home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
06.12.2023
FAPTUL DIVERS

“LIBERTATEA” IN LANTURI?

Cătălin Tolontan, alături de membri ai echipei de conducere editorială a cotidianului Libertatea, au fost anunțați că Ringier își încheie colaborarea cu ei. Decizia grupului de media elvețian vine după ce Cătălin Tolontan a fost îndepărtat, în urmă cu o lună, de la conducerea Gazetei Sporturilor.Alături de Cătălin Tolontan au mai fost concediate jurnalistele Iulia Roșu și Camelia Stan, ambele redactori-șef adjunct la Libertatea.Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Cătălin Tolontan scrie că 20% dintre jurnaliștii Libertatea vor fi concediați și că nu există compensații financiare. „Redacția Libertatea: Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunțați azi că se fac restructurări masive. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”, a spus CEO Ringier România, Dan Puica ➡ https://bit.ly/417b6HN
Printre primii concediați, miercuri, 6 decembrie, au fost Iulia Roșu, redactor-șef adjunct, Cătălin Tolontan, coordonator editorial și Camelia Stan, editor la ediția tipărită. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”, i-a comunicat Dan Puica, CEO Ringier România, redactorului-șef al Libertatea, Dan Duca. În momentul concedierii, Iulia Roșu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO România, dacă „știi în ce constă munca mea?”. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-șef adjunct. Nu există compensații financiare în nici unul dintre cazuri.”Dintr-o altă informare oferită de conducere, un număr de aproximativ 15 ziariști vor pleca, „după un proces independent de evaluare”.Plecarea conducerii ziarului Libertatea vine în urma unei restructurări de personal și a reevaluării echipei editoriale, pe care grupul Ringier o pune pe seama unei nevoi de „redefinire a priorităților, mutând accentul in zona digitală”, potrivit unui comunicat Ringier.În comunicat se precizează că „trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie”, fără a oferi numele celor concediați, care au fost însă confirmate de Europa Liberă.Grupul Ringier afirmă în comunicat că a constatat o scădere drastică a vânzării ediției tipărite a ziarului Libertatea, în timp ce veniturile obținute din monetizarea conținutului digital au ajuns să depășească veniturile obținute din print.Plecarea celor trei jurnaliști din conducerea editorială a ziarului Libertatea vine la o lună după ce Ringier a anunțat că renunță la ediția tipărită a ziarului Gazeta Sporturilor. Măsura a dus la desființarea a nouă posturi din organizație, printre care și cel ocupat de Cătălin Tolontan, de editor coordonator.Firesc!Chiar daca ziarul se numeste LIBERTATEA, JURNALISTII IN CAUZA, TOT LA STAPAN MUNCESC!

S-A SFARSIT PARANGHELIA/PE CITU-L PASTE PUSCARIA!

Fostul premier Florin Cîţu a fost informat oficial că e urmărit penal în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-Covid din timpul pandemiei, transmite DNA într-un comunicat. Florin Cîțu e acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul calculat de procurori este de 1 miliard de euro.Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunță într-un comunicat că au dispus urmărirea penală faţă de Florin Cîțu pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.Procurorii susțin că în cadrul acordurilor de la nivelul UE, prin care țările Uniunii contractau la nivel comunitar vaccinuri anti-Covid, decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre.Astfel, precizează DNA, statele membre puteau să nu plătească pentru vaccinurile pe care hotărau să nu le solicite, din cota care le revenea prin contractarea comună, așa numita clauză „opt-out”. Procurorii spun astfel că fostul premier ar fi putut refuza achiziția de noi vaccinuri în termen de 5 zile de la notificarea europeană, lucru pe care nu l-ar fi făcut.
„În contextul menţionat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021, respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătăţii, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, transmite DNA.Potrivit procurorilor, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, „suspectul Cîţu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătăţii să tranzacţioneze şi să ordonanţeze la plată achiziţia în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA”.Cu toate acestea, la ieșirea de la DNA, unde a fost informat de acuzațiile care i se aduc, Florin Cîțu a declarat că nu a încălcat nicio lege în momentul în care a aprobat cumpărarea de vaccinuri suplimentare.„Tot ce am făcut atunci, am făcut conform legii”, a afirmat Florin Cîțu.Fostul premier este acuzat de procurori că ar fi aprobat cumpărarea nejustificată a 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, în condițiile în care Guvernul cumpărase deja 37 de milioane de doze, suficiente pentru a susține campania de vaccinare națională.În prezent senator, Florin Cîţu a rămas fără imunitate parlamentară, în urma deciziei Senatului din 29 noiembrie.Procurorii susțin că milioanele de vaccinuri suplimentare, Pfizer și Moderna, ar fi fost cumpărate ilegal și fără analize care să arate că o nouă achiziție este necesară.Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. În cazul lor, președintele României a încuviințat începerea urmăririi penale.Acuzațiile aduse celor trei sunt de abuz în serviciu și complicitate, plus prejudicierea bugetului statului cu 1 miliard de euro.Iata ca la Citu, vaccinul are efecte secundare deosebit de grave!

CASATORII DIN DRAGOSTE…PENTRU AVERE

Caz șocant în București: căsătorii fictive cu persoane vârstnice și bolnave pentru moștenirile acestora. Șase persoane au fost salvate astăzi de poliștiști în București… Vârstnicii erau ținuți în condiții inumane, de către mai mulți suspecți care, potrivit Poliției, le furau casele sau banii după încheierea unor căsătorii fictive. Cei șase vârstinici au fost descoperiți într-o casă din București după descinderi ale Poliției. Cu toții au fost preluați de autorități, doi dintre aceștia au fost internați la Spitalul Alexandru Obregia, iar ceilalți patru internați în centrele DGSPC, după audieri.Potrivit anchetatorilor, din 2017, suspecții idenficau femei şi bărbaţi – cu  vârste înaintate şi fără moştenitori legali.Conform unor surse, unul dintre suspecți are 46 de ani și s-a căsătorit în luna august cu o persoană de 72 de ani.Crina Eșanu, purtător de cuvânt la Poliția Capitalei: „Inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenență, ori de afecțiune, cinci dintre bănuiți s-au căsătorit cu persoanele vătămate, după care le-ar fi deposedat prin efectul legii de bunurile imobile în scopul valorificării acestora”. Victimele erau apoi duse în casa în care au și fost găsite la percheziții, unde trăiau în condiţii improprii. Erau supravegheate în permanență.Mai mult, spun anchetatorii, suspecții le agresau fizic și amenințau.Mda! Dragoste cu nabadai!

IN PARLAMENTUL ROMANIEI S-A INTALNIT HOTUL CU PROSTUL!

Deputatul PNL Virgil Popescu a solicitat Biroului permanent, sancţionarea liderului AUR George Simion pe motiv că acesta a folosit, în şedinţa de plen din 29 noiembrie, invective şi calomnii la adresa lui.Iată ce a spus acesta: „În timpul dezbaterii, domnul deputat George Simion a utilizat o serie de cuvinte improprii unei dezbateri parlamentare la adresa mea cum ar fi: ‘Hoţule’ şi alte asemenea calomnii. Subliniez că nu este primul incident din plenul Camerei Deputaţilor în care acesta utilizează invective şi calomnii la adresa mea.Deputatul AUR Ilie Coleşa a reclamat, la rândul său, comportamentul „inadmisibil” al lui Popescu.„În ziua de miercuri, 29 noiembrie 2023, în cadrul dezbaterilor şi votului aferent şedinţei Camerei Deputaţilor, domnul deputat Virgil-Daniel Popescu a avut mai multe intervenţii de la tribuna Camerei, de fiecare dată proferând calomnii şi injurii cu trimitere directă la adresa deputaţilor AUR George-Nicolae Simion şi Dumitru Coarnă. Expresii precum: ‘prost’, ‘miliţian reşapat’ nu au ce să caute în limbajul unui parlamentar român”, se arată în sesizarea trimisă luni de Biroul permanent Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, prin care se cere declanşarea procedurii disciplinare împotriva lui Virgil Popescu.Asa ca de circ nu ne putem plange! Cu painea e mai greu!

CU NOI POTI SA TE DAI CULT

Rezumatul unor carti pe care nu mai e nevoie sa le citesti:

  1. „Război și pace” de Lev Tolstoi – Epopeea epică a vieții aristocrate ruse în timpul războiului napoleonic.
  2. „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen – O poveste de dragoste și satiră socială în Anglia regency.
  3. „Crima și pedeapsa” de Fiodor Dostoievski – Un student însetat de teorie criminalistică comite un omucidere și se confruntă cu consecințele morale.
  4. „1984” de George Orwell – O distopie care explorează efectele totalitarismului asupra individului și societății.
  5. „Ulise” de James Joyce – O zi în viața lui Leopold Bloom în Dublin, un roman complex și modernist.
  6. „Doi ani de vacanță” de Jules Verne – Un grup de copii naufragiați încearcă să supraviețuiască pe o insulă pustie.
  7. „Rătăcirea” de Albert Camus – Un bărbat francez în Algeria se confruntă cu absurditatea vieții.
  8. „O mie și una de nopți” – O colecție de povești orientale, centrându-se pe povestea Sheherezadei și a regelui Șehriar.
  9. „Fratii Karamazov” de Fiodor Dostoievski – O analiză profundă a morții, credinței și a familiei în Rusia secolului al XIX-lea.
  10. „Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis – O serie de șapte romane fantasy pentru copii, explorând lumi magice și alegorii creștine.
  11. „Anna Karenina” de Lev Tolstoi – O explorare tragică a vieții și iubirii în societatea rusă aristocratică.
  12. „Don Quijote” de Miguel de Cervantes – Un nobil pierde mințile și devine un cavaler-întâmplător în această satiră clasică.
  13. „Mizerabilii” de Victor Hugo – O saga epică a luptei pentru dreptate și redimarea personală în Franța secolului al XIX-lea.
  14. „Umbrele serii” de Michael Cunningham – Povestea a trei personaje interconectate în diferite ere.
  15. „To Kill a Mockingbird” de Harper Lee – O privire la rasism și injustiție în sudul Statelor Unite în anii 1930.
  16. „The Catcher in the Rye” de J.D. Salinger – Povestea alienării unui adolescent în societatea americană postbelică.
  17. „Crime and Punishment” de Fiodor Dostoievski – Un student comite o crimă pentru a-și testa teoriile despre morală și consecințe.
  18. „Frankenstein” de Mary Shelley – Un studiu asupra creației și responsabilității în fața unei lumi ostile.
  19. „One Hundred Years of Solitude” de Gabriel Garcia Márquez – O saga familială magică și realistă într-un oraș fictiv din America Latină.
  20. „Jane Eyre” de Charlotte Brontë – O poveste de dragoste și independență în Anglia victoriană.
  21. „The Great Gatsby” de F. Scott Fitzgerald – O privire critică asupra societății americane și a visului american în anii 1920.
  22. „The Lord of the Rings” de J.R.R. Tolkien – O epopee fantasy despre un inel magic și lupta dintre bine și rău în Terra de Mijloc.
  23. „The Brothers Grimm Fairy Tales” – O colecție de povești clasice pentru copii, precum „Cenușăreasa” și „Alba ca Zăpada”.
  24. „Little Women” de Louisa May Alcott – Povestea vieții și aventurilor surorilor March în timpul Războiului Civil American.
  25. „Dracula” de Bram Stoker – O poveste despre vampiri, mister și lupta împotriva răului.
  26. „The Odyssey” de Homer – O epopee greacă antică despre aventurile lui Ulise în timpul călătoriei sale spre casă.
  27. „The Picture of Dorian Gray” de Oscar Wilde – Un portret magic captează decadentismul și moralitatea în societatea victoriană.
  28. „Wuthering Heights” de Emily Brontë – O poveste de dragoste și mister într-o casă bântuită din Yorkshire.
  29. „The Chronicles of Sherlock Holmes” de Arthur Conan Doyle – Povești clasice despre detectivul Sherlock Holmes și companionul său, Dr. John Watson.
  30. „The Handmaid’s Tale” de Margaret Atwood – O distopie care explorează subjugarea femeilor într-o societate totalitară.

IATA SI ZECE FILME CELEBRE

  1. The Shawshank Redemption (1994)
    • Gen: Dramă
    • Rezumat: Un bancher, Andy Dufresne, este condamnat pe nedrept pentru crimă și își petrece decadelor în școala de corecție Shawshank, dezvoltând relații neașteptate și punând la cale un plan ingenios de evadare.
  2. The Godfather (1972)
    • Gen: Dramă/Crimă
    • Rezumat: Michael Corleone, membru al unei familii mafiote, încearcă să se distanțeze de afacerile ilegale ale familiei sale, dar evenimentele neprevăzute îl trag în lumea întunecată a crimei organizate.
  3. Inception (2010)
    • Gen: Science Fiction/Thriller
    • Rezumat: Dom Cobb este un hoț priceput, specializat în extragerea informațiilor din visele altora. El primește o misiune imposibilă: implantarea unei idei în mintea unei persoane prin intermediul viselor.
  4. Schindler’s List (1993)
    • Gen: Dramă/Război
    • Rezumat: Oskar Schindler, un om de afaceri german, salvează viețile a peste 1000 de evrei în timpul Holocaustului, angajându-i în fabrica sa și punându-i sub protecția sa.
  5. Forrest Gump (1994)
    • Gen: Dramă/Comedie
    • Rezumat: Forrest Gump, un bărbat cu un coeficient de inteligență scăzut, traversează accidental și influențează unele dintre cele mai semnificative evenimente ale secolului al XX-lea în timp ce își caută dragostea vieții.
  6. The Dark Knight (2008)
    • Gen: Acțiune/Crimă
    • Rezumat: Batman se confruntă cu cel mai mare său adversar, Joker, care dorește să aducă haos și anarhie în Gotham City, punând eroul la încercare morală și fizică.
  7. Pulp Fiction (1994)
    • Gen: Crimă/Comedie
    • Rezumat: Filmul urmărește mai multe povești interconectate, pline de umor negru și violență, care explorează lumea criminală a Los Angelesului.
  8. The Matrix (1999)
    • Gen: Science Fiction/Actiune
    • Rezumat: Neo, un hacker, descoperă că lumea pe care o știe este o simulare computerizată. Alături de un grup de luptători pentru libertate, el se angajează într-o luptă pentru a elibera omenirea de controlul mașinilor.
  9. The Silence of the Lambs (1991)
    • Gen: Thriller/Crimă
    • Rezumat: O tânără agentă FBI, Clarice Starling, își cere ajutorul unui psihopat închis, Dr. Hannibal Lecter, pentru a prinde un alt criminal în serie, Buffalo Bill.
  10. Titanic (1997)
  • Gen: Dramă/Romantic
  • Rezumat: O poveste de dragoste în timpul călătoriei inaugurală a navei Titanic, cu accent pe relația dintre Jack, un artist sărac, și Rose, o tânără de la înalta societate.

CITATE NOSTIME

  1. „Două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană; și nu sunt sigur de univers.” – Albert Einstein
  2. „Oamenii devin mari prin faptele lor, nu prin vârstă.” – Sophocles
  3. „Succesul nu este final, eșecul nu este fatal: curajul de a continua este ceea ce contează.” – Winston Churchill
  4. „Viața este ceea ce ți se întâmplă în timp ce ești ocupat să faci alte planuri.” – Allen Sanders
  5. „Adevărata măsură a unui om nu se găsește în momentele de confort, ci în momentele de provocare și controversă.” – Martin Luther King Jr.
  6. „Călătoria este destinația.” – Confucius
  7. „Oamenii uită ce ai spus, oamenii uită ce ai făcut, dar oamenii nu uită niciodată cum i-ai făcut să se simtă.” – Maya Angelou
  8. „Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine.” – Mahatma Gandhi
  9. „În viață, ca și pe scenă, este întotdeauna util să te întrebi: Ce urmează?” – Margaret Atwood
  10. „Generațiile viitoare vor judeca societatea noastră nu după modul în care am rezolvat problemele, ci după modul în care le-am creat.” – Neil deGrasse Tyson
  11. „Succesul este trecerea de la un eșec la altul fără pierderea entuziasmului.” – Winston Churchill
  12. „Nu contează câți pași faci înapoi, ci câți faci înainte după aceea.” – Oprah Winfrey
  13. „Viața este ceea ce se întâmplă când ești ocupat să faci alte planuri.” – John Lennon
  14. „Șansa favorizează mințile pregătite.” – Louis Pasteur
  15. „Pentru a fi învingător, trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru tine, pentru viața ta și pentru tine însuți.” – Arnold Schwarzenegger
  16. „Încrederea în sine este prima cheie a succesului.” – Ralph Waldo Emerson
  17. „Viața nu este măsurată prin numărul de respirații pe care le luăm, ci prin momentele care ne taie respirația.” – Maya Angelou
  18. „Eșecul este doar o oportunitate de a începe din nou, de data asta mai inteligent.” – Henry Ford
  19. „Cel care nu își amintește istoria este condamnat să o repete.” – George Santayana
  20. „Cea mai mare glorie nu este în a nu cădea niciodată, ci în a te ridica de fiecare dată când cazi.” – Confucius
  21. „Creativitatea este inteligența care se distrează.” – Albert Einstein
  22. „Nu am descoperit toate răspunsurile, dar știu care sunt întrebările importante.” – Linus Pauling
  23. „Ceea ce faci astăzi contează pentru mâine.” – Jackie Joyner-Kersee
  24. „Dragostea este compusă dintr-o singură sufletare care locuiește în două trupuri.” – Aristotel
  25. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi
  26. „Nu mă judeca după succesul meu, judecă-mă după câteva căderi în care m-am ridicat.” – Nelson Mandela
  27. „Fii atent la căile tale, pentru că acestea devin destinațiile tale.” – Anonymous
  28. „Prietenia este nici mai mult, nici mai puțin decât arta de a păstra confidența.” – William Hazlitt
  29. „Dacă nu îți place ceva, schimbă-l. Dacă nu poți să-l schimbi, schimbă-ți atitudinea.” – Maya Angelou
  30. „Oricine poate să facă o zi grea mai bună, dar numai oamenii speciali pot să facă o zi grea mai bună pentru totdeauna.” – Jeffrey Fry
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!