home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
31.10.2023
FAPTUL DIVERS

ROMANII TRAIESC PE DATORIE!

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a fost fost pus ieri în Parlament în fața discuțiilor prilejuite de moțiunea simplă depusă împotriva sa.Boloș s-a apărat și nu prea, lăsând a se înțelege că măsurile vizate în calitate de ministru de Finanțe fac, cu siguranță, mai mult bine decât rău, în condițiile în care previziunile sunt altfel sumbre.Ieri, la dezbaterea moțiunii simple iniţiată de 56 de parlamentari USR și Forța Dreptei, lui Boloș i se reproșa că este „unul dintre vinovații pentru dezastrul bugetar în care se află România în prezent” și că „deciziile luate de acesta „spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Finanțelor”.Însă Marcel Boloș a atras atenția că este nevoie de „măsuri concrete”, altfel deficitul bugetar va continua să crească, cu consecința blocării a zeci de de miliarde de euro, fonduri europene.„În lipsa unor măsuri concrete, deficitul creşte în continuare, deşi ne-am chinuit să-l ţinem pe loc în iunie, iulie şi august. Chiar şi aşa, deficitul a ajuns iar la cote alarmante la sfârşit de septembrie, respectiv la 3,56% din PIB, adică 56,96 miliarde lei. (…)Datoria publică se apropie vertiginos de 800 de miliarde de lei. Consecinţa, una fără precedent – dobânzile în acest an vor depăşi 30 miliarde lei, ceea ce pe viitor va pune presiune şi mai mare pe cheltuielile bugetului de stat”, a declarat Marcel Boloș, la dezbaterea din Parlament.Solutia e simpla:ne imprumutam de 800 de miliarde si achitam toate datoriile!

DATI-VA PORCII LA GRADINITA!

Medicul veterinar Petru Antoniu Mureșan anunță că a intrat în vigoare Legea Porcului și atenționează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud să nu transforme medicii veterinari în ”comisari ai poporului”.Pe scurt, sunt legiferate condițiile de biosecuritate și bunăstare privind creșterea porcilor, în concordanță cu legislația europeană. Sunt clasificate toate sistemele de creștere a porcilor, începând cu gospodăria noncomercială, exploatația comercială de tip familial ( IF, PFA), exploatațiile comerciale autorizate ( înregistrate) sanitar veterinar.Din păcate, pentru majoritatea crescătorilor tradiționali – familia cu gospodărie la țară care deține câteva hectare, 1-2 vaci, câțiva grăsuni, poate oi, păsări de curte – se încadrează în prima categorie, unde vor putea crește porci doar pentru îngrășare și consum propriu. Dacă ești gospodar, vrei să crești scroafe pentru a vinde purcei, poți s-o faci doar dacă te AUTORIZEZI, ÎNREGISTREZI FISCAL (adică să plătești taxe) și NU mai poți crește și alte specii!Asta în condițiile în care în România există foarte puține, spre deloc Ferme autorizate care să asigure șeptelul de reproducție pentru popularea gospdăriilor de familie. Chiar și acestora, prin noua legislație li se impun niște norme care pe mulți îî vor duce în faliment ( având costuri foarte mari de implementare).Pentru că a noastră clasă politică, de rahat, incultă și analfabetă, este dirijată din interior și exterior pentru distrugerea zootehniei tradiționale. În loc să implementeze politici care să sprijine și să ridice gospodăria familială de la rangul de subzistență la cel de mic producător comercial, care să asigure, în acest caz carne de porc sănătoasă și proaspătă pentru populație.Garantez că într-o scurtă perioadă ne vom întoarce la vremurile de mult apuse în care țăranul ascundea vițelul de primar și de șeful de post, transformându-l în infractor.Avertizez ANSVSA/ DSV-urile județene să NU îndrăznească să transforme medicii veterinari de liberă practică în „comisari ai poporului” și „informatori”, solicitând catagrafia suinelor din UAT!”, a scris medicul veterinar pe Facebook. Si uite-asa romanii vor deveni vegetarieni!

CIOLACU LE CERE ROMANILOR SA STRANGA CUREAUA!

Romanii deja si-au vandut-o! Premierul Marcel Ciolacu susține că Guvernul va aproba o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare până la sfârşitul anului pentru încadrarea în ţinta de deficit asumată.Iată ce a spus acesta: „Aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetară asumată prin Programul de convergenţă. Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an.”El a precizat că actul normativ nu se aplică cheltuielilor din domeniul sanitar şi din învăţământ.Marcel Ciolacu a adăugat că, de asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene, adăugând că, pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă.Conform premierului, Executivul va sprijini finalizarea celor 2.800 de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.Cam tarziu! Un proverb romanesc zice leaga sacul cat e plin!

DUPA CIUCA, SUNTEM CEI MAI TARI!

Președintele PNL Nicolae Ciucă susține că România are o perspectivă economică ce îi va permite ca în 2025 să depășească Polonia ca PIB, după ce în 2022 a depășit Ungaria.Iată ce a spus acesta: „Guvernarea liberală înseamnă accent pe investiţii, susţinând în acelaşi timp şi segmentele vulnerabile ale populaţiei. Partidul Naţional Liberal a implementat politici astfel încât România să aibă o creştere economică solidă, în pofida crizelor succesive de la nivel mondial”.Ciucă susține că economia României o poate depăși pe a Poloniei în 2025. „Ne-am stabilit un nou obiectiv de ţară, accederea la OCDE care înseamnă, după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi UE, un obiectiv major pentru România şi, desigur, avem o perspectivă economică bazată pe un potenţial propriu pe care trebuie să o ducem mai departe ţinând cont că după rezultatele, după cifrele pe care le-au difuzat agenţiile de rating, România are o perspectivă de evoluţie economică ce îi va permite în 2025 să depăşească Polonia ca PIB, după ce în 2022 am depăşit Ungaria şi alte ţări, despre care nici nu ne gândeam cu ceva ani în urmă, ceea ce înseamnă că se poate.„Acest lucru trebuie să ne dea încredere în noi înşine, înseamnă că vom putea să creştem şi să ne consolidăm. Asta trebuie să facem. Cetăţenii romani asta aşteaptă de la noi, să poată să se mândrească prin ceea ce fac ei înşişi”, mai afirmă Ciucă.Ciuca, baiatule, zi-ne si noua ce fumezi!

 CURIOZITATI

Știati că… in miere se gasesc enzime vii ?

– Stiati că… aceste enzime in contact cu metalul mor si mierea devine din benefică toxică?

– Știați că… intr-un stup se gasesc între 10 și 80.000 de albine?

– Știați că… mierea conține o substanță care ajuta creierul uman sa functioneze mai bine ?

– Stiati că… mierea de albine este SINGURUL aliment de pe pământ care de unul singur… poate întreține viata umană?

– Stiati că… albinele au salvat de la foamete pe cei din Africa ?

– Stiati că… o singura linguriță cu miere este suficient pt a întreține viata unui om pt 24 de ore ?

– Știați că… propolisul facut de albine, este cel mai puternic ANTIBIOTIC natural ?

– Stiati că… pt a obține un 1gr de Venin , este nevoie de înțepătura a peste 10.000 de albine ?

– Stiati că… mierea NU ARE TERMEN DE VALABILITATE?

– Stiati că… mierea de albine a fost prima formă din lume… ca plata ?

– Stiati că… pt a obține 1 kg de miere, este necesar nectarul a peste 1.000.000 de flori ?

– Stiati că… primele monede din lume au avut desenate pe ele o albină ?

– Stiati că… mierea se consuma cu fagure cu tot ?

– Stiati că… pt miere exista o linguriță specială facuta din lemn si nu din metal ?

– Stiati că… pastura de albine este cel mai sănătos aliment de pe pământ?

– Stiati că… polenul poate avea peste 1500 de culori si nuante ?

– Stiati că… o albina poate zbura cu o viteză de peste 60 km/h ?

– Știați că… În Marea Britanie,Casa Regală consuma miere românească?

– Știați că…mierea de mană.. este facuta din saliva unor gângănii numite afide?

– Știați că… trupurile marilor împărați ai lumii erau îngropate în sicrie de aur si apoi umplute cu miere ca sa nu intre în putrefacție ?

– Știați că… albinele sunt SINGURELE gângănii care produc alimente pt om ?

– Știați că… denumirea ” LUNA de MIERE” vine de la faptul că tinerii căsătoriți după nunta, consumau miere si hidromel pt fertilitate ?

– Știați că… o matca (regina) depune intr- o singura zi dublu greutății ei de ouă?

– Știați că matca se imperecheaza o singura dată, cu peste 10 masculi ?

– Știați că… matca are o

„încăpere” numita spermatecă ?

– Știați că albinele bat din aripi de pe peste 11 000 de ori/ pe minut ?

– Știați că… singura miere pe care o pot savura si cei alergic la produsele apicole este mierea de mană ?

– Știați că… cea mai bună miere pt femei este mierea de zmeură?

– Știați că…mierea de salcam este o miere monopolenă ?

Degetele mari de la picioare sunt printre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorita lor, un om isi poate pastra pozitia verticala si-si poate mentine echilibrul.

* In corpul fiecaruia dintre noi traiesc bacterii a caror greutate totala atinge 2 kg. Numai in gura, un om are pana la 40.000 bacterii. Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 32 de milioane de bacterii. Din fericire, cele mai multe sunt inofensive.

* Pentru a clipi o singura data nu ne trebuie decat o zecime de secunda.

* Craniul uman este alcatuit din 29 de oase diferite.

* Unghiile de la maini cresc in medie de 6 ori mai repede decat cele de la picioare.

* Mancarea ajunge in 8 secunde din gura in stomac. In medie, stomacul digera o masa bogata in grasimi in 6 ore, in timp ce pentru o masa bogata in carbohidrati ii sunt necesare doar 2 ore.

* Dupa varsta de 25 de ani, creierul uman incepe sa piarda pana la 100.000 de celule zilnic. Dupa 50 de ani, creierul uman isi reduce simtitor volumul.

* Muschiul ochiului este cel mai rapid. El se poate contracta in mai putin de o sutime de secunda.

* Creierul uman poate inmagazina o cantitate de informatii care ar umple 20 de milioane de volume.

* In procesul de vorbire sunt implicati 72 de muschi.

* Ochiul uman percepe doar 90% dintre informatiile pe care le primeste.

* Chiar daca nu este la fel de sensibil precum cel al unui caine, nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.

* Corpul tau utilizeaza 300 de muschi, numai pentru a se mentine in echilibru, cand sta in picioare.

* Daca ati manca fiind asezati in cap mancarea s-ar duce in sus, deoarece muschii esofagului vor continua sa impinga mancarea catre stomac.

* Limba este singurul muschi din corp care este fixat doar la un capat.

* Greutatea corpului uman este de 50 de ori mai mare decat a cea a creierului.

* Corpul unui om contine: destul potasiu pentru a provoca explozia unui tun de jucarie; destul zahar pentru a umple un borcan; destula grasime pentru a face 7 bucati de sapun; destul fier pentru a face un cui; destul sulf pentru a deparazita un caine.

* Bebelusii se nasc fara rotulele de la genunchi, acestea dezvoltandu-se intre 2 si 6 ani.

* O persoana sub 30 de ani inhaleaza de doua ori mai mult oxigen decat una de peste 80 de ani.

* Viteza minima cu care circula informatia intre neuroni este de 416 km/h.

* Media inaltimii la femei este cu cca 10 cm mai mica decat media inaltimii la barbati.

* Unghiile si parul sunt alcatuite din aceeasi substanta: cheratina.

* O persoana pierde, in medie, 50 de fire de par pe zi si peste 10 miliarde de particule de piele moarta.

* Cand o persoana moare, vazul este primul care dispare, iar auzul este ultimul simt perceput.

* Daca toti cei 600 de muschi ai corpului uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

* Prin evaporarea unui ml de apa, se pierd aproximativ 0,60 calorii.

* Craniul creste pana la varsta de 45 de ani. Dupa aceasta varsta, acesta nu mai creste deloc. Intre 20 si 45 de ani cresterea se realizeaza mai ales prin ingrosarea oaselor.

* Media duratei unui vis profund la om este de 2-3 secunde.

* Creierul uman este capabil sa produca un numar de idei echivalent cu totalul atomilor din univers.

* Femeile au in plus circa 500 de gene fata de barbati, ceea ce le fac sa prezinte un risc mai scazut de anumite afectiuni (cum sunt daltonismul sau hemofilia).

* Majoritatea oamenilor isi vor fi pierdut 50% din papilele gustative pana la varsta de 60 de ani.

* Orice persoana pierde, in medie, 100 de fire de par pe zi si peste 10 miliarde de particule de piele moarta.

* Cel mai mare consumator de glucoza din corpul uman este creierul. Acesta, pentru o functionare normala, are nevoie de aproximativ 120 g de glucoza pe zi.

* Daca bei prea multa apa prea repede, poti ajunge sa suferi de intoxicatie cu apa. Apa in exces scade nivelul de sodiu din sange si cauzeaza un dezechilibru in creier.

* Dreptacii au tendinta sa mestece mancarea pe partea dreapta a danturii, iar stangacii au tendinta sa o mestece pe partea stanga.

* Nou-nascutul, dupa cateva zile de la nastere, isi va recunoaste mama dupa miros.

* Cele mai mari dimensiuni ale unui nerv din organism sunt ale nervului sciatic. El are grosimea degetului mijlociu al unui copil si se intinde incepand de la maduva spinarii pana in talpa, inclusiv.

* Cea mai importanta substanta din care este alcatuit corpul uman este apa, ea fiind prezenta in acesta in proportie de circa doua treimi (in jur de 60% – 70%).

* Cantitatea de saliva produsa in timpul unei vieti ar putea umple doua piscine.

* Atunci cand te indragostesti cu adevarat, se petrec niste schimbari profunde in corpul tau: un efect calmant general se instaureaza asupra mintii si a intregului organism. In acelasi timp se accelereaza nivelul de crestere a nervilor si a conexiunilor nervoase, pentru aproximativ un an de la momentul la care te-ai indragostit. Acest lucru este in favoarea sistemului tau nervos si contribuie la sanatatea ta generala si la imbunatatirea memoriei.

* Impulsurile nervoase circula inspre/dinspre creier cu o viteza ce poate ajunge la 274 km/h.

* 60% dintre terminatiile nervoase ale corpului uman se gasesc pe frunte si in maini.

* Sforaitul uman produce un zgomot ce poate atinge 69 de decibeli, aproape la fel de puternic ca cel produs de un perforator cu aer comprimat.

* Dintre celulele cerebrale, doar 4% sunt active, restul fiind tinute ca rezerva.

* Culoarea parului depinde de melanina (pigment). Pe masura ce imbatranim se secreta tot mai putina melanina si se formeaza mici bule de aer aparand astfel aspectul carunt al parului.

* Ochii nostri au intotdeauna aceeasi marime de la nastere, dar nasul si urechile noastre nu se opresc niciodata din crestere.

* Nu exista doua persoane care sa aiba aceleasi amprente digitale sau acelasi iris, nici macar atunci cand este vorba de gemeni identici.

* Rasul si tusea creaza o presiune mai mare asupra coloanei vertebrale decat mersul pe jos sau statul in picioare.

* Cel mai mare organ al corpului este pielea, urmat de ficat – al doilea ca marime.

* Din cele 78 de organe ale corpului uman, doar sase sunt vitale – creierul, inima, ficatul, plamanii si pancreasul.

* Greutatea medie a creierului unui barbat este de 1350 grame, iar la femei de 1200 grame.

* Femeile si barbatii gandesc diferit. De aceea, daca un barbat si o femeie. ar suferi leziuni in aceeasi zona a creierului, efectele ar fi complet diferite.

* Daca este taiata in bucati, muschii inimii vor continua sa se contracte pen

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!