home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
09.01.2024
FAPTUL DIVERS

SMECHERIA INGENUNCHEAZA ROMANIA

Frații Tate își primesc înapoi mașinile de lux și proprietățile. Anul 2024 a început cum nu se putea mai bine pentru cei doi britanici, care au ținut prima pagină a ziarelor după ce au fost cercetați de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol.Unul ditre avocații lui Andrew Tate a transmis că a fost ridicat sechestrul pus pe averea acestuia, potrivit deciziei Curții de Apel București. Măsura sechestrului a fost impusă din ianuarie 2023. Procurorii români au pus sechestru pe 15 mașini de lux și zece care și terenuri pe care cei doi frați le aveau în România. În toată această perioadă, avocații acestora au înaintat mai multe contestații în urma măsurilor luate e DIICOT.Morala? Daca esti smecher si ai bani poti urina pe Justitia romana fara probleme!Daca esti sarac ,ai gasit o coaja de paine pe strada si n-ai raportat la Politie, puscaria te mananca!

PRETURILE VOR CRESTE INTR-O ZI CAT FAT FRUMOS INTR-UN AN

Românii îşi drămuiesc tot mai greu banii. Asta din cauza noului pachet de măsuri fiscale adoptat de covrigarul de la Buzău, Marcel Ciolacu. Chiar dacă la nivelul întregii economii rata inflației este de 8,8% cele mai mari majorări sunt exact la produse de primă necesitate.Primele scumpiri resimțite de români, încă din prima zi a anului, sunt cele de la alimente, în urma noilor măsuri fiscale care au intrat în vigoare în 2024. Este vorba, în primul rând, de majorarea TVA de la 5% la 9% pentru alimente de calitate superioară, așa cum sunt cele bio și tradiționale. Astfel, unele produse alimentare s-au scumpit cu 4%, în timp ce la altele prețul a crescut și cu 10%. Informația a apărut pe un grup al contabililor.O altă scumpire vine ca urmare a majorării TVA de la 9% la 19% pentru alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs. Estimările comercianților arată că din 10.000 de produse dintr-un magazin, aproximativ 2.000 au în compoziție mai mult de 10 grame de zahăr pe sută de grame de produs. Tot din cauza majorării TVA s-au scumpit și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri.Foaie verde de dudau/O sa fie si mai…bine!

UITE-ASA CUM MA VEDETI/NU MA DAU PE TREI BAIETI!

Schimbarea identității de gen, respectiv a Codului Numeric Personal (CNP), prenumelui și sexului în certificatul de naștere se poate face în România doar în urma unei hotărâri judecătorești definitive. Iustina Ionescu, avocat pentru drepturile omului, a declarat, pentru G4Media.ro, că nu există o procedură legală reglementată în acest sens, astfel că decizia aparține judecătorului, deși România a fost  obligată, printr-o hotărâre CEDO din 2021, să adopte prevederi legale în acest sens dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. În România există circa 100 de procese privind schimbarea de gen în ultimii șase ani. Astăzi, o clinică din Iași a anunțat că a realizat pentru prima dată o operațiune de ”afirmare a identității”.Exact asta era singura problema care-i macina pe romani!

O VESTE BUNA PENTRU NICUSOR DAN

Anchetatorii rusi au declarat marti ca au arestat trei persoane din cauza unor intreruperi ale agentului termic in orasul Klimovsk aflat la sud de Moscova, care i-au mobilizat pe oficialii regionali sa incerce sa restabileasca serviciile si au atras atentia Kremlinului, potrivit Reuters.Autoritatile au dat vina pentru defectiune pe o centrala detinuta de o fabrica privata de munitie. Sefii centralei termice si ai fabricii au fost arestati sub suspiciunea de furnizare de servicii nesigure, au declarat anchetatorii intr-un comunicat.Adjunctul sefului administratiei locale a fost retinut si sub suspiciunea ca a certificat centrala termica ca adecvata pentru iarna, in ciuda faptului ca stia despre defecte care trebuiau remediate.Situatia este jenanta pentru autoritati intr-un moment in care presedintele Vladimir Putin se lanseaza in campanie pentru a fi reales in martie si alegatorii cauta asigurari ca statul poate mentine standarde decente de trai si servicii publice, in ciuda costurilor razboiului din Ucraina.Nicusor Dan e fericit! Pe el n-are cine sa-l aresteze!

CUM NE PUEM PENSIONA INAINTE SA MURIM?

Romanii se pot pensiona anticipat, daca au un stagiu contributiv de 40 de ani, potrivit ministrului Muncii. Simona Bucura-Oprescu a explicat ca barbatii se pot pensiona chiar si la 60 de ani, daca au un stagiu de cotizare de 40 de ani.„Noua lege a pensiilor vine cu reducerea varstei de pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil nascut si crescut, eu ca mama beneficiez de reducere la varsta de pensionare cu sase luni, doi copii cu un an, si asa mai departe pana la 7 copii. In ce priveste pensia anticipata, este important ca romanii sa stie ca, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme.  Daca esti barbat si iesi la pensie la 65 de ani, te poti pensiona la 60 de ani daca ai stagiu de 40 de ani”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, citata de Realitatea Plus.Bine, doar personalitati ca Danilet se pot pensiona la 48 de ani dupa doar douazeci si ceva de ani de munca…

ZELENSKI A AJUNS LA MILA LUI IOHANNIS

Operatorul de energie electrică din Ucraina a anunțat marți că 1.000 de localități au rămas fără electricitate din cauza vremii extreme. Locuitorii au fost îndemnați să economisească energie după ce atacurile rusești au slăbit sistemul energetic. Consumul de energie electrică a fost marți la cele mai ridicate niveluri din această săptămână după ce temperaturile au scăzut la -15 °C în mai multe regiuni ale țării, a anunțat operatorul de rețea Ukrenergo, citat de Reuters. „Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în toată țara”, anunță Ukrenergo pe Telegram. Consumul de energie electrică a fost marți dimineață cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă.„În această dimineață din cauza vremii nefavorabile – vânturi puternice, alimentarea cu gheață a fost întreruptă în 1.025 de așezări”, a transmis Ukrenergo.Vânturile puternice, înghețul și un strat gros de gheață pe echipamente a cauzat daune semnificative rețelelor de distribuție, ceea ce a îngreunat și lucrările de reparații, a spus Ukrenergo.Vitalîi Kim, guvernatorul regiunii Nicolaev, aflată în sudul Ucrainei, unde 215 orașe și sate au fost întrerupte de la curent, a declarat că gheața de pe cablurile de electricitate are o grosime de peste 5 cm.Ukrenergo a spus că sistemul de alimentare funcționează deja la capacitate maximă și a îndemnat locuitorii să economisească energie electrică cât mai mult posibil și să evite utilizarea mai multor aparate electrice simultan pentru a ajuta sistemul să facă față.„În prezent, electricitatea este suficientă pentru a alimenta toți consumatorii comerciali și casnici. Dar o creștere mare a consumului creează o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, care funcționează deja la maximum, și trebuie să crească producția foarte rapid și considerabil și asta poate duce la întreruperi tehnologice”, a spus Ukrenergo.Ucraina a fost nevoită să importe energie electrică din România și Slovacia vecine pentru a putea face față cererii.
Ukrenergo a spus că termocentralele ucrainene încă își revin după atacurile masive rusești de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcționa la capacitate maximă din cauza norilor denși și a vremii nefavorabile.Iarna trecută, Rusia a vizat sistemul energetic ucrainean cu mii de rachete și drone, provocând întreruperi frecvente pentru milioane de oameni.
Centralele termice reprezentau aproximativ o treime din toată energia electrică produsă în Ucraina înainte de război.Ukrenergo a raportat, de asemenea, mai multe daune la rețelele electrice din regiunile Donețk, Harkiv și Herson, care sunt aproape de linia frontului și la îndemâna bombardamentelor de artilerie.​Iarna nu-i ca vara!

CURIOZITATI

  • Natură:
    • Cel mai mare animal din lume este balena albastră, care poate ajunge la o lungime de 30 de metri și la o greutate de 150 de tone.
    • Cel mai mic animal din lume este furnicioara pitică, care are o lungime de doar 0,14 milimetri.
    • Cel mai rapid animal din lume este ghepardul, care poate atinge o viteză de 120 de kilometri pe oră.
    • Cel mai lent animal din lume este broasca țestoasă gigantă a Galapagos, care se deplasează cu o viteză de doar 0,06 kilometri pe oră.
  • Oameni:
    • Cel mai înalt om din lume a fost Robert Wadlow, care a măsurat 2,72 metri.
    • Cea mai mică femeie din lume a fost Pauline Musters, care a măsurat 0,53 metri.
    • Cel mai longeviv om din lume a fost Jeanne Calment, care a trăit până la vârsta de 122 de ani și 164 de zile.
    • Cel mai tânăr părinte din lume a fost Lina Medina, care a născut la vârsta de 5 ani și 7 luni.
  • Istorie:
    • Cea mai mare monedă din lume este o monedă de aur din China, care cântărește 136 kilograme și are o valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.
    • Cea mai mică monedă din lume este o monedă de cupru din Nepal, care cântărește doar 0,02 grame.
    • Cea mai mare bibliotecă din lume este Biblioteca Națională a Chinei, care are peste 400 de milioane de volume.
    • Cea mai mică bibliotecă din lume este Biblioteca Națională a Vaticanului, care are doar 6.500 de volume.
  • Știință:
    • Cel mai fierbinte loc din univers este nucleul Soarelui, care are o temperatură de aproximativ 15 milioane de grade Celsius.
    • Cel mai rece loc din univers este spațiul intergalactic, care are o temperatură de aproximativ -270 de grade Celsius.
    • Cea mai mare gaură neagră din univers are o masă de aproximativ 40 de miliarde de mase solare.
    • Cea mai mică gaură neagră din univers ar putea avea o masă de aproximativ 10 ori mai mică decât cea a unui atom de hidrogen.
  • Tehnologie:
    • Cel mai rapid computer din lume este supercomputerul Fugaku din Japonia, care poate efectua 415,53 petaflopi.
    • Cel mai puternic telefon mobil din lume este Black Shark 5 Pro, care are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
    • Cel mai mare televizor din lume are o diagonală de 323 de inci și o greutate de 1.500 de kilograme.
    • Cel mai mic televizor din lume este un televizor OLED de 0,39 inci.
  • Cultură:
    • Cea mai mare carte din lume este o carte de rugăciuni din India, care are o înălțime de 2,5 metri și o greutate de 350 de kilograme.
    • Cea mai mică carte din lume este o carte de poezii din Anglia, care are o înălțime de doar 0,07 milimetri.
    • Cea mai mare statuie din lume este statuia lui Buddha din Lushan, China, care are o înălțime de 88 de metri.
    • Cea mai mică statuie din lume este o statuie a lui Buddha din Nepal, care are o înălțime de doar 0,002 milimetri.
  • Știință:
    • În medie, șoarecii adorm în șase minute.
    • Orașul din Antarctica, Villa Las Estrellas, are un ATM cu bani lichizi.
  • Istorie:
    • Cleopatra a trăit mai aproape de apariția primelor restaurante fast-food decât de construirea piramidelor.
    • În Evul Mediu, ananasul era un simbol al statutului social, iar oamenii îl închiriau pentru a-l arăta la petreceri.
  • Cultură generală:
    • Muștele bărbaților sunt mai mici decât cele ale femelelor.
    • Un grup de flamingo-uri se numește „fling”.
  • Geografie:
    • Singapore este cel mai puțin extins stat suveran din lume.
    • Alaska este atât de vastă încât poate cuprinde Texas, California și două state suplimentare.
  • Limbi străine:
    • Există cuvinte în limba japoneză care nu au echivalent în alte limbi, cum ar fi „komorebi”, care descrie lumina soarelui prin frunzele copacilor.
    • Limba islandeză este una dintre cele mai vechi limbi vorbite nealterate.
  • Sport:
    • În golf, cuvântul „caddy” derivă din limba franceză și înseamnă „student la școală”.
    • Pe terenul de baseball, numărul 108 este cusut pe mingile folosite într-un joc profesional.
  • Muzică:
    • Cuvântul „tragedie” provine din greacă și înseamnă „cântare de capră”, iar „comedie” înseamnă „cântare cu acompaniament”.
    • Ceasul cucului a fost inventat în Germania, dar a fost inspirat de ceasurile de perete chinezești.
  • Tehnologie:
    • Primul e-mail a fost trimis în 1971 de Ray Tomlinson.
    • Un computer tipic de birou are aproximativ 227 de bug-uri (probleme de programare) la momentul fabricării.
  • Anatomie:
    • Oamenii și girafele au același număr de vertebre la gât, respectiv șapte.
    • Limba este singurul mușchi din corp care este legat doar de un capăt.
  • Altele:
    • Numele complet al lui Barbie este Barbara Millicent Roberts.
    • Mierea nu se deteriorează niciodată; s-au găsit borcane de miere în morminte egiptene care au peste 3000 de ani.

CUVINTE CELEBRE

  • „Timpul este cel mai bun profesor, dar din păcate îl execută pe toți studenții săi.” – Honoré de Balzac
  • „Cine nu este de acord cu mine nu este un idiot, ci doar are o opinie diferită.” – Voltaire
  • „Cea mai bună modalitate de a prezice viitorul este să-l creezi.” – Peter Drucker
  • „Nu este niciodată prea târziu să fii ceea ce ai fi putut fi.” – George Eliot
  • „Fericirea nu este ceva gata făcut. Vine din acțiunile noastre.” – Dalai Lama
  • „Fiecare om este o lume.” – Shakespeare
  • „Cei care nu își pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete.” – George Santayana
  • **”Trăiește clipa.” – Seneca
  • „Nu judeca o carte după copertă.” – Proverb englezesc
  • „Calea către succes este plină de obstacole, dar nu le lăsa să te oprească.” – Les Brown
  • „Nu renunța niciodată la visele tale.” – Walt Disney
  • „Iubirea este cea mai puternică forță din univers.” – Paulo Coelho
  • „Fiecare zi este o nouă șansă de a începe din nou.” – Eleanor Roosevelt
  • „Nu există imposibil, doar oameni care renunță.” – Nelson Mandela
  • „Viața este prea scurtă pentru a fi trist.” – Oscar Wilde
  • „Este mai bine să fii singur decât să fii cu cineva care te face să te simți singur.” – Audrey Hepburn
  • **”Nu te compara cu nimeni altcineva. Ești unic.” – Steve Jobs
  • „Fiecare problemă vine cu o soluție.” – Albert Einstein
  • „Nu te teme să eșuezi. Eșecul este doar o oportunitate de a învăța și de a crește.” – Oprah Winfrey
  • „Ceea ce nu ne distruge, ne întărește.” – Friedrich Nietzsche
  • „Începutul este jumătatea lucrului făcut.” – Aristotel
  • „Nimic nu este mai puternic decât o idee a cărei vreme a sosit.” – Victor Hugo
  • „O minte este ca un parașută. Nu funcționează dacă nu este deschisă.” – Frank Zappa
  • „Adevărata bogăție constă în bogăția de spirit.” – Mahatma Gandhi
  • „Nu am fost niciodată într-un război pe care l-am iubit.” – Ernest Hemingway
  • „Cea mai mare glorie nu este că nu cădești niciodată, ci că te ridici de fiecare dată când cazi.” – Confucius
  • „Prietenul adevărat este cel care îți cunoaște slăbiciunile, dar te iubește oricum.” – Arnold H. Glasow
  • „Ochii nu văd ceea ce mintea nu știe.” – William Shakespeare
  • „Fiecare zi este o șansă de a face lucrurile mai bine decât ieri.” – Unknown
  • „Dacă vrei să atingi luna, nu te opri la prima stea.” – Norman Vincent Peale
  • „Omul este măsura tuturor lucrurilor.” – Protagoras
  • „Vorbește mai puțin și ascultă mai mult. Ai două urechi și o singură gură pentru un motiv.” – Epictet
  • „Curajul nu este absența fricii, ci capacitatea de a o înfrunta.” – Nelson Mandela
  • „Înțelepciunea începe în admirație.” – Socrate
  • „Viața este ceea ce se întâmplă în timp ce ești ocupat să faci alte planuri.” – Allen Sanders
  • „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi.” – Benjamin Franklin
  • „Nu judeca o carte după copertă.” – George Eliot
  • „Dacă ai curaj să începi, ai curaj să reușești.” – Zig Ziglar
  • „Fă ceea ce poți, cu ce ai, acolo unde ești.” – Theodore Roosevelt
  • „Nu ești un câștigător dacă nu ai pierdut niciodată.” – David Bowie
  • „Cei care nu învață din istorie sunt condamnați să o repete.” – George Santayana
  • „Visează, ca și cum vei trăi veșnic. Trăiește, ca și cum vei muri azi.” – James Dean
  • „Fiecare zi este o șansă de a face lucrurile mai bine decât ieri.” – Unknown
  • „Există întotdeauna un alt nivel de creștere pe care îl poți atinge.” – Oprah Winfrey
  • „Nu aștepta să găsești inspirația. Trezește-te și du-te să o găsești.” – Pablo Picasso
  • „Visează înalt și ai grijă să nu uiți să trăiești.” – J.K. Rowling
  • „Fă astăzi ceea ce alții nu vor, pentru a avea mâine ceea ce alții nu pot.” – Jerry Rice
  • „Fericirea este atunci când ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci sunt în armonie.” – Mahatma Gandhi
  • „Viața este ceea ce se întâmplă în timp ce faci planuri pentru altceva.” – Allen Saunders
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!