home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
09.10.2023
FAPTUL DIVERS

NE CARPIM CU CE ARUNCA ALTII!

WASHINGTON, 30 iunie. /TASS/. Administrația Statelor Unite a anunțat un contract de 105 milioane de dolari pentru a vinde României echipamente și upgrade-uri pentru 32 de avioane de luptă F-16 pe care le-a achiziționat anterior din Norvegia. Acest lucru a fost raportat de Departamentul de Stat și de agenția guvernamentală relevantă, parte a Pentagonului, responsabilă pentru furnizarea de echipamente militare și arme în străinătate în baza unor contracte interguvernamentale, promovarea relațiilor dintre Forțele Armate ale SUA și alte țări, oferind asistență financiară și tehnică Washingtonului. parteneri străini în domeniul apărării.

Potrivit guvernului SUA, implementarea contractului „va contribui la atingerea politicii externe a SUA și a obiectivelor de securitate națională prin consolidarea securității unui aliat NATO, care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”. Acordul „nu va schimba echilibrul militar de bază din regiune”, dar va „îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare”, spun Departamentul de Stat și Pentagonul.

A fost primită permisiunea de a implementa acest acord, care este emis de Ministerul de Externe în conformitate cu legislația națională. Administrația SUA a notificat deja Congresul cu privire la deciziile sale. Legislatura americană are acum 30 de zile pentru a studia noul acord și, eventual, a-l bloca.

La începutul lunii iunie, Norvegia a finalizat procesul de vânzare a 32 de avioane de luptă F-16 către România, după ce a primit aprobarea corespunzătoare din partea Statelor Unite. România a semnat un contract cu Norvegia în noiembrie anul trecut pentru achiziționarea de avioane F-16 pentru aproximativ 418 milioane de dolari.Anterior, autoritățile române au aprobat un plan de achiziție viitoare de avioane de vânătoare F-35. Potrivit șefului principalului departament de armament al Ministerului Apărării al țării, general-locotenentul Theodore Inchikash, o cerere oficială de cumpărare de avioane către guvernul SUA este planificată să fie trimisă până la sfârșitul anului 2024.Rau am ajuns, decand ne-am darmat sau vandut fabricile! Tot ce altii arunca, cumparam noi!

SOSOCA DA LA GIOALE!

Ce a spus Diana Şoşoacă:

“Ar trebui să îi rupem picioarele lui Zelenski. Poporul român ar trebui să iasă în stradă și să nu-i permită intrarea în țară, până la Cotroceni.Din cauza acestui om inconștient, malefic, om al diavolului, România a trebuit să se împrumute nelimitat. Au venit ucraineni bogați și și-au bătut joc de ajutorul românilor.Românii nu au avut în viața lor banii pe care i-au avut ucrainenii. De ce nu am ajutat noi un milion de pensionari, de copii, de oameni săraci?Zelenski a avut neobrăzarea ca, atunci când a menționat țările cărora trebuie să le mulțumească, nu a menționat România.A ignorat-o, deși a fost țara care i-a deschis granița. A pus pe lista celor care trebuie omorâți un senator din România: Diana Soşoaca.Am avut interdicție în Ucraina, când am vrut să mă duc la Fântâna Alba. Omul ăsta are o răutate inimaginabilă.El nu are legătură cu Ucraina, este pus acolo pentru că îndeplinește ordinele. România nu are de ce să-i deschidă granițele.Poate vrea să ne aducă banii înapoi, ajutoarele. De ce vine? Înseamnă că Iohannis i-a adresat o invitație.
Iohannis a trădat poporul și statul român.Nu poți invita și primi pe teritoriul tău o persoană care și-a bătut joc de țara ta, de cetățenii tăi, a falimentat fermierii, nu ți-a adresat mulțumire, iți pune parlamentari pe lista de omorât.Câte urmăriri ca-n filme am avut eu. Tu îl inviți în țara asta, ce a făcut Zelenski să aibă onoarea să calce pământul romănesc? El a semnat o lege împotriva minorității române din Ucraina.Din 220 de biserici românești a mai lăsat în picioare 8 și nu-i lasă pe preoți să vorbească limba română. În război a înrolat românii prima dată pentru a-i trimite la moarte.Ucrainenii lui plătesc mii de euro și pleacă. Dacă-și iubesc țara, de ce nu stau acolo, de ce fug? Mișcă-te și apar-o. Lasă să plece femeile și copiii.”Asa, Diana neichii! Matura cu el pe jos!

TRUMP IL ADMIRA PE HITLER?

În cadrul interviului, Trump a fost întrebat despre imigrație și despre granita sudică. El a răspuns:„Nimeni nu are nici o idee de unde vin acești oameni, iar noi știm că vin din închisori. Știm că vin din instituții de boli mintale și aziluri de nebuni. Știm că sunt teroriști.Nimeni nu a mai văzut vreodată ceva asemănător cu ceea ce vedem acum. Este un lucru foarte trist pentru țara noastră. Otrăvește sângele țării noastre.Este atât de rău, iar oamenii vin cu boli. Oamenii vin cu tot ceea ce se poate avea.”Nişte prostii, debitate de un ins care provine dintr-o naţiune de imigranţi veniţi de pe toate lumii acesteia.La mitingurile de campanie, Trump a repetat că liderii unor țări sud-americane nespecificate eliberează pacienți din spitalele de boli mintale, pentru a-i trimite ca migranți în Statele Unite, dar în realitate aceasta afirmație bizară nu a fost confirmată nici măcar într-un singur caz.Jonathan Greenblatt, directorul general al Ligii Anti-Defăimare, a calificat comentariile lui Trump drept rasiste și xenofobe. “Insinuarea că imigranții otrăvesc sângele țării noastre are potențialul de a provoca un pericol real și violență”, a declarat Greenblatt, conform AK24.„Am mai văzut acest tip de retorică toxică inspirând violențe reale, în locuri precum Pittsburgh și El Paso. Nu ar trebui să aibă loc în politica noastră.”În „Mein Kampf”, există mai multe pasaje în care Hitler a folosit cuvintele „otravă” și „sânge”, pentru a ataca persoanele pe care le consideră o amenințare la adresa purității rasei ariene.Potrivit biografilor, articolelor de presă și cărțile despre președinția sa, Trump manifesta de mult timp o fascinație pentru Hitler.Pe noptiera sa se afla cândva o copie a discursurilor lui Hitler, intitulată „Noua mea ordine”, un cadou de la un prieten, pe care Ivana Trump, prima sa sotie, a declarat că l-a văzut răsfoind-o ocazional.În timpul unei călătorii în Franța, în 2018, Trump i-a spus șefului său de cabinet, John Kelly: „Ei bine, Hitler a făcut multe lucruri bune”, potrivit jurnalistului Michael Bender, în prezent reporter la New York Times, într-o carte din 2021 despre președinția lui Trump. Trump a negat atunci că ar fi făcut aceasta remarcă.Potrivit unei alte cărți despre președinția lui Trump, scrisa de Peter Baker, un alt jurnalist de la New York Times, Trump i s-a plâns de asemenea lui Kelly, un general în retragere din Corpul de Marină, că generalii americani nu l-au tratat cu aceeași loialitate cu care l-au tratat generalii pe Hitler.„De ce nu puteți fi ca generalii germani din cel de-al Treilea Reich?” s-a plâns Trump, potrivit autorului cărții.Trump n-ar trebui sa uite ca actualii americani sunt scursurile Europei emigrate in speranta inavutirii incepand cu 1700!

E BINE DE STIUT

  1. Mass-media a evitat să explice în ce condiții a reizbucnit conflictul Hamas-Israel. S-a vorbit doar despre un ”atac neprovocat al teroriștilor Hamas”. Ei bine, operațiunea Hamas demarată sâmbătă, 7 octombrie, se numește ”Furtuna Al-Aqsa”. Moscheea Al-Aqsa este al treilea cel mai sfânt loc din Islam. Pe 5 octombrie, peste 800 de coloniști israelieni au luat cu asalt Complexul Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, sub protecția forțelor israeliene. Pentru musulmani, atacurile asupra moscheii au reprezentat, dintotdeauna, încălcarea unei linii roșii. Hamas a avertizat Israelul în legătură cu Al-Aqsa încă din 1 octombrie.
  2. Pe canalele Telegram din Orientul Mijlociu circulă mai multe informații care susțin că Hamas a atacat poziții israeliene cu arme furnizate Ucrainei de către Statele Unite și NATO.
  3. Aviația militară israeliană a intrat în grevă la începutul acestui an împotriva reformei constituționale a lui Benjamin Netanyahu. Reforma judiciară a divizat societatea israeliană. Mai mult, a creat disensiuni inclusiv în cadrul serviciilor secrete. Unii analiști de la Tel Aviv pretind că Hamas a profitat de slăbiciunile manifestate la vârful armatei israeliene. Cert este că protestele interne au fost suspendate pe termen nedeterminat. Netanyahu ar putea fi tentat să acuze prestația lamentabilă a serviciilor secrete pentru a-i epura pe unii ofițeri cu vederi de stânga, globaliste.
  4. Bunăstarea economică și chiar viețile celor trei milioane de palestinieni din Gaza depind de bunăvoința Israelului și de ajutoarele furnizate de Egipt, Uniunea Europeană și SUA. Hamas are zero șanse să câștige un război cu Israelul. S-a vehiculat ideea că ar face jocurile extremei stângi de la Tel Aviv (admiratorii lui Biden, care atacă reformele lui Netanyahu) sau jocurile extremei drepte (admiratorii lui Trump, care refuză ideea de stat palestinian și vor ca Ierusalimul să fie exclusiv israelian). De asemenea, s-a spus că Hamas urmărește doar să împiedice preconizata apropiere dintre Arabia Saudită și Israel, mediată de SUA.
  5. Foarte puțin probabil ca forțele de securitate de la Tel Aviv să nu fi fost avertizate despre atacurile Hamas din 7 octombrie. Mai probabil este să le fi organizat de comun acord cu unii membri Hamas care lucrează cu jumătate de normă și la Mossad.
  6. Cine-ce câștigă, cine-ce pierde din afacere? Hamas a reușit să reaprindă sentimentele anti-israeliene în Orientul Mijlociu. Au fost mari demonstrații de solidaritate cu palestinienii în câteva state din zonă, care își vor accelera alinierea la Rusia și China. Occidentul colectiv nu are altă variantă decât să sprijine puternic Israelul. Eventual în detrimentul Ucrainei. Teoretic, Rusia și China vor încerca să domolească spiritele în Iran și Siria. Posibil ca Arabia Saudită, Rusia și alți membri OPEC să scadă în continuare producția de petrol, cu impact major asupra economiei globale și asupra alegerilor prezidențiale din SUA.
  7. Hamas s-a ales deocamdată doar cu Breaking News-uri la TV. Marele câștigător ar putea fi Bibi Netanyahu. Aprovizionarea fâșiei Gaza cu bani, electricitate și combustibili a fost deja tăiată; e posibil să apară un zid de-a lungul liniei de demarcație cu Gaza, similar zidurilor din Cisiordania; libera circulație între Gaza și Cisiordania ar putea fi blocată; problema recunoașterii statului palestinian se amână ”sine die”; coloniile israeliene în Cisiordania se vor înmulți; protestele legate de reforma judiciară a lui Netanyahu se vor stinge; structurile de forță din Israel îi vor oferi lui Netanyahu tot ceea ce nu ar fi putut să-i dea în condiții de pace.
  8. Statele Unite tocmai mută un grup de atac de portavioane mai aproape de Israel, în continuarea eforturilor de a-și mări prezența militară în Orientul Mijlociu. Prezență obligatorie pentru protecția contrabandiștilor de petrol.
  9. Palestinienii sunt numiți ”teroriști” și ucrainenii ”forțe de rezistență”. Sau viceversa, în funcție de posturile TV care relatează. Ar putea fi chiar amuzant, dacă nu ar muri atâția oameni nevinovați.Adrian Onciu

ATENTIE, TROTINETISTI, VI SE PREGATESTE CEVA!

Asigurare obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice, se propune într-un proiect de lege a ministerului de Fina“Vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule)“, se arată în expunerea de motive la acest proiect. 23 de morți și 399 de persoane grav rănite: acesta este rezultatul accidentelor provocate de conducătorii trotinetelor electrice în ultimii cinci ani, potrivit unei statistici a ministerului de Interne. În plus, 2.651 de persoane au fost rănite ușor în accidente cauzate de conducătorii trotinetelor electrice.În nota de fundamentare nu se precizează care ar fi impactul bugetar al unei astfel de măsuri. “Proiectul de act normativ are ca beneficiu asigurarea protecției persoanelor prejudiciate RCA și a asiguraților RCA“, se afirmă în nota de fundamentare. O altă modificare substanțială prevede creștere sumelor asigurate prin RCA și exprimarea lor în lei,  nu în euro cum era până acum. Pentru daune materiale suma acoperită este stabilită la 6,43 de milioane de lei, față de 1,22 milioane euro (circa 6,1 milioane lei) cât este în prezent, în timp ce pentru vătămări corporale și daune morale se vor plăti maximum 31,9 milioane lei, față de 6,07 milioane euro, adică circa 30 de milioane de lei.În plus, se va permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislația GDPR este respectată.Foarte curand si piertonii vor avea nevoie de RCA!

CUGETARI

* Cand doi se cearta, sunt intotdeauna vinovati amandoi. ( Lev Tolstoi )

* Certurile nu ar dura mult daca vina nu ar fi decat de o parte. ( La Rochefoucauld )

* Teama este taxa pe care constiinta o plateste vinovatiei.  ( George Sewell )

* Scriitorul prost da vina pe pana. ( proverb spaniol )

* Un mesteşugar prost da vina pe unelte. ( proverb englez )

* Vina recunoscuta e pe jumatate iertata. ( proverb romanesc )

* Nepriceperea este si ea o vina, daca altii sufera de pe urma ei. ( Ioan Slavici )

* Niciun fulg de zapada din avalansa nu se simte vinovat. ( Stanislav Jerzy Lec )

* Piciorul care fuge de judecata marturiseste vina. ( Pblilius Syrus )

* Vinovatia este regretul pentru ceea ce am facut. Regretul este vina pentru ceea ce nu am facut. ( Mark Amend )

* Ochii nu sunt de vina pentru ceea ce mintea nu zareste. ( Pblilius Syrus )

* Nu e vinovata oglinda ca ti-e stramba fatza. ( proverb rusesc )

* Suntem atat de pacatosi si din vina celor care au populat lumea cu prea multe ispite. ( Vasile Ghica )

* Nimic nu este mai pervers pe lume decat vinovatii fara remuscari. ( Valeria Mahoc )

* Cel care asculta barfelile este mult mai vinovat decat cel care le raspandeste. ( Al Fadl Ibn Sahl )

* Fiecare om este vinovat pentru toate lucrurile bune pe care nu le-a facut. ( Voltaire )

* Poti indura nenorocirile care vin din afara, sunt niste accidente. Dar sa suferi din vina ta, asta este cupa cea mai amara intinsa de viata. ( Oscar Wilde )

* Daca cineva te–a tradat o data, este vina lui. Daca te tradeaza a doua oara, este deja vina ta. ( autor necunoscut )

* Certurile n-ar dura atat, daca vina ar fi doar dintr-o parte. ( La Rochefoucauld )

* Suntem vinovati de binele pe care nu-l facem. ( Voltaire )

* E mai bine sa riscam sa salvam un vinovat, decat sa condamnam un nevinovat. ( Voltaire )

* Calomnia este flagelul cel mai de temut, pentru ca ea prezinta doi vinovati si o victima. ( Herodot )

* Mana care nu stie sa scrie da vina pe creion. ( proverb romanesc )

* O constiinta vinovata nu are nevoie de acuzator. ( proverb american )

* Cand faci un bine, uita imediat. Cand ti se face un bine, nu uita niciodata. ( proverb arab )

* Nicio razbunare nu e mai mare decat uitarea. ( Baltasar Gracian )

* Nu uitati ca tot memoria ne aminteste ca am uitat ceva.  ( autor necunoscut )

* Memoria isi aminteste chiar si de uitare.  ( Octavian Paler )

* Atunci cand regretam pacatul, Dumnezeu il arunca in marea uitarii si pune pe tarm un afis: “Pescuitul interzis.” ( autor necunoscut )

* Uitarea nu te scapa de pacate.   ( Seyfoddin Mohammad Ferghani )

* Cand noi ne aducem aminte de pacatele noastre, Dumnezeu le uita. ( Ioan Gura de Aur )

* Amintirile indulcesc viata, dar uitarea o face suportabila.  ( Honore de Balzac )

* Uita de la mana pan-la gura. ( proverb romanesc )

* Uitarea ni se pare o tradare. Uitarea e suprema lasitate. ( Victor Eftimiu )

* Prostul nu iarta niciodata; naivul iarta si uita; inteleptul iarta, dar nu uita. ( Thomas Szasz )

* Uitarea e prima facultate a omului. ( Albert Camus )

* Uitarea e suprema mangaiere a tuturor, si buni, si rai. ( Barbu Stefanescu Delavrancea )

* Uitarea este vechiul leac pentru mizeria umana. ( Alfred de Musset )

* Uitarea este remediul nedreptatilor suferite. ( Publilius Syrus )

* Uitarea – un cancer de care se tem si mortii. ( Vasile Ghica )

* Nu e adevarat ca pe unii i-ai uitat! Doar ca te-ai obisnuit cu absenta lor. ( Fabio Volo )

* Adesea singurul leac al durerilor noastre consta in uitare, dar noi uitam leacul. ( Baltasar Gracian )

* In lipsa iertarii, lasa sa vina uitarea. ( Alfred de Musset )

* Uitarea este cea mai divina victorie. ( Schiller )

* Uitarea este o forma de libertate. ( Khalil Gibran )

* Boala cea mai grava este uitarea de Dumnezeu. ( Lillo Baglio )

* Amintirea este lucrul cel mai frumos al uitarii. ( Jose Hierro )

* Uitarea – murmur de izvor ce-mi va insoti toate gandurile. ( Albert Camus )

* Uitarea defectelor proprii da nastere la indrazneala. ( Democrit )

* Uitarea e partea din tine care nu doare niciodata. ( Teodor Dume )

* Uitarea e cel mai bun lucru pe care il putem astepta de la oameni. ( Francois Mauriac )

* Nicio vină nu e uitata, cat timp constiinta stie de ea. ( Stefan Zweig )

* Moartea nu vine odata cu varsta, ci odata cu uitarea. ( Gabriel Garcia Marquez )

* Capatul de linie al mortii ramane uitarea. ( Vasile Ghica )

* Uitarea este un burete de sters pe care nu-l gasesti niciodata cand ai nevoie. ( Pierre Veron )

* Tot ceea ce am invatat, am uitat. Putinul pe care inca il mai stiu l-am ghicit. ( Chamfort )

* Cultura generala este ceea ce iti ramane dupa ce ai uitat tot ce ai invatat.( Grigore Moisil )

* Fanatismul inseamna sa-ti dublezi eforturile atunci cand ti-ai uitat scopul. ( George Santayana )

* Alergam pe glob sa gasim fericirea uitata acasa. ( Constantin Enescu )

* Omul este un intreg din care zi de zi, clipa de clipa timpul rupe cate putin pana devine uitare. ( Teodor Dume )

* Uneori fericire inseamnă… uitare. ( Albert Schweitzer )

* Uitarea are doua variante: memoria si… golul! ( Costel Zagan )

* Prieten e acela care iti cunoaste cantecul inimii tale si poate sa-l cante atunci cand ai uitat cuvintele. ( autor necunoscut )

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!