home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
29.02.2024
FAPTUL DIVERS

FERMIERII POLONEZI S-AU PRINS CUM STA TREABA

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat miercuri că guvernul ia în considerare o închidere „temporară” a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri, pe fondul tensiunilor legate de grânele ucrainene la preț redus, relatează AFP, citată de The Guardian.Discutăm cu partea ucraineană despre o închidere temporară a frontierei, încetarea în general a comerțului”, a declarat Tusk reporterilor. „Voi discuta mâine și cu fermierii polonezi. Această soluție ar fi doar temporară… și dureroasă pentru ambele părți”, a adăugat el.Fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și alte autostrăzi pentru a protesta față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea mărfurilor care intră pe piața poloneză dinspre vecinul lor devastat de război. „Sunt pregătit să iau chiar și o decizie fermă când vine vorba de granița cu Ucraina, întotdeauna în consultare cu Kievul, astfel încât să nu existe tensiuni inutile între Varșovia și Kiev”, a declarat Tusk. „Dar trebuie să găsim o soluție pe termen lung”.Rusia a blocat rutele comerciale cruciale din Marea Neagră folosite de Ucraina pentru a-și exporta produsele agricole.În încercarea de a ajuta Kievul din punct de vedere economic după invazia rusă, UE a decis, în 2022, să reducă tarifele pentru produsele ucrainene care tranzitează blocul celor 27 de țări pe cale rutieră. Dar problemele logistice înseamnă că o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei s-au acumulat în Polonia, țară membră a UE, subcotând producătorii locali.Cum bine zice un proverb:frate, frate, dar branza-i pe bani!

IOHANNIS E RAU PLATNIC

Au trecut aproape nouă ani de când Klaus Iohannis a pierdut definitiv imobilul din centrul orașului Sibiu, care i-a adus venituri de 320.000 de euro în 17 ani.

Banii au fost obținuți din închirierea spațiului comercial de la parterul casei din strada Nicolae Bălcescu nr 29 către Raiffeisen Bank.

ANAF nu poate recupera prejudiciu până la finalizarea litigiilor.

În anul 2015, instanța de judecată a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Baștea Ioan, decedat în anul 2010 și soții Iohannis. Motivul: Baștea nu deținea calitatea de moștenitor al proprietății din Sibiu, el nefiind nepotul lui Eliseu Ghenea, proprietar al imobilului până la naționalizarea din 1964, ci al soției sale, Maria Baștea.Potrivit motivării din 15 iunie 2023, Curtea de Apel București a stabilit că ”acțiunea reclamantei apelante, ca terț față de Certificatul de moștenitor al cărui nulitate a solicitat-o prin cererea de față, este grefată pe un interes personal şi direct (ca şi condiţie esenţială a dreptului la acţiune), ceea ce înseamnă că, în drept, aceasta este dublată de o altă acţiune.Petiția de ereditate, pe care s-a întemeiat în concret prezenta acțiune, a fost respinsă definitiv (dosar nr. nr. 897/85/2016), așa încât, reclamanta nu are calitate procesuală pentru introducerea unei acţiuni întemeiate pe dispoziţiile art.120 din Legea nr.36/1995, nejustificând nici un interes protejat de lege”.E de inteles.Cand e de dat inapoi ce-ai furat, nu prea iti vine usor

CAND AI PREA MULTI BANI, MAI VERE/ II DAI PE OBUZIERE!

Obuziere de aproape 1 miliarde de Euro contractate de România în Coreea de Sud Acesta ar fi un al ș aselea acord al principalei companii sud-coreene de apărare, în Europa, în timp ce urmăre ște un alt acord cu Marea Britanie pentru 2025. Hanwha Aerospace Co., principalul dezvoltator de sisteme aerospațiale și de apărare din Coreea de Sud, urmează să semneze un contract de 1 trilion de woni (751 de milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 României, luna viitoare, care ar urma să fie primul său acord de export către această țară și al șaselea în Europa, relatează The Korea Economic Daily citat de Rador Radio România. Compania a declarat vineri, în timpul conferinței sale privind veniturile, că va anunța un acord de export de arme cu România, în primul trimestru. Se spune că este un contract de furnizare către țara din Europa de Est a 54 de unități de obuziere K9, în cadrul unui acord în valoare de aproximativ 1 trilion de woni. De asemenea, companii de apărare din Germania și Turcia au participat la licitație.
Dacă Hanwha Aerospace încheie acordul, acesta ar marca nu numai primul său export de arme către România, ci și al șaselea de acest fel către o țară din Europa.Până acum, a primit comenzi pentru a-și exporta armele în Turcia, Norvegia, Finlanda, Estonia și Polonia, în regiune. Se așteaptă din ce în ce mai mult că firma coreeană de apărare și omoloagele sale locale să câștige mai multe comenzi de arme în regiune, pe fondul intensificării cursei înarmării între țările din Europa de Est și de Nord, de la atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la începutul anului 2022.Bravo noua! Daca nu va fi razboi, vom folosi obuzierele in agricultura!

COVIDUL LOVESTE SI DUPA VINDECARE!

Persoanele care se confruntă cu Covid-ul lung au deficienţe de memorie şi cognitive măsurabile echivalente cu o diferenţă de aproximativ şase puncte de IQ, sugerează un studiu, scrie The Guardian.
Studiul, care a evaluat peste 140.000 de persoane în vara anului 2022, a arătat că Covid-19 poate avea un impact asupra abilităţilor cognitive şi de memorie care durează un an sau mai mult după infecţie. Persoanele cu simptome nerezolvate care au persistat mai mult de 12 săptămâni au avut deficienţe mai semnificative în performanţa sarcinilor care implică memoria, raţionamentul şi funcţia executivă. Oamenii de ştiinţă au spus că acest lucru a arătat că „ceaţa creierului” a avut un impact cuantificabil. Profesorul Adam Hampshire, cercetător în neuroştiinţe cognitive la Imperial College London şi primul autor al studiului, a declarat: “Nu a fost deloc clar ce este de fapt ceaţa cerebrală. Ca simptom, a fost raportată destul de mult, dar ceea ce arată studiul nostru este că ceaţa cerebrală poate fi corelată cu deficienţe măsurabile în mod obiectiv. Aceasta este o constatare destul de importantă”. Ce înseamnă ceața cerebrală Anul trecut, Oficiul Naţional de Statistică a estimat că aproximativ 2 milioane de persoane din Regatul Unit se confruntă cu un Covid lung autodeclarat. O analiză anterioară a Imperial College a constatat că zeci de mii de persoane din Anglia ar putea avea simptome care au durat un an sau mai mult după infectare.Cel mai recent studiu a recrutat mai mult de 140.000 de participanţi din eşantionul iniţial React, care a fost lansat în aprilie 2020 ca unul dintre cele mai mari şi mai cuprinzătoare studii de supraveghere Covid din lume. În perioada august-septembrie 2022, participanţilor li s-au administrat teste cognitive online concepute pentru a testa memoria, atenţia, raţionamentul şi alte aspecte ale funcţiei cerebrale. Aproximativ 3,5% din eşantion au avut simptome care au persistat după 12 săptămâni, iar dintre aceştia aproximativ două treimi încă mai aveau simptome la momentul evaluării.Chiar credeati ca scapati asa usor? Creatorii Covid au gandit in perspectiva!

PUTIN UMOR

Două blonde mergeau pe stradă, iar una dintre ele exclamă: – Uită-te la câinele ăla cu un ochi! Cealaltă blondă îşi acoperă un ochi şi zice: – Unde?

– Arde, arde! Veniți repede! strigă o blondă la telefon. – Și cum ajungem la locul incendiului? – Nu mai aveți mașinile alea mari și roșii?

Știți ce face o blondă cu o coală de hârtie pe Șoseaua București-Ploiești? Conduce un A4

De ce te tot învârti în jurul mesei cu cana aceea în mână? o întreabă mama pe fiică-să cea blondă. -Îmi iau pastilele! răspunse ea. -Păi și nu poți să stai locului? -Nu, pentru că așa mi-a zis doamna farmacistă… Una înainte de masă, una după masă

Ce o împiedică pe blondă să facă o facultate? Liceul!

Ce zice o blondă când a intrat într-un pom? Hei, am claxonat!

O blondă merge cu peştişorul la veterinar. – Eu cred că este epileptic, îi spune ea veterinarului. Veterinarul aruncă o privire şi răspunde: – Mie mi se pare că e destul de liniştit. – Staţi, că încă nu l-am scos din apă!

Două blonde stau de vorbă: – Luna viitoare plec la Veneţia. – Păi, la ce mai mergi că doar ai fost şi anul trecut? – Da, dar atunci străzile erau inundate.

O blondă se plimba liniştită, când, deodată, vede o maşina fără şofer, care mergea. Conştientă de pericol, sare în maşină şi trage frâna de mână. Când iese, dă nas în nas cu proprietarul, un bărbat foarte atrăgător. – Începuse să meargă singură, dar am sărit în ea şi am tras frâna de mână! spune ea, foarte mândră de isprava ei. – Ştiu, răspunde el sec. Eu o împingeam!

Intră o blondă într-o farmacie şi întreabă: – Aveţi ochelari? – Pentru soare? – Nu, nu, pentru mine!

Două blonde merg în pădure să-şi caute un brad de Crăciun. După trei ore de mers prin zăpadă, una dintre ele zice: – Oare nu ar fi mai bine să luăm unul neîmpodobit?

O blondă se pregătește să plece de acasă, având în mâna ambele chei ale mașinii. Soțul o întreabă: – De ce ai luat amândouă cheile? – Păi nu vezi ce ger este? Poate nu pornește la prima cheie…

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!