home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
03.12.2023
FAPTUL DIVERS

NEMTILOR NU PREA LE PRIESTE LA PARIS!

În centrul Parisului, cu o seară înainte, un bărbat necunoscut a atacat turiști în apropierea Turnului Eiffel, provocând moartea unei persoane, iar alte două au fost rănite, declară ministrul francez de interne Gerald Darmanen.După cum s-a menționat, bărbatul a atacat cu un cuțit o pereche de turiști bărbați pe cheiul Grenelle, la câțiva metri de Turnul Eiffel. În urma atacului, cetățeanul german a fost rănit mortal.El a atacat apoi alte două persoane cu un ciocan înainte de a fi arestat. Bărbatul fusese condamnat anterior la patru ani de închisoare în 2016 pentru că a planificat un alt atac și se afla pe lista persoanelor căutate de serviciile de securitate franceze. El avea, de asemenea, un istoric de probleme de sănătate mintală.Pe romanii care intentionau sa-si faca Sarbatorile la Paris ii sfatuim sa se mai gandeasca!

S-AU PLICTISIT RUSII DE RAZBOI?

Seymour Hersh, jurnalistul american care a scris despre implicarea SUA în sabotarea Nord Stream, scrie că generalii Valeri Zalujnîi, șeful forțelor armate ucrainene, și Valeri Gherasimov, șeful statului major ar armatei ruse, negociază un plan de pace între Ucraina și Rusia. Planul ar conține patru puncte majore:

  1. Rusia pastrează cele 4 regiuni ocupate din estul Ucrainei
  2. Rusia primește garanții de securitate pentru Crimeea
  3. Ucraina poate intra în NATO dacă pe teritoriul său nu vor fi staționate arme ofensive
  4. Ucraina păstrează Odesa și accesul la Marea Neagră

Hersh scrie că administrația Biden se opune acestui plan.Relațiile dintre Zelenski și Zalujnîi s-ar fi răcit după ce generalul a declarat, pentru The Economist, luna trecută, că în războiul ruso-ucrainean, ambele părți „au atins nivelul de tehnologie care ne pune într-un impas. Războiul trece acum la o nouă etapă: ceea ce noi în armată numim război „pozițional” al luptei statice și de uzură, ca în Primul Război Mondial.”Un astfel de război, pe termen lung, ar însemna victorie pentru Rusia, care are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei și o economie de zece ori mai mare, a mai spus Zalujnîi.Presa de la Kiev scrie că Zelenski i-ar fi reproșat generalului că nu l-a informat despre material.Într-un interviu publicat de tabloidul britanic The Sun, din 20 noiembrie, Zelenski pare să acuze unii militari, fără să dea nume, că încearcă să intre în politică.„Dacă un militar a decis să intre în politică este dreptul lui, dar trebuie să se decidă ce vrea: să facă politică sau să gestioneze războiul.”Presa de la Kiev mai scrie însă că așa zisul conflict între președintele ucrainean și general ar face parte dintr-un plan de destabilizare și dezinformare al Rusiei.E posibil ca Hersh, jurnalist experimentat și premiat Pulitzer, să fi fost manipulat de surse apropiate de Kremlin cu aceste discuții de pace, deși el citează surse din serviciile de informații americane.Adevarul e ca toti ne-am saturat de razboi! Dati pacii o sansa!

HAMAS AR MAI ELIBERA FEMEI, DAR NU MAI ARE!

Gruparea radicală palestiniană Hamas a eliberat toate femeile și copiii pe care îi deținea în Fâșia Gaza, a declarat adjunctul șefului politrucilor mișcării, Saleh al-Arouri, la televiziunea Al Jazeera.“Israelul insistă că femeile și copiii sunt încă deținuți de (Hamas), dar noi am spus că i-am predat pe toți. Prizonierii rămași în Fâșia Gaza sunt soldați și civili care au servit în armata israeliană “de ocupație””, a precizat sursa.El a precizat că mișcarea “nu are nicio intenție de a elibera ostaticii rămași în timp ce Israelul lovește Fâșia Gaza”.“Nu există discuții de armistițiu acum. Nu va exista niciun schimb de prizonieri până când nu se va opri agresiunea și nu se va ajunge la o încetare a focului cuprinzătoare și definitivă”, a spus el. Al-Arouri a citat eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene ca fiind o altă condiție cu care Hamas ar lăsa israelienii să plece. Anterior, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a declarat că mișcarea a refuzat să elibereze 17 copii și femei din ostatici. El a declarat că acordul de încetare a focului a fost încheiat “în condiții specifice”.“Hamas trebuia să returneze toate femeile și copiii capturați pe 7 octombrie. Hamas a încălcat acest acord”, a declarat Gallant. “După ce mișcarea a predat 80 de ostatici părții israeliene, a refuzat să elibereze alte 15 femei și doi copii”, a spus ministrul.Greu e pot impaca doi dusmani de moarte!

TERORISTII HAMAS NU PREA STIAU DE GLUMA

„Am văzut o femeie frumoasă cu chip de înger și opt sau zece luptători care o băteau și o violau. Ea striga: Opriți-vă – deja am să mor oricum din cauza a ceea ce faceți, ucideți-mă! Când au terminat, râdeau și ultimul a împușcat-o în cap. Mă tot gândeam că ar fi putut fi una dintre fiicele mele. Sau sora mea – îi cumpărasem un bilet, dar în ultimul moment nu a putut veni”, a adăugat Saadon, tată a patru copii. „Grozăvia nu s-a terminat aici. Ascunzându-se în tufișuri, a văzut încă doi luptători Hamas. Prinseseră o tânără lângă o mașină, iar ea se împotrivea, nu le permitea să o dezbrace. Au aruncat-o la pământ, iar unul dintre teroriști a luat o lopată și a decapitat-o, iar capul ei s-a rostogolit pe jos. Văd și eu acel cap, spune el.Saadon, șef de tură la o turnătorie, și-a spus povestea pentru Sunday Times într-o zonă de sprijin amenajată în Sitria, la sud-est de Tel Aviv, pentru supraviețuitorii festivalului.La opt săptămâni de la atacul în care 1.200 de persoane au fost ucise și 240 au fost luate ostatice, există tot mai multe dovezi ale violurilor pe scară largă din 7 octombrie. Poliția israeliană a început cea mai mare anchetă privind violența sexuală și crimele împotriva femeilor. Mda, se pare ca teroristii Hamas n-au nici mama, nici tata!Doar Allah!

FASIA GAZA A DEVENIT IADUL PE PAMANT!

Ultimile știri din Gaza: Hamas susține că un copil de 10 luni a fost ucis, împreună cu fratele său și mama sa, într-un atac israelian

Armata israeliană declară că investighează afirmația făcută de aripa înarmată a organizației Hamas, conform căreia Kfir Bibas, cel mai tânăr ostatic, a fost ucis într-un atac aerian israelian înainte de începerea încetării focului, împreună cu fratele său de patru ani, Ariel, și mama Shiri.

OMS dorește protejarea infrastructurii de sănătate din Gaza

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că dorește ca infrastructura de sănătate din Gaza să fie protejată și apărată împotriva oricărui conflict viitor.

Spitalele au devenit un punct focal în conflict, cu Hamas susținând că Israelul a vizat intenționat civili în interior, iar Israelul afirmând la rândul său că Hamas a construit centre de comandă în și în jurul principalelor facultăți medicale.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că doar 15 dintre cele 36 de spitale din Gaza mai funcționează și sunt complet depășite.

„Dintre cele 25 de spitale din nordul Wadi Gaza înainte de începerea conflictului, doar trei funcționează la cel mai de bază nivel, dar le lipsește combustibilul, apa și hrana,” a spus Dr. Tedros.

„Capacitatea rămasă a sistemului de sănătate trebuie protejată, susținută și extinsă.”

De asemenea, a avertizat asupra răspândirii bolilor – OMS înregistrând o creștere masivă a cazurilor de diverse infecții și boli în enclavă.

„Cu supraaglomerare severă, riscurile cresc pentru epidemii de infecții ale căilor respiratorii, diaree acută cu apă, hepatită, scabie, păduchi și alte boli,” a adăugat el.Asa adaugam si noi!

LEGILE LUI MURPHY

  1. Daca ceva rau se poate intampla, se va intampla.
  2. Daca te simti bine, nu te ingrijora; va trece!
  3. Daca astazi a fost rau, zambeste: Maine va fi si mai rau!
  4. Cand incerci sa demonstrezi cuiva ca un anumit lucru nu functineaza va functiona!
  5. Poti pacalii oamenii, uneori pe unii oameni tot timpul, dar niciodata nu o poti pacali pe MAMA!
  6. Adevarul triumfa intotdeauna…in 10% din cazuri!
  7. Daca te aflii la pagina 67 nu inseamna nicidecum ca ai citit primele 66 de pagini.
  8. Daca un produs are garantie 60 zile el se va strica in a-61-a zi.
  9. Daca a fost ceva rau va reveni!
  10. Intotdeauna gasesti ce cauti in ultimul loc in care il cauti care de fapt era cel mai evident si mai la vedere.
  1. Intotdeauna poti sa gasesti ceea ce nu cauti…
  2. Produsul pe care l-ai ochit cand ai intrat in cofetarie, va fi luat de persoana din fata ta.
  3. Daca nu ai reusit prima oara, distruge orice dovezi ca ai incercat.
  4. A uita e la fel de important ca a invata.
  5. Secretul de a fi plicticos consta in a spune absolut totul.
  6. Cand iti vine randul se schimba regulile.
  7. Nu arata niciodata ca stii sa trisezi celor cu care joci.

În limba română se ascunde un secret despre natura noastră românească. Noi suntem, prin excelență, niște bătăuși. Ne place bătaia!

– Noi ne începem fiecare sărbătoare cu o bătaie, pentru că noi nu curățăm covoare, noi le batem.

– Noi nu parcurgem un drum, noi îl batem.

– Chiar și când suntem gânditori, ne bate un gând.

– Inima noastră de român nu pompează ci bate!

– Pantofii noștri nu ne rod, nu ne sunt mici sau mari, ci scurt – ne bat.

– Ca să urezi de bine cuiva îi spui: „Bată-te norocul să te bată!”.

– Când pleacă cineva îi urezi: „Cale bătută!”

– Unul dintre dansurile tradiționale din zona Moldovei este „Bătuta”.

– Laptele nostru nu-i fermentat, ci e bătut.

– Noi nu ciocănim, noi batem la ușă.

– Și vântul bate pe afară.

– În loc de ghinion, ești bătut și de soartă.

– Ca să fiu mai credibil, spun: „Să mă bată Dumnezeu!”.

– În loc să vorbesc degeaba, eu îmi bat gura.

– Şi mai este și un proverb românesc: „gura bate fundul”.

– Când încheiem o afacere noi batem palma.

– Dacă vezi ceva special, bate la ochi!

– Dacă faci ceva și îi spui să continue, bate fierul cât e cald!

– Avem chiar si un fel de a pregati fasolea, fasole batuta!

– Cand nu mai avem chef de ceva, nu ne mai batem capul!

Când aplaudăm, noi batem din palme!

Când vorbești mult și fără rost, noi batem apa-n piuă!

Când nu înțelegi, bați șaua să priceapă iapa!

Daca spui prostii, bați câmpii!

Ia să nu vă mai bat eu la cap!

NUNTA ZAMFIREI

E lung pământul, ba e lat,

Dar ca Pârjoală cel buzat

– Crâşmarul roş din Trichileşti –

Să umbli multul Bucureşti,

Ca el crâşmar n’ai să găseşti,

Aşa bogat.

Iar fata lui, de s’a ’ntâmplat

Să aibă spate cocoşat,

Cu asta ce-i? Pericol nu-i!

El are bani; cu banii lui

Plăcută-i fata ori şi cui

La măritat.

Dar din atâţia candidaţi,

Şi mai aşa şi mai spălaţi,

Ea şi-a ales drept cavaler

Pe Sandu, mândru plotoner.

De ce l-a vrut pe el? Mister…

Nu-l cercetaţi.

Cât timp ar luneca o stea,

Se duse vestea ’n mahala

Şi toată-i numai vorbă rea;

Că lumea multe bănuia,

Că Voicu Niţă zis Curea

Ar şti ceva.

Şi ’ntr’o duminică de Maiu,

Porni al nunţii lor alaiu

In spre altarul lui Cristos,

Cu toţii îmbrăcaţi frumos,

Care pe sus, care pe jos,

Care ’n tramvai.

Cosinziene ce seduc

– Aşa cum le-a descris Coşbuc –

Şi ce mândreţe de feciori

Purtând la chiotoare flori,

Iar tocul de la pantofiori

Cu cauciuc.

Păreau cu aur poleiţi

Colegii lui, mai toţi veniţi

Ori singuri, ori şi cu soţii

Purtând cu toate pălării,

Şi câte doi sau trei copii

La fel gătiţi.

Sclipea biserica ’n culori

Cum s’a văzut arareori.

A fost atât de mult norod

Gătit pe-acelaşi calapod,

Cumetre ’n fuste sau capot

Cu multe flori.

Iar când mireasa a venit,

In cale-i mirele-a ieşit,

Pupându-i mâna dreaptă şi

Mireasa tare se roşi

Indată i-a răspuns: mersi!

Şi i-a zâmbit.

Iar ca să fie la un fel

Inaltă dânsa cât şi el,

I-au pus trei papuri sub picior

Şi-o ’ndoitură de covor;

Păreau: o porumbiţă ’n sbor

Şi-un porumbel.

Şi s’au adus la nunta lor

Cinci preoţi strânşi într’un sobor.

Aşa frumos ce-au mai slujit

– Era doar unul răguşit –

Iar isonul la mârâit

Un dascăl chior.

A fost o nuntă ca de graf,

Ca ’n film de cinematograf.

Iar după ce i-au cununat

S’au fost cu toţii sărutat

Şi după datină-au plecat

La fotograf.

Acasă când sosiră ei,

In calea lor trei nepoţei

Frumoase flori le-au presărat

Şi zile bune le-au urat,

Că mirele, de încântat,

Le-a dat opt lei.

Dar masa, Doamne, ce să spui!

Nici la ’mpăraţi socot că nu-i.

A fost friptură de purcel,

Pe urmă cremă caramel

Şi-a fost atât de mult mezel,

Că’s toţi sătui.

Aproape toţi s’au îmbătat

Cu vin din cel nebotezat

Şi băutură-atât’ a curs,

Că sticlele de tot s’au scurs,

Iar naşul a ţinut discurs

Aplaudat.

Şi le-a cântat concomitent

Fanfara de la regiment

Şi cu taraful lui Chibrit,

Cu douăzeci de poli tocmit

Să cânte pân’ la răsărit,

Cu sentiment.

Cântară hora mai întâi,

Apoi: „O, nu pleca, rămâi”!

Şi-o sârbă iute, săltăreţ,

Că vărul Nae Cotârleţ,

Cu ghete noi şi cu bizeţ,

Bătea ’n călcâi.

Ş dup’ atâta joc săltat

Aproape toţi au transpirat.

A fost aşa de cald, încât

Şi-au scos cravata de la gât,

Iar tatăl fetei, hotărât,

S’a desbrăcat.

Iar mamele se ’nduioşau

Privind la fete cum jucau,

Şi cu cântarul minţii lor

Il cântăreau pe dansator

De-i bun băiat, cu viitor,

Şi plănuiau.

A fost şi domnul căpitan,

Gătit la fel ca Don Juan.

Bătrânii au jucat loton

Retraşi, pe-o masă din salon

Şi-au ascultat la pathefon

Pe Iulian.

Atât de mult s’a chefuit,

Că nici în zori nu s’a sfârşit;

Vorbeau cu toţii dintr’odat’

Şi s’au bătut şi s’au pupat

Şi mulţi cu capul aplecat,

S’au răcorit.

De-odată Voicu zis Curea

– Acela ce ştia ceva –

Către al sutălea pahar,

Clipi şiret spre lăutar

Şi sprijinindu-se ’n spătar,

Vorbi aşa:

„Gătiţi de-acum pantofi şi-opinci.

„In cântece de caterinci

„Jucăm botezul oameni buni

„Nu tocmai peste nouă luni

– „Minune mare ’ntre minuni –

„Ci peste cinci”.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!