home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
11.09.2023
FAPTUL DIVERS

RUSII INVATA DIN GRESELI!

Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit sâmbătă la forumul de strategie europeană Ialta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică, ucraineni şi internaţionali, pentru a discuta despre evoluţia războiului, relatează Hotnews.Cu această ocazie, Budanov a comentat despre tacticile Rusiei. „În ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi”, a spus şeful GUR. „Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele”, a adăugat el. „Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri”, a recunoscut Budanov.Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război „pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor”.Cum era o vorba:Din greseala in greseala/ Spre victoria finala!

ELON MUSK TINE CU URSUL!

În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov a spus următoarele: „Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea”, a precizat şeful GUR.„Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului”, a punctat Budanov.Elon Musk a declarat că a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a reţelei sale de sateliţi Starlink în oraşul portuar Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de la Marea Neagră, spunând că se temea de complicitate într-un act de război „major”. Miliardarul a făcut acest comentariu joi, pe platforma sa de socializare X, după ce CNN a citat un fragment dintr-o nouă biografie a şefului SpaceX, în care se spune că acesta a ordonat dezactivarea reţelei Starlink în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe atacul surpriză al Ucrainei.Musk a spus că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgenţă din partea Ucrainei „de a activa Starlink până la Sevastopol”. El nu a precizat data solicitării. „Intenţia evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruseşti la ancoră”, a scris Musk. „Dacă aş fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului”, a adăugat el.Potrivit CNN, noua biografie a lui Walter Isaacson intitulată „Elon Musk”, care va fi lansată marţi de Simon & Schuster, spune că, atunci când dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibil s-au apropiat anul trecut de flota rusă, „au pierdut conectivitatea şi au fost aduse la ţărm fără a face rău”. Biograful mai spune că decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliţii, a fost determinată de teama acută că Rusia ar răspunde la un astfel de atac ucrainean cu arme nucleare.Si uite asa, Elon Musk a salvat Omenirea!

BANII VORBESC!

Ponderea petrolului rusesc în importurile de petrol ale Cehiei a crescut în prima jumătate a acestui an, a informat luni compania MERO, operatorul reţelei de conducte petroliere din Cehia, în pofida planului autorităţilor de la Praga de a nu mai depinde de livrările de ţiţei rusesc, transmite Reuters.Potrivit MERO, petrolul rusesc a reprezentat 65% din importurile totale de petrol ale Cehiei în prima jumătate a acestui an, faţă de 56% în întregul an 2022 şi 49% în 2021. Cehia importă petrol prin oleoductul Drujba via Ucraina, precum şi prin conducta IKL care face legătură cu oleoductul TAL din Germania. Xecat sa respecti embargoul cu burta goala, mai bine-l incalci cu burta plina si buzunarele doldora!

MARIM TAXELE, ACUTIZAM CRIZA!

În contextul unei economii aflate în plină criză, deciziile fiscale pot avea un impact important asupra redresării și stabilității financiare a unei țări. Într-o recentă declarație, un consilier al Băncii Naționale a României (BNR) subliniază importanța menținerii unei abordări prudențiale și alertează asupra riscurilor creșterii taxelor în astfel de momente.Când economia suferă, fie din cauza recesiunilor globale, fie din cauza factorilor interni, mărirea taxelor poate accentua și mai mult problemele. O taxare crescută poate descuraja investițiile, poate limita consumul și poate împiedica inițiativele de afaceri. Acest lucru se poate traduce printr-o scădere a încrederii investitorilor, o diminuare a ritmului de creștere economică și o agravare a instabilității financiare.Asa e, dar cand ai nevoie de bani , te agati si de un fir de pai!

HALAL JUSTITIE IN ROMANIA!

Un interlop prins de 11 ori conducând fără permis și condamnat cu suspendare, s-a suit din nou la volan, a ucis un om și a băgat alți șapte în spital, scrie Știri de Cluj.Judecătorul l-a lăsat liber după ce interlopul i-a spus că are trei copii în grijă. „Accidentul rutier din data de 23 august, de la Căpușu Mare, a fost comis de Ioan Aurel Covaciu, care conducea fără permis, a douăsprezecea oară în acest an. Unul dintre cei care se afla cu el în mașină a murit la spital. Este vorba despre un bărbat de 34 de ani. Alte 7 persoane au fost rănite grav, fiind salvate de medicii din Cluj.Cel care a murit în 6 septembrie este Alin Cuțitar, 34 de ani, din Căpușu Mic, pasager dreapta în mașina condusă de Ioan Aurel Covaci. Cei doi, alături de o femeie, se îndreptau spre Gilău pentru a ridica un tort de la o patiserie. În Căpușu Mare, din cauza vitezei și a carosabilului umed, mașina condusă de Covaci a derapat și a pătruns pe contrasens. Aici s-a lovit frontal de un alt autovehicul condus regulamentar”, a scris Știri de Cluj.Daca ar fi fost vorba de o batrana care vine patrunjel fara autorizatie, Justitia ar fi fost intransigenta si ar fi condamnat-o fara mila!

NEMTII SUNT URMASII LUI HITLER, TIPA NATIONALISTII POLONEZI!

Nationalistii aflati la guvernare in Polonia au prezentat luni un spot publicitar  in care ambasada Germaniei incearca sa ordone Varsoviei sa mareasca varsta de pensionare. Campania PiS pentru alegerile de luna viitoare se axeaza pe lupta impotriva unei presupuse influente straina in tara, arata Reuters. Sentimentul antigerman a ocupat un loc proeminent in campania partidului Lege si Justitie (PiS) pentru a obtine un al treilea mandat. Acesta a incercat in repetate randuri sa il prezinte pe fostul prim-ministru Donald Tusk, liderul celei mai mari grupari de opozitie din Polonia, Coalitia Civica (KO), drept o marioneta germana.

Spotul publicitar publicat luni infatiseaza un apel de la ambasada germana catre liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski. Sunetul telefonului intoarce capul unei pisici din biroul liderului, faimos iubitor de feline, in timp ce sunetul piesei „Ride of The Valkyries” a lui Wagner construieste o atmosfera de tensiune. „Guten Tag”, spune interlocutorul, inainte de a continua intr-o poloneza puternic accentuata. „Va sun de la ambasada germana si as dori sa vorbesc cu cancelarul despre ‘Rentenalter’, adica varsta de pensionare in Polonia. Credem ca ar trebui sa fie aceeasi ca si in timpul prim-ministrului Tusk.”Sa nu mori? Sa nu votezi cu nationalistii?

Curiozitati despre Al Doilea Razboi Mondial

* Wehrmacht, armata germana din al Doilea Razboi Mondial, a distribuit milioane de tablete de metamfetamina ( un drog ) soldatilor de pe front, cu scopul de a le imbunatati performantele. Pastilele au fost botezate „Panzerschokolade” (tanc de ciocolata) si aveau efectul de a-i tine treji si de a le crea o stare euforica.

* Dr. Morell, medicul personal al lui Hitler, ii prescria acestuia in fiecare zi 28 de medicamente si potiuni. Intre ele se aflau Pervitin-ul ( o amfetamina ), hormoni, stimulente sexuale s.a.

* Hitler era vegetarian. Nu-i placea sa faca miscare, fiind foarte lenes. La vila lui din Alpi, facea plimbari doar la vale, unde era asteptat de o masina care-l ducea inapoi la vila sa.

* In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pilotii britanici aveau intotdeauna asupra lor un pachet de carti de joc. Cartile puteau fi muiate in apa si apoi depliate. In acest fel, ele deveneau harti geografice care ii puteau ajuta sa evadeze daca erau capturati de trupele germane.

* In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, hrana pilotilor britanici cuprindea si o anumita cantitate de dulceata de afine. Pilotii sustineau ca vederea pe timp de noapte era mult imbunatatita daca mancau astfel de dulceata in zbor. Faptul a fost demonstrat si stiintific: intr-adevar, afinele contin o substanta cu influenta benefica asupra ochilor.

* Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in anuarul telefonic al New York-ului figurau 22 de persoane cu numele Hitler. Dupa razboi, in acelasi anuar, nu mai aparea niciuna!

* Prima bomba lansata de avioanele Aliatilor asupra Berlinului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a prabusit asupra gradinii zoologice a orasului si a ucis singurul elefant din incinta.

* In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata americana a gasit un excelent cod pentru transmiterea mesajelor, in acest scop fiind folosita limba tribului amerindian Navajo.

* La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, orasul Ottawa, capitala Canadei, a primit din partea printesei Juliana a Olandei 100.000 de bulbi de lalele. Printesa voia sa le multumeasca astfel canadienilor pentru protectia acordata familiei regale olandeze in timpul razboiului, si sa aduca totodata un omagiu soldatilor canadieni care contribuisera la eliberarea tarii sale.

* In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza penuriei de metal, castigatorii premiilor Oscar au primit statuete din… lemn.

Curiozitati din lumea animalelor 

* Toate furnicile din lume cantaresc tot atat de mult cat toti oamenii la un loc.

* Unul din cele mai cautate parfumuri este cel de mosc, o caprioara care traieste in Siberia. Parfumul se obtine din secretia unei glande a masculului, aceasta avnd rolul de a atrage femelele de mosc.

* Singura caprioara cu canini de vampir este moscul, mamifer care traieste in Siberia.

* Camila poate bea 125 de litri de apa in 10 minute, ea rezista fara apa aproximativ 14 zile, insa pierde aproximatix 30% din greutate in acest interval de timp.

* Cea mai zgomotoasa insecta este greierul African, ale carui sunete depasesc 100 de decibeli.

* Daca un rechin pierde un dinte, in maxim 24 de ore ii creste altul. Ii schimba pe toti cam o data la 8 ani. Pierde cam 30.000 de dinti in toata viata sa.

* Ariciul recunoaste culorile si are un simt auditiv foarte dezvoltat.

* Cea mai otravitoare caracatita din lume este de marimea unei mingi de golf. Cel atins de aceasta, la inceput va simti un fel de greata, apoi privirea devine cetoasa, in cateva secunde isi pierde vederea, apoi incepe sa nu mai simta nimic cand atinge un lucru; iar in trei minute, cel otravit de caracatita nu mai poate respira.

* S-au inregistrat pasari de prada care zboara la altitudini mai mari decat Everestul (8848m).

* Limba balenei albastre este de marimea unui elefant. Ea cantareste cat 30 de elefanti!

* Tipul de gargarita se identifica dupa numarul de pete negre de pe aripi; de asemenea, cu cat gargaritele inainteaza in varsta, petele negre de pe aripi dispar.

* Cea mai distructiva insecta cunoscuta este lacusta de desert. Aceasta traieste in Africa si Asia de Vest. Roiurile unor astfel de lacuste nimicesc intreaga vegetatie care le iese in cale.

* Crocodilul nou nascut este de trei ori mai mare decat oul din care a iesit.

* La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masura ce creste, devine femela.

*  Exista o specie de musca, Cephenomia, al carei zbor depaseste viteza sunetului. Ea se deplaseaza cu 1300 km/h.

* Exista 20.000 de specii de albine in lume. Albina este cea mai importanta insecta pentru ca ajuta la inmultirea florilor.

* Un cameleon orb, este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.

* Elefantul este singurul animal cu 4 genunchi.

* Albinele pot fi folosite pentru a detecta minele terestre.

* Majoritatea vacilor produc mai mult lapte cand asculta muzica.

* O maimuta a fost odata judecata si condamnata pentru ca fumase o tigara in South Bend , Indiana .

* Macaitul ratei nu produce ecou.

* Pestii-buzati traiesc in marile nordice. Femelele lasa oualele in apa iar masculul le adaposteste in gura. Aici, ele se transforma in pestisori si ies din cand in cand sa se hraneasca, intorcandu-se apoi in gura tatalui lor. In acest timp masculul nu se hraneste.

* Elefantul african este mamiferul cu urechile cele mai mari; suprafata totala a urechilor sale este de 8 metri patrati.

* Liliacul-vampir traieste din Mexic pana in Paraguay. Noaptea ataca animalele si oamenii, provocandu-le rani. Actionand foarte repede, omul nici nu sesizeaza momentul musacturii. Incisivii si canini ii permit sa faca o gaura mica in pielea victimelor prin care ii sug sangele.

* Femela scorpion isi apara puii abia iesiti din ou, carandu-i in spate. Pana la prima naparlire acestia au culoarea alba.

* Leul este singura felina mare care poate toarce.

* Crocodilul nu poate sa scoata limba.

* Mai mult de 10.000 de pasari mor in fiecare an strivindu-se de geamurile cladirilor.

* Porcii nu pot sa se uite in sus, spre cer.

* Ghepardul este animalul terestru cel mai rapid, putand sa atinga o viteza de 110 km/h.

* Racul are inima in cap .

* Furnica poate sa ridice o greutate de 50 ori mai mare decat greutatea ei, si sa impinga obiecte de 30 de ori mai grele decat ea si cade intodeauna pe partea dreapta cand este naucita.

* Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu.

* Ornitorincul, mamifer ce traieste in Australia, cand se simte amenintat de vreun dusman,se scufunda rapid in apa,unde poate ramane nemiscat peste 10 minute,fara sa respire.

* Hipopotamii au ucis mai multi oameni decat orice alt animal.

* Exista mai multe pasari flamingo de plastic decat adevarate.

* Pestii au simtul gustului foarte dezvoltat. Unele specii nu au papile gustative numai in gura, ci si in piele sau uneori in inotatoare.

* Melcii pot dormi 3 ani…Dihorii dorm 20 ore pe zi.

* Un purice poate sa sara de 350 de ori lungimea corpului sau.

* Ciocarlia este singura pasare din lume ce canta si in timpul zborului .

* Lupul este mamiferul cu temperatura corporala cea mai ridicata, 40,7 °C .

* Porumbelul voiajor este animalul domestic ce poseda cel mai bun simt al orientarii; el regaseste locul de unde a plecat, chiar si la o distanta de 2000 km.

* Toti ursii polari sunt stangaci.

* Dintii rozatoarelor nu se opresc niciodata din crestere.

* Caii comunica intre ei folosind peste 100 de sunete.

* Broasca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani.

* Un studiu asupra 200 000 struti, timp de mai bine de 80 ani, nu arata nici un caz unde s-ar fi vazut vreun strut ascuns cu capul in nisip.

* Pleoapele crocodilului sunt transparente, astfel incat atunci cand se scufunda poate vedea prin apa.

* Cangurul este un animal care nu poate merge cu spatele.

* Papagalii sunt unele dintre cele mai inteligente specii de pasari de pe glob.

* Muntii Carpati gazduiesc cele mai mari populatii de lupi, ursi bruni si linxi din Europa.

* Denumirea de “hamster” provine din limba germana, cuvantul “Hamstern” care inseamna “a face provizii/a aduna”.

* Cascatul hipopotamului nu este un semn de adormire sau plictiseala ci este de fapt un gest amenintator .

* A existat o specie de cal care avea marimea unei pisici de casa.

* Simtul de miros al unei furnici este la fel de puternic ca al unui caine.

* Amprentele ursilor koala nu se pot distinge de cele umane si pot fi confundate la locul unei crime.

* Inima unei balene albastre bate doar de noua ori pe minut.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!