home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
28.12.2023
FAPTUL DIVERS

XI JINPING RIDICA TONUL

Autoritățile de la Beijing și-au intensificat avertismentele la adresa Taiwanului. Beijingul susține că oficialii de la Taipei exagerează cu faptul că sunt amenințați de China, în condițiile în care locuitorii Taiwanului se pregătesc pentru alegerile prezidențiale din 13 ianuarie.China a cerut oficial Statelor Unite să nu se mai amestece în politica Taiwanului. Washingtonul este cel mai puternic aliat al oficialilor de la Taipei și au alocat recent un buget record pentru apărare, care include și bani pentru prevenirea ofensivei Beijingului în regiunea Asia-Pacific.Americanii -nu si nu!Ei se cred mai chinezi decat chinezii si considera ca au dreptul sa apere Taipeiul!

CEI CARE-U CERUT AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC SE CAIESC!

Camera Deputaţilor s-a întrunit, joi, în şedinţă pentru a dezbate trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, depuse de doi parlamentari ai UDMR.Primul proiect a primit următoarele voturi: 260 pentru respingere,16 contra ,1 abținere. Total deputați: 277 prezenți la ședință fizic și online.Celelalte două proiecte au primit tot câte 260 de voturi de respingere.Asa ca secuii mai au de asteptat!

NU PREA E RENTABIL SA LUPTI PENTRU PATRIE!

Un soldat rus care a fost grav rănit în timpul luptelor în Ucraina a primit doar două găleți cu morcovi și un sac cu ceapă de la autorități, în loc de banii pe care familia sa credea că îi va primi, se arată într-un articol publicat de instituția independentă de investigație Mozhem Obyasnit, care ar fi intervievat-o pe soția soldatului.Oleg Rybkin, în vârstă de 45 de ani, a fost mobilizat din regiunea Rusiei Volgograd pentru a lupta în Ucraina, în septembrie 2022. În iunie, Rybkin lupta lângă satul Robotyne din regiunea Zaporojia. Robotyne a fost locul unor lupte aprige în timpul fazei de vară a contraofensivei Ucrainei din 2023, până când Kievul a declarat că a eliberat satul de forțele președintelui rus Vladimir Putin, la sfârșitul lunii august.Rybkin „a fost rănit în abdomen, ficat, rinichi”, iar „articulația genunchiului drept i-a fost distrusă”, a scris Mozhem Obyasnit.Se pare că Rybkin a suferit o operație la un spital local din Ucraina înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale abdominale la un spital din Sevastopol, Crimeea. Comisia medicală militară a Rusiei l-a considerat atunci pe Rybkin „temporar inapt” să lupte și a fost trimis la Sankt Petersburg pentru reabilitare suplimentară.Soția soldatului, Irina Rybkina, și-a descris soțul ca fiind cu dureri extreme și având nevoie de o intervenție chirurgicală la genunchi pe care nu a primit-o niciodată. Cu toate acestea, se pare că a fost forțat să se întoarcă la unitatea sa.“Are dureri severe, genunchiul nu se poate îndrepta și nu poate merge fără cârje. Ia analgezice și somnifere”, a spus Irina pentru Mozhem Obyasnit.Medicii i-au spus Irinei că soțul ei are nevoie de o procedură de înlocuire a genunchiului, dar aceasta susține că Comandamentul Militar al Rusiei nu vrea să fie obligat să plătească cele 3 milioane de ruble (32.730 de dolari) în compensație și o pensie pe viață, pe care Oleg le-ar primi dacă ar fi găsit permanent inapt.În loc de ruble și pensie, Irina a declarat pentru Mozhem Obyasnit că singurul ajutor pe care oficialii guvernului rus l-au oferit familiei sale este sub forma a două găleți cu morcovi și a unui sac de ceapă cultivat de fermierii locali.Mozhem Obyasnit a raportat că Oleg este în prezent din nou în unitatea sa și se deplasează cu ajutorul cârjelor.Un sac de ceapa tot e ceva! Putea sa nu primeasca nimic!

MOBILIZARE GENERALA! TREBUIE SA PLATIM PENSIILE SI SALARIILE UCRAINENILOR!

Iulia Svîrîdenko, vicepremier al Ucrainei a declarat că Guvernul Ucrainei se confruntă cu perspectiva de a întârzia plata pensiilor şi salariilor din sectorul public dacă ajutorul financiar crucial al Occidentului nu va fi aprobat în curând.Kievul şi-a cheltuit toate veniturile pentru apărare, de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, bazându-se pe ajutor extern pentru a acoperi orice alte plăţi, de la pensii la ajutoare sociale.Însă pachetele de finanţare-cheie, inclusiv 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, au fost blocate de Bruxelles şi Washington. „Sprijinul din partea partenerilor este extrem de critic”, a declarat Svîrîdenko pentru Financial Times. „Avem nevoie de el urgent”, a adăugat ea.Potrivit Iiuliei Svîrîdenko, 500.000 de funcţionari, 1,4 milioane de profesori şi 10 milioane de pensionari din Ucraina s-ar putea confrunta cu întârzieri de plăţi.Oficialii de la Kiev speră la un ajutor imediat în valoare de 18.5 miliarde de euro şi la peste 8 miliarde de dolari pentru a putea acoperi deficitul bugetar de anul viitor, de 43 miliarde de dolari.Strangeti cureaua, romani!

MAIA DA PIEPT CU PUTIN

Președinta Sandu a anunțat că va merge pentru următorul mandat prezidențial și a propus un referendum republican privind acceptarea cursului de integrare europeană.

Președinta Sandu a declarat, într-un interviu realizat de jurnalistul Marian Voicu, că parlamentul va stabili procedura tehnică a referendumului.Iată ce a spus aceasta: „Voința cetățenilor este cea care contează și, la toamnă, cetățenii vor trebui să decidă dacă își doresc să mergem înainte, să muncim pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova sau dacă vor să se întoarcă în trecut. Republica Moldova a fost supusă șantajului mulți ani la rând. Republica Moldova a fost blocată în această zonă gri, din care se părea că nu există scăpare.”Mandatul președintei Maia Sandu expiră anul viitor în decembrie, iar actualul parlament va deține funcții depline până în iulie 2025.Potrivit președintei Sandu, principalele amenințări pentru Republica Moldova sunt corupția și agresivitatea Rusiei. Săptămâna trecută, Putin a simplificat procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru moldoveni.„Este clar că cei de la Kremlin au nevoie de carne de tun pentru a continua acest război, dar moldovenii nu vor să fie sacrificați într-un război nedrept. Am această certitudine și știu că mulți moldoveni au ales să plece din Federația Rusă în momentul în care a început această agresiune.” – a explicat președinta Maia Sandu.În contextul anului electoral 2024 în Europa și Statele Unite, Maia Sandu susține că „Toată lumea trebuie să înțeleagă că Putin nu se va opri, dacă nu va fi oprit.”.Alegeti-o pe Maia si o sa-l opreasca ea pe Putin!

PUTIN UMOR

De ce sunt blondele respinse la examenul auto?

– Pentru ca sunt obishnuite sa foloseasca numai bancheta din spate..

***

O blonda super aranjata si dichisita face autostopul iar dupa un timp un tir opreste si o ia. Blonda tot incerca sa intre in vorba cu soferul dar acesta ii raspundea scurt de fiecare data. La un moment dat ea observa cu stupoare ca tipul avea doua slituri si il intreaba de ce? Soferul ii explica pasagerei ca are doua p..e, una subtire si finuta pentru fetitele de la oras si una groasa si puternica pentru cele de la tara. Blonda ii raspunde fara intarziere: „Nu va uitati ca sunt frumos imbracata, ca tot de la tara ma trag”.

***

Bancuri tari

La usa unei blonde suna soneria.

– Cine este? intreaba blonda.

– Proprietarul. Am venit sa-mi platiti chiria.

– Veniti putin mai tarziu, raspunde blonda. Acum platesc lumina.

***

Un pacient se trezeste dupa operatie cu dureri puternice in zona renala.

– Doctore, nu inteleg de ce ma doare spatele?
– Cum de ce? Ti-am scos un rinichi!
– Doctore, esti nebun! Trebuia sa ma operezi de amigdalita!
– Da draga, dar aveam eu o obligatie!

***

Cica un tip se duce la doctor fiind racit (tusea intr-una). Doctoru’ il consulta si ii prescrie un medicament, dar din graba pe reteta apare un diuretic puternic. Doctoru’ il cheama inapoi dupa trei zile. Cand se intoarce omu’, doctoru’ intreaba.
– Mai tusiti domnu’?
– Da ce credeti ca mai am curaj?

***

Intr-o zi un barbat intreaba un medic:

– Domnu’ doctor, eu sunt blond, nevasta-mea bruneta, de unde oare s-a luat copilul asta roscat al nostru?
Medicul uimit il intreaba:
– Tu, iti „vezi” sotia macar odata in seara?
– Nu, Nu! e des!
– Dar odata in saptamana?
– Nu, e des!
– Dar odata in luna?
– Nu domnu doctor, e des.
– Atunci cind iti vezi tu sotia?
– …… C-am odata in jumate de an.
– Apoi sa stii ca-i de la rugina mai.

***

Bancuri tari

La o clinica de tratament pentru batrani, inainte de a se interna, batranii trebuiau sa mearga la un medic care le dadea sfaturi in functie de boala si buzunar.
Intra primul batran si doctorul il intreaba:
– Ce pensie ai?
– 2.500.000
– De la masa sa nu-ti lipseasca friptura, sticla cu vin si fructele.
Al doilea avea pensia: 1.000.000.
– De la masa sa nu-ti lipseasca legumele.
Al treilea cu pensia de 300.000
– Tataie, aer, cat mai mult aer….

***

Un ginecolog vrea sa se reprofileze auzind ca ar cistiga mai bine ca mecanic auto…
Invata individul si se duce la un service auto sa dea test de angajare. La rezultate stupoare: tipul luase nota 15…Se duce si-l intreaba pe mecanicu’ sef:
– Bine domne cum se poate asa ceva: asta a luat 5, asta 7,… eu 15?!
– Da domne hai sa vedem: ti-am dat sa desfaci carburatorul, l-ai deschis corect… 5 puncte. Te-am pus sa-l inchizi… l-ai inchis corect: 5 puncte. Si ti-am mai dat 5 puncte de la mine ca ai facut totul prin teava de esapament!

***

Bancuri tari

La spital, rudele asteapta ingrijorate medicul pentru a afla ce s-a intamplat cu Bula.
Dupa o vreme apare si medicul, vizibil obosit si transpirat dupa operatia lui Bula.
– Buna ziua. Trebuie sa va spun ca Bula este in afara de orice pericol, totusi nu am reusit sa ii salvam creierul. Se poate face transplant de creier, dar acum trebuie sa hotarati cat vreti sa platiti, evident. Un creier de barbat costa 3.000 $ si un creier de femeie costa 300$. Care ar fi optiunea dumneavoastra?
Evident, tacerea s-a asezat peste grupul de rubedenii al lui Bula. Si sa nu va imaginati ca s-ar fi speriat de suma de bani.

Pur si simplu femeile erau stupefiate de evidenta diferenta de pret dintre cele 2 tipuri de creier iar barbatii, evident, isi trageau coate si isi ascundeau cu greu zambetele.
In cele din uma, domnul X, important om de afaceri, om greu adica, retinandu-si cu greu zambetul, il intreaba pe medic:
– Si de ce ar fi o diferenta asa mare de pret intre creierul de barbat si cel de femeie?
– Pai vedeti dumneavoastra, creierul de femeie este folosit si nu il putem vinde la acelasi pret ca cel al unui barbat, care este nefolosit si este nou-nout!

***

Un pacient se prezinta la medicul de familie.

Doctorul de familie il intreaba ce s-a intamplat si pacientul ii raspunde:
– Domnule doctor,eu am o problema foarte neplacuta si anume:
In fiecare dimineata,dar stiti cum??exact la ora 5 dimineata, eu am scaun…
– Dar unde vedeti dumneavoastra neplacerea, ii raspunde doctorul. La mine vin pacienti care solicita retete pentru a avea scaun in fiecare zi!
Pacientul ii spune atunci:
– Va cred ,domnule doctor , dar stiti…eu ma trezesc in fiecare dimineata dupa ora 7….

***

– Cum se numeste spatiul dintre sani la blonde?

– Silicon Valley!

***

In tren:

– Vai, ce lung este tunelul asta..

– Asta pentru ca suntem in ultimul vagon, raspunde o blonda.

***

O blonda isi ia o slujba la domeniul public. Trebuia sa vopseasca banda de pe mijlocul unui drum de tara. Seful ei ii spune ca se afla in perioada de proba si trebuie sa vopseasca cel putin 2 kilometri pe zi, daca vrea sa-si pastreze serviciul. Verificand la sfarsitul zilei, el vede ca in prima zi facuse 4 kilometri, dublu fata de medie. A doua zi a fost putin dezamagit, pentru ca blonda nu vopsise decat 2 km. Se gandeste ca oricum asta e media si trece cu vederea. Dar a treia zi, cand blonda vopsise doar 1 km, ii spune:

– Ce problema ai? Vreo boala, vreo defectiune a echipamentului? Ce te opreste sa faci 2 kilometri pe zi?

– Stiti, cu fiecare zi sunt din ce in ce mai departe de galeata!

***

Bancuri tari

O blonda ajunge la serviciu plangand in hohote. Seful o intreaba ingrijorat ce a patit la care ea raspunde:

– Azi dimineata am primit telefon si am aflat ca mama a murit.

Seful o consoleaza:

– De ce nu te duci tu acasa ca sa te odihnesti? Si-asa nu avem prea mult de lucru.

Blonda refuza spunand ca mai bine lucreaza ca sa mai uite de necaz. Dupa 2 ore seful trece pe langa biroul ei si o aude plangand si mai tare.

– Ce s-a mai intamplat? o intreaba. La care ea raspunde:

– Tocmai a sunat sora mea si mi-a zis ca si mama ei a murit.

***

O blonda intra disperata intr-o benzinarie:

– Va rog sa ma ajutati. Mi-am uitat cheile in masina… Ce o sa ma fac acum?

Benzinarul se abtine sa nu rada si o intreaba :

– Macar a ramas geamul putin deschis?

– Da.

– Perfect, atunci incercati sa trageti cu aceasta sarma butonul de blocaj in sus si astfel puteti deschide usa.

– Va multumesc din suflet, zice blonda iesind cu bucata de sarma din benzinarie.

Dupa 15 minute intra un client in benzinarie razand in hohote.

– Ce s-a intamplat? intreaba benzinarul

– Afara , langa pompa de benzina sta o blonda care incearca sa deblocheze usa cu o sarma…

– Nimic, dar in masina mai e o blonda care tot zice: „mai la stanga”, ” mai la dreapta”, „mai jos”…

***

La ginecolog o blonda se dezbraca dupa paravan.

– Domnule doctor, sunt gata! M-am dezbracat de toate. Unde sa-mi pun hainele?

– Aici, peste ale mele.

***

O blonda obosita dupa o noapte de munca este trezita de soneria usii. Vine cu ochii inchisi la usa si intreaba:

– Cine-i?

– Posta!

– Bine, sa intre primii doi..

***

O blonda isi gaseste masina din parcare cu portiera infundata. Un trecator binevoitor o sfatuieste sa sufle in teava de esapament pana cand portiera revine la forma initiala. Blonda nu sta mult pe ganduri si incepe sa sufle. In timp ce era in plina activitate, o alta blonda apare:

-Ce faci draga?

-Pai uite suflu ca sa indept portiera.

-Vai draga, da’ fraiera mai esti! N-o sa reusesti niciodata!

-De ce?

-Pai nu vezi ca ai geamurile de la masina deschise..

***

– De ce au blondele coapsele fierbinti?

– Ca sa nu faca barbatii otita.

***

– De ce se uita o blonda la un film porno pana la sfarsit?

– Ca sa vada daca se casatoresc!

***

O blonda se hotaraste sa se cuminteasca, asa ca se cupleaza cu un baiat cuminte. Cand, in sfarsit, ajung in pat, tipul ii zice blondei:

– Pot sa-ti zic Ghiocel?

– Da, dar de ce?

– Pai esti prima…

– Aha, da’ eu pot sa-ti zic Boeing?

– Da, dar de ce?

– Pai esti al 747-lea…

***

Bancuri tari

Doua blonde pe malul unui rau, una pe un mal, cealalta pe celalalt mal. Una dintre ele intreaba:

– Cum ajung pe celalalt mal? Cealalta raspunde dupa un timp de gindire:

– Dar nu esti pe celalalt mal?..

***

Barbatul: Este prima oara cand faci dragoste?

Blondina: Bineinteles. De ce ma intreba toti barbatii acelasi lucru?

***

O blonda sta foarte concentrata in fata oglinzii. Incepe sa se atinga pe fata, pe nas, isi pune mana pe frunte, isi trece mana prin par. Dupa vreo 10 minute o striga maica-sa de pe hol:

– Claudia!!!

La care blonda isi da cu palma peste frunte

– Asa, ma, Claudia ma cheama!!!

***

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!