home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
29.10.2023
FAPTUL DIVERS

ZELENSKI SE CERE IN UE, BIDEN SE CERE LA OLITA!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut şefilor de stat şi de guverne UE reuniţi la Bruxelles, ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană cât mai rapid posibil şi şi-a exprimat speranţa lansării negocierilor de aderare la următorul summit european, prevăzut la jumătatea lui decembrie.Această problemă este necesar să fie abordată ”din unghiul securităţii”, a pledat el în faţa liderilor europeni, prin videoconferinţă.Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina depune eforturile necesare pentru a respecta criteriile europene ale aderării. Războiul din Fâşia Gaza mobilizează atenţia europenilor, în timp ce creşte îndoiala cu privire la capacitatea Occidentului de a continua să susţină Ucraina împotriva Rusiei, în alt război major care face ravagii la uşa UE.Acest război între Israel şi Hamas, în Orientul Apropiat a alimentat temeri ale unora cu privire la o eclipsare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de 20 de luni.În plus, criza Congresului Statelor unite a ridicat întrebări despre continuarea ajutorului militar american al Kievului.Europenii depun eforturi să avanseze într-o serie de măsuri destinate să ofere asigurări Ucrainei şi să se asigure că ea rămâne capabilă să respingă agresiunea rusă.Cei 27 încearcă să dea asigurări că UE va continua să susţină Ucraina ”atât timp cât este necesar”, afirmă ei în proiectul declaraţiei summitului.Zelenski e de inteles.Dect sa se inhida robinetul ajutoarelor. Mai ca ar da o umbra de drepturi romanilor din Ucraina!

BOC VA FACE POC!

AUR organizează un protest în fața Primăriei Cluj-Napoca. La acest eveniment participă și liderul partidului, George Simion.AUR organizează acest protest din cauza modului în care Emil Boc a ajuns să conducă orașul Cluj-Napoca: multe șantiere deschise și nefinalizate, traficul infernal de care toți clujenii se plâng, construcțiile de blocuri care înghit orașul și viața foarte scumpăOrganizatorii vor prin acest eveniment să atragă atenția asupra faptului că la conducerea Primăriei Cluj-Napoca este nevoie de o schimbare cât mai rapidă, pentru ca orașul să-și poată rezolva problemele cu care se confruntă de ani de zile.”Problema noastră punctuală, o doamnă consilier local (Loredana Pop – n,a) primește casă de la ANL. De casele pentru amărâți trebuie să beneficieze amărâții, cu săracii nu mai ține nimeni în țara asta”, a spus Simion.Bocule, zilele tale sunt numarate:15, 14, 13,….

PNL ISI LUSTRUIESTE CANDITATII LA EUROPARLAMENTARE

Primarul Clujului, Emil Boc, şi fostul director al SRI, Eduard Hellvig, sunt principalele nume luate în calcul de conducerea PNL pentru a deschide lista la europarlamentare, susţin surse liberale pentru News.ro. De asemenea, o variantă de lucru este aceea în care ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, să fie susţinută de PNL pentru un post de comisar european, dar aceasta depinde de negocierile de la Bruxelles pentru împărţirea funcţiilor în viitoarea Comisie Europeană.”În acest moment, variantele pentru a fi cap de listă la europarlamentare sunt Emil Boc şi Eduard Hellvig. Boc stă foarte bine în sondaje. Dintre actualii europarlamentari, vor fi pe locuri eligibile Adina Vălean, Siegfried Mureşan şi, posibil, Cristian Buşoi. Daniel Buda depinde de candidatura lui Emil Boc, fiind amândoi din filiala Cluj, iar Dan Motreanu şi Rareş Bogdan sunt sub semnul întrebării, în sensul că ar putea candida pentru Parlamentul naţional. Restul vor fi aşezaţi în funcţie de negocieri”, susţin surse din conducerea PNL pentru News.ro. PNL mizează pe 7 locuri eligibile la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce ar presupune ca partidul să reuşească un scor de cel puţin 20% la euroalegeri. La scrutinul din 2019, PNL a obţinut 10 mandate pe fondul unor proteste masive anti-Dragnea.Ca intotdeauna, mirosul ciolanului ii infirbanta si le ia mintile!

CEHII SE POLONIZEAZA

Cehii care locuiesc în apropierea frontierei cu Polonia preferă să meargă la cumpărături peste graniţă, pentru că prețurile sunt mai mici decât la ei. De exemplu, pentru coșul de cumpărături pentru o săptămână, o familie din Cehia plătește cu 20 la sută mai puțin, dacă face cumpărăturile în Polonia.Băncile ceheşti au anunțat, de asemenea, că numărul tranzacțiilor făcute de cetăţenii lor în Polonia a crescut cu 30 de procente.Cele mai căutate produse sunt cele alimentare, dar mulți trec granița și pentru a cumpăra materialele de construcție sau chiar mobilă.Preţurile cehilor sunt foarte ridicate, aşa că ei vin adesea aici, în principal pentru produse alimentare, nu produse industriale. Deşi uneori se duc la firme care vând materiale de construcţii, cei mai mulţi vin pentru alimente, a spus un cetățean polonez.Daca i-ar da banii afara din casa, desigur, cehii ar veni la cumparaturi in Romania!

NETANYAHU O INTOARCE CA LA PLOIESTI!

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a atacat duminică şefii serviciilor de informaţii, spunând că aceştia nu l-au avertizat niciodată că gruparea islamistă Hamas plănuia un atac de amploare pe 7 octombrie, ceea ce a provocat un scandal politic şi o divizare în cadrul cabinetului său de război, relatează Reuters.Netanyahu, care şi-a atras dezaprobarea publicului pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecurile serviciilor de informaţii şi operaţionale în legătură cu sângerosul atac al Hamas în sudul Israelului, a şters ulterior comentariile postate pe platforma de socializare X duminică la ora 1:00 dimineaţa (aproximativ 23.00 GMT sâmbătă).În timp ce oficialii de rang înalt – de la şefii armatei şi ai serviciului de spionaj intern Shin Bet până la ministrul său de Finanţe – şi-au recunoscut cu toţii eşecurile, Netanyahu nu a făcut-o, notează Reuters.El a spus doar că va fi timp pentru a se pune întrebări dificile, inclusiv lui, după război.Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, întrebat despre comentariile lui Netanyahu în timpul unui briefing zilnic cu presa, a refuzat să răspundă, spunând: „Suntem acum în război, concentraţi pe război”.”Niciodată, în nicio circumstanţă, premierul nu a fost alertat despre intenţiile belicoase ale Hamas”, a scris Netanyahu pe X (ex-Twitter), potrivit AFP.”Toţi responsabilii din domeniul securităţii, inclusiv şeful serviciului de informaţii militare şi şeful securităţii interne, estimau că Hamas se teme să acţioneze şi caută un aranjament. Aceasta este evaluare care a fost prezentată de mai multe ori premierului şi cabinetului de toţi reprezentanţii securităţii şi de comunitatea de informaţii. Până în momentul în care războiul a izbucnit”, a afirmat în continuare şeful guvernului israelian.
Comentariile sale au fost rapid criticate de aliaţi actuali şi din trecut, inclusiv de Benny Gantz, fost ministru al Apărării, care acum face parte din cabinetul de război al lui Netanyahu.
Gantz a transmis într-un mesaj pe X, fosta reţea Twitter, că Netanyahu ar trebui să-şi retragă afirmaţiile şi să lase deoparte această problemă.”Când suntem în război, leadershipul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, să decidă să facă ceea ce trebuie şi să întărească forţele astfel încât acestea să poată îndeplini ceea ce le cerem”, a spus Gantz.
Mult mai vehement a reacţionat deputatul de opoziţie Avigdor Lieberman, fost ministru al Apărării într-un cabinet condus de Netanyahu: „Am văzut Twitter-ul său de peste noapte, ceea ce indică un singur lucru: nu-l interesează securitatea, nu-l interesează ostaticii, ci doar politica”.Yossi Cohen, care a condus agenţia de spionaj Mossad sub guvernele anterioare ale lui Netanyahu, a declarat pentru Israel Radio: „Îţi asumi responsabilitatea de la început, nu de la mijloc”.Mesajul, care fusese postat spre mijlocul nopţii, după o conferinţă de presă a lui Netanyahu, a fost retras în cursul dimineţii şi nu a mai apărut pe X, iar peste câteva minute a fost înlocuit printr-un mesaj cu scuze, notează AFP.
Am greşit. Ceea ce am spus după conferinţa de presă nu ar fi trebuit să fie spus şi îmi cer scuze. Îi sprijin total pe toţi responsabilii din domeniul securităţii. Îi susţin pe şeful Statului Major, pe comandanţii şi soldaţii Tsahal (armata israeliană) care sunt pe front şi care se bat pentru căminul nostru. Împreună vom învinge„, a scris Netanyahu.Asta inseamna sa fii un politician abil! Sa poti critica vehement maine ceea ce ai sustinut cu fervoare azi!

CURIOZITATI

In lume exista peste 12 000 de specii de furnici de forme si dimensiuni variate. Dimensiunea medie este intre 2 si 7 mm, dar exista si furnici care ating 2,5 cm.

2) Furnicile au doua stomacuri: intr-unul dintre ele acumuleaza mancare pentru ele, iar in celalalt pentru colonie.

3) Unele regine de furnici pot trai cativa ani ( pana la 35 de ani ), lasand in urma milioane de urmasi. Ea este singura care are dreptul sa procreeze. Dupa moartea reginei, colonia mai poate supravietui doar cateva luni.

4) Pentru a comunica intre ele si a naviga in mediul lor, furnicile folosesc feromoni.

5) Furnicile nu au urechi.

6) O furnica poate ridica pana la de 20 de ori propria greutate corporala.

7) Furnicile sunt foarte razboinice si cand se lupta, de obicei o fac pana la moarte.

8) Furnicile nu au plamani. Respiratia se realizeaza prin porii care acopera tot corpul insectei.

9) Furnicile traiesc in colonii care pot ajunge, in functie de specie, de la cateva sute de indivizi pana la cateva milioane.

10) Furnicile stiu sa inoate.

11) Furnicile pot trai fara oxigen pana la doua ore.

12) Furnicile nu au sange.

13) Culorile furnicilor variaza de la o specie la alta: albastru, violet, verde, rosu si maro.

14) Unele specii de furnici practica sclavia. Specia amazoniana Polyergus rufescens ataca alte colonii de furnici sau chiar coloniile propriei specii, le fura ouale si, dupa eclozare, noii indivizi sunt obligati sa munceasca pentru noua colonie.

15) Coloniile de furnici au furnici-soldat care raspund de apararea musuroiului. Acestea astupa cu capul lor supradimensionat intrarea in colonie. Cand soseste o furnica si vrea sa intre in musuroi, aceasta trebuie sa rosteasca o „parola” in limbajul feromonilor. Daca parola este corecta, furnica poate intra, in caz contrar este oprita.

16) Diviziunea muncii este foarte vizibila in coloniile de furnici. Exista furnici paznici, dadace, culegatori, vanatori, soldati, etc., care au o durata de viata cuprinsa intre 45-60 de zile.

17) In coloniile de furnici exista furnici gunoier, ele avand misiunea sa faca curat in musuroi. Ele aduna deseurile si le arunca intr-o groapa de gunoi aflata in afara coloniei.

18) Biomasa tuturor furnicilor de pe glob este egala cu cea a oamenilor.

19) Furnicile pot fi intalnite pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.

20) Furnicile sunt dotate cu sase picioare puternice, fiecare dintre ele avand cate trei articulatii. Aceste picioare le permit furnicilor sa se deplaseze pe orice fel de teren accidentat.

21) Daca omul ar putea alerga la fel de repede ca o furnica, raportat la greutatea lui, el ar alerga asemenea unui cal de curse.

22) In coloniile de furnici sunt doar femele. Masculilor li se permite sa stea in colonie doar o scurta perioada de timp, pentru imperechere cu regina, dupa care sunt alungati sau mor pur si simplu.

23) Fiecare colonie de furnici are propriul parfum unic, ceea ce face ca furnicile intruse sa fie recunoscute imediat.

24) O furnica femela poate deveni muncitoare sau regina in functie de dieta, nu de genetica. Dupa ce se cupleza cu masculii, regina nu mananca saptamani de-a randul.

25) Furnica glont, care poate fi intalnita in mai multe jungle umede, provoaca una dintre cele mai dureroase intepaturi de insecte din lume. Durerea poate persista pana la 24 ore. In unele triburi, baietii care vor sa treaca in tabara adultilor trebuie sa treaca testul intepaturii furnicilor glont.

26) In coloniile de furnici sunt produse substante care distrug bacteriile, ciupercile si alte microorganisme.

* Doar doi oameni au supravietuit trecand peste marginea cascadei Niagara fara echipament de protectie: un baiat de sapte ani, cazut accidental dintr-o barca, si un excentric care a sarit in apa imbracat doar in pantaloni si camasa. Cel de-al doilea, dupa recuperarea lui, a fost arestat si amendat cu 10 000 $. Cei care nu supravietuiesc, nu mai sunt amendati ! ?

* Cetatenilor Bhutanului li se impune prin lege sa aiba costum national. Bhutanul are un singur medic psihiatru. Nu exista foame sau criminalitate, si practic, nu exista coruptie.

* Avocatura este o meserie interzisa in Bhutan. Un decret regal special spune: ”Nu vor fi admise in sala de judecata persoane, care sunt in stare sa transforme negrul in alb si albul in negru”

* Bhutan este prima tara din lume unde fumatul a fost interzis peste tot. Este interzis importul de ingrasaminte chimice. Tot ce creste in Bhutan este ecologic pur.

* In capitala Bhutanului exista un singur politist rutier, care se plictiseste.

* In adancimile padurii amazoniene, exista un rau lung de doar sase kilometri, dar care este unic in lume. Apele rauluii Shanay-Timpishka sunt atat de fierbinți incat orice animal care intra in ea este fiert de viu. Temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar oamenii de stiinta nu stiu cu siguranta de ce. De obicei, apele fierbinti se afla in apropierea vulcanilor, dar in zona nu exista niciun vulcan pe o raza de 700 de kilometri. Una dintre teoriile avansate de cercetatori este ca apa clocotinda, aflata in subteran, patrunde prin falii si, dupa ce se combina cu apa raului, se formeaza un sistem geotermal unic in lume.

* Pestera Movile se afla in Romania, in apropiere de Mangalia si este o adevărata aa timpului. Muncitorii care au lucrat la construirea unei termocentrale langă Mangalia au fost cei care au descoperit unul dintre cele mai ciudate locuri de pe planeta: o caverna care a stat complet sigilată si fara lumina timp de mii de ani si a dezvoltat o atmosfera complet diferita de cea de pe Pamant.

Intrarea in pestera se face printr-un puț sapat artificial, iar in capatul galeriei se afla un lac cu apa sulfuroasa. Aerul de aici este toxic, contaminat cu hidrogen sulfurat, iar nivelul dioxidului de carbon este extrem de ridicat. Practic, in Pestera Movile n-ar trebui sa existe viata. Si totusi, in mod bizar, cercetatorii au descoperit aici 33 de forme de viata care nu mai exista nicarieri in lume. Curioasele creaturi s-au adaptat și traiesc in această atmosfera toxica, hranindu-se cu spuma de pe pietre.

* In Anglia, la Knaresborough, exista un izvor care pare desprins din povestile science fiction. Apa acestui izvor e atat de bogata in minerale incat transforma in piatra orice obiect lasat sub ea, exact asa cum se formeaza stalactitele din pesteri. Procesul dureaza de obicei intre trei si cinci luni. Datorita acestei puteri miraculoase, izvorul a devenit o atractie turistica foarte populara. Turistii pun sub apa curgatoare diverse obiecte – de la ursuleti si pana la biciclete – și lasă apa sa-și faca treaba.

* In interiorul unei foste fabrici sovietice de armament nuclear se afla un lac atat de contaminat de substanțe radioactive incat moartea este aproape sigura daca stai in apropierea lui mai mult de o ora. Practic, lacul Karachay, situat in vestul Rusiei, a fost folosit de sovietici pentru a arunca deșeurile nucleare. Cantitatile uriase de deseuri care au fost lasate aici au creat uriase probleme.

In 1957, o explozie la fabrica a dispersat particulele radioactive din lac pe o arie de 23.000 de kilometri patrati. Apoi, in 1967, apele au secat, iar particulele radioactive au fost din nou imprastiate pe o arie de 1.450 kilometri patrati. Astazi, apa este acoperită cu un zid gros de beton pentru a preveni dezastrele si a fost desemnat de institutul Worldwatch drept cel mai toxic loc de pe planeta.

* Lacul Maracaibo, din Venezuela, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare concentratie de fulgere din lume. Practic, se poate spune ca deasupra acestui lac are loc o furtuna care nu se opreste niciodata. In fiecare seara, la ora 19, fulgerele isi incep simfonia, care durează zece ore. Si asta, 260 de nopti in fiecare an.

* Barajul de pe raul Tokachi, de pe insula japoneza Hokkaido este o atractie turistica faimoasa deja. Apa acestui baraj are o culoare de un albastru electrizant, iar ceea ce uimeste si mai tare este ca isi schimba culoarea atunci cand te uiti la ea din unghiuri diferite. Mai mult, culoarea apei se schimba odata cu anotimpurile, variind nuante de albastru si verde. Oamenii de stiinta cred ca ciudatele culori sunt „opera” particulelor de hidroxid de aluminiu aflate in apa, care, in functie de unghiul din care privesti, reflecta lumina in mod diferit.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!