home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
08.10.2023
FAPTUL DIVERS

LUI ERDOGAN I S-A PUS PATA PE KURZI!

Forțele de securitate turce au atacat militanții kurzi în nordul Siriei și estul Turciei, iar autoritățile de la Ankara au declarat că Turcia va continua să le distrugă avanposturile din regiune, pe măsură ce conflictul a escaladat vineri, la aproape o săptămână după un atac cu bombă la Ankara, transmite Reuters. După ce forțele americane au doborât joi o dronă turcească în nordul Siriei, Turcia a confirmat incidentul, dar nu a făcut alte comentarii, indicând că ar putea dori să evite orice tensiuni cu aliatul său NATO. Armata turcă a ”neutralizat” 26 de militanți kurzi în nordul Siriei . Armata a „neutralizat” peste noapte 26 de militanți kurzi din nordul Siriei, ca răzbunare pentru un atac cu rachetă asupra unei baze turce, a transmis ministerul apărării. Turcia folosește de obicei termenul „neutralizare” pentru situațiile care implică moartea inamicilor săi. Atacul cu rachetă asupra bazei, al miliției kurde siriene YPG, a ucis un ofițer de poliție turc și a rănit șapte ofițeri și soldați în zona Dabiq din nord-vestul Siriei, joi seară, a mai transmis Ankara. De asemenea, Turcia a desfășurat lovituri aeriene și a distrus 30 de ținte ale militanților în altă parte din nordul Siriei, inclusiv un puț de petrol, o instalație petrolieră și adăposturi, a comunicat ministerul turc al apărării. „Așa cum s-a făcut în Irak, toate capacitățile și sursele de venituri dezvoltate de organizația teroristă din Siria vor continua să fie distruse în mod sistematic”, a transmis ministerul turc de externe într-un comunicat. În Turcia, doi militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost „neutralizați” în estul provinciei Agri într-un conflict cu comandourile turce în timpul unei operațiuni cu drone de luptă și sprijin pentru elicoptere de atac, a declarat ministrul de Interne Ali Yerlikaya într-un comunicat. Pamantul nu mai tine azi cu noi!/Oriunde mergi, miroase a razboi!

O ANTICRUCIADA?

Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-ar fi felicitat sâmbătă pe militanții palestinieni pentru cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani.“Le urăm bun venit luptătorilor palestinieni”, citează site-ul citat de Rahim Safavi.“Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a mai spus el.După cum a relatat Pravda ucraineană, sâmbătă dimineața, din Fâșia Gaza au fost lansate în masă rachete în Israel, într-un atac al militanților Hamas.Între timp, IDF a anunțat deja că este “gata de război”.Ministrul Apărării al țării, Yoav Gallant, a aprobat chemarea soldaților în rezervă.Israelul raportează acum cel puțin 1000de morți și peste 2500 de răniți.Liderii UE au condamnat cu fermitate atacul cu rachete al militanților Hamas asupra Israelului, solicitând încetarea imediată a violențelor.Cu siguranta, acestea nu sunt vesti bune!

PUTIN RIDICA EMBARGOUL!

Guvernul de la Moscova a anunţat vineri că a ridicat embargoul referitor la exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând practic cea mai mare parte a restricţiilor introduse la data de 21 septembrie, relatează G4media.În schimb, restricţiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare.Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere. De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină. „Guvernul a ridicat restricţiile la exporturile de motorină livrată către porturi prin conducte, cu condiţia ca producătorul să livreze pe piaţa internă cel puţin 50% din producţia sa de motorină”, a informat Executivul de la Moscova într-un comunicat de presă.Restricţiile la exporturile de carburanţi anunţate de Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de carburanţi, devansând SUA, au dus la creşterea preţurilor globale şi au forţat unii cumpărători să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină şi motorină.După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanţi din Rusia, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina, Rusia şi-a redirecţionat exporturile de carburanţi spre Brazilia, Turcia, mai multe state din nordul şi vestul Africii precum şi state din Golful Persic.Chiar dacă este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, Rusia s-a confruntat în ultimele luni cu probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină deoarece preţurile mai mari la export a făcut mai avantajoasă vânzarea peste hotare a producţiei pentru companiile ruseşti de rafinare.Tot vineri, Guvernul de la Moscova a majorat accizele la exportul de carburanţi pentru revânzătorii care nu produc carburanţi, de la 20.000 până la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă, şi a reintrodus subvenţii pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie. „Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, a precizat Executivul de la Moscova.Nu are importanta! La noi, motorina se va scumpi oricum!

NICUSOR MAI VREA O DATA!

Nicușor Dan va candida din nou. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a confirmat duminică faptul că va candida ca independent la alegerile viitoare pentru Bucureşti, cu susţinerea partidelor care îşi doresc acest lucru.El a precizat că vrea să continue proiectele începute.„Eu îmi doresc foarte mult, da, pentru că, în opinia mea, abia am aşezat nişte mecanisme, am astupat nişte găuri şi abia a început să funcţioneze mecanismul şi sunt lucruri pe care le-am început şi pe care aş vrea să le terminam, de exemplu, liniile de tramvai”, a spus edilul.Întrebat sub umbrela cărui partid ar vrea să candideze, Nicuşor Dan a spus: „Este o ecuaţie foarte, foarte simplă în Bucureşti. De când alegerile se fac într-un singur tur, dacă dreapta candidează separat, câştigă PSD, dacă dreapta candidează cu candidat unic, câştiga dreapta. În 2020, a fost o presiune din partea publicului de dreapta care voia un candidat unic, lucrul ăsta, sunt optimist, că se va întâmpla şi anul viitor. (…) Din punct de vedere politic discutăm, dar nu suntem în momentul acela. Toată lumea îşi face socoteli, se uită la sondaje. (…) E un amalgam de strategii, probabil că la începutul anului viitor va fi o cristalizare”.Referitor la un posibil contracandidat, actualul primar general, Nicuşor Dan, a arătat că „PSD a fost un dezastru pentru Bucureşti, în ultimii 12 ani, înainte de mandatul ăsta”, şi de aceea „este important să existe un candidat unic pe dreapta”.El a precizat că va candida şi în cazul în care va exista o alianţă PNL-PSD.„Desigur, da. Mi-e greu să cred că nu voi candida ca independent peste un an, independent de partide, coaliţii. Voi candida independent, care speră să aibă susţinerea cât mai multor partide de dreapta. (…) Este o fragmentare pe partea dreaptă şi niciunul dintre partide, singur, cel puţin cu candidaţii pe care îi ştim astăzi, nu are vreo şansă să câştige. (…)Desigur, pe Nicusor nu-l intereseaza deloc ce vor bucurestenii!

UNDE-I BABA, SA-I PUP LABA?

Pelerinajul Sfintei Parascheva, cel mai lung. De sâmbătă, 7 octombrie, a început oficial pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi. Organizatorii spun că, deşi nu se bifează o premieră propriu-zisă, sunt puţini anii în care pelerinajul va dura atât de mult şi va cuprinde două weekenduri. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană, de lângă altar, acolo unde este aşezată pe toată durata anului. Procesiunea cu racla şi moaştele sfintei este organizată sâmbătă, de la ora 6.00, iar apoi pelerinajul este declarat deschis.Asta ne arata ca sunt tare, tare multi oameni necajiti in Romania!

CITATE BAUTURA

Alcool: Reformator religios care transformă pe Dumnezeu, în dumnezeii mă-sii. (Tudor Muşatescu)

Am ţinut un regim, m-am abţinut de la băutură şi de la mâncare multă, iar în 14 zile am reuşit să pierd două săptămâni. (Joe E. Lewis)

Decât cocoşat de muncă, mai bine burtos de bere! (Anonim)

O femeie m-a determinat să mă apuc de băut, iar eu nici măcar nu am avut bunul-simţ să-i mulţumesc. (William Claude Fields)

Invitat fiind la cramă/ Am răspuns, ca bun creştin,/ Printr-o scurtă telegramă:/ Vin! (Păstorel Teodoreanu)

Nu beau niciodată apă; chestia aia rugineşte ţevile! (W.C. Fields)

E bine să laşi băutura. Dar să nu uiţi unde! (Anonim)

Este inutil să te bazezi pe ce spune un om care este îndrăgostit, beat sau candidează pentru o funcţie. (Shirley McLaine)

Cu cât stai mai rău cu gânditul, cu atât o duci mai bine cu băutul. (Terry Goodkind)

Problema cu unii oameni este aceea că atunci când nu sunt beţi, sunt treji… (William Butler Yeat)

Ca să te laşi de alcool, îţi trebuie multă „tărie”. (Anonim)

Îmi plac whisky-ul îmbătrânit şi femeile tinere. (Errol Flynn)

Cu excepţia băutului, somnul este cea mai plăcută experienţă în viaţă. (W.C. Fields)

Omul din beţia lui se mai deşteaptă, dar prostul din prostia lui, niciodată. (Anonim)

Venind beat mort în ziua de chenzină,/ Greşind şi uşa, ce mai tura-vura,/ A nimerit în pat la o vecină!/ Deci, uite unde duce băutura… (George Patrone)

Bărbaţilor le place berea, firmele de advertising trebuie să se plieze pe dorinţele lor… şi fiţi pe fază, ne plac şi femeile frumoase. De acea femeile frumoase vând lucruri bune, în timp ce femeile urâte vând… rachete de tenis. Femeile frumoase vând maşini… femeile urâte vând dube. Femeile frumoase ne fac să cumpărăm bere… femeile urâte ne conduc spre a o consuma. (Al Bundy)

Nu mi-e frică de ziua în care nu voi mai avea ce să beau. Mi-e frică de ziua în care nu voi mai putea să beau. (Anonim)

Îmi amintesc că am fost într-un safari în Africa. Cineva a uitat tirbuşonul şi a trebuit să supravieţuim câteva zile bune numai cu apă şi mâncare. (W.C. Fields)

Întotdeauna să faci când eşti treaz ceea ce ai spus că vei face când erai beat. În felul ăsta vei învăţa să-ţi ţii gura! (Ernest Hemingway)

Nu-mi trebuie decât o bere ca să mă îmbete. Problema este că nu-mi amintesc dacă este a treisprezecea sau a paisprezecea… (George Burns)

Cărţile mele sunt ca apa; cele ale marilor genii sunt ca vinul. Din fericire toată lumea bea apă. (Mark Twain)

O sticlă de vin conţine mai multă filozofie în ea, decât orice carte din lume. (Louis Pasteur)

Alcoolismul este responsabil pentru: 50% din accidentele auto, 80% din cazurile de violenţă domestică, 30% din sinucideri, 60% din cazurile abuzurilor asupra copiilor, 65% din cazurile de înec. Se estimează că dacă o femeie se îmbolnăveşte, soţul acesteia o va părăsi în 9 din 10 cazuri; dacă bărbatul se îmbolnăveşte, soţia îl va părăsi în 1 din 10 cazuri. (Kathleen Fitzgerald)

Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi de-asta vrea să fim fericiţi! (Benjamin Franklin)

Alcoolul este anestezicul pe care ni-l administrăm pentru a suporta intervenţia chirurgicală a vieţii. (George Bernard Shaw)

Dacă torni alcool pe gât, ai în loc de gură, rât. (Valeria Mahok)

Dacă puneţi droguri în vin, puteţi preveni dependenţa de alcool. (Victor Martin)

Suntem pe locul 5 în Europa la consumul de alcool. Nu ne trebuie o regenerare spirituală, ci o regenerare a ficatului. (Jandre Drmic)

Unui beţiv: Nu e voie, precum ştiţi,/ Să ucizi lei îmblânziţi./ Dar beţivul, de-ar putea,/ Cel din urmă leu… l-ar bea. (Marin Sorescu)

Mai bine e să fii un beţiv cu renume, decât un alcoolic anonim… (Anonim)

„Ce fel de sport faci?” „Clipesc când sunt beat. Şi uneori mai fac câte un atac de panică.” (Woody Allen)

În loc de a atenţiona femeile gravide să nu bea, cred că e mai bine să le spunem femeilor alcoolice să renunţe la sex. (George Carlin)

Groaza beţivului începe când observă că i se termină gardul. (Vasile Ghica)

Mulţi caută fericirea aşa cum beţivul îşi caută casa. Ştiu că există, dar n-o pot găsi. (Voltaire)

Comportamentul potrivit de sărbători este să fii beat. Această beţie ajunge în punctul culminant în noaptea de Anul Nou, când devii atât de beat încât săruţi persoana cu care te-ai căsătorit! (P.J. O’Rourke)

Şi poporul e o turmă care merge, chiar şi după un păstor beat. (Vladimir Reskovic Panonski)

CURIOZITATI

Doar doi oameni au supravietuit trecand peste marginea cascadei Niagara fara echipament de protectie: un baiat de sapte ani, cazut accidental dintr-o barca, si un excentric care a sarit in apa imbracat doar in pantaloni si camasa. Cel de-al doilea, dupa recuperarea lui, a fost arestat si amendat cu 10 000 $. Cei care nu supravietuiesc, nu mai sunt amendati ! ?

* Cetatenilor Bhutanului li se impune prin lege sa aiba costum national. Bhutanul are un singur medic psihiatru. Nu exista foame sau criminalitate, si practic, nu exista coruptie.

* Avocatura este o meserie interzisa in Bhutan. Un decret regal special spune: ”Nu vor fi admise in sala de judecata persoane, care sunt in stare sa transforme negrul in alb si albul in negru”

* Bhutan este prima tara din lume unde fumatul a fost interzis peste tot. Este interzis importul de ingrasaminte chimice. Tot ce creste in Bhutan este ecologic pur.

* In capitala Bhutanului exista un singur politist rutier, care se plictiseste.

* In adancimile padurii amazoniene, exista un rau lung de doar sase kilometri, dar care este unic in lume. Apele rauluii Shanay-Timpishka sunt atat de fierbinți incat orice animal care intra in ea este fiert de viu. Temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar oamenii de stiinta nu stiu cu siguranta de ce. De obicei, apele fierbinti se afla in apropierea vulcanilor, dar in zona nu exista niciun vulcan pe o raza de 700 de kilometri. Una dintre teoriile avansate de cercetatori este ca apa clocotinda, aflata in subteran, patrunde prin falii si, dupa ce se combina cu apa raului, se formeaza un sistem geotermal unic in lume.

* Pestera Movile se afla in Romania, in apropiere de Mangalia si este o adevărata arca a timpului. Muncitorii care au lucrat la construirea unei termocentrale langă Mangalia au fost cei care au descoperit unul dintre cele mai ciudate locuri de pe planeta: o caverna care a stat complet sigilată si fara lumina timp de mii de ani si a dezvoltat o atmosfera complet diferita de cea de pe Pamant.

Intrarea in pestera se face printr-un puț sapat artificial, iar in capatul galeriei se afla un lac cu apa sulfuroasa. Aerul de aici este toxic, contaminat cu hidrogen sulfurat, iar nivelul dioxidului de carbon este extrem de ridicat. Practic, in Pestera Movile n-ar trebui sa existe viata. Si totusi, in mod bizar, cercetatorii au descoperit aici 33 de forme de viata care nu mai exista nicarieri in lume. Curioasele creaturi s-au adaptat și traiesc in această atmosfera toxica, hranindu-se cu spuma de pe pietre.

* In Anglia, la Knaresborough, exista un izvor care pare desprins din povestile science fiction. Apa acestui izvor e atat de bogata in minerale incat transforma in piatra orice obiect lasat sub ea, exact asa cum se formeaza stalactitele din pesteri. Procesul dureaza de obicei intre trei si cinci luni. Datorita acestei puteri miraculoase, izvorul a devenit o atractie turistica foarte populara. Turistii pun sub apa curgatoare diverse obiecte – de la ursuleti si pana la biciclete – și lasă apa sa-și faca treaba.

* In interiorul unei foste fabrici sovietice de armament nuclear se afla un lac atat de contaminat de substanțe radioactive incat moartea este aproape sigura daca stai in apropierea lui mai mult de o ora. Practic, lacul Karachay, situat in vestul Rusiei, a fost folosit de sovietici pentru a arunca deșeurile nucleare. Cantitatile uriase de deseuri care au fost lasate aici au creat uriase probleme.

In 1957, o explozie la fabrica a dispersat particulele radioactive din lac pe o arie de 23.000 de kilometri patrati. Apoi, in 1967, apele au secat, iar particulele radioactive au fost din nou imprastiate pe o arie de 1.450 kilometri patrati. Astazi, apa este acoperită cu un zid gros de beton pentru a preveni dezastrele si a fost desemnat de institutul Worldwatch drept cel mai toxic loc de pe planeta.

* Lacul Maracaibo, din Venezuela, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare concentratie de fulgere din lume. Practic, se poate spune ca deasupra acestui lac are loc o furtuna care nu se opreste niciodata. In fiecare seara, la ora 19, fulgerele isi incep simfonia, care durează zece ore. Si asta, 260 de nopti in fiecare an.

* Barajul de pe raul Tokachi, de pe insula japoneza Hokkaido este o atractie turistica faimoasa deja. Apa acestui baraj are o culoare de un albastru electrizant, iar ceea ce uimeste si mai tare este ca isi schimba culoarea atunci cand te uiti la ea din unghiuri diferite. Mai mult, culoarea apei se schimba odata cu anotimpurile, variind nuante de albastru si verde. Oamenii de stiinta cred ca ciudatele culori sunt „opera” particulelor de hidroxid de aluminiu aflate in apa, care, in functie de unghiul din care privesti, reflecta lumina in mod diferit.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!