home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
07.01.2024
FAPTUL DIVERS

CAMATARII TE INVATA:DAI UN BAN, DAR STAI IN FATA!

Fost bodyguard la „Club A” din Centrul Vechi al Capitalei, „Cristi Mexicanul” a fost inițial reținut de Poliție dintr-o sală de jocuri de noroc, audiat și apoi arestat pentru 30 de zile sub acuzația că a împrumutat 2.000 de euro și a cerut aproape 9.000 de euro drept dobândă, au declarat surse apropiate anchetei pentru Libertatea. Cei 2.000 de euro au fost ceruți de un bărbat în vara anului trecut, iar în decembrie acesta l-a denunțat pe cămătar. „La data de 21 decembrie 2023, Secția 14 Poliție a fost sesizată, de către un bărbat, cu privire la faptul că în cursul lunii august 2023 ar fi împrumutat 2.000 de euro de la un alt bărbat, care, ulterior, l-ar fi amenințat pentru a-i restitui cu titlu de dobândă aproximativ 9.000 de euro”, a transmis Poliția Capitalei. Pe 5 ianuarie 2024, polițiștii din București, Serviciul de Investigații Criminale Sector 4, au făcut percheziții domiciliare în Ilfov într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj. În aceeași zi, bărbatul a fost ridicat de Poliție dintr-o sală de jocuri de noroc și dus la audieri. Corect! Doar Catu obtinea imprumuturi cu dobanda negativa!

KIM JONG UN LE ARATA PISICA SUDCOREENILOR!

Coreea de Nord a desfășurat exerciții militare intense pe coasta sa vestică, provocând îngrijorare și reacții puternice din partea Coreei de Sud. Duminică a fost a treia zi consecutivă de exerciții cu muniție reală în apropierea frontierei maritime contestate dintre cele două țări, semnalând o creștere a tensiunilor în regiune.Potrivit armatei Coreei de Sud, Coreea de Nord a efectuat tiruri de artilerie cu peste 90 de cartușe în nordul insulei Yeonpyeong. Aceste acțiuni au fost criticate dur de Coreea de Sud, care a acuzat Nordul de încălcarea acordurilor anterioare referitoare la zonele tampon și reducerea tensiunilor. Acordul din 2018 privind crearea unei zone tampon nu mai este în vigoare în prezent, iar Coreea de Nord pare să ignore prevederile acestuia.Exercițiile au fost catalogate de armata sud-coreeană ca fiind „o amenințare la adresa păcii în Peninsula Coreeană.” În plus, Coreea de Sud a subliniat că bombardamentele au avut loc într-o zonă în care populația a primit instrucțiuni clare de a se adăposti și a fost chiar evacuată într-una din zilele anterioare.Este important de menționat că aceste incidente reprezintă cea mai gravă escaladare militară în Peninsula Coreeană din 2010, când Coreea de Nord a tras obuze asupra unei insule sud-coreene. Îngrijorările privind stabilitatea regiunii cresc, iar populația locală este direct afectată de măsurile de precauție impuse, cum ar fi evacuări și restricții de transport.Surse din Coreea de Nord, inclusiv Kim Yo Jong, sora dictatorului Kim Jong Un, au respins acuzațiile aduse de Coreea de Sud, negând că au fost trase focuri de artilerie. Kim Yo Jong a susținut că Coreea de Nord a efectuat doar o „operațiune de păcălire,” folosind explozibili pentru a simula sunetul focurilor de armă și evaluând astfel reacția forțelor sud-coreene.Este important să se sublinieze că cele două Corei rămân într-un conflict tehnic, deoarece războiul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace. Frontiera maritimă contestată rămâne un punct de tensiune, deoarece nu a fost niciodată oficial delimitată. Cu tensiunile crescânde, comunitatea internațională privește cu îngrijorare evoluțiile din Peninsula Coreeană și își exprimă speranța că dialogul și diplomația vor prevala pentru a evita escaladarea unei situații deja tensionate.Asa, Marete Conducator! Arata-le cine e seful!

TRUMP II PUNE PIEDICA LUI BIDEN

Fostul președinte Donald Trump se află în fruntea unui grup de șase candidați care se luptă pentru a deveni candidatul republican la președinție la alegerile din 2024, în timp ce președintele Joe Biden se confruntă cu puțină opoziție în Partidul Democrat în campania sa pentru al doilea mandat de președinte, relatează Reuters, potrivit News.ro.Nasoi\l, mai biden! De ce ti-e frica d-aia nu scapi!

CU PISTOLUL LA TAMPLA

Un bărbat care a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor a fost urmărit în București, până când echipajul a reușit să îl blocheze. Individul a fost scos cu forța din autoturism, după ce un ofițer s-a urcat pe capotă și l-a somat cu arma să coboare.Un clip cu operațiunea polițiștilor a devenit viral. Incidentul a avut loc în sectorul 5 din Capitală, unde un bărbat a fost urmărit de polițiști și prins cu forța, potrivit Brigăzii Rutiere București, notează Aktual24.„La data de 07 ianuarie a.c., polițiști din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui conducator al unui autovehicul care se deplasa pe o stradă din sectorul 5. Conducătorul autovehiculului nu s-a conformat semnalului efectuat și a continuat deplasarea către Piața Rahova, încercând să se sustragă controlului”, a transmis duminică Brigada Rutieră. Polițiștii au reușit să îl blocheze după ce au plecat în urmărire pe străzile din București. Potrivit imaginilor apărute pe internet, un polițist s-a urcat pe capota autoturismului și l-a somat pe șofer, cu arma din dotare, să se predea. D-asta n-ar fi rau daca Politia ar fi dotata cu aruncatoare de grenade, mitraliere si tancuri!

URA! PUTEM DESCIFRA COTCODACITUL OUATOARELOR

Un studiu recent efectuat la Universitatea Queensland din Australia arată că oamenii pot descifra sunetele emise de găini în funcție de care păsările dau semnale că sunt sau nu sunt fericite ori că le nemulțumește ceva, scrie CTV News.Profesorul Joerg Henning, specialist în domeniul Științelor Veterinare la Universitatea Queensland, a fost liderul acestei cercetări, concentrându-se asupra posibilității ca oamenii să poată înțelege semnificația cotcodăcitului găinilor domestice.Experții au utilizat înregistrări audio și au reușit să identifice două tipuri distincte de sunete produse de găini în momentul anticipării unei recompense. În plus, au fost identificate alte două categorii de vocalizări în situații lipsite de recompensă, precum momentele în care nu primeau hrană. Acestea au fost denumite „strigăte de plâns” și „gakel”.Fișierele audio astfel obținute au fost redate în scopul testării abilității oamenilor de a determina cu acuratețe contextul în care găinile scoteau aceste  sunete. Rezultatele studiului au arătat că 69% dintre participanți au reușit să deducă dacă o găină părea fericită sau nemulțumită, o performanță remarcabilă – sunt de părere cercetătorii. Această constatare întărește convingerea că oamenii posedă abilitatea de a înțelege contextul emoțional transmis prin vocalizările diferitelor specii.Conform aprecierilor profesorului Henning, abilitatea de a detecta informații emoționale din vocalizele păsărilor ar putea aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește bunăstarea puilor. Remarcabil este faptul că o proporție semnificativă de participanți a reușit să identifice cu succes chemările produse în contexte de recompensă.Chiar și cei fără experiență anterioară în interacțiunea cu păsările au fost capabili să le identifice cu precizie. Cercetătorii speră ca pe viitor să identifice semnale acustice specifice care să anticipeze modul în care oamenii să perceapă excitația în sunetele emise de păsări. Aceste informații ar putea fi apoi integrate în sistemele de detecție bazate pe inteligență artificială pentru a monitoriza sunetele scoase de pui. Această abordare ar deschide calea pentru dezvoltarea evaluărilor automate menite să aprecieze starea de bine a păsărilor în sistemele de gestionare, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor pentru păsările din abatoare. S-a demonstrat deja că dacă păsările sunt sacrificate în momente în care sunt mai puțin sau deloc stresate, carnea este mai fragedă și mai gustoasă, iar ouăle provenite de la găini „nestresate” țin mai mult, au mai mulți nutrienți și gălbenușul mai concentrat.Daca ne amintim bine, Zdrenta al lui Arghezi intelegea ce spun gainile inca de acum 90 de ani!

CIOLACU SE POCAIESTE

Premierul Marcel Ciolacu se află din nou la Muntele Athos, la Mănăstirea Vatopedi, unde a mulîumit pentru primirea făcută, subliniind că ”niciun păcătos nu merită o asemenea primire”.”Printre primele lucruri pe care mi le-aţi spus a fost: Marcel, niciodată să nu ieşi în spaţiul public şi să vorbeşti doar despre tine. Niciodată să nu spui ”tu ai făcut, tu ai rezolvat”, fiindcă nu vei putea niciodată să rezolvi ceva singur”, i-a reamintit el stareţului de la Vatopedi. ”În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru primire şi îmi menţin părerea că niciun păcătos nu merită o asemenea primire. Cum spuneaţi, părinte stareţ, orice venire sau revenire e o binecuvântare şi o împlinire sufletească. Sunt într-o vizită neoficială, împreună cu cei mai apropiaţi prieteni ai mei, şi vreau să mulţumesc în mod deosebit familiei pe care o cârmuiţi, care ne-au permis aceste puţine zile de a face parte din familia lor şi le mulţumesc şi în numele meu şi al prietenilor mei sfinţilor părinţi că ne-au permis să fim parte a acestei vieţi duhovniceşti. Astăzi am fost şi la schitul românesc, unde părintele stareţ vorbea cât de mult dumneavoastră îi ajutaţi pe toţi părinţii români şi vreau în mod deosebit pentru acest lucru să vă mulţumesc. Printre primele lucruri pe care mi le-aţi spus a fost: Marcel, niciodată să nu ieşi în spaţiul public şi să vorbeşti doar despre tine. Niciodată să nu spui ”Tu ai făcut, tu ai rezolvat”,  fiindcă nu vei putea niciodată să rezolvi ceva singur”, a afirmat Ciolacu după ce stareţul mănăstirii a precizat că se află pentru prima oară în calitate de premier la Mănăstirea Vatopedi.Iarta-l , Doamne, pe robul tau Ciolacu si tine-l acolo pana l-om chema noi!

ROMANA POATE DEVENI A DOUA LIMBA OFICIALA IN GERMANIA!

Românii au devenit cei mai numeroși cetățeni străini în Germania, potrivit unor date ale biroului de statistică din această țară. Cifrele arată că în perioada 2015-2022, numărul conaționalilor noștri aflați în acest stat occidental s-a dublat și a ajuns la aproape 900.000. Românii i-au depășit astfel pe polonezi, aflați ca număr în imediat apropiere, dar și pe italieni, care sunt aproximativ 650.000. Chiar dacă veniturile au crescut de când România a intrat în Uniunea Europeană, calitatea vieții nu este aceeași ca cea pe care o ai în Germania, au spus unii sociologi pentru Ziarul Financiar. Între acestea se face referire la serviciile de asistență medicală socială sau infrastructură. Ultimele cifre publicate anul trecut de Ministerul Român de Externe arată că 5,7 milioane de români s-ar afla în prezent în străinătate.Usor, usor, cucerim toata Europa!

PUTIN UMOR

De la Revelion, un tip se întorcea acasă pe trei cărări.
L-a văzut un poliţist.
– Domnule, de-abia te ţii pe picioare. Rău faci că bei aşa de mult!
– Nu… Fac rău că vreau să umblu…

Un vierme îşi ameninţa iubita:
– Dacă nu te măriţi cu mine, mă arunc în faţa găinii…

Un cioban mergea cu trenul și împărțea compartimentul cu un individ.
La un moment dat, trenul trece pe lângă o turmă de oi.
– 67 de mioare, zice ciobanul.
Colegul, uimit, nu spune nimic.
Trece trenul pe lângă o altă turmă, ciobanul zice:
– 40 de oi, e o turmă mică.
Curios, tipul îl întreabă:
– Bade, dar cum știi exact câte oi sunt?
– Simplu, zice ciobanul, număr picioarele, împart la 4 și scad câinii.

Un englez, un francez, un chinez şi un român au o dispută în legătură cu naţionalitatea lui Adam şi a Evei.
Englezul:
– Ei au fost englezi. Numai un gentleman adevărat poate oferi jumătate din singurul măr doamnei sale!
Francezul:
– Nu, ei au fost cu siguranţă francezi. Numai o franţuzoaică poate să se ofere pentru numai jumătate de măr!
Chinezul:
– Nu sunt de acord. Ei au fost cu siguranţă chinezi, deoarece numai unei perechi de chinezi le stă în putere să populeze în aşa timp scurt tot pământul!
Românul:
– Nu, domnilor, greşiţi cu toţii, ei erau români: stăteau în fundul gol pe pietre, nu aveau decât un măr pe care trebuia să-l împartă între ei, dar credeau că sunt în Rai.

Aseară, nevastă-mea a lăsat un bileţel pe frigider: ”Nu mai merge, nu mai suport! Plec la mama!”
Am deschis frigiderul.
Lumina dinăuntru s-a aprins, iar berea era rece ca gheaţa.
Nu pricep ce naiba voia nevastă-mea să spună, frigiderul funcţiona excelent! Discuție între 2 țânțari, tată și fiu:
– Cum ți se pare primul zbor, fiule?
– Minunat tată, toată lumea mă aplaudă!

Astăzi, mă cheamă şeful la el în birou şi-mi spune:
– Am observat că în ultima vreme cam moţăi în timpul şedinţelor. Nu dormi îndeajuns?
– Nu prea, îi zic, şedinţele sunt tot mai scurte.

Există două motive, pentru care femeile au dureri de cap:
1. Vor un bărbat, dar nu-l au.
2. Au un bărbat, dar nu-l vor!

Trezește-te repede nevastă, trezeşte-te că arde casa!
– Salvaţi mobila! Salvaţi mobila! se aude un geamăt din dulap.

Un purice intră într-un bar. Bea un pahar cu vodcă, apoi, dintr-un salt, iese afară, strivindu-se de asfalt.
Nedumerit, întreabă:
– Care mi-a furat câinele, mă?

Poliţistul vrea să-i pună fiola unui şofer.
– Nu pot să suflu, am astm.
– Atunci hai să-ţi luăm sânge.
– Nu pot, sunt hemofilic.
– Atunci hai să umbli pe dungă albă.
– Nu pot, sunt beat.

Discuţie la o petrecere.
– La ce te uiţi aşa de atent, Bulă?
– La o pereche care se sărută cu foc.
– Mai bine uită-te la nevastă-ta!
– Păi asta şi fac!

Șeful îl cheamă pe Ionescu la el și îi spune:
– Ionescule, am observat că întârzii mereu la muncă în ultima vreme. Există vreo problemă sau motiv pentru asta?
– Da, șefule, acum o săptămână mi-ați spus că dacă vreau să citesc ziarul, să o fac acasă…

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!