home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
11.01.2024
FAPTUL DIVERS

LIBER LA ANGAJARI IN SANATATE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, după adoptarea memordandumurilor în Guvern pentru deblocarea posturilor din sănătate, că unităţile sanitare care au solicitat scoaterea acestor posturi la concurs trebuie să demareze imediat aceste proceduri, nu trebuie să aştepte şase luni. Rugămintea mea este să facă acest lucru cât mai repede, a mai spus ministrul, arătând că , în total, peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România au fost deblocate prin decizia Executivului şi 365 de posturi la serviciile de Ambulanţă. ”Au fost aprobate de Guvern două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătăţii, pentru spitale din subordinea ministerului, unul propus de Ministerul Dezvoltării, pentru spitale aflate în subordinea autorităţilor locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi”, a spus ministrul Sănătăţii.Alexandru Rafila a precizat că au fost scoase la concurs toate posturile de medic solicitate de către unităţile sanitare, în total, peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România.Ministrul a mai spus că a fost în cadrul memoradumului propus Guvernului şi aprobat ulterior de Ministerul Sănătăţii 365 de persoane să poată fi angajate prin concurs la serviciile de Ambulanţă.Nu de medici duce lipsa Sistemul Sanitar ci de OAMENI!

UCRAINA E IN CORZI SI NICI REPUBLICA MOLDOVA NU SE SIMTE PREA BINE

Potrivit ISW, Rusia stabileşte condiţii de comunicare menite să destabilizeze Moldova şi să justifice orice campanii viitoare prin prezentarea Rusiei ca o protectoare a vorbitorilor de limbă rusă presupus a fi ameninţaţi din Moldova. Este o abordare care se aseamănă foarte mult cu narativele ruseşti folosite pentru a justifica invazia la scară largă a Ucrainei, subliniază ISW.Astfel, Vadim Krasnoselski, liderul republicii separatiste Transnistria, a afirmat într-un interviu acordat agenţiei de presă a Kremlinului, TASS, publicat la 9 ianuarie, că bugetul mai mare alocat cheltuielilor militare ale Republicii Moldova, exerciţiile comune cu NATO, precum şi subvenţiile şi livrările militare din partea statelor europene sunt o dovadă a „militarizării” Republicii Moldova, care ameninţă Transnistria.Krasnoselski susţine în schimb că Tiraspolul nu ameninţă Republica Moldova şi a respins ideea că eforturile de consolidare militară ale Republicii Moldova sunt determinate de nevoia Chişinăului de a se apăra, deşi că trupele ruseşti ocupă din 1992 regiunea din stânga Nistrului, după ce Federaţia Rusă a intervenit în favoarea Transnistriei separatiste sub pretextul protejării populaţiilor de etnie rusă şi vorbitoare de limbă rusă. În 2018, Krasnoselski şi-a luat angajamentul că Transnistria va deveni în cele din urmă parte a Rusiei, reaminteşte ISW.În interviul pentru TASS, liderul separatist a susţinut că Republica Moldova „a atacat perfid oraşele paşnice (ale Transnistriei) în trecut” şi a comis încălcări „masive” ale drepturilor omului. Krasnoselski a acuzat, de asemenea, Chişinăul că a oprit dialogul cu Transnistria şi a abandonat acordurile încheiate anterior.Krasnoselski a mai afirmat că Moldova „urmează în mod constant calea escaladării” şi a declarat în mod ameninţător că Moldova „poartă responsabilitatea pentru consecinţele inevitabile ulterioare”.Nu e departe ziua can ne vom invecina iar cu Rusia, daca nu si mai mult!

SIMION TRAGE SPUZA TRANSPORTATORILOR PE TURTA LUI!

Preşedintele AUR, George Simion, s-a dus, joi seară, la transportatorii care protestează la intrarea în Capitală şi le-a cerut jandarmilor să le permită accesul în Bucureşti cu tractoarele. Simion acuză autorităţile şi PSD că vor să blocheze dreptul oamenilor de a protesta. O parte dintre protestatari l-au huiduit şi i-au cerut să plece, acuzându-l că urmăreşte doar câştigarea de voturi. George Simion s-a dus, joi seară, la transportatorii care protestează la Ghiajna, accesul în Capitală fiindu-le interzis de jandarmi şi poliţişti.Simion acuză PSD şi autorităţile că vor să blocheze dreptul oamenilor de a protesta şi de a-şi manifesta nemulţumirea.Liderul AUR insistă ca jandarmii să permită accesul tractoarelor în Bucureşti, iar jandarmii îi explică faptul că acest lucru este interzis de lege, dar transportatorii se pot deplasa pe jos către sediul Guvernului.Întrebat de ce s-a dus acolo, Simion a răspuns: ”Pentru că de ce îi e frică lui Ciolacu, Grindeanu şi Barbu nu scapă. De ce ţi-e frică nu scapi, PSD-ule!”.Unii dintre protestatari şi-au exprimat, însă, nemulţumirea cu privire la prezenţa liderului AUR şi l-au huiduit: ”Lasă-ne protestul, Simion! Aţi venit să vă faceţi numărul, domnule Simion”.”Unde ai fost când ne-a fost greu”, ”Ai venit pentru voturi”, i s-a mai strigat.Anterior, în postări pe Facebook, liderul AUR a negat că formaţiunea s-ar afla în spatele protestului.”Nu suntem noi «în spatele» protestelor, dar îmi exprim public susţinerea faţă de doleanţele protestatarilor”, a scris Simion pe Facebook.Eh, ce nu face politicianul pentru un vot in plus? Uneori (mai rar ) chiar si o fapta buna!

AMERICANII SUNT INVENTIVI

Un judecător federal a hotărât miercuri că autorităţile din statul Alabama pot pune în practică la sfârșitul lunii acesteia prima execuție a unui condamnat la moarte prin asfixiere cu azot, spunând că este puțin probabil ca prizonierul condamnat să demonstreze că noua metodă echivalează cu o pedeapsă crudă sau neobișnuită. Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă comisă în 1988, urmează să fie executat în Alabama pe 25 ianuarie, prin noua metodă, în cursul căreia oficialii de execuție îi vor fixa pe faţă o mască conectată la un cilindru de azot, cu scopul de a-l priva de oxigen. Autorităţile din statele americane au avut tot mai multe dificultăţi în a obține substanţele utilizate în protocoalele de execuție prin injecții letale, în parte din cauza unei interdicții europene care împiedică companiile farmaceutice să vândă medicamente pentru a fi utilizate pentru execuții. Drept urmare, autorităţile din unele state au încercat să revigoreze metode mai vechi de execuţie, cum ar fi plutoanele de execuție, în timp ce cele din Alabama, Mississippi și Oklahoma au introdus noi protocoale, bazate pe gaze. Condamnatul a dat în judecată Departamentul Corecțional din Alabama, argumentând că metoda propusă implică riscuri periculoase, inclusiv că sigiliul măștii de pe fața lui ar putea fi rupt, permițând accesul oxigenului şi periclitând astfel execuția. Un astfel de scenariu i-ar putea produce un accident vascular cerebral sau l-ar putea lăsa într-o stare vegetativă permanentă, a argumentat Smith. Experții ONU au avertizat săptămâna trecută că o astfel de primă execuție din lume prin asfixiere cu gaz inert ar încălca probabil un tratat internațional împotriva torturii și a altor pedepse crude, inumane sau degradante. Judecătorul R. Austin Huffaker de la Tribunalul Districtual al SUA din Montgomery, Alabama, s-a pronunțat împotriva lui Smith, care a cerut emiterea unei ordonanțe privind oprirea execuției pentru a permite litigiul său să continue. „Nu îi este garantată lui Smith o moarte nedureroasă”, a scris judecătorul Huffaker în opinia sa, citând un precedent de la Curtea Supremă a SUA. El a mai scris că Smith „nu a demonstrat că protocolul actual poate sigur sau foarte probabil să provoace un risc substanțial de vătămare gravă sau durere excesivă”. Kenneth Smith, în vârstă de 58 de ani, este una dintre cele două persoane în viață di SUA care au supraviețuit unei tentative de execuție judiciară: autorităţile din Alabama au greșit execuția programată anterior prin injecție letală, în noiembrie 2022, când încercări multiple de a introduce în braţul condamnatului o linie intravenoasă au eșuat. Robert Grass, un avocat care îl reprezintă pe Smith, a declarat că intenționează să facă recurs la hotărârea judecătorului Huffaker, relatează REUTERS.Ceva bun nu inventau si americanii astia!

IMPOZITUL PE BACSIS-RATARE CU POARTA GOALA

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, de la începutul anului 2023 până în luna noiembrie, statul a colectat o sumă de doar 26 de milioane de lei prin intermediul noii impozitări pe bacșiș.În primele șase luni ale anului 2023, statul a colectat doar 6 milioane de lei. Jumătate din această sumă provenea însă de la impozitele plătite de restaurantele și barurile din București, iar cele mai mici taxe au fost încasate de unitățiile HoReCa din județele Vaslui, Sălaj și Tulcea.Impozitarea bacșișului a fost setată la 10% din suma încasată de restaurante sau baruri, iar Executivul a decis să impună aplicarea acesteia încă de la finele anului trecut, începând cu anul 2023, iar astfel, de la data de 1 ianuarie 2023, firmele au fost obligate să facă modificări majore la bonurile lor fiscale și să evidențieze distinct pe bon sau pe notă de plată bacșișul.Suma colectată ca urmare a introducerii acestei taxe a fost considerată venit cu reținere la sursă, iar odată ce este plătită, banii sunt distribuiți atât spre angajator cât și spre angajați.În plus, deși legea susținea că nerespectarea acestor reguli duce la aplicarea de amenzi contravenționale cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, majoritatea restaurantelor și a barurilor încă nu au făcut modificările necesare pentru a acita acesta sume, în special când bacșișul este plătit cash. Atunci când această sumă este achitată cu cardul, nota de plată menționează clar care este suma achitată pentru serviciul prestat, și care este suma aferentă bacșișului, numit de multe ori „tips” în industria alimentară și HoReCa.Alegerea de a introduce această taxare pe bacșiș nu a fost împărțită de toți membri Guvernului. Premierul de la acel moment, Florin Cîţu, a afirmat că este de acord cu o transparentizare a bacşişului, însă are rezerve legate de impozitarea acestuia pentru că atunci când sunt introduse taxe, efectele sunt directe şi indirecte.Incercati altceva!Sugeram impozitarea pe coliva!

CU-N BUTOI DE VIN SI BERE/DESZAPEZIM CU PLACERE!

Un bărbat din Huși, de bucurie că primăria i-a deszăpezit strada, a scos în fața casei un butoiaș cu vin și câteva beri. Printr-un live pe Facebook, tânărul își invita toți vecinii și prietenii să i se alăture petrecerii, pe care a dat-o pentru a marca momentul deszăpezirii.”Bucurie mare! A venit de la primărie deszăpezirea și pe strada mea, la jumate de oră după live-ul de azi dimineață”, a transmis bărbatul.“Pentru toți prietenii și vecinii mei, veniți și vă ofer un ghiurghiuliu! O bere și vin, cu plăcere. Hai că-i bine la Huși!”Nici rata nu canta pe uscat!

IN LUMEA PROVERBELOR

România

  • Fără bani, nici măcar Dumnezeu nu te ajută.
  • Cine nu muncește, nu câștigă.
  • Cine se scoală devreme, departe ajunge.
  • Cine râde la urmă, râde mai bine.
  • Cine are noroc, are și parte.
  • Cine nu are bani, nu are nici prieteni.
  • Omul sărac, și-a făcut și casă de lut.
  • Cine se dă în spectacol, se face de râs.

Germania

  • Wer viel fragt, erfährt viel. (Cine întreabă mult, află mult.)
  • Wer rastet, der rostet. (Cine se odihnește, ruginește.)
  • Ein kluger Fuchs wechselt seinen Bau. (Un vulpe isteață își schimbă vizuina.)
  • Stille Wasser sind tief. (Apele stătătoare sunt adânci.)
  • Man soll den Tag nicht vor dem Abend loben. (Nu trebuie să judeci ziua înainte de apusul soarelui.)
  • Wer sich selbst nicht liebt, kann auch andere nicht lieben. (Cine nu se iubește pe sine, nu poate iubi pe alții.)
  • Der Schein trügt. (Aparența înșală.)
  • Es ist nicht alles Gold, was glänzt. (Nu tot ce sclipește este aur.)

Spania

  • No hay mal que por bien no venga. (Nu există rău care să nu vină cu bine.)
  • La paciencia es la madre de la ciencia. (Răbdarea este mama înțelepciunii.)
  • El que no arriesga, no gana. (Cine nu riscă, nu câștigă.)
  • El que calla, otorga. (Cine tace, dă de înțeles.)
  • A caballo regalado, no le mires el diente. (Nu judeca calul dat gratuit după dinți.)
  • Más vale tarde que nunca. (Mai bine târziu decât niciodată.)
  • El que mucho abarca, poco aprieta. (Cine încearcă să facă prea multe, nu face nimic bine.)
  • Lo que es bueno para el ganso, es bueno para el gander. (Ce este bun pentru gâscă, este bun și pentru rață.)

Franța

  • Qui trop embrasse mal étreint. (Cine îmbrățișează prea mult, îmbrățișează prost.)
  • Celui qui ne veut pas écouter doit sentir. (Cine nu vrea să audă, trebuie să simtă.)
  • L’habit ne fait pas le moine. (Haina nu face călugărul.)
  • Il n’y a pas de fumée sans feu. (Nu există fum fără foc.)
  • La roue tourne. (Roata se învârte.)
  • Tout vient à point à qui sait attendre. (Totul vine la timp pentru cel care știe să aștepte.)
  • Un esprit sain dans un corps sain. (Un spirit sănătos într-un corp sănătos.)
  • Qui veut la fin veut les moyens. (Cine vrea sfârșitul, vrea și mijloacele.)

Italia

  • Chi va piano va sano e va lontano. (Cine merge încet, merge sănătos și ajunge departe.)
  • Il tempo è denaro. (Timpul este bani.)
  • L’occasione fa l’uomo ladro. (Oportunitatea face hoțul.)
  • Meglio tardi che mai. (Mai bine târziu decât niciodată.)
  • Dimmi con chi vai e ti dirò chi sei. (Spune-mi cu cine umbli și îți voi spune cine ești.)
  • Chi non risica non rosica. (Cine nu riscă, nu câștigă.)
  • Chi dorme non piglia pesci. (Cine doarme nu prinde pești.)
  • La farina del proprio sacco è la migliore. (Făina din sacul tău este cea mai bună.)
  • Cine se scoală de dimineață prinde somnul în tren.
  • Când pisica nu-i acasă, șoarecele face party.
  • Dacă riști să cazi, aruncă-te jos și fă o rolă.
  • Cine râde la urmă, a înțeles bancul după o oră.
  • Nu da cu pietre în fereastră dacă ai geamuri.
  • Cel mai bun prieten al omului este cartoful prăjit.
  • Când ai ocazia să-ți pui pantofii de alții, asigură-te că sunt confortabili.
  • Dacă vrei să faci Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale.
  • Când viața îți dă lămâi, fă o limonadă și întreabă-i pe ceilalți dacă vor zăpadă.
  • Cine doarme cu cainii, se trezește cu blana plină de fire de par.
  • Dacă îți lipsește băutura, vărsătura e la fel de bună.
  • Dacă cineva te întreabă câți ani ai, spune-le că ești în plină adolescență senilă.
  • Când într-o cameră nu e lumină, caută comutatorul, nu fantomele.
  • Cine se uită în oglindă mult timp devine narcisist sau începe să se întrebe de ce a intrat în baie.
  • Aduce-ți aminte: ești ceea ce mănânci, dar nu încerca să devii o pungă de chipsuri.
  • Când viața îți oferă lămâi, păstrează-le pentru clătirea gurii, nu pentru a da la alții.
  • Cel care spune că bani nu aduc fericirea, nu știe unde să facă cumpărături.
  • Când îți vine o idee strălucitoare, asigură-te că nu e doar o lumină orbitoare.
  • Dacă nu poți să-i impresionezi pe alții cu intelectul, înșală-i cu zâmbetul.
  • Cine râde la urmă, cel mai probabil a spus o glumă mai târziu decât ceilalți.
  • Fă bine și lasă-l pe celălalt să creadă că a făcut mai bine.
  • Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale de viitor.
  • Cine spune că nimic nu e imposibil, nu a încercat să închidă ușa cu șervețel umed.
  • Când îți place un om, dă-i o pungă de cartofi prăjiți și vezi dacă ți-l mai aduci aminte.
  • Nu critica băutura mea, tu ești cel care alege să fie cu mine când sunt beat.
  • Fericirea e ca un selfie reușit – necesită câteva încercări.
  • Dacă viața îți dă mere, fă cidru. Dacă îți dă mere stricate, fă mereu ceva altceva.
  • Când nu știi ce să faci, dansează. Sau măcar fă-ți o cafea.
  • Fii ca un pat: greu de întors și mereu acolo când ai nevoie.
  • Cine stă pe marginea prăpastiei are cea mai bună priveliște.
  • Femeile și părul lor sunt două lucruri pe care bărbații nu le pot înțelege.
  • Dacă viața îți dă lămâi, aruncă-le în cel care a spus că viața îți dă lămâi.
  • Nu lua viața prea în serios; oricum nu vei ieși viu din ea.
  • Dacă simți că lumea îți cade în cap, asigură-te că ai o cască rezistentă.
  • Cine nu învață din greșeli, nu a petrecut suficient timp să le facă.
  • Femeile sunt ca vinul: cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai bune.

Dacă ai impresia că nu te vede nimeni, încearcă să furi prajitura unui copil!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!