home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
12.10.2023
FAPTUL DIVERS

ZELENSKI CONTRAOFENSEAZA!

Ucraina a recucerit până în prezent ”peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de stat american Antony Blinken, relatează News.ro. ”Armele şi echipamentele anunţate azi (miercuri) vor contribui la susţinerea progreselor Ucrainei şi la a-i da un nou impuls”, a adăugat miercuri într-o postare pe X şeful diplomaţiei americane.Blinken face acest anunţ în contextul în care numeroase voci pun la îndoială progresle contraofensivei ucrainei pe teren şi unor îngrijorări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a susţune militar atât Israelul, vechiul lor aliat, cât şi Ucraina.Un miliard mie, un miliard tie, vrea Zelenski!Un miliard mie, doua miliarde tot mie vrea Netanyahu!

PUTIN SE JOACA  CU CHILOTII IN VINE PE LANGA CONSUMATORUL DE VIAGRA!

România – un stat membru NATO – a descoperit joi pagube la sol cauzate de o ”posibilă explozie” a unei drone, în urma unor atacuri ruseşti nocturne vizând infrastructuri portuare situate în apropiere de Dunăre, în Ucraina vecină”Către ora (locală) 5.00, echipe la sol au semnalat descoperirea unui crater de dronă, în urma unei posibile explozii la impact, într-o zonă de vegetaţie”, la aproximativ trei kilometri vest de satul Plauru, a anunţat într-un comunicat Ministerul român al Apărării.”Măsuri au fost luate pentru securizarea zonei”, iar ”aliaţii sunt informaţi în timp util”, a anunţat Bucureştiul.Autorităţile române au descoperit fragmente de dronă – în mai multe rânduri – în ultimele săptămâni, în această zonă situată în sud-estul României, care are o frontieră comună cu Ucraina de 650 de kilometri.Bucureştiul a denunţat încălcări ale spaţiului aerian, care constituie ”o ameninţare la adresa cetăţenilor” şi au construit adăposturi antiaeriene.România a condamnat din nou, joi, ”atacurile Federaţiei ruse” împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, pe care le-a denunţat drept ”nejustificate şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar”.Un purtător de cuvânt al Ministerului român al Apărării, Constantin Spinu, a declarat că ”nu a existat o intenţie, în niciunul dintre cazuri, de a atinge teritoriul României”.”Ceea ce pare diferit” faţă de atacurile precedente este această posibilă explozie la momentul impactului, a declarat el la postul Digi 24.Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a efectuat marţi o vizită în România, a evocat ”ameninţarea” la adresa vecinului său român pe care o reprezintă rachetele şi dronele ruseşti şi a anunţat că acţionează în vederea unei ”consolidări a apărării aeriene”.Pana cand dronele rusesti nu vor lovi Palatul Cotroceni, o sa nre facem ca ploua!

UCRAINA TRAGE OBLOANELE?

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat Ukraîinska Pravda că Ucraina este „în afara programului”, fără a oferi însă mai multe explicații cu privire la afirmația sa, scrie Hotnews.ro.

Budanov a făcut remarca după ce jurnaliștii de la ziarul online de știri l-au întrebat despre o declarație anterioară a sa, din februarie anul acesta, când afirmase că războiul s-ar putea încheia până la sfârșitul anului. Cei de la Ukraîinska Pravda l-au întrebat de asemenea dacă a fost ceva ce a mers greșit între timp.

„Există motive obiective și subiective. Totul este complex. Îmi pare rău dar majoritatea explicațiilor sunt secrete de stat care nu pot fi supuse discuției publice. Toate aceste lucruri vor deveni clare cu timpul”, a răspuns el. Cu toate acestea, el a adăugat că „am fost distrași. Nu suntem în urma programului, ci în afara sa. Acesta este un înțeles complet diferit… Nu totul a mers greșit. Haideți să nu intrăm în detalii și explicăm toate acestea”.„Suntem în afara programului – să tragă toată lumea propriile concluzii”, a închis el subiectul. Comentariul său a părut atât de bizar încât jurnaliștii de la Ukraîinska Pravda au scris despre el și într-un articol separat de interviul amplu în care Budanov a vorbit despre situația din Ucraina, dar și războiul din Israel. Generalul ucrainean a adăugat apoi că ofensiva declanșată vara aceasta continuă în sudul țării și că există evoluții pozitive și în privința tentativelor de a recaptura orașul Bahmut din est.„Nu este un secret pentru nimeni că se duc lupte grele acolo. Dar, după cum puteți vedea, încet, pas cu pas, facem progrese acolo”, a afirmat el.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis încă din iunie, la câteva săptămâni după ce se crede că a început ofensiva de vară a Kievului, că aceasta avansează mai lent decât se preconiza.În pofida unor avansuri mai rapide făcute în a doua jumătate a lunii august în sudul țării, unde armata ucraineană și-a aruncat în luptă grosul forțelor alocate ofensivei, ea pare să fi intrat din nou într-o fază de stagnare.Incet si trist ar zice cineva!Pas cu pas ar zice altcineva!C-asa-i jocul pe la noi/Doi pasi inainte, patru inapoi!

MUSULMANI DIN TOATE TARILE, UNITI-VA!

Iranul a lansat joi, 12 octombrie, un apel către „ţările musulmane şi arabe” să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, cu preşedintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul „să fie atent” şi să nu încerce să extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morţi şi de răniţi, relatează France Presse conform G4media.Republica islamică Iran se află în centrul atenţiei din cauza sprijinului său fără rezerve pentru organizația teroristă Hamas, pe care o susţine de ani de zile. După ce a salutat „succesul” atacului de sâmbătă asupra teritoriului israelian, cel mai sângeros de la crearea Israelului în urmă cu 75 de ani, Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internaţională împotriva raidurilor aeriene israeliene efectuate ca represalii în Gaza. Preşedintele Ebrahim Raissi a chemat „ţările musulmane şi arabe să se coordoneze” pentru a bloca acțiunile Israelului.„Republica islamică va încerca să pună la punct această coordonare cât mai repede posibil, contactând lideri ai ţărilor musulmane”, a adăugat el, potrivit preşedinţiei de la Teheran.Preşedintele Raissi a avut miercuri seara discuţii cu prinţul saudit Mohammad bin Salman şi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar pe ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian l-a trimis joi în Irak şi în Liban vineri, potrivit media iraniene şi libaneze.Teheranul s-a oferit să găzduiască o reuniune de urgenţă a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) a cărei misiune este promovarea cooperării între cele 57 de ţări membre.Până în prezent, nu a fost anunţată nicio decizie cu privire la această propunere sau la alte iniţiative concrete de sprijinire a a Hamas, notează AFP. „Aceste acte ale regimului sionist nu sunt un semn de victorie, ci de înfrângere”, a spus el în timpul unui discurs la Shiraz (sud). În convorbirea sa telefonică cu preşedintele al-Assad, el a condamnat „genocidul continuu al palestinienilor”.Ziarele oficiale iraniene au publicat joi pe prima pagină imagini cu distrugerile provocate de bombardamentele israeliene care au făcut peste 1.350 de morţi în Gaza, dar fără nicio menţiune a împrejurărilor în care peste 1.200 de persoane, în cea mai mare parte civili, au fost ucişi în atacurile Hamas în Israel, potrivit autorităţilor.Prudent faţă de Iran de sâmbătă, Occidentul a ridicat tonul şi a avertizat Teheranul să nu extindă conflictul. Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că a trimis un „semnal clar iranienilor: Fiţi atenţi!”.Washingtonul se teme în special de deschiderea unui al doilea front în nordul Israelului la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, mişcarea şiită aliată cu Hamas şi susţinută de Iran, ar decide să intervină pe scară largă.Sunt greu batranii de pornit/Dar, de-i pornesti, greu de oprit!

SIMION ARE BANI CASH!

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a anunţat, miercuri, demararea demersurilor pentru două referendumuri care vizează familia dintre un bărbat şi o femeie, respectiv plăţile în numerar.Iată ce a spus acesta: „Se va constitui un grup de iniţiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia”, a precizat Simion la o conferinţă de presă.Liderul AUR a menţionat că ambele referendumuri se pot organiza în aceeaşi zi. În altă ordine de idei, George Simion a acuzat autorităţile române că nu iau atitudine faţă de primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care strânge semnături pentru „un inventat steag al unui inventat ţinut”.„Atrag atenţia că primarul din Sfântu Gheorghe, domnul Antal Arpad, strânge semnături în aceste zile pentru un inventat steag al unui inventat ţinut şi autorităţile române, prin partidele de guvernare, prin tăcere, sunt vinovate de acest lucru”, a transmis Simion.Pe de altă parte, liderul AUR le-a solicitat autorităţilor române să condamne „felul evaziv, ba chiar jignitor” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski faţă de „noţiunea de limbă moldovenească”.„Cerem autorităţilor române să condamne, pentru că AUR cu siguranţă o face, felul evaziv, ba chiar jignitor, al preşedintelui Zelenski faţă de noţiunea de limbă moldovenească, care este perpetuată de autorităţile de la Kiev”, a susţinut Simion.Bravo!Ati vazut doar cum ii admira lumea pe cei care trag cu artificii!

CURIOZITATI

Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind „mancate” de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee.

* Daca ai calatori cu viteza luminii de la un capat la altul al galaxiei Calea Lactee, ti-ar trebui 100.000 ani ca sa termini calatoria.

* Daca stii culoarea unei stele, iti poti da seama de temperatura ei: cele rosii sunt mai reci, cele cu temperaturi medii sunt galbene si cele cu temperaturile cele mai mari sunt albastre. Nu exista stele verzi!!!

* Unele stele sunt de 600.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele nostru.

*Gaurile negre sunt invizibile. In ele nu exista timp sau spatiu si se crede ca ar fi poarta spre alte universuri; daca intri intr-o gaura neagra, vei simti ca esti turtit din parti si tras de cap si de picioare. Dar nimic nu supravietuieste acolo, ci este sfaramat in mici particule atomice.

* Apa pluteste in spatiu, asa ca singura solutie este sa folosesti buretele.

* Cea mai apropiata stea este Proxima – Centauri. Lumina sa ajunge pe Pamant in circa 4,3 ani. Daca am calatori pana la ea cu masina, calatoria ar dura 45 de milioane de ani, 900 de milioane de ani cu picioarele şi 100 de mii de ani cu o nava spatiala.

* Stelele moarte, numite pulsari, se rotesc in jurul lor foarte rapid si emit unde radio, detectabile si de pe Pamant. Pana acum s-au descoperit nu mai putin de 300 de pulsari.

* Galaxia noastra, Calea Lactee, are cel putin 15 galaxii satelit care orbiteaza in jurul sau.

* Noaptea, galaxia Andromeda apare de 5 ori mai mare decat Luna si este cel mai indepartat obiect vizibil cu ochiul liber.

* Universul are peste 100 de miliarde de galaxii, fiecare avand alte sute de de miliarde de sisteme solare.

* Un observator situat la Polul Sud poate furniza fotografii la fel de clare ca telescopul spatial Hubble la doar o fractiune din costurile acestuia.

* Nu putem vedea decat 6000 de stele cu ochiul liber. Culoarea unei stele este in functie de temperatura de la suprafata. Stelele albastre sunt cele mai fierbinti, cele albe sunt mai reci. Ele sunt urmate de stelele galbene, portocalii si cele mai reci dintre toate, cele rosii care sunt si cele mai batrane.

*  Exista 88 de constelatii pe cer. O constelatie este o grupare aparenta de stele, care, unite printr-o linie imaginara, se aseamana cu un anumit obiect, animal, zeu etc.

*  Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind „mancate” de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee.

* Lumina este cel mai rapid lucru din univers si calatoreste cu 300.000 de km pe secunda.

* Gaurile negre sunt invizibile. In ele nu exista timp sau spatiu si se crede ca ar fi poarta spre alte universuri; daca intri intr-o gaura neagra, vei simti ca esti turtit din parti si tras de cap si de picioare. Dar nimic nu supravietuieste acolo, ci este sfaramat in mici particule atomice.

* Cometa Haley se intoarce la fiecare 76 de ani.

Vestitul laureat al Premiului Nobel, Albert Einstein, nu a vorbit pana la patru ani si nu a citit pana la sapte ani, ceea ce a facut ca profesorii si parintii lui sa creada ca era intarziat mental.  Einstein a fost exmatriculat din scoala si i s-a refuzat admiterea la Scoala Politehnica din Zurich.

* Akio Morita, fondatorul  companiei Sony, a inceput cu un esec. Primul produs realizat de Sony a fost o masina de fiert orez, din  care nu a reusit sa vanda nici 100 de bucati. Acest esec nu i-a descurajat pe Morita si pe partenerii lui de afaceri, ei continuand sa lanseze noi produse, pana cand au creat compania multi-miliardara de astazi.

* Frații Wright, constructorii primului avion,  au avut de luptat cu depresia si cu numeroase boli in familie inainte de a deschide un magazin de biciclete. După numeroase incercari nereusite de creare a unor aparate de zbor, dupa ani intregi de munca asidua si numeroase prototipuri esuate, fratii Wright au reusit  sa creeze un avion care se putea desprinde de sol si ramane in aer pentru o perioada mai lunga de timp.

* Marele pictor Van Gogh a vandut in timpul vietii o singura pictura. Si aceasta, unui prieten, pentru o suma mica de bani. Van Gogh nu a avut niciodata cu adevarat succes in timpul vietii. Cu toate acestea, a pictat toată viața cu multă pasiune și dedicare, uneori neavand ce manca, dar hotarat sa finalizeze cele 800 de lucrari care au ramas in urma lui si care valoreaza sute de milioane de dolari.

* Mozart nu a avut parte de o viata usoara. El a trebuit să se lupte mereu pentru a-si mentine suportul aristocratiei, insa nu a reusit intotdeauna acest lucru, fiind chiar alungat din poziția de muzician al curții de la Salzburg pentru o anumita perioada de timp. Mozart a avut parte de multa ostilitate din partea adversarilor sai, iar la moarte, numele sau nu avea nici pe departe ecoul rasunator pe care il are astazi.

* In prima parte a vietii sale, profesorii spuneau despre Thomas Alva Edison ca era „prea prostanac pentru a invata”. Nici cu munca nu i-a mers mai bine, fiind concediat din primele sale doua locuri de munca, deoarece nu era destul de productiv.  Ca inventator, Edison  a avut  peste 1.000 de incercari nereusite de a crea becul.

* Isaac Newton a fost un geniu in matematica, dar a avut parte de numeroase esecuri in prima parte a vietii. Niciodata nu s-a descurcat prea stralucit la scoala, iar cand i-a fost incredintata conducerea fermei familiei sale, a avut un esec rasunator. Dezastrul financiar provocat de el a fost atat de mare, incat unchiul sau a hotarat sa preia afacerea, pe el trimitandu-l la Cambridge, unde s-a transformat in omul de stiinta pe care-l cunoastem astazi.

* Inainte ca Ford sa fondeze compania de succes Ford Motor si sa devina renumit pentru linia sa inovatoare de asamblare si pentru masinile americane ce-i poarta numele,  el a dat faliment de cinci ori.

* Bill Gates nu parea sa aiba profilul potrivit pentru succes, dupa ce si-a abandonat studiile de la Harvard si a initiat o afacere falimentara numita „Traf-O-Data” alaturi de viitorul co-fondator al Companiei Microsoft, Paul Allan. Desi aceasta idee timpurie de afaceri nu a functionat, urmatoarea initiativa a lui Gates a fost un succes, materializandu-se in crearea imperiului global Microsoft.

* Walt Disney, creatorul imperiului care-i poarta numele,  a avut parte de un debut extrem de anevoios. El a fost concediat de la un ziar la care lucra pentru ca „ii lipsea imaginatia si nu avea nicio idee buna”. Ulterior, Disney a pornit mai multe afaceri care s-au incheiat in scurt timp cu un esec rasunator. Cu toate acestea, nu s-a lasat descurajat, ci a incercat noi variante de afaceri, pana cand a descoperit reteta succesului.

In Paraguay, duelul este permis de lege, atata timp cat cei doi participanti la duel fac dovada ca doneaza sange spitalelor.

* Pe teritoriul Frantei este ilegal sa dai numele de Napoleon unui porc.

* Acum circa 300 de ani, orice cetatean japonez care incerca sa paraseasca Imperiul Soarelui Rasare, era condamnat pe loc la decapitare pentru tradare de tara.

* In orasul englez York exista inca in vigoare o lege datand din Evul Mediu, care-i permite oricarui cetatean al orasului sa ucida orice scotian intalnit in York. Evident, doar daca scotianul vizat poarta asupra sa un arc si o tolba cu sageti.

* In capitala statului El Salvador, orasul San Salvador, exista o lege care condamna la moarte prin impuscare in fata unui pluton de executie, orice sofer prins baut in interiorul capitalei. Anul trecut 32 de soferi ghinionisti au fost executati in acest mod.

* In statul Carolina de Nord, este interzis de lege sa injuri in prezenta… mortilor.

* Legile statului Ohio pedepsesc cu inchisoarea pe oricine incearca sa imbete un peste.

* In orasul Eureka din starul american Nevada, legea interzice ca un barbat cu mustata sa sarute o femeie.

* In anul 1935, guvernul Romaniei din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate, Mickey Mouse a fost interzis pe motiv ca era atat de urat desenat incat speria copiii mici.

* In urma cu peste 2000 de ani, Cezar a interzis accesul carelor in Roma, pe motiv ca incurcau si aglomerau circulatia cetatenilor romani.

* In Elvetia este ilegal sa trantesti portiera oricarei masini.

* In statul american Vermont, pentru orice femeie care vrea sa poarte o proteza dentara, este nevoie de acordul scris si semnat al sotului acesteia.

* Este contrar legii pentru orice cetatean britanic sa moara in interiorul Palatului Parlamentului din Londra.

* In orasul Baltimore din Maryland, este ilegal sa intri cu un leu intr-o sala de cinema.

* In Danemarca, legea le permite detinutilor sa evadeze din inchisori.

* Singura tara din lume care nu a cenzurat niciun film porno este Belgia.

* In Bangladesh, chiulitul de la scoala este interzis de lege. Orice elev prins in afara orelor de curs, ajunge la inchisoare.

* In Anglia oricine lipeste gresit o marca postala care o reprezinta pe regina, poate fi acuzat de tradare de tara.

* In Singapore este contrar legilor acestei tari sa mesteci banala guma de mestecat.

* In statul american Washington, daca un cetatean se lauda in public ca are parinti bogati si influenti, persoana in cauza ajunge la inchisoare.

* Daca cumva transportati o bomba nucleara in orasul Chico din California, sunteti pasibili de o amenda de 500 $, pentru transport de material radioactiv pe teritoriul orasului.

* In Danemarca exista o lege care-i obliga pe toti posesorii de automobile sa se uite sub propriile masini in cautarea unor eventuali copii ascunsi acolo, inainte de a urca la volan si a demara.

* In statul american Kentucky este interzis transportul cornetelor de inghetata in propriile buzunare. Exista o lege in vigoare conform careia puteti ajunge la inchisoare pentru aceasta fapta.

* In orasul Miami din Florida este interzis de lege sa imitati orice fel de sunete emise de animale.

* In Indonezia, legea pedepseste masturbarea efectuata fie de barbati sau femei, cu moartea prin decapitare.

* In statul american Oklahoma, orice persoana care se stramba in mod voit la un caine, ajunge la inchisoare sub invinuirea de agresiune asupra celui mai bun prieten al omului.

* In Bahrein este interzis de lege ca un barbat ginecolog sa examineze direct organele genitale ale unei femei. Putinii barbati medici ginecologi din acesta tara musulmana, se folosesc in acest scop de o oglinda pozitionata astfel incat sa le ofere imaginile de care au nevoie atunci cand stabilesc un diagnostic pe cale vizuala.

* Orasul St. Louis din Missouri are in vigoare o lege conform careia este interzis ca un barbat sa salveze o femeie aflata in pericol, daca aceasta este imbracata in pijamale.

* Datorita faptului ca celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi, filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise de lege in Finlanda.

* In Myanmar este ilegal sa accesezi Internetul. Oricine o face ajunge sa stea ani buni dupa gratii.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!