home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
17.03.2024
FAPTUL DIVERS

MACRON SI DROBUL DE SARE

Preşedintele francez Emmanuel Macron trage un semnal de alarmă cu privire la o eventuală victorie a Rusiei în Ucraina şi cu privire la faptul că Vladimir Putin ar putea ”să nu se oprească acolo” subliniind că ”securitatea Europei şi francezilor se joacă acolo”, în Ucraina.Iată ce a spus acesta: ”Dacă Rusia ar învinge, viaţa francezilor s-ar schimba. Noi am suportat deja consecinţele acestui război în viaţa noastră de zi cu zi. Dacă Rusia învinge în acest război, credibilitatea UE va fi redusă la zero. Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”Și ministrul german de Externe a menționat România când a vorbit despre cât de important este sî împiedicîm victoria Rusiei.  Annalena Baerbock, ministrul german: În fiecare zi, Ucraina apără pacea polonezilor, balticilor, finlandezilor, românilor și norvegienilor, care nu locuiesc în inima Europei, ca noi, dar ale căror țări au granițe directe cu Ucraina sau cu Rusia. Nu le-am luat îngrijorările în serios până acum în Germania. Lucrul acesta nu trebuie să se mai întâmple”.Ok, dar unde e prezumptia de nevinovatie?Daca Putin chiar nu se gandeste sa atace Romania?

AI VOTAT USR? AI LUAT TEAPA!

Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare 2019 arătau că PNL este câștigătorul detașat, cu 27 la sută din voturi. Pe locul al doilea era PSD, cu 22,5 la sută din voturi, urmat foarte aproape de Alianța 2020 USR-PLUS, care avea 22,4 la sută din voturi. USR-Plus, votat de peste 22% de votanți români, a băgat in parlamentul european 8 euro-deputați : Vlad Botoș, Cristian Ghinea (înlocuit de Alin Mituță în 2021) Dragoș Nicolae Pîslaru, Romina Strugariu, Ioan Dragoș Tudorache, Dacian Cioloș, Nicu Ștefaniță, Clotilde Armand (înlocuită în 2020 de Vlad Gheorghe).Azi, după 5 ani de mandat, USR mai are doar un europarlamentar, Vlad Botoș. Ceilalți sunt trecuți la alte partide sau chiar independenți. Practic, peste 2 milioane de români au fost fraieriți, au votat 8 (+2 înlocuitori) europarlamentari și au rămas doar cu unul singur !Asta-i ca-n poezia aia cu zece negri mititei care pana la urma raman niciunul!

BUNUL GOSPODAR PIELONE!

Pielone, care acum e numai piele si nu mai seamana neam cu Piedone al carui nume l-a furat, ca dadea bine la prostime a aflat ca PSD nu-l va sustine la Primaria Capitalei!Asa ceva?   Mare gospodar in sectorul 4 unde sub conducerea lui se umplusera strazile de parcele inscriptionate”TEREN PRIVAT” , parcele care au redevenit publice dupa ce n-a mai fost primar, NU STIM ce branza a facut in sectorul 5 unde mizeria persista, dar MARE GOSPODARcum se lauda de-au ajuns sa creada toti fraierii ca asa e. E păcat că PSD nu a vrut o victorie. Ei s-ar fi ajutat, pe mine mă ajută cetățenii Bucureștiului. Credeți că România nu s-a săturat de politica de culise?  Despre Piedone poți spune orice. Nu că e bun politician, dar e bun gospodar. Nu sunt narcisist.Le transmit celor de la PSD că voi avea susținerea mai multor partide. Nu știu – arici pogonici, partidul extratereștilor, nu numai PSD și PNL există în București.Mi-am ocupat locul 1, eu mă gândesc pe cine să pun viceprimar.  (Vă e frică de vreunul dintre candidați? De Firea, de Burduja?) Pe cine să bată măr Burduja? Fizic, intelectual, cu ce să ne bată?Infrastructura lui din spate poate veni cu diverse regii. Știu că sunt monitorizat. Nu mi-e frică de nimeni. Cine e Gabriela Firea? Eu cred în soacră-mea care are 84 de ani și face sondajul realității.Nu cred în niciun sondaj. Din cei 48% care sunt nehotărâți, 30% sunt ai lui Piedone”.Bravo, Pielone!Bine ca l-ai pus pe fiu-tau candidat la mosia ta sect 5, ca sa nu planga oamenii dupa gargara!

DREAPTA UNITA S-A UNIT DEGEABA!

Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei, a anunţat Cătălin Drulă. Preşedintele USR susține că decizia BEC va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), anunță news.ro.Liderii celor trei partide, Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcării Populare (PMP) și Forța Dreptei, au depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Central, protocolul alianței Dreapta Unită pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.Decizia biroului de a respinge protocolul a fost anunțată de liderul USR, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook. Drulă acuză BEC că a luat această decizie la solicitarea PSD.„Respingerea protocolului Alianţei Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, care arată întregii ţări unde am ajuns cu starea democraţiei. Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susţin o alternativă onestă la actuala putere”, scrie Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.Și tot în postarea sa comentează și motivul invocat de BEC – legitimitatea conducerii PMP.„În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul Bucureşti. Pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, susține Cătălin Drulă.El a mai adăugat că „decizia de astăzi luată la solicitarea PSD nu are nicio legătură cu legile şi regulile dintr-un stat democratic”.Liderul USR susține că hotărârea BEC de respingere a protocolului Alianţei Dreapta Unită va fi contestată la ÎCCJ .„Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită şi încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianţă, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită această ţară”, mai spune Cătălin Drulă.Vorba proverbului:Cat mi-e dreapta sanatoasa, de BEC prea putin imi pasa!

DECAT SA LE ARUNCAM, MAI BINE LE DAM LA SARACI!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind limitarea risipei alimentare. Consumatorii ar urma să beneficieze preţuri reduse la alimente înainte de data expirării iar ONG-urile umanitare vor putea obține mai ușor aceste alimente prin donații.Legea prevede înființarea unei platforme naționale de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.„Operatorii economici vor avea obligația de a raporta datele cu privire la risipa alimentară. De asemenea, ei sunt obligați să depună toate eforturile de a încheia contracte-cadru pentru donarea alimentelor care urmează să expire și trebuie să-și instruiască proprii angajați pentru a implementa planurile de prevenire a risipei alimentare”, a declarat deputata USR, Diana Buzoianu, pentru Europa Liberă, la momentul inițierii legii.Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele prevăzute de lege, înainte să arunce alimentele nevândute la gunoi.Astfel, înainte să arunce alimentele aproape expirate, magazinele fie 1)le vând la preț redus, fie 2) le donează, fie 3) le transferă pentru hrana animalelor, fie 4)le transformă în compost.„Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform unui comunicat de presă al partidului.Pensionarii sunt fericiti!Mancare pe care o gaseau prin gunoaie le va fi oferita la pret redus!

PSD-PNL-GREU DE HOTARAT

Liderii coaliției PSD-PNL au constatat că riscă să piardă Bucureștiul și împreună, și separat. Cel puțin așa arată propriile lor sondaje de opinie. Piedicile în calea victoriei se numesc Piedone și Dan. Soluția-minune se lasă greu de găsit.După multele discuții și ședințe precedente, nici întâlnirea de joi seară nu a dus la o decizie în ceea ce privește candidatul pentru Capitală. S-a convenit să se meargă, totuși, pe varianta unui candidat comun.Premierul Ciolacu a dat câteva „indicii”: candidatul comun nu se va numi, nici Gabriela Firea (PSD), nici Sebastian Bruduja (PNL).Întrebarea la care coaliția nu găsește răspuns este cine poate fi acesta. Toate sondajele arată că acest candidat comun poate fi înfrânt și de Cristian Popescu Piedone, ex-primar la sectorul 4 și actual primar al sectorului 5, și de Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștilor.„E haos – ne-a mărturisit o sursă apropiată discuțiilor – vrem un candidat comun, dar probabil că vom merge tot pe varianta unui independent.”Potrivit sursei, joi s-a discutat din nou despre Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, pe care l-au propus liberalii.Un alt nume este cel al arhitectului Tiberiu Florescu, prorector al Facultății de Arhitectură din București. Ambele nume vor fi figura într-un nou sondaj de opinie din care vor lipsi și Firea, și Burduja.Dacă nu a reușit să lămureacă problema candidaturii la Primăria Generală, Coaliția a decis, în schimb, ca PSD și PNL să meargă pe candidaturi comune la sectoarele 1, 2 și 5, deținute în prezent de reprezentanți ai USR:

  • Clotilde Armand – sectorul 1
  • Radu Mihaiu- sectorul 2
  • Cristian Popescu Piedone – sectorul 5.

Sebastian Burduja este susținut de PNL să candideze la Primăria Sectorului 1, iar Rareș Hopincă, actualul prefect al Capitalei, este susținut de PSD pentru a candida la Primăria Sectorului 2. Pentru sectorul 5 nu s-a luat încă vreo decizie.Halucinant! Daca bucurestenii chiar tanjesc dupa frigul din apartamente, lipsa apei calde, mizeia de pe strazi si din parcuri, transportul public jalnic din vremea lui Nicusor , atunci chiar ca nu mai intelegem nimic!

PUTIN UMOR

Cel mai puternic om din lume a pus un pariu:
– Storc acum lamaia aceasta si daca cineva poate sa mai stoarca chiar si o picatura in plus, ii ofer 10.000 de euro.
Pe rand, incearca un campion la box, un halterofil, un sofer de camion… niciunul nu reuseste. Cateva zile mai tarziu apare un tip slabut, in costum, cu ochelari si o geanta neagra.
– Am venit sa castig pariul! Voi stoarce aceasta lamaie si inca din mana campionului! Toti cei din jur au ras copios, dar aproape imediat 3 picaturi in plus s-au scurs din lamaie. Campionul onoreaza pariul. Toti ceilalti mirati… dar cum a reusit?
– Era de la FISC!

– Tata, ies cu o fata diseara si as avea nevoie de 0,001 bitcoin.
– 107,65 de euro? Dar ce faci tu cu 117,85 de euro? Nici eu nu merg la restaurante de 96,87 de euro. Chiar crezi că-ti dau 82,54 de euro pentru o intalnire?! Nu ai tu ce sa faci cu 109,86 de euro.

De cati oameni de marketing e nevoie pentru a schimba un bec? De niciunul. Deja au automatizat procesul.

Care sunt pasii de facut in cazul unui incendiu la birou?
Pasi mari.

Fiul unui prosper om de afaceri isi intreaba tatal:
– Tata, care este secretul succesului?
– Doua cuvinte.
– Care sunt acelea?
– Decizii corecte.
– Hm…Si cum stii sa iei deciziile corecte?
– Un cuvant.
– Care e cuvantul?
– Experienta.
– Si de unde ai experienta?
– Doua cuvinte.
– Care sunt acelea?
– Decizii gresite.

Proaspat absolvent de facultate, un tanar a aplicat la un job de conta. La interviu, a ajuns fata in fata cu un antreprenor emotionat care avea un mic business propriu:
– Caut un contabil, dar mai important de atat caut pe cineva care sa isi faca griji in locul meu.
– Pardon?
– Imi fac griji pentru atat de multe lucruri, nu vreau sa ma mai ingrijorez in privinta banilor. Jobul tau va fi sa imi iei toate grijile financiare de pe cap.
– Inteleg, raspunde contabilul. La ce salariu v-ati gandit pentru aceasta pozitie?
– Pentru inceput, 8000 de euro pe luna.
– 8000 de euro? Cum poate un business atat de mic sa isi permita un salariu asa?
– Asta este primul lucru pentru care va trebui sa te ingrijorezi in locul meu.

Un baietel intra intr-o frizerie. Barbierul, sopteste unui client:
– Acesta e cel mai prost copil din lume. Uite, iti demonstrez.
Barbierul tine o hartie de 50 de lei intr-o mana si doua de 5 lei in cealalta.
– Ce preferi, copile?
Baietelul alege cele doua hartii de 5 lei si iese din magazin fericit.
– Ce ti-am zis eu? Copilul asta nu invata niciodata, rade barbierul.
Mai tarziu, clientul vede acelasi copil iesind dintr-o cofetarie.
– Hey, copile! Te pot intreba de ce nu ai luat cei 50 de lei?
– Pentru ca in ziua in care aleg 50 de lei jocul se va termina.

Cine vinde cele mai ieftine produse: producatorul sau distribuitorul?
Cel care pazeste depozitul.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!