home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
03.07.2023
FAPTUL DIVERS

CIOLACU E IN PICAJ!

Partidul Social Democrat (PSD) se confruntă cu o prăbușire masivă în sondaje, conform ultimelor rezultate ținute la secret de Marius Pieleanu. Aprecierea și susținerea pentru partid au scăzut dramatic, semnalând o schimbare de vânt în peisajul politic românesc. Sociologul Marius Pieleanu, omul de casă al PSD, recunoaște pentru prima dată public că AUR este pe primul loc ca opțiune de vot în sondaje și anunță că va câștiga alegerile europarlamentare.Potrivit sondajului realizat de o agenție de cercetare independentă, intenția de vot pentru PSD a scăzut fulminant în urma asocierii lui Marcel Ciolacu cu Klaus Iohannis. Acest rezultat constituie o lovitură dură pentru partidul care, până nu demult, domina scena politică și avea o bază solidă de susținători.Rezultatele sondajului arată că nemulțumirile față de PSD sunt legate de mai multe aspecte. Unul dintre ele este legătura partidului cu scandalurile de corupție care au marcat politica românească în ultimii ani. Există o creștere semnificativă a cererii pentru transparență și integritate în politică, iar PSD nu a reușit să se ridice la aceste standarde în ochii opiniei publice.Un alt motiv pentru prăbușirea în sondaje este păstrarea pensiilor speciale pentru cei mai speciali dintre speciali. Premierul Ciolacu a păstrat pensiile speciale pentru Mugur Isărescu și Nicolae Ciucă, precum și pentru parlamentari, aleși locali și instituțiile căpușă ale statului român.Pe lângă aceste aspecte, PSD se confruntă cu o competiție acerbă din partea AUR care promovează un discurs anti-sistem și se axează pe reforme și modernizare. Partidul AUR a reușit să capteze atenția tinerilor și a unui segment important al electoratului aruncând PSD în mlaștina sondajelor.Cu un PSD slăbit, AUR va ocupa acest spațiu gol și va lupta să câștige încrederea cetățenilor. În același timp, rezultatele slabe ale PSD îl vor arunca pe Marcel Ciolacu în derizoriu. Puterea sa e efemeră chiar dacă se află în fruntea guvernului.L ora actuala, doar Tepes Voda ar avea merita sa castige alegerile!

DACA VREI SA MERGI LA BAL/IA-TI CONCEDIU MEDICAL!

Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă asupra concediilor medicale care sunt luate într-un număr prea mare de români. Premierul a precizat că va încerca remedierea situației și că va face cercetări pentru a afla dacă concediile medicale sunt luate din sistemul de stat sau privat. „Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a declarat Marcel Ciolacu. Îngrijorarea premierului a pornit de la faptul că numărul de 8,1 de concedii medicale, luate în anul 2022, înseamnă pentru România 140 de ani nemunciți. Ar trebui sa pomeneasca si de bugetarii care se comporta la munca mai ceva decat intr-un concediu medical!

SRI-UL A RAMAS FARA SEF!

Eduard Hellvig își dă demisia. Anunțul a fost făcut luni, 03 iulie 2023, de către șeful SRI, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul instituţiei. Șeful instituției a anunţat că aceasta a fost şi ultima conferinţă în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii.„Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat. Este momentul să constat că obiectivele pe care mi le-am propus au fost îndeplinite. Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele. Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas. E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp”, a declarat Eduard Hellvig.„Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere. Starea serviciului e acum semnificativ mai bună decât în urmă cu 8 – 9 ani. Îmi exprim aprecierea față de profesioniștii din SRI”, a precizat Eduard Hellvig.„Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI. A fost un proces menit să asigure un sistem conceptual de securitate integrat. Documentul detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore, Regio și Centrio. Prin aceste două proiecte, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată. Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea regională a instituției. Nu mai avem azi 41 de instituții în miniatură. Avem un lanț de comandă scurtat, cu o flexibilitate accentuată.Regio a însemnat transformarea din temelii a unităților centrale în raport cu o idee simplă: operațiunile pe primul loc. Acest lucru a implicat asigurări legate de menținerea în matca legală și constituțională. Rezultatele bune au apărut deja. Direcțiile strategice pe care le-am urmărit funcționează cu succes.Modernizarea s-a făcut la pachet cu alți pași, care au însemnat separarea de moștenirea fostei securități, predarea completă a arhivelor către CNSAS, un gest care am sperat că va fi preluat și de alte instituții, un lucru care nu s-a întâmplat“, a mai spus Eduard Hellvig, care  anunțat că îşi dă demisia.Vai, ce trist! Cine o sa ne mai asculte convorbirile?

CIOBAN CAUTAT CU DRONA!

Salvamontiştii din Maramureş intervin, duminică, pentru căutarea unui bărbat, care lucra ca cioban la o stână şi a plecat de joi noaptea, la momentul plecării sale de la stână el fiind beat. Iniţial, rudele şi cunoscuţii bărbatului l-au căutat, însă când au constatat că nu este de găsit, aceştia au cerut sprijin. Salvamontiştii au ridicat inclusiv o dronă care să îi ajute la căutări.„Ciobanul, un bărbat de 57 ani, aflat in stare de ebrietate, a plecat joi noaptea de la stână şi până azi a fost căutat de proprietarul stânei şi de fratele ciobanului împreună cu nişte localnici, dar fără niciun rezultat”, scriu, duminică după amiază, pe Facebook salvamontiştii din Maramureş.Duminică, proprietarul stânei a sunat la 112 cerând sprijin din partea autorităţilor pentru găsirea bărbatului. Rudele acestuia susţin că el nu are probleme medicale.Duminică, salvatorii montani acţionează ca echipă de suport, folosind inclusiv o dronă.Nu era nevoie! Cand se trezeste din betie, se intoarce singur la stana!

CURIOZITATI

 1. În fiecare an, pe Pământ cad aproximativ 100 de fulgere pe secundă.
 2. Înainte de apariția hârtiei igienice, oamenii foloseau diverse materiale, precum scoarță de copac, pietre netede sau chiar bureți.
 3. Pisicile au aproximativ 32 de mușchi în fiecare ureche.
 4. Cuvântul „robot” provine din limba cehă și înseamnă „muncitor înrobitor”.
 5. Stridulătorul este cea mai mică pasăre cântătoare din lume și cântă la frecvențe care nu pot fi auzite de urechea umană.
 6. În medie, o persoană petrece aproximativ 6 luni din viața sa așteptând la semafor.
 7. Cel mai înalt munte din sistemul solar este Olympus Mons, situat pe Marte.
 8. Bătălia de la Waterloo din 1815 a durat mai puțin de 10 ore.
 9. Porțelanul a fost inventat în China, în jurul anului 600 d.Hr.
 10. În medie, un om produce suficientă salivă într-o viață pentru a umple două bazine de înot.
 11. Singura planetă cunoscută în care există viață este Pământul.
 12. Antarctica este cel mai uscat continent de pe Pământ.
 13. Cămilele au trei pleoape pentru a se proteja de nisipul și vântul din deșert.
 14. Pinguinii pot sări la înălțimi de până la 1,8 metri.
 15. În timpul vieții sale, o albină produc aproximativ o linguriță de miere.
 16. Un fulger poate atinge o temperatură de până la 30.000 de grade Celsius, de șase ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui.
 17. Somnul pe partea dreaptă poate ajuta la reducerea arsurilor stomacale.
 18. Vinul roșu este produs din struguri albi, dar cu coajă roșie.
 19. În Islanda nu există moschei.
 20. Koala nu are vase de sânge care să transporte oxigen în creier.
 21. Spiridușii de Crăciun, cunoscuți și sub numele de elfi, sunt creații mitologice din Scandinavia.
 22. Gheizerele sunt formate prin combinarea unei surse subterane de apă caldă și un canal îngust care permite presiunii să se acumuleze înainte de a erupa.
 23. Un fulg de zăpadă poate cădea pe Pământ în aproximativ o oră.
 24. Câinii au un simț al mirosului de aproximativ 1.000 de ori mai puternic decât al oamenilor.
 25. Ochiul unei struți este mai mare decât creierul său.
 26. Mierea nu se strică niciodată. De fapt, mierea a fost găsită în mormântul faraonului Tutankhamon și a fost încă comestibilă.
 27. Vulcanul Kilauea din Hawaii este cel mai activ vulcan din lume.
 28. Într-un atom, spațiul gol dintre nucleu și electroni este de aproximativ 99,999999999%.
 29. Broaștele nu pot înghiți în timp ce au ochii deschiși.
 30. Primul film cu sunet a fost „The Jazz Singer” în 1927.
 31. Flăcările nu au umbre în gravitație zero.
 32. Fiecare floare de cacao conține aproximativ 30-40 de semințe de cacao.
 33. Vulturii pot detecta mișcarea unui iepure de la o înălțime de 3 km.
 34. Pământul se deplasează cu aproximativ 67.000 km/h în jurul Soarelui.
 35. În medie, o persoană își petrece aproximativ 4 ani conducând mașina în viață.
 36. În momentul în care o persoană râde, corpul său eliberează endorfine, cunoscută și sub numele de hormoni ai fericirii.
 37. Papagalii pot imita și reproduce sunete și chiar cuvinte umane.
 38. Cuvântul „sushi” înseamnă „orez acru” în limba japoneză.
 39. Musculițele nu pot zbura în timpul ploii.
 40. Cangurii nu pot să meargă înapoi, datorită anatomiei lor.
 41. Pianul are 88 de clape.
 42. Pe Marte, soarele pare de două ori mai mic decât pe Pământ.
 43. Sângele uman conține aproximativ 0,2 mg de aur.
 44. În medie, un om își petrece aproximativ șase luni din viață așteptând la semafor.
 45. În timpul vieții sale, un om produce suficientă salivă pentru a umple două bazine de înot.
 46. Zeul grec Zeus a fost înghițit de tatăl său, Cronos, și apoi a fost eliberat de către frații săi, care l-au eliberat din stomacul tatălui lor.
 47. Adrenalina poate da oamenilor puterea de a ridica obiecte grele în momente de pericol.
 48. Cel mai adânc punct de pe Pământ este Depresiunea Challenger din Oceanul Pacific, cu o adâncime de aproximativ 10.928 metri.
 49. Un fluture poate avea o viteză de zbor de aproximativ 12 mile pe oră.
 50. Oamenii și cimpanzeii au aproximativ 98-99% din ADN-ul identic.

PROVERBE AMUZANTE!

 1. „Să stai pe gânduri înseamnă să dai greș la dans.” (Proverb german)
 2. „Dacă îți cade pălăria, ia-ți-o înainte să vină vântul și să o ducă la plimbare.” (Proverb englez)
 3. „Când ți se dă ocazia să dansezi, nu întreba care este melodia.” (Proverb suedez)
 4. „Dacă taci, toată lumea crede că ești filozof. Dacă deschizi gura, toată lumea se convinge că nu ești.” (Proverb japonez)
 5. „Dacă ai făcut o gafă, adu-ți aminte să râzi. Poate că și ceilalți vor râde cu tine, nu de tine.” (Proverb american)
 6. „Cine râde la urmă, probabil nu a înțeles bancul.” (Proverb italian)
 7. „Nu poți face toată lumea fericită. Nu ești o pizza.” (Proverb american)
 8. „Nu lăsa pe mâine ce poți face poimâine.” (Proverb român)
 9. „Viața este ca o bicicletă – trebuie să mergi înainte ca să nu cazi.” (Proverb francez)
 10. „Fii tu însuți, că toți ceilalți sunt deja luați.” (Proverb american)
 11. „Nu te lăsa dus de val. Poate e doar apa care se scurge de la robinet.” (Proverb chinez)
 12. „Dacă vrei să îl faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale.” (Proverb englez)
 13. „Dacă vrei să o faci pe soția ta să te asculte, vorbește în somn.” (Proverb scoțian)
 14. „Oamenii deștepți vorbesc pentru că au ceva de spus. Oamenii proști vorbesc pentru că trebuie să spună ceva.” (Proverb grecesc)
 15. „Cine râde la urmă, probabil nu a înțeles bancul.” (Proverb italian)
 16. „Nu te certa niciodată cu un prost. Oamenii ar putea să nu observe diferența.” (Proverb scoțian)
 17. „Viața este ca o ceapă. O desfaci un strat o dată și începi să plângi.” (Proverb francez)
 18. „Nu face niciodată pe nebunul cu un om nebun. Ei se înțeleg de minune.” (Proverb irlandez)
 19. „Dacă totul merge bine, sigur ai uitat ceva.” (Proverb american)
 20. „Dacă cineva îți spune că ai două fețe, răspunde-i că două fețe sunt mai bune decât una.” (Proverb jamaican)
 21. „Ochii care nu văd, nu se spală pe dinți.” (Proverb nigerian)
 22. „Nu îți pune toate ouăle într-un coș. Poate să ți se facă poftă de omletă.” (Proverb canadian)
 23. „Dacă nu te pricepi la ceva, fă-te expert în a critica pe altcineva.” (Proverb spaniol)
 24. „Banii nu aduc fericirea, dar te duc în locurile în care se găsește.” (Proverb american)
 25. „Dacă vrei să ajungi în vârf, trebuie să urci scara treaptă cu treaptă. Sau să iei liftul.” (Proverb italian)
 26. „Dacă te uiți în oglindă și vezi un măgar, nu înseamnă că ești fermier.” (Proverb brazilian)
 27. „Nu îți spune toate secretele vecinului tău. Dacă ai făcut-o deja, întreabă-l și pe el despre ale tale.” (Proverb rus)
 28. „Dacă pui două urechi pe aceeași gură, înseamnă că ești doar un mare vorbitor.” (Proverb spaniol)
 29. „Dacă viața îți dă lămâi, fă-ți un mojito și bucură-te de el.” (Proverb cubanez)
 30. „Nu te îngrijora despre ce spun oamenii despre tine. Înseamnă că ai ceva de spus.” (Proverb suedez)
 31. „Nu te lăsa dus de val. Poate e doar apa care se scurge de la robinet.” (Proverb chinez)
 32. „Nu te certa niciodată cu un prost. Oamenii ar putea să nu observe diferența.” (Proverb scoțian)
 33. „Dacă vrei să o faci pe soția ta să te asculte, vorbește în somn.” (Proverb scoțian)
 34. „Dacă vrei să îl faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale.” (Proverb englez)
 35. „Cine râde la urmă, probabil nu a înțeles bancul.” (Proverb italian)
 36. „Nu te îngrijora despre ce spun oamenii despre tine. Înseamnă că ai ceva de spus.” (Proverb suedez)
 37. „Dacă ai făcut o gafă, adu-ți aminte să râzi. Poate că și ceilalți vor râde cu tine, nu de tine.” (Proverb american)

DIN LEGILE LUI MURPHY

 1. Legea lui Murphy: „Dacă ceva poate merge prost, va merge prost.”
 2. Legea lui Murphy a gravitației: „Pâinea unsă va cădea întotdeauna cu untul în jos.”
 3. Legea lui Murphy a mașinilor de spălat vase: „Cel mai important vas se va rupe întotdeauna în timpul spălării.”
 4. Legea lui Murphy a sosurilor: „Sosul va păta întotdeauna haina ta cea mai nouă.”
 5. Legea lui Murphy a timpului: „Întâlnirea importantă pentru care te-ai pregătit toată ziua va fi întotdeauna amânată.”
 6. Legea lui Murphy a cafelei: „Când te pregătești să bei o înghițitură din cafea, va suna telefonul.”
 7. Legea lui Murphy a plajelor: „Atunci când te duci la plajă, ploaia va începe să cadă imediat ce ai desfăcut prosopul.”
 8. Legea lui Murphy a ascensorului: „Dacă apeși butonul de chemare a ascensorului, va veni în sens opus și va pleca fără tine.”
 9. Legea lui Murphy a cozilor: „Când te așezi la coadă, vei alege întotdeauna cel mai lent rând.”
 10. Legea lui Murphy a parolelor: „Parola ta va fi mereu cea mai dificil de introdus atunci când ai nevoie să o faci rapid.”
 11. Legea lui Murphy a umbrelelor: „Umbrela ta va fi întotdeauna în mașină atunci când plouă.”
 12. Legea lui Murphy a traficului: „În momentul în care schimbi banda, vei ajunge în traficul cel mai aglomerat.”
 13. Legea lui Murphy a buzunarelor: „Cheile tale se vor pierde întotdeauna în cel mai adânc buzunar.”
 14. Legea lui Murphy a murăturilor: „Când deschizi borcanul cu murături, murăturile se vor imprastia pe tot blatul de lucru.”
 15. Legea lui Murphy a hainelor: „Îți vei păta hainele cele mai bune cu sos sau cu pete chiar înainte de un eveniment important.”
 16. Legea lui Murphy a telefoanelor mobile: „Bateria telefonului tău se va descărca întotdeauna atunci când ai nevoie să faci un apel important.”
 17. Legea lui Murphy a tastaturilor: „Dacă vei face o greșeală în timp ce scrii ceva important, vei observa abia după ce ai apăsat butonul ‘Trimite’.”
 18. Legea lui Murphy a râului: „Când te încalți în râu, vei face un pas într-o gaură adâncă.”
 19. Legea lui Murphy a parcului de mașini: „Când parchezi mașina într-un loc gol, cineva se va parca strâmb lângă tine, astfel încât nu vei putea să deschizi portiera.”
 20. Legea lui Murphy a jocurilor de noroc: „Cel mai mare câștig la jocurile de noroc se întâmplă întotdeauna după ce ai renunțat și te-ai ridicat de la masă.”
 21. Legea lui Murphy a pizza: „Dacă încerci să tai pizza în bucăți egale, vei sfârși întotdeauna cu o bucată mai mare și una mai mică.”
 22. Legea lui Murphy a telecomenzii: „Bateriile telecomenzii se vor epuiza întotdeauna în timpul unui meci important sau în mijlocul filmului.”
 23. Legea lui Murphy a vremii: „Dacă iei umbrela cu tine, nu va ploua. Dacă nu o iei, va începe potopul.”
 24. Legea lui Murphy a căștilor: „Cablul căștilor se va încâlci întotdeauna în cel mai nefericit moment.”
 25. Legea lui Murphy a hârtiei igienice: „În momentul în care termini ultimul rulou de hârtie igienică, vei realiza că nu mai ai în rezervă.”
 26. Legea lui Murphy a locurilor de parcare: „Cel mai bun loc de parcare se va elibera întotdeauna în momentul în care ai parcarea deja rezervată în altă parte.”
 27. Legea lui Murphy a pozelor: „Când îți faci o poză cu oameni pe care nu i-ai văzut de mult, vei închide ochii exact în momentul declanșării.”
 28. Legea lui Murphy a hainelor în mașină: „Atunci când îți lași haina în mașină într-o zi călduroasă, vremea va schimba brusc și va începe să plouă.”
 29. Legea lui Murphy a alimentelor: „Când îți cumperi un sandviș mare, conținutul său se va răsturna întotdeauna pe mână în timp ce îl mănânci.”
 30. Legea lui Murphy a mâncării: „Dacă spui cuiva că mâncarea ta este picantă, el va încerca să o mănânce și se va sufoca.”
 31. Legea lui Murphy a textelor: „Când trimiți un mesaj cuiva greșit, el va citi întotdeauna și va răspunde.”
 32. Legea lui Murphy a ambalajelor: „Dacă încerci să deschizi un ambalaj rezistent, vei sfârși întotdeauna prin a-l rupe și a vărsa conținutul.”
 33. Legea lui Murphy a jocurilor video: „Cel mai dificil nivel al jocului va fi întotdeauna înainte de punctul de salvare.”
 34. Legea lui Murphy a parfumurilor: „Când aplici prea mult parfum, vei atrage tot felul de insecte și animale neplăcute.”
 35. Legea lui Murphy a telefoanelor inteligente: „În momentul în care îți cumperi un telefon nou, modelul următor va fi lansat imediat după aceea.”
 36. Legea lui Murphy a tehnologiei: „Dacă un dispozitiv poate eșua, va eșua în momentul cel mai nepotrivit.”
 37. Legea lui Murphy a vacanțelor: „În prima zi a vacanței, vei îmbolnăvi sau te vei simți rău.”
 38. Legea lui Murphy a pisicilor: „Pisica ta va alege întotdeauna să se odihnească pe tastatura calculatorului tău în momentul în care lucrezi la ceva important.”
 39. Legea lui Murphy a luminilor de circulație: „Dacă te oprești la semafor, vei sta întotdeauna în fața celui mai lent șofer.”
 40. Legea lui Murphy a ploii: „Dacă îți spui că vei lua umbrela cu tine, va fi o zi însorită. Dacă nu o iei, vei fi prins într-un ploaie torențială.”
 41. Legea lui Murphy a zborurilor: „Bagajul tău se va pierde întotdeauna în timpul unui zbor important.”
 42. Legea lui Murphy a încălțămintei: „Pantoful tău se va rupe întotdeauna în mijlocul unei zile aglomerate.”
 43. Legea lui Murphy a discuțiilor telefonice: „Cel mai important apel telefonic va fi întotdeauna întrerupt de o conexiune slabă sau o cădere de linie.”
 44. Legea lui Murphy a programului de lucru: „Când ai multe de făcut, vei fi întotdeauna întrerupt de cerințe urgente și neprevăzute.”
 45. Legea lui Murphy a instrumentelor: „Cel mai important instrument pe care îl cauți va fi întotdeauna la celălalt capăt al casei.”
 46. Legea lui Murphy a părții greșite a patului: „Când te trezești în mijlocul nopții, vei ieși întotdeauna din pat pe partea greșită.”
 47. Legea lui Murphy a selfie-urilor: „Cel mai bun selfie pe care îl faci va fi întotdeauna în cea mai proastă lumină posibilă.”
 48. Legea lui Murphy a pungilor de cumpărături: „Când îți faci cumpărăturile și ai mâinile pline, punga ta se va rupe și se va vărsa conținutul pe jos.”
 49. Legea lui Murphy a fotografiilor de grup: „În fiecare fotografie de grup, întotdeauna vei avea ochii închiși sau o față ciudată.”
 50. Legea lui Murphy a lucrărilor înainte de deadline: „Orice task pe care îl amâni până în ultimul moment va necesita mai mult timp și efort decât ai estimat initial.”
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!