home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
18.10.2023
FAPTUL DIVERS

FIERBE LUMEA ARABA! CA O CAFEA!

Zeci de persoane atacă miercuri ambasada SUA din Beirut, capitala Libanului, transmite CNN. Atacatorii folosesc pietre și dispozitive improvizate pe care le aruncă în gardurile care împrejmuiesc reprezentanța diplomatică americană. Statele Unite au avertizat cetățenii americani să nu călătorească în Liban după ce protestatarii au încercat să incendieze ambasada.Membrilor familiilor personalului guvernamental american și personalului neesențial al ambasadei li s-a permis să părăsească Libanul după ce ambasada din Beirut a fost ținta unor protestatari care au provocat un incendiu în complex. La câteva ore după începerea protestului, Departamentul de Stat a emis un avertisment „nu călătoriți” „din cauza situației imprevizibile de securitate legată de schimburile de rachete, rachete și artilerie între Israel și Hezbollah sau alte facțiuni militante armate”, potrivit avertismentului.În aviz se menționează că „au izbucnit demonstrații de amploare în urma violențelor recente din Israel și Gaza”.Acesta a continuat: „Cetățenii americani ar trebui să evite demonstrațiile și să manifeste prudență dacă se află în apropierea unor adunări sau proteste mari, deoarece unele dintre acestea au devenit violente.Lumea araba fierbe! Sa nu dea in foc!

PALESTINIENII? DUCA-SE PE PUSTII!

Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a sugerat, miercuri, că civilii palestinieni strămutați în Gaza ar putea fi relocați într-o zonă deșertică din Israel, în timp ce conflictul actual continuă, scrie G4media.El-Sisi a vorbit alături de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă la Cairo. „Aș sugera Israelului să relocheze civilii palestinieni în deșertul din Nakab, în Israel, până când își va încheia operațiunile cu Hamas și alte miliții islamiste”, a declarat președintele El-Sisi. Nakab se mai numește și deșertul Negev. Președintele egiptean a subliniat că țara sa găzduiește în prezent 8,5 milioane de refugiați și nu poate găzdui mai mulți, exprimându-și totodată îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri de securitate ale unui aflux semnificativ de palestinieni în Egipt. „Dacă le permitem palestinienilor să treacă în număr mare, potențial ar putea avea loc operațiuni teroriste împotriva Israelului, iar Israelul poate riposta”, a adăugat El-Sisi. Totodată, Sisi a condamnat uciderea civililor și a subliniat importanța cauzei palestiniene în rândul statelor arabe. Afirmațiile sale vin după ce regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat marți că strămutarea palestinienilor în Iordania și Egipt reprezintă o „linie roșie” și a declarat că nu vor exista refugiați în Iordania și nici în Egipt.Daca arabii nu se ajuta, atunci ce asteptari au de la evrei?

CINE O IA PE URMELE LUI ZELENSKI?

Agenția de stat rusă TASS controlată de Kremlin a publicat un raport în care spune că premierul armean Nikol Pașinian „urmează calea lui Volodimir Zelenski” și că Armenia însăși se transformă într-o „o altă Ucraina”.TASS citează o „sursă de rang înalt din Moscova”, care raportează că autoritățile ruse consideră discursul lui Pașinian ca fiind „absolut iresponsabil și provocator”, mai ales în ceea ce privește Rusia și relațiile ruso-armene, ce transformă Armenia în Ucraina nr. 3, dacă considerăm Moldova drept Ucraina nr. 2, scrie Ziare.com.Raportul a menționat că Pașinian a urmat rapid calea președintelui ucrainean Zelenski. Rețelele de socializare cred că tonul amenințător al Kremlinului este fără precedent în raport cu Armenia, care este încă oficial un aliat al Moscovei. Cu o zi înainte, Pașinian, în timpul discursului său la Parlamentul European (PE), a spus că „Armenia este pregătită să fie mai aproape de Uniunea Europeană, în măsura în care UE consideră că acest lucru este posibil”.Declarația premierului armean a stârnit indignare în rândul propagandiștilor ruși, deoarece Moscova pierde literalmente un alt aliat de sub control.Rusia a fost un aliat tradițional al Armeniei în regiune. Cu toate acestea, aceste relații nu au oprit ca Nagorno-Karabah să cadă sub controlul Azerbaidjanuli în toamna acestui an, după care zeci de mii de armeni care trăiau acolo au fugit din regiune. Astfel, potrivit observatorilor, ruși staționați în regiune nu au putut împiedica dezvoltarea conflictului.Putin a acordat foarte multă atenție Armeniei în ultimele sale declarații publice: el atribuie responsabilitatea pentru pierderea Nagorno-Karabah exclusiv conducerii Armeniei. După izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile armene și-au intensificat contactele cu UE. Cum ar zice Putin:Cine-o face ca Zelenski, ca Zelenski sa pateasca!

TRAIASCA PRIETENIA UNGARO-CHINEZA!

Viktor Orbán a purtat negocieri cu premierul chinez, luni, la Beijing, cu care a semnat zece acorduri economice. Premierul a anunţat toate acestea într-un clip video încărcat pe pagina sa de Facebook.Viktor Orbán a relatat că a treia mare conferinţă a iniţiativei “O centură, un drum” are loc la Beijing, cu participarea reprezentanţilor a 130 de ţări, printre care şi a 20 de şefi de stat şi de guvern.După 2017 şi 2019, Ungaria a primit din nou o invitaţie, pe care a acceptat-o cu bucurie, întrucât China este un partener economic important – a adăugat politicianul maghiar. Anul acesta companiile chineze reprezintă cei mai mari investitori străini din Ungaria, a subliniat Orbán.In afaceri nu exista prietenii sau dusmanii!

NICI LA PARIS NU MAI E DE TRAIT!

Castelul Versailles din Franța a fost din nou ținta unei amenințări cu bombă și a fost evacuat miercuri în jurul orei 13.00, a anunțat prefectura din Yvelines, potrivit hotnews.ro Este a treia amenințare în mai puțin de o săptămână.„Evacuarea este în curs de desfășurare și a progresat bine”, a declarat prefectura pentru AFP, precizând că o echipă de geniști de află la fața locului. Ca și cele două alerte cu bombă de sâmbătă după-amiază și marți care au vizat același loc, această amenințare a fost semnalată prin intermediul platformei moncommissariat.fr, potrivit prefecturii.„Din motive de securitate, Château de Versailles evacuează vizitatorii”, a anunţat instituţia pe contul său de X (fostă Twitter), fără a preciza motivul.Amanam vizitarea Parisului, ce sa facem?

“PROSTANACUL” NU E DORIT DE TUDOSE!

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose, prieten cu premierul Marcel Ciolacu, a declarat despre o posibilă candidatură a Mircea Geoană la președinția României: „Dacă vă duceţi în lumea reală şi pomeniţi de secretarul general adjunct al NATO, se opreşte câinele din lătrat. Nu le pasă!”.

În schimb, el a apreciat că ar fi „în logica normală” să candideze Marcel Ciolacu. Un sondaj INSCOP, prezentat la început de octombrie, arată că Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.Sondajul arată că, în turul II, Emil Boc l-ar învinge pe Marcel Ciolacu, dar nu pe Mircea Geoană. Dacă în turul ll ar ajunge Emil Boc vs Marcel Ciolacu, rezultatul ar fi foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6%.În iunie, un sondaj comandat de USR arăta că personalitățile politice în care cetățenii români aveau cea mai mare încredere erau Emil Boc și Mircea Geoană. Tot zbuciumul lui Tudose nu-si are rostul! Va iesi presedinte cine trebuie sa iasa si nu romanii decid!

E BINE DE STIUT!  CE AU DE IMPARTIT HAMAS SI ISRAEL?

Israel și formarea statului modern

Istoria statului Israel modern este una complexă și controversată. Formarea acestui stat este strâns legată de evenimentele care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaust. În timpul acestui război, s-au intensificat mișcările sioniste care militau pentru crearea unui stat evreiesc independent în Palestina, care era sub mandat britanic la acea vreme.

În 1947, Organizația Națiunilor Unite a adoptat un plan de împărțire a Palestinei în două state, unul evreiesc și unul arab, cu Ierusalimul urmând să fie administrat internațional. Această decizie a fost acceptată de liderii evrei, dar respinsă de liderii palestinieni și ai altor state arabe. În 1948, la retragerea britanică din Palestina, David Ben Gurion, liderul comunității evreiești, a proclamat independența statului Israel, declanșând un război între forțele israeliene și cele arabe.

Războaiele și conflictele cu Palestina

De-a lungul decadelor, Israelul a fost implicat în numeroase conflicte cu statele și grupurile palestiniene. Principalele cauze ale acestor conflicte includ teritorii disputate, drepturile refugiaților palestinieni și statutul orașului Ierusalim. Unul dintre cele mai mari puncte de conflict este Cisiordania, un teritoriu pe care Israel l-a capturat în Războiul de Șase Zile din 1967. În Cisiordania și în Fâșia Gaza, mișcarea de rezistență palestiniană Hamas a câștigat putere și influență.

Organizația Hamas și conflictul cu Israelul

Hamas, oficial cunoscută sub numele de Mișcarea de Rezistență Islamică, este o organizație palestiniană care a fost înființată în 1987. Această organizație are un caracter complex și este percepută în mod diferit de diverse părți. Pentru unii, Hamas este considerată o mișcare de rezistență împotriva ocupației israeliene, în timp ce alții o etichetează ca o organizație teroristă.

Hamas a fost ales în mod democratic în alegerile legislative din 2006 din Fâșia Gaza, ceea ce a dus la un conflict între Hamas și Fatah, o altă facțiune palestiniană. Controlul Hamas asupra Fâșiei Gaza și confruntarea cu Israelul au dus la multiple conflicte, inclusiv războaie devastatoare precum Operațiunea Plumb Topit din 2008-2009 și Războiul din Gaza din 2014.

Hamas are ca obiective principale recunoașterea drepturilor palestinienilor și crearea unui stat palestinian independent. Totuși, Hamas este cunoscută pentru utilizarea tacticilor militare, inclusiv atacuri cu rachete asupra teritoriului israelian, ceea ce a condus la escaladări repetate ale conflictului.

Perspectiva de pace și negocierile

Soluționarea conflictului israeliano-palestinian a fost subiectul numeroaselor negocieri și eforturi de mediere pe parcursul anilor. Deși au fost încheiate acorduri precum Acordul de la Oslo din 1993, care au stabilit bazele pentru o soluție pașnică, conflictele au continuat să izbucnească periodic. În prezent, problema teritoriilor contestate, drepturile refugiaților palestinieni și statutul Ierusalimului rămân obstacole majore în calea unei soluții de pace durabile.

Conflictele dintre Israel și Hamas reprezintă doar o parte din panorama complexă a conflictului israeliano-palestinian. Rezolvarea acestui conflict rămâne o provocare semnificativă și necesită angajament și voință din partea ambelor părți, precum și a comunității internaționale, pentru a ajunge la o pace durabilă și o coexistență pașnică în regiune.

MAXIME

Nu-l judeca pe om dupa haine! Dumnezeu a facut omul, iar croitorul a facut hainele.” Autor necunoscut

“Prejudecatile sunt ratiunea prostilor.” Voltaire

“De obicei vedem lucrurile nu asa cum sunt ele, ci asa cum suntem noi.” Autor necunoscut

“Prejudecata este o parere fara judecata.” Voltaire

“Un om cu prejudecati nu gandeste, ci doar isi reaseaza convingerile.” Autor necunoscut

“Sa nu-i judecam pe oamenii din trecut dupa prejudecatile noastre de astazi.” Maurice Maeterlinck

“Credem in convingerile noastre, dar tocmai ele ne pregatesc pentru suferinta. Este ca si cum am trai in mijlocul unei ceti atat de dese incat nu ne lasa sa vedem dincolo de varful nasului.” Don Miguel Ruiz

 “Prejudecata e un adevar uzat.” Andre Suares

 “Una din prejudecatile lumii noastre este de a pune eticheta, de a clasifica totul; oamenilor li se pare ca au si inteles ceea ce au clasat.” Octavian Paler

 “Prejudecatile sunt carjele inteligentei.” Andre Gide

 “Este mai usor sa dezintegrezi un atom decat o prejudecata.” Albert Einstein

 “Prejudecata este fiica ignorantei.” William Halitt

 “Prejudecata este o pluta pe care mintea naufragiata se urca si vasleste spre siguranta.” Ben Hecht

“Paradoxurile de astazi sunt prejudecatile de maine.” Marcel Proust

 “Prejudecată. O părere vagaboandă fără nici un mijloc vizibil de întreţinere.” Ambrose Bierce

 “Prejudecată este doar un alt cuvânt pentru ignoranţă.” Thomas A. D. Weston

“Nu vorbi de funie in casa spanzuratului.”    Proverb romanesc

 “Nu sadi dovleci in gradina chelului.”  Proverb turcesc

 “Politetea nu costa nimic, dar cumpara orice.” Michel de Montaigne

 “Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi.” Nicolae Steinhardt

 “Politetea este prudenta; prin urmare lipsa de politete este prostie, fiindca isi face fara nici o trebuinta si dinadins dusmani.” Arthur Schopenhauer

 “Fiti atenti la politetea excesiva a cuiva! Ea ascunde un om perfid, care are nevoie de ceva sau iti intinde o cursa.” Victor Duta

 “Nu stiu ce e mai rau, sa nu te scuzi deloc sau sa te scuzi timp de cinci minute.” Henry Millon de Montherlant

 “Politeţea este pentru oameni ceea ce este căldura pentru ceară.” Arthur Schopenhauer

 “Politeţea este, pentru spirit, ceea ce este frumuseţea pentru obraz: o icoană a bunătăţii.” Voltaire

 „Adevarata politete e sa arati oamenilor bunavointa.” J.J. Rousseau

 „Cea mai buna politete este onestitatea.” Proverb american

 „Daca pe lume n-ar fi politete, oamenii nu ar veni in contact intre dansii decat pentru a se lua de par.” Autor necunoscut

 „Florii i se cere parfum si omului politete.” Proverb Indian

 „Politetea este calitatea omului bine crescut.” Proverb romanesc

 „Politetea este icoana blanda a bunatatii, si aceasta bunatate ne e scumpa tuturor.” Voltaire

 „Politetea este o floare a umanitatii.” J. Joubert

 „Politetea este o moneda care imbogateste pe cel ce-o cheltuieste.” Proverb persan

 „Politetea este sora iubirii.”  Francisc de Assisi

 „Politetea este un amestec de discretie, de omenie, de bunavointa si de atentie, insotite de-o voiosie in tot ce zicem sau facem.” Saint-Evremond

 „Politetea nu presupune intotdeauna bunatate, dreptate, mila, gratitudine; ea da un minimum de aparente, face exteriorul omului sa para asa cum ar trebui sa fie el in interior.” La Bruyere

 „Politetea nu este o virtute morala, ci o calitate; aceasta nu inseamna ca ea este mai putin necesara omului virtuos.” Andre Comte-Sponville

 „Rusinarea e un semn al politetii.”  Proverb romanesc

 „Si tine minte, Sancho Panza, ca politetea este moneda care circula in lumea intreaga.” Cervantes

 “Politeţe. Cea mai acceptabilă formă de ipocrizie.” Ambrose Bierce

 “Politeţea este un fel de atenuator care acoperă asperităţile caracterului nostru şi previne ca alţii să nu fie răniţi.” Joseph Joubert

 “Punctualitatea e politeţea regilor.” Ludovic al XVIII-lea

 “Politeţea este cheie de aur.” Proverb romanesc

 “Omul politicos învaţă politeţea de la cel care nu o are.” Proverb turcesc

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!