home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
22.01.2024
FAPTUL DIVERS

NOI VREM DEMOCRATIE, DAR NU PENTRU CATEI!

Franța reintroduce uniformele școlare obligatorii din 2026. În România, AUR e numit partid comunist dacă cere același lucru.Problema “ținutei unice”, sau a uniformei, în școli, a făcut obiectul unor dezbateri în ultimele luni în Franța. Franța va introduce uniforme școlare în încercarea de a reduce inegalitatea. Aproximativ o sută de școli s-au oferit să o încerce începând din acest an.Toți elevii din Franța vor purta uniformă în școli din anul 2026 dacă rezultatele impunerii uniformelor școlare în câteva școli din Franța în prezent, sub formă de experiment, vor fi favorabile și vor ajuta la combaterea discriminării, a declarat președintele Macron.Inițiativa își propune să abordeze inegalitatea dintre elevii francezi și să reducă agresiunea și presiunea colegilor. Dar unii profesori, psihologi și experți din școlile publice rămân sceptici, spunând că uniformele doar vor ascunde astfel de probleme.Corect! Tot ce e romanesc miroase urat!

MUNTII NOSTRI AUR POARTA!

Dar nu numai muntii! AUR a depășit PNL în intenția de vot a românilor, arată un sondaj realizat de Sociopol cu privire la starea politică a națiunii. Studiul prezintă primele date după începerea protestelor fermierilor și transportatorilor.Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, 23% dintre români ar vota cu partidul condus de George Simion. În acest fel, AUR se consolidează drept a doua opțiune în intenția de vot după PSD care ar obține un scor de doar 29%, potrivit sondajului Sociopol.Pe locul 3 a coborât PNL cu un procent de 17%, urmat de alianța USR-PMP-Forța Dreptei cu numai 13%.Studiul Sociopol a analizat și care sunt politicienii cu cele mai mari șase să fie aleși pentru funcția de președinte al României. Dacă duminică ar avea loc alegeri prezidențiale, George Simion ar obține un procent de 30%, fiind la numai 4 procente în spatele liderului PSD, Marcel Ciolacu.La foarte mare distanță de cei doi se află Nicolae Ciucă cu 12% și Dacian Cioloș cu 10%. Restul candidaților nu ar trece de 10%.Sondajul Sociopol a fost realizat prin metoda CATI în perioada 8 – 17 ianuarie 2024 pe un eșantion de 1001 persoane. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%E din ce in ce mai clar ca romanii vor o schimbare, dar atentie! Un vechi proverb spune: schimbarea Domnului, bucuria nebunului!

SOSOACA A DAT CHIX

Protestul de „proporții”, anunțat în centrul Bucureștiului, a fost boicotat de transporatori și fermieri. Aceștia nu au dorit să meargă în Piața Constituției alături de senatoarea Șoșoacă, care a demonstrat încă odată că este incompetentă când vine vorba de organizarea de manifestații publice.Un singur tractor a fost adus în Piața Constituției, deși la protestul autorizat de primărie erau așteptați 5.000 de fermieri și transportatori cu 200 de utilaje.Oamenii s-au strâns la Afumați și au spus că nu vor să-i facă jocul senatoarei Diana Șoșoacă. Aceasta a trimis un avocat să obțină aprobarea pentru mitingul de la București.Trei zile de manifestații au fost aprobate în Piața Constituției din București. 200 de mașini de mare tonaj și tractoare urmau să intre în Capitală, însă, duminică, un singur tractor a fost adus în București. Liderul protestatarilor a spus că se vor strânge la Afumați pentru că nu vor ca protestul lor să fie legat de clasa politică.Tot duminică, Diana Șoșoacă a cerut pe Facebook numerele de înmatriculare și numele celor care urmau să ajungă în București. După acest mesaj sute de susținători ai senatoarei au început să învinovățească fermierii și transportatorii. ”Cine vrea cu adevărat să protesteze, să meargă in Piața Constituției. Cine nu, să stea la Afumați ca să-i „afume” sistemul cu promisiuni”, a scris un susținător al Dianei Șoșoacă. Însă, protestatarii care sunt la Afumați au transmis că ei nu vor ca vreun politician să se erijeze în reprezentantul lor. Lasa ca vorbeste cu prietenul ei,Putin si data viitoare vor fi aduse in Piata Constitutiei 200 de tancuri rusesti!

MINISTRUL AGRICULTURII DA CU BARDA IN GARD!

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, va participa marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Bruxelles, unde a anunțat că va cere din nou să fie făcute derogările de la standardele de mediu: GAEC7 – care vizează rotaţia culturilor şi GAEC8 – condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (pârloagă). În caz contrar, a spus el, va cere demisia comisarului european pentru agricultură.„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, citat de Agerpres.Noi nu suntem in stare sa facem ordine la noi si vrem sa facem la Bruxelles?

IOHANNIS CEL FARA ODIHNA!

„Klaus Iohannis nu a avut niciun concediu de odihnă, în sensul definit de legislația muncii, de când a depus jurământul”, a ținut să lămurească Administrația Prezidențială, după ce opinia publică l-a acuzat pe șeful statului că nu s-a ocupat îndeajuns de problemele țării și că a făcut prea multe deplasări. costisitoare, unele în destinații de vacanță.Președinția arată că, în ultima vreme, Klaus Iohannis a transmis mesaje, a contestat două legi la CCR, a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei, iar recent a semnat câteva decrete, având activitate inclusiv în zilele libere legale. Sunt precizările făcute de Administrația prezidențială pentru ziarul „Libertatea”.Șeful statului a fost criticat în ultima vreme. Opoziția l-a ironizat că nu a mai avut activități din 18 decembrie anul trecut și a lansat teoria că s-ar afla într-un prelungit concediu. Un deputat chiar l-a dat dispărut la poliție.„Acest cetățean, Klaus Iohannis, nu s-a mai prezentat la locul de muncă din data de 18 decembrie 2023, neîndeplinindu-și obligațiile legale, conform fișei postului. Pentru noi, este important de știut ce s-a întâmplat cu cetățeanul Klaus Werner Iohannis, pentru că sunt foarte mulți cetățeni care așteaptă răspunsuri la întrebări și soluții pentru problemele ridicate. Dacă sunt probleme de sănătate, dacă se află într-o suferință, creștinește, ar trebui să îi oferim sprijin”, declara săptămâna trecută deputatul AUR Adrian Axinia.La mai bine de o lună de la ultimul său angajament public, Klaus Iohannis și-a început agenda oficială pentru 2024 cu o întâlnire cu premierul Republicii Socialiste Vietnam, apoi va primi scrisorile de acreditare de la mai mulți ambasadori.Asa ca aceia care l-au vazut la schi, la golf sau pe vreo plaja exotica au avut vedenii! E limpede?

SANCTIUNILE INTARESC RUSIA

Rusia a devansat anul trecut Arabia Saudită devenind cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, ceea ce scoate în evidenţă ineficienţa eforturilor Occidentului de a lipsi Kremlinul de fonduri pentru derularea războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.Potrivit datelor vamale publicate luni, în 2023 cel mai mare importator mondial de petrol a cumpărat o cantitate record de 107 milioane de tone de ţiţei din Rusia, cu aproape un sfert mai mult decât în 2022. Comparativ, China a cumpărat anul trecut din Arabia Saudită o cantitate de 86 de milioane de tone de ţiţei.Este pentru prima dată după 2018 când Rusia este principalul furnizor de petrol al Chinei, cu livrări de aproximativ 2,15 milioane de barili pe zi.Companiile chineze de rafinare au fost interesate să cumpere petrol rusesc la preţuri mai mici, chiar dacă acesta a fost vândut la nivele de peste 60 de dolari per baril, plafonul de preţ impus de statele occidentale. Livrările de petrol rusesc provenit din Extremul Orient rus continuă să fie populare în China graţie duratei relativ mici a transportului maritim.Potrivit calculelor Bloomberg, China a importat anul trecut petrol din Rusia cu o valoare de 606, miliarde de dolari, adică o medie de 77 de dolari pentru fiecare baril.Alţi importanţi furnizori de petrol ai Chinei au fost, anul trecut, Irakul şi Malayezia, care s-au situat pe locurile trei, respectiv patru. De precizat însă că ţiţeiul şi carburantul provenit de la exportatori sancţionaţi, cum este Iranul, sunt deseori clasificaţi în statisticile chineze ca provenind din Malayezia.Tot anul trecut, Rusia a fost şi cel mai mare furnizor de păcură al Chinei, cu o cantitate de 9,6 milioane de tone. Pe locul următor se situează Malayezia cu 6,93 milioane de tone. Sursa: AgerpresUite ce bine merg sanctiunile economice! Din greseala in greseala spre victoria finala!

PUTIN UMOR

Bărbatul Ia psiholog:
– Cum te cheamă?
– Nu mă mai cheamă, doar mă trimite.

După un chef de pomină, o tipă ajunge în patul unuia.
Multumiți după, fumau o țigară.
– Auzi? zice el cu o privire de îndrăgostit, uită-te la mine și spune-mi sincer: eu am fost primul bărbat din viața ta?
Ea îl privește atentă și zice:
– S-ar putea, ai o figură cunoscută!

De ce plângi, frumoaso?
– Mi-a dat iubi, papucii…
– Și te strâng, cumva?

Se întâlnesc două persoane care nu prea se suportă una pe alta:
– Bă, am fost Ia oftalmolog și o să port ochelari.
– Da’ ce probleme ai?
– Cu dreptul te văd cam prost.
– Și cu stângul?
– Sunt convis că ești.

Bulă este disperat! Are mari probleme cu vederea și, într-o zi, își ia inima în dinți și se duce la oftalmolog.
Intră pe ușă, este consultat, după care Bulă întreabă:
– Domnule doctor, ce părere aveți, am nevoie de ochelari sau nu?!
– Doamna doctor…

Bulă merge la oftalmolog, care îi arată pe tablă literele: C Z W N O S T A X C Z.
– Poți să citești asta?, îl întreabă doctorul.
– „Dacă pot să citesc, hmm…” Ce întrebare? Chiar îl cunosc pe tip!

– Ospătar, dumneata numești asta supa de pasare? Vă bateți joc de clienți sau ce?
– Nu, domnule, nu vrem să jignim pe nimeni, dar e supa de pasare. Aș putea să precizez doar că e o supa de pasare extrem, extrem de tânără. Practic vorbind, e apa în care fierbem noi ouăle, când clienții le comanda foarte tari.

Cum se agață o tipă cu mașină electrică:
– Uite numărul meu de telefon. Poți să mă suni când rămâi fără current. Vin eu să te tractez.Intrebare:
– Ce face un șofer în timp ce își lasă mașina electrică la încărcat?
Răspuns:
– Se duce să-și trăiască viața, că are timp.Examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Blonda urcă în mașină.
– Mulțumesc, ați picat, spune examinatorul.
– Cum să pic când nici nu am pornit?
– Păi te-ai așezat pe bancheta din spate!

Șefu către secretară :
– Domnișoară, datorită incompetenței dumitale, cred că vom ajunge pe drumuri!
– Domnule director, eu, cu două diplome tari, cu o frumoasă bază materială și cu viitoru-n față, am să mă descurc. Dumneata însă, cu un caracter atît de mic și îndoielnic…

In biroul directorului unei bănci, care tocmai a fost jefuită, intră un sergent de poliție, care i se adresează superiorului său:
– Şefu, hoțul a reuşit să scape!
Înfuriat, inspectorul strigă la el:
– Dobitocule, doar ţi-am spus să pui câte un poliţist la fiecare ieşire. Cum a putut scăpa?
– A ieşit pe una din intrări, domnule!

Poliţistul opreşte o maşină:
– Aveţi permisul de conducere?
– Da. Trebuie să vi-l şi arăt?
– Nu, numai dacă nu aveaţi trebuia să mi-l arătaţi.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!