home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
17.01.2024
FAPTUL DIVERS

VRABIA MIHAI VITEAZUL

Scenariu halucinat la Cotroceni. Klaus Iohannis are de gând să demisioneze, iar Nicolae Ciucă să preia președinția României, până la alegerile din toamnă. Nu este o știre SF și are o explicație tocmai la Bruxelles. Popularii Europeni au nevoie să numească rapid un președinte al Consiliului European, în locul actualului, care va demisiona pentru a participa la alegerile europarlamentare.Opțiunile ar fi Iohannis sau Viktor Orban, pe care nu îl vor sub nicio formă europenii. Așa că se forțează aducerea lui Iohannis acolo, fapt ce presupune demisia lui de la Cotroceni.Din postura de șef al Senatului, Nicolae Ciucă va merge la Cotroceni!Vise, taica , vise! Iohannis va merge la Jilava si Ciuca la Rahova!

CIOLACU VREA RAZBOI CU RUSII?

România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Negocierile au fost inițiate la ordinul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul declarației comune G7 privind sprijinul pentru Ucraina.Pe site-ul Președinției și al Ministerului de Externe nu există nicio informare în acest sens.1.    Ce fel de negocieri poartă România cu Ucraina?2.    Ce înseamnă „accord de securitate” între România și Ucraina?Aceștia au evocat creșterea relațiilor bilaterale la nivelul parteneriatului strategic.Serviciul de presă al Oficiului Președintelui Ucrainei a anunțat că partea ucraineană a început negocieri cu România pentru semnarea unui acord bilateral de securitate în marja întâlnirii consilierilor de securitate privind formula de pace ucraineană de la Davos.Discuțiile de la Davos au avut loc cu participarea lui Andri Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, și Iulian Fota, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României.Mikola Tocițki, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, a mulțumit României și poporului român pentru sprijinul constant pe care l-a resimțit Ucraina.Părțile au discutat principalele elemente ale viitorului acord bilateral de securitate și au coordonat agenda discuțiilor ulterioare.România nu a fost niciodată prea transparentă în privința ajutorului acordat Ucrainei.Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut anterior „o conversație strategică” și au convenit asupra priorităților de cooperare pentru anul 2024.În urma discuțiilor, Zelenski a indicat că România a fost de acord să ajute Ucraina în ceea ce privește nevoile de artilerie și apărare aeriană.Exact asa face maimuta cand n-are ce face!Se scarpina in fund pana face rana si durerea n-o mai lasa sa se plictiseasca!

ALINUTZA VREA SA BAGAM BANII LA CIORAP

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că în acest an vorbim de 3,8 miliarde de lei care se cheltuiesc cu desfăşurarea în bune condiţii a celor patru runde de alegeri.Gorghiu a mai spus că, prin această decizie, vor elimina toate aceste probleme care pot fi create în an electoral, an electoral care presupune întotdeauna un anumit nivel de agitaţie social, greve, proteste, dar şi costuri destul de mari.Iată ce a spus aceasta: ”Eu ca argeşeancă, ca om care văzut foarte multe campanii în politica românească, din 2001 încoace, vă spun că nu avem voie, noi cei din coaliţia aflată la guvernare în momentul acesta, să întindem nervii românilor cu patru tipuri de alegeri în 2024. Şi aşa, trebuie să fim corecţi cu cetăţenii şi să le spunem că avem priorităţi care pot fi puse într-o anumită umbră dacă ne vom concentra prea mult pe campaniile electorale şi alegeri, iar prioritatea este stabilitatea politică, o altfel de prioritate la fel de importantă este atragerea banilor din PNRR, strategii legate de investiţii, echilibrarea bugetului”Nu mai bine le dam dracului de alegeri si economisim 3,8 miliarde?Va dati seama cate pensii speciale se vor putea achita?

BANII PENTRU SANATATE VOR FI REDIRECTIONATI CATRE CIMITIRE?

Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator, medicul Cosmin Alexandrescu, a explicat că măsura scăderii punctului de serviciu pentru medicii de familie şi cei din ambulator de la 4,5 la 3,3 lei, anul acesta, este una lipsită de logică, mai ales că România s-ar afla într-o creştere economică, potrivit news.ro. ”Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru şi nu văd justificarea în condiţiile în care România susţine că are o creştere economică. Dacă ai o creştere economică şi în acelaţi timp eşti pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al alocărilor bugetare pentru sănătate, cum îţi permiţi să scazi finanţarea la sănătate? Probabil că ne dorim ultimul loc, care să nu fie concurat de nimeni”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, la Medika TV, marţi seară.Alexandrescu a explicat că medicii de familie şi cei din ambulator sunt cei care reduc numărul internărilor în spitale.”Este o măsură lipsită de logică şi din cauza faptului că singura posibilitate de optimizare a cheltuielilor în sistemul de sănătate este aceea prin care reduci internările evitabile sau nenecesare. Or, pentru a putea reduce aceste internări care sunt mai costisitoare, nu ai altă cale decât oprirea pacientului la nivelul medicului de familie, respectiv al ambulatoriului de specialitate. Ambulatoriul de specialitate, medicii din diversele specialităţi, sunt peste 20 de specialităţi medicale, rezolvă cazurile care depăşesc competenţele medicului de familie. Medicul de familie este prima linie de intrare în sistem, care se ocupă de prevenţie, de urmărirea pacienţilor stabilizaţi, rezolvă unele acutizări în limitele competenţelor sale, dar de la un punct încolo este depăşit din punct de vedere al competenţelor şi atunci pacientul ar trebui să aibă două căi deschise: cazurile care nu sunt grave şi pot fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate, după care pacientul se întoarce la medicul de familie, iar a doua cale este a pacienţilor cu cazuri grave care nu pot fi rezolvaţi în ambulatoriu şi care se rezolvă în spital”, a explicat medicul.Iata de ce traditionalul salut:”SANATATE” e din ce in ce mai auzit la romani!

CA SA TE LASI DE FUMAT ITI TREBUIE RABDARE SI TUTUN!

Potrivit unui raport OMS publicat marți, 16 ianuarie, 150 de țări au reușit să-și reducă consumul de tutun. Dar mai rămân progrese de făcut, în special în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a tinerilor. Sunt 1,25 miliarde de fumători în întreaga lume. Această cifră  poate părea enormă, dar ea a scăzut în ultimii ani, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ultimul său raport publicat marți, 16 ianuarie, privind tendințele fumatului. În 2022, aproximativ unul din cinci adulți a fumat tutun sau derivate, comparativ cu unul din trei la începutul acestui mileniu, reamintește organizația. Ținta stabilită de OMS este o reducere globală cu 30% a consumului de tutun între 2010 și 2025. În timp ce unele țări au atins deja acest obiectiv, altele stagnează sau se îndepărtează cu totul de el, relatează Liberation citat de stiripesurse.md

În Franța, 15 milioane de fumători Acest raport, care examinează tendințele obiceiurilor legate de fumat între 1990 și 2022, a colectat date din peste 180 de țări, evidențiind disparități mari în funcție de regiunile lumii. Dacă 150 dintre ele au reușit deja să reducă fumatul pe teritoriul lor, doar 56 de țări din lume vor atinge obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun până în 2025. Brazilia se poate lăuda cu o scădere de 35% a fumatului în țară din 2010, în timp ce Olanda este pe punctul de a trece de 30%.Dupa ce ne lasam de fumat si de baut, OMS o sa vrea sa ne lasam si de trait!

ZAMBITI, VA ROG!

Tu Mărie, de ce urlă în halul ăsta Ion?
– Îi ies dinții.
– Cum tulai? Că-i trecut bine de 60!
– Și-o înghițit ieri proteza!

La farmacie un tip îl întrebă pe farmacist:
– Nu vă suparăți, aveți cumva o soluție de dizolvat dinți?
– Nu, dar de ce vă trebuie?
– Mi-am înghițit proteza!
– Și este vreo problema?
– Nu, dar de câte ori merg la toaletă, mă mușca de mână!

Doi copii stau de vorbă:
– Bunica ta este atât de veselă… De ce zâmbește tot timpul?
– Pentru că i-a greșit stomatologul măsura la proteza dentară!

Un bărbat la cumpărături, într-un supermarket, împingea un cărucior, în care era şi băieţelul său de trei ani. Copilul plângea isteric. Bărbatul, cu o voce liniştită:
– Aproape am terminat, Adrian. Încearcă să nu plângi, Adrian. Viaţa o să fie mai bună, ai să vezi. Îţi promit eu.
Copilul plângea şi mai tare…
Ajunşi la casă, bărbatul:
– Încearcă să nu mai fii supărat, Adrian. O să ajungem acasă în curând. Totul va fi bine, Adrian.
Copilul plângea şi mai tare…
Casieriţa, impresionată, îi spune:
– Domnule, este extraordinar cât de blând şi de calm îi vorbiţi băieţelului dumneavoastră, micuţul Adrian!
– Pe băieţelul meu îl cheamă Mihai, pe mine mă cheamă Adrian.

Un ministru vine în vizită în Bucovina și ca să facă pe interesantul, se bagă în vorbă cu un sătean:
– Bună ziua bade! Câți litri de lapte dă vaca asta pe zi?
– Nici un litru!
– Atunci, de ce o mai țineți?
– O ținem pențru că e bou…

Doi naufragiaţi au reuşit cu greu să ajungă pe o insulă pustie.
– Suntem pierduţi!
– Nu-ţi face griji, ne găsesc ei!
– Crezi ?
– Sunt sigur! Am datorii de peste un milion de euro!

Un tanar vroia sa-i cumpere iubitei sale un cadou de Craciun, si nu prea stia ce pentru ca erau de putina vreme impreuna. Dupa ce s-a gandit cu grija, a ales sa ia o pereche de manusi ca fiind cadoul cel mai potrivit: romantic, dar nu prea personal.
Insotit de sora mai mica a iubitei, s-a dus la magazin si a cumparat o pereche de manusi albe. Sora iubitei si-a cumparat o pereche de chiloti.
In timp ce-i impacheta, vanzatoarea a incurcat pachetele, asa ca sora a luat manusile iar tanarul a luat chilotii.
Fara sa verifice continutul, el a expediat pachetul iubitei sale impreuna cu urmatorul mesaj:
„Am ales acest dar pentru ca in timp ce ne plimbam seara prin parc am obsevat ca nu obisnuiesti sa porti asa ceva. Daca n-ar fi fost sora ta as fi ales modelul mai lung, cu nasturi, dar ea poarta modelul scurt, care se da jos mai usor. Chiar daca culoarea e mai pastel, nu se murdaresc usor.
Vanzatoarea mi-a aratat ca si ea poarta aceeasi culoare si chiar dupa o purtare de trei saptamani aratau inca bine. Am pus-o sa incerce perechea pe care am cumparat-o pentru tine si ii venea minunat.
As vrea sa fiu langa tine sa te ajut prima oara cu imbracarea lor; sunt gelos ca alti barbati vor atinge matasea lor delicata inaite de a te vedea din nou.
Dupa ce te dezbraci, aminteste-ti sa sufli inauntru putin pentru ca altfel va ramane umezeala ce se formeaza in timpul purtarii. Ah, de cate ori voi saruta acest dar in anul care vine! Sper ca miercuri seara, in ajun de Craciun, cand ne vom intalni vei purta darul meu numai pentru mine.
Cu toata dragostea !

În seara de Ajun, Bulă, mergând ostenit către casă, se întâlneşte cu Moş Crăciun.
– Bulă, eu sunt Moş Crăciun şi pot să-ţi îndeplinesc trei dorinţe dacă îmi vei răspunde la o întrebare.
– De acord, pune-mi întrebarea!
– Nu, mai întâi spune-ţi dorinţele!
– Păi, să am bani destui ca să-mi întreţin familia, să am şi eu o maşină şi o nevastă frumoasă.
– Du-te repede acasă şi vei găsi toate dorinţele îndeplinite. Şi acum întrebarea. Câţi ani ai? – 60.
– Şi, la 60 de ani, tu, om serios, tot mai crezi în Moş Crăciun?

Un soţ iubitor, aflat în delegaţie în străinătate, îi trimise soţiei, drept cadou de Moş Crăciun, un papagal vorbitor.
Când s-a întors acasă din delegaţie, şi-a întrebat nevasta:
– Spune-mi draga mea, ţi-a plăcut cadoul pe care l-am trimis de Crăciun?
– Da, dragul meu, dar cum eram 10 persoane la masă, a trebuit să mai cumpăr şi un curcan.

–––-

– Draga mea, ce ai vrea să-ţi aducă Moş Crăciun?
– Doar pe tine dragul meu… Şi dacă s-ar putea… într-o limuzină…
– Nu ţi se pare că vrei cam mult?
– Bine… atunci să-mi aducă numai limuzina.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!