home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
21.12.2023
FAPTUL DIVERS

VIKTOR ORBAN NU-L REFUZA PE ZELENSKI

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, care a încercat la un recent summit UE să blocheze parcursul european al Ucrainei, și a reușit să întârzie ajutorul financiar de la UE pentru Kiev, spune acum că este de acord să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.Singurul lider din UE care se opune începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, Orbán a spus joi, la o conferință de presă anuală, la Budapesta, că a acceptat propunerea liderului de la Kiev de a se întâlni. Ar fi prima asemenea întrevedere după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.Politicianul ungur este considerat de mulți cel mai bun prieten al Rusiei în Uniunea Europeană și s-a opus încă de la invazie trimiterii de armament Ucrainei, insistând că singurul efect va fi prelungirea războiului.La summitul UE din 14-15 decembrie, Orbán a fost oprit de colegii lui din celelalte 26 de țări membre să se opună prin veto începerii negocierilor de aderare cu Ucraina printr-un procedeu mai rar întâlnit la asemenea nivel: a fost rugat să iasă din sală în momentul votului.La același summit, Orbán a reușit totuși să blocheze aprobarea unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, făcând necesară rediscutarea subiectului la un nou summit, la 1 februarie.Associated Press (AP) amintește că înaintea acelui moment tensionat, Orbán și Zelenski au avut un schimb de replici la ceremonia învestirii noului președinte al Argentinei, la Buenos Aires, pe 10 decembrie.Rememorând discuția pe 21 decembrie, Orbán a spus că Zelenski i-a cerut să discute ambițiile europene ale Ucrainei și să negocieze. „Sunt la dispoziția dvs., dar despre ce să negociem?”, i-ar fi răspuns Orbán, care folosește adesea sarcasmul în declarațiile publice.Liderul ungur a repetat tot joi că Budapesta se opune mărimii și calendarului noului ajutor financiar pentru Ucraina și că el va reitera această poziție la noile discuții pe această temă, în februarie. Mai precis, Orbán nu vrea ca Ucraina să primească ajutor pe cinci ani, spunând că în țara cuprinsă de război nu se poate prevedea nimic măcar pe trei luni înainte.El a sugerat de asemenea că ajutorul trebuie să vină de la țările membre interesate, nu din bugetul UE.Iata un mod elegant de a da pe cineva pe usa afara!Bravo, Viktoras!

 XI MERGE INAINTE CU VOIA SAU FARA VOIA LUI BIDEN!

Liderul regimului de la Beijing Xi Jinping i-a spus direct președintelui american Joe Biden în timpul summitului lor recent din San Francisco că Taiwanul va fi „reunificat” cu China, relatează NBC News, care citează trei surse familiare cu discuția.Potrivit surselor NBC News, foști și actuali oficiali din administrația SUA, Xi i-a spus lui Biden într-o întâlnire de grup la care au participat peste zece membri ai delegațiilor chineze și americane că preferă o „reunificare” pașnică a Taiwanului cu China.Xi a adus în discuție și prognozele publice făcute de Pentagon și de CIA potrivit cărora armata chineză intenționează să ocupe Taiwanul până în 2025 sau 2027. Liderul autoritar chinez i-a transmis lui Biden că aceste estimări sunt greșite, deoarece el încă nu a stabilit vreun calendar pentru „reunificare”.Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a refuzat să comenteze această informație.Ce-ar mai fi putut comenta?E evident ca Biden a fost prins cu pantalonii in vine!

UCRAINENII INTRA IN HIBERNARE!

„Unităţile Serviciului Statal de Transporturi Speciale construiesc fortificaţii în zonele desemnate”, a informat Statul Major ucrainean, fără a da mai multe detalii.Până acum, Ucraina nu a optat pentru o asemenea tactică defensivă, întrucât a sperat că trupele sale urmau să reuşească în contraofensiva lansată pe 4 iunie eliberarea unor mari porţiuni din teritoriul ocupat de Rusia, dar la ora actuală contraofensiva ucraineană pare blocată complet.  Odată ce trupele sale au trecut în defensivă în ultimele săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat construirea de fortificaţii pentru a opri înaintarea inamicului în ofensiva lansată de trupele ruse la începutul lunii octombrie.

Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o în timp ce era ameninţată de contraofensiva ucraineană, tactică ce s-a dovedit apoi a fi una de succes şi este cunoscută ca „linia Surovikin”, numele generalului rus artizan al acestei defensive, dar între timp căzut în dizgraţie după ce a fost suspectat că ar fi sprijinit în iunie rebeliunea mercenarilor Wagner conduşi de Evgheni Prigojin.

Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor ruse pe trei axe de atac în provinciile Zaporojie şi Doneţk.

Vorba proverbului:tot ucraineanul iese din iarna, dar numai pielea lui stie…

PRIGOANA ARE O BATRANETE LINISTITA!

Silviu Prigoană (59 de ani) a avut grijă să-și aranjeze bătrânețile din vreme. De-a lungul timpului, Prigoană a demarat afaceri cât se poate de profitabile, de milioane de euro, în diverse domenii, de la salubritate la televiziune. Omul de afaceri a fost, însă, mereu chibzuit cu banii, așa că a cotizat timp de 20 de ani la Stat cu sume impresionante, mai ales că avea salarii de ordinul sutelor de mii de euro. Prigoană a avut, astfel, grijă să-și asigure o pensie de invidiat din care să trăiască liniștit la bătrânețe, atât el, cât și copiii lui. „Eu iau 11.000 de euro la acest moment, în mână. Banii îi aduce poștașul la ușă, nu se pun pe card. Îmi dă din ăia de 500 așa, bancnote mari! Eu mi-am asigurat bătrânețea! Am fost deștept, nu prost, cum a zis Tatoiu! Eu acum trăiesc doar din banii din pensie. Nu mai am vreo afacere, gata!“, a declarat omul de afaceri, în podcastul lui Viorel Grigoroiu. Banul trage la ban si paduchele la paduche!

BANCURILE SERII

ASA SI-ASA

Bulă are probleme de sănătate, obezitate, colesterol, tensiune mărită, ficat mărit, aşa că merge la doctor. Îl întreabă doctorul: – Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi? Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa… – Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”? – Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi. – Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Cam 5 ciocolate pe zi. – Sărat mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare. – Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Cam un kil-două de slană pe zi… – Prăjit mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi. – Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!

PE GUSTUL CLIENTULUI

Merge Bulă la un magazin alimentar și întreabă: -Bună ziua, fiți amabilă, aveți pâine? -Da, avem, de care doriți? -Păi aveți de mai multe feluri? -Da, de azi, de ieri și de alaltăieri. -Bineînțeles că doresc una de azi! -Reveniți, vă rog, peste două zile!

FUNCTIE IMPORTANTA

Ce meserie au părinții voștri? întreabă profesoara. -Tata e inginer, zice Gheorghe. -Tata e mecanic, zice Ionel. -Tata e șef, zice Bulă. -Cum așa, Bulă? întreabă mirată profa. -Are 500 de oameni sub el. -Cu ce se ocupă deci? -Taie iarbă-n cimitir.

TOTUL E CUM PUI PROBLEMA

Bulă și Ștrulă ies de la biserică. Bulă se întreabă dacă e ok să fumeze în timp ce se roagă. Ștrulă răspunde: -De ce nu întrebi preotul? Bulă se duce și-l întreabă: – Sfinția ta, pot să fumez când mă rog? Dar preotul spune: -Nu, fiule nu se poate. E o lipsă de respect pentru religia noastră. Bulă se întoarce la prietenul lui și-i spune ce i-a spus preotul. Ștrulă spune: -Nu mă miră. Ai pus greșit întrebarea. Ia să încerc și eu. Ștrulă se duce la preot și îl întreabă: -Sfinția ta, pot să mă rog în timp ce fumez? La care preotul răspunde: -Bineînțeles, fiule. Bineînțeles.

TE LEPEZI DE SATANA?

Bulă se duce la biserică să se spovedească. Preotul îl întreabă: – Ai făcut păcate? – Da, părinte. – Te lepezi de Satana? – M-aş lepăda părinte, dar am doi copii cu ea.

OILE

Un cioban mergea cu trenul și împărțea compartimentul cu un individ.
La un moment dat, trenul trece pe lângă o turmă de oi.
– 67 de mioare, zice ciobanul.
Colegul, uimit, nu spune nimic.
Trece trenul pe lângă o altă turmă, ciobanul zice:
– 40 de oi, e o turmă mică.
Curios, tipul îl întreabă:
– Bade, dar cum știi exact câte oi sunt?
– Simplu, zice ciobanul, număr picioarele, împart la 4 și scad câinii.

LA O TABLA!

Ce faceți?
– Jucăm table!- Păi fără zaruri?
– Mergem pe încredere!

GEMENE IDENTICE

Presupunem că vă-nsuraţi cu una dintre gemene identice. Ce metodă aţi folosi pentru a vă deosebi soţia de sora ei?
– Niciuna.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!