timpului și a călătorit în viitor, aducând dovezi fotografice.
 22. Un fenomen acustic inexplicabil a umplut orașul, fără o sursă sau o explicație clară.
 23. Un copil a avut abilități de telekinezie, mișcând obiecte fără să le atingă.
 24. O serie de animale sălbatice au fost observate în zone neașteptate ale orașelor, fără o explicație clară despre cum au ajuns acolo.
 25. Oamenii au avut vise premonitorii care s-au adeverit ulterior în realitate.
 26. Un fenomen straniu de înregistrări fantomă a apărut într-un studio de înregistrări, cu sunete inexplicabile înregistrate pe bandă.
 27. O persoană a suferit o amnezie misterioasă și nu și-a putut aminti trecutul sau identitatea.
 28. Un copac a crescut cu o formă exactă a hărții lumii pe trunchiul său.
 29. Un obiect antic și prețios a dispărut dintr-un muzeu, fără urme sau indicii despre făptaș.
 30. Un fenomen optico-mecanic a creat iluzii vizuale într-un oraș, confuzând și fascinând localnicii.
 31. Un explorator a descoperit o insulă nouă și necartografiată în mijlocul oceanului.
 32. Un grup de oameni a pretins că au avut întâlniri cu extratereștri și au fost luați la bordul unei nave spațiale.
 33. Un fenomen straniu de teleportare a avut loc într-o stație de metrou, cu persoane care au dispărut și reapărut în altă parte.
 34. Un copil a dezvoltat abilități muzicale extraordinare, interpretând virtuos la un instrument fără nicio pregătire formală.
 35. Un animal necunoscut a fost găsit în adâncurile oceanului, ridicând întrebări despre biodiversitatea marină.
 36. Un fenomen de bilocație a fost raportat, cu o persoană care a fost văzută simultan în două locuri diferite.
 37. Oamenii au observat o creștere neașteptată a fenomenelor paranormale într-o anumită regiune.
 38. Un obiect straniu și neidentificat a fost găsit în mijlocul pădurii, provocând speculații despre originea sa.
 39. Un copil a dezvoltat capacitatea de a vindeca și de a ghici boala oamenilor prin atingere.
 40. Oamenii au raportat apariția unor figuri fantomatice sau umbre în fotografiile lor, fără să fi fost vizibile în momentul realizării fotografiei.

30 de curiozități interesante:

 1. Sângele tău face un tur complet al corpului tău în aproximativ 60 de secunde.
 2. Un fulger poate ajunge la o temperatură mai mare decât suprafața Soarelui.
 3. Muntele Everest crește în fiecare an cu aproximativ 4 mm din cauza mișcării continentelor.
 4. Delfinii se pot recunoaște unul pe altul și își atribuie nume specifice.
 5. Pământul este singurul loc cunoscut în univers în care există viață.
 6. Un ou de strut este suficient de rezistent pentru a susține greutatea unui om adult.
 7. Cățeii au abilitatea de a detecta anumite tipuri de cancer la oameni.
 8. Câștigătorii premiului Nobel primesc și o medalie din aur, dar valoarea acesteia este mult mai mică decât prețul aurului.
 9. Luna se îndepărtează de Pământ cu aproximativ 3,8 cm în fiecare an.
 10. Într-o zi, o furnică poate transporta de 50 de ori greutatea sa.
 11. Cercetătorii estimează că există aproximativ 8,7 milioane de specii de pe Terra, dar doar aproximativ 1,2 milioane au fost identificate și catalogate.
 12. Albinismul poate afecta nu doar animalele, ci și oamenii și plantele.
 13. Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai, are peste 160 de etaje și măsoară 828 de metri înălțime.
 14. Pământul este singurul planetoid din sistemul solar care poartă numele unui zeu, în acest caz, zeul roman al pământului.
 15. Fiecare floare de pe Pământ este unică, nu există două flori identice în întreaga lume.
 16. Gheața este singurul material natural care este mai puțin dens în stare solidă decât în stare lichidă.
 17. Păianjenii pot produce mai multe tipuri diferite de fire de mătase, fiecare cu o utilizare specifică.
 18. Sistemul solar se deplasează prin galaxia noastră cu o viteză de aproximativ 828.000 km/h.
 19. Un fulg de zăpadă tipic conține aproximativ 180 de miliarde de molecule de apă.
 20. O persoană obișnuită își petrece aproximativ 6 ani din viață visând.
 21. Perechea de șosete pierdute în fiecare an în lume ar putea acoperi de două ori suprafața statului Texas.
 22. Pământul a avut un singur continent, cunoscut sub numele de Pangaea, acum aproximativ 335 de milioane de ani.
 23. În jurul fiecărui om trăiesc aproximativ 1.000 de bacterii.
 24. ADN-ul uman este aproximativ 99,9% identic între toți oamenii, diferențele de 0,1% determinând diversitatea noastră genetică.
 25. Elefanții pot recunoaște și se pot aminti de alte elefanți chiar și după ani de separare.
 26. În decursul vieții, vei produce suficientă salivă pentru a umple două piscine.
 27. Un fluture poate mirosi cu ajutorul picioarelor sale.
 28. Delfinii dorm cu un ochi deschis și doar jumătatea creierului lor doarme în același timp.
 29. În timpul vieții, vei produce în jur de 25.000 de litri de transpirație.
 30. Într-o zi, corpul uman produce suficientă căldură pentru a fierbe aproximativ 2,5 litri de apă.

20 de descoperiri accidentale care au avut un impact semnificativ:

 1. Penicilina: Alexander Fleming a descoperit-o în 1928 când a observat că o cultură de bacterii a fost contaminată cu un tip de mucegai, care a ucis bacteriile și a dus la dezvoltarea primului antibiotic.
 2. Radiația cosmică: Descoperirea radiației cosmice a fost făcută de către fizicianul Victor Hess în 1912, când a realizat că nivelul de radiație creștea odată ce urca în balonul său în timpul unui zbor cu avionul.
 3. Super Glue: Cercetătorii de la Lockheed Corporation căutau un material adecvat pentru a construi avioanele și au descoperit un adeziv extrem de puternic care a devenit cunoscut sub numele de Super Glue.
 4. Căldura cu microunde: Inginerii de la compania Raytheon au descoperit în anii ’40 că un magnetron, utilizat inițial pentru radar, putea încălzi alimentele prin expunerea la microunde.
 5. Radiografia: Wilhelm Conrad Roentgen a descoperit în 1895 radiografiile accidental, când a observat că o placă acoperită cu material fluorescent din camera sa de laborator emitea lumina în prezența unor raze invizibile.
 6. Viagra: Sildenafilul, substanța activă din Viagra, a fost inițial dezvoltată pentru tratarea bolilor de inimă, dar cercetătorii au observat că are un efect neașteptat de îmbunătățire a erecțiilor.
 7. Penicilamina: Această substanță, folosită pentru tratamentul artritei reumatoide, a fost descoperită accidental în anii ’50 în timpul cercetărilor asupra chimicalelor de combatere a mătreaței.
 8. Teflonul: Descoperit în anii ’30 de către chimistul Roy Plunkett, Teflonul a fost găsit accidental în timpul încercărilor de a crea un nou gaz de refrigerare.
 9. Sacarina: În 1879, chimistul Constantin Fahlberg a descoperit dulceața sacarinei atunci când a uitat să-și spele mâinile după o zi de lucru în laborator și a observat că degetele sale erau dulci.
 10. LSD: Chimistul Albert Hofmann a sintetizat LSD-ul în 1938, dar a descoperit proprietățile sale psihedelice accidental cinci ani mai târziu când a intrat în contact cu substanța prin intermediul pielii.
 11. Serendipitatea radioastronomică: Astronomii Arno Penzias și Robert Wilson au descoperit în 1964 radiația cosmică de fundal, o mică cantitate de radiație rămasă de la Big Bang, în timp ce încercau să elimine o interferență din antena lor.
 12. Antibioticele: Descoperirea primului antibiotic, salvarsanul, s-a produs în 1909 când chimistul Paul Ehrlich a căutat un tratament pentru sifilis și a observat că unele substanțe pot distruge bacteriile.
 13. Xeroxul: Inventatorul Chester Carlson a descoperit procesul de xerografie în 1938, când a observat că un strat de pudră electrică aplicat pe hârtie păstra imaginea unei foi scrise pe un cilindru de sticlă.
 14. Coca-Cola: Farmacistul John Pemberton a creat în 1886 rețeta pentru Coca-Cola în încercarea de a dezvolta un medicament pentru durerile de cap, dar a descoperit accidental o băutură răcoritoare populară.
 15. Plasticul: Leo Hendrik Baekeland a descoperit primul plastic sintetic, bakelita, în 1907 în timp ce căuta un izolator pentru componentele electrice.
 16. Radioterapia: În 1896, fizicianul Henri Becquerel a descoperit radiațiile emise de uraniu când a observat că o placă fotografică a fost afectată în mod neașteptat în apropierea unui eșantion de uraniu.
 17. Insulina: Descoperirea insulinei ca tratament pentru diabet a fost făcută de către Frederick Banting și Charles Best în 1921, când au izolat hormonul pancreatic în timpul unor experimente.
 18. Fosforul alb: Chimistul Hennig Brand a descoperit fosforul alb în 1669 când a încercat să obțină piatra filozofală și a observat o substanță luminoasă în urina umană.
 19. Cromatografia: În anii ’40, biochimistul rus Mikhail Tsvet a descoperit tehnica cromatografiei atunci când a observat că diferite componente ale unei plante se separă în benzină și lasă pete colorate pe hârtie filtru.
 20. Microundele în cuptorul cu microunde: Inginerul Percy Spencer a descoperit în 1945 că ciocolata din buzunarul său s-a topit în apropierea unui magnetron, ceea ce a dus la dezvoltarea cuptoarelor cu microunde.

PROVERBE AMUZANTE

 1. „Nu amâna pe mâine ceea ce poți delega cu succes cuiva astăzi.”
 2. „Dacă vrei să faci un milion de dolari, începe cu 2 milioane și deschide un restaurant.”
 3. „Un zâmbet este cel mai scurt distanță dintre doi oameni care vor să-și împrumute bani unul de la altul.”
 4. „Dacă viața îți dă lămâi, fă-te barman și prepară niște limonadă cu alcool.”
 5. „Nu lăsa pe mâine ceea ce poți evita complet.”
 6. „Dragostea trece prin stomac, dar facturile trec prin buzunar.”
 7. „Cel mai bun mod de a-ți face patul este să te culci pe canapea.”
 8. „Bucura-te de viață, pentru că nu ai supraviețuit până acum pentru nimic.”
 9. „Nu lăsa praful să se așeze pe tine, lasă-l să se așeze pe mobila ta.”
 10. „Dacă nu poți impresiona cu intelectul tău, confuzează-i cu prostia ta.”
 11. „”Dacă viața îți dă mere, fă mere coapte. Și adaugă înghețată. Multă înghețată.”
 12. „Nu există probleme, doar situații în care poți să dai vina pe alții.”
 13. „Dacă viața te lovește cu o piatră, fă o mozaică și vinde-o ca artă modernă.”
 14. „Cel mai important lucru în viață este să nu dezamăgești pe nimeni.”
 15. „Nu lăsa mintea să zboare prea sus, te-ar putea trage în jos.”
 16. „Dacă nu reușești din prima, renunță și spune că nu ți-a plăcut niciodată.”
 17. „Cine râde la urmă nu înțelege gluma.”
 18. „Orice lucru simplu poate fi făcut greșit, dar ai nevoie de un geniu ca să complice lucrurile la maximum.”
 19. „Viața este ca o bicicletă – dacă mergi prea încet, te vei dezechilibra, dar dacă mergi prea repede, te vei prăbuși.”
 20. „Niciodată să nu amâni până mâine ceea ce poți amana cu totul.”
 21. „Cea mai sigură cale de a-ți îndeplini visurile este să dormi.”
 22. „Nu contează cum câștigi cursa, important e să nu faci sport.”
 23. „Dragostea este oarbă, dar căsnicia îți deschide ochii în fiecare dimineață.”
 24. „Un zâmbet pe zi ține doctorul departe, dar facturile medicale te țin aproape.”
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!