home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
04.04.2024
FAPTUL DIVERS

N-AU MURIT INTAMPLATOR!

Celebrul chef Jose Andres a declarat, pentru Reuters, intr-un interviu emotionant, ca atacul israelian care a ucis sapte dintre lucratorii sai de ajutor alimentar din Gaza i-a vizat „sistematic, masina cu masina”, potrivit Reuters. Andres a spus ca ONG-ul World Central Kitchen (WCK) pe care l-a fondat a avut o comunicare clara cu armata israeliana, care ii cunostea miscarile. „Aceasta nu a fost doar o situatie de ghinion in care „hopa” am aruncat bomba in locul nepotrivit”, a spus Andres.„Aceasta a fost pe o distanta de 1,5- 1,8 kilometri, cu un convoi umanitar foarte definit, care avea semne in partea de sus, pe acoperis, un logo foarte colorat de care suntem, evident, foarte mandri”, a spus el. Este „foarte clar cine suntem si ce facem”. Andres a spus ca IDF stia unde se afla convoiul si a cerut investigatii asupra incidentului de catre guvernul SUA si de catre tara de origine a fiecarui lucrator care a fost ucis.„Ne tinteau intr-o zona de conflict, intr-o zona controlata de IDF, stiind ca echipele noastre se deplaseaza pe acel drum cu trei masini”, a spus el.Lucratorii umanitari au fost ucisi cand convoiul lor a fost lovit la scurt timp dupa descarcarea a 100 de tone de alimente aduse in Gaza pe mare. Armata israeliana si-a exprimat „durerea” pentru incident, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a numit neintentionat.Andres a spus ca ar fi putut fi mai mult de trei lovituri impotriva convoiului de ajutor. El a respins afirmatiile israeliene si americane ca lovitura nu a fost deliberata.Numai cine nu munceste nu greseste!

OBLIGAT SA DEVINA PRESEDINTE!

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a declarat joi, ca „PNL este un partid cu blazon, este un partid istoric, care este obligat sa aiba candidat la prezidentiale”. El a vorbit si despre alegerile locale, precizand ca impreuna cu PSD vor avea peste 90% din comunele si din orasele Romaniei.Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a fost intrebat, joi, despre afirmatia sa ca il va obliga pe presedintele PNL Nicolae Ciuca sa candideze la alegerile prezidentiale din toamna. ”Eu nu pot sa obliga pe nimeni, partidul poate sa faca o propunere, dar de obligat nu putem sa il obligam. In schimb, presedintele va tine cont, asa cum va spunea (…) de optiunea partidului”, a spus Bogdan, citat de news.ro.Rares Bogdan a spus: ”Pot sa va spun un singur lucru, PNL este un partid cu blazon, este un partid istoric, care este obligat sa aiba candidat la prezidentiale”.Deci, vrei nu vrei, fa-te Ciuca presedinte!

UN NOU IMPOZIT DUPA FUMARIT: ZELENSKIT!

Alianța Nord Atlantică și-a propus înființarea unui fond de contribuții pentru Ucraina în care să se strângă 100 de miliarde de dolari, timp de cel puțin cinci ani.Propunerea înființării unui fond de contribuții aliate în valoare de 100 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru Ucraina a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.Acest fond ar trebui să fie parte a unui pachet pe care liderii Alianței trebuie să-l semneze atunci când se vor reuni la Washington în iulie.Aliații încă discută propunerea lui Stoltenberg dar și orice altă variantă de calcul, inclusiv posibilitatea unui ajutor bilateral pentru Ucraina în suma amintită, conform surselor Bloomberg.Propunerea, care are nevoie de aprobarea celor 32 de aliați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, este posibil să se schimbe înainte ca aliații să fie de acord, spun aceleași surse.Purtătorii de cuvânt ai Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă nu au comentat imediat informațiile publicate de Bloomberg.Corect! E nevoie de bani! Vilele luxoase detinute de Zelenki si ai lui nu se intretin cu nasturi!

CAPUL CE SE PLEACA SUA-L PREMIAZA!

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de Atlantic Council, unul dintre cele mai influente think-thank-uri americane.Alături de Iohannis vor mai primi distincții și Gina Raimondo, secretarul american pentru Comerț, Generalul Christopher G. Cavoli, Comandandantul Comandamentului European al Statelor Unite și Michelle Yeoh, actriță și producătoare premiată cu Oscar, ambasador al bunăvoinței al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și membră a Comitetului Olimpic Internațional.Conform site-ului oficial, premiile Consiliului Atlantic Council Distinguished Leadership Awards celebrează persoanele cu cele mai înalte performanțe care întruchipează pilonii relației transatlantice.În fiecare an, evenimentul reunește o audiență internațională de elită – inclusiv actuali și foști șefi de stat, lideri politici și de politici, ambasadori, membri ai Congresului și ai administrației, comandanți militari, lideri de afaceri internaționali și membri importanți ai mass-media.Evenimentul va avea loc la Washington, pe 8 mai 2024.Uite ca nu s-a gudurat degeaba pe langa americani!Pe langa sepcuta, capata si diploma!

DA, PUTIN, CU DRONA-N MINE/CA N-AM ASCULTAT DE TINE!

Poliția de Frontieră din Republica Moldova informează că joi, 4 aprilie, în apropierea localității Etulia- Vlădiceni, raionul Vulcănești, au fost identificate fragmentele unei drone cu inscripția pe aripa – „Герань-2″.Fragmentele au fost găsite la aproximativ 500 de metri de linia frontierei moldo-ucrainene.Potrivit autorităților, resturile de dronă sunt analizate de specialiști care nu au constatat deocamdată riscuri. Accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricționat. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc peste 15 incidente:

  • căderi de fragmente de rachete și drone;
  • violări ale spațiului aerian de către rachete rusești;
  • atacuri asupra obiectelor de infrastructură sau militare în regiunea transnistreană;
  • schimb de focuri pe segmentul transnistrean a frontierei moldo-ucrainene.

Lasa ca-l suna Maia pe Biden si gasesc ei o solutie!

STIE CIOLACU CEVA? NE PREGATIM DE RAZBOI!

Ministerul Apărării a publicat luni seara, pe 1 aprilie, primul proiect de lege din pachetul privind securitatea națională. Este vorba despre proiectul noii Legi a apărării naționale a României. Legea în vigoare este din 1994, înainte ca România să intre în NATO, iar Rusia să deschidă noi conflicte în Estul Europei.

În proiectul de lege privind apărarea națională, Ministerul Apărării (MApN) prevede ce instituții asigură apărarea națională și cum. De asemenea, proiectul prevede ce obligații au anumite companii și populația. Draftul prevede și sancțiuni, enumerate la final proiectului.

Înainte de toate, proiectul de lege pus în dezbatere publică prevede că „punerea în practică a deciziilor, măsurilor și acțiunilor privind apărarea națională este obligatorie pentru toti cetățenii țării”.

De asemenea, măsurile dispuse în caz de necesitate sunt obligatorii „pentru autoritățile și instituțiile publice și pentru toti operatorii economici, indiferent de forma de proprietate”, se mai arată în proiectul de lege publicat de MApN.

Proiectul de lege privind apărarea națională prevede că pe timpul unor situații de criză sau excepționale, autoritățile și instituțiile publice pot institui măsuri graduale în mai multe domenii „dispuse în condițiile legii”:

  • diplomatic
  • informațional
  • militar
  • ordine și siguranță publică
  • economic
  • financiar
  • de informatii și juridic.

Cum și când ar putea interveni România

În cazul în care se impune intervenția unor trupe sau a unor capabilități non-militare pentru contracararea amenințărilor hibride, fie pe teritoriul statului român, fie în afara țării, Parlamentul este cel care aprobă angajarea lor, la propunerea președintelui Romaniei.Anterior, șeful statului trebuia să consulte Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).Ministerul Apărării a prevăzut în proiect că președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.Apare Centrul Național Militar de ComandăConducerea acțiunilor militare la nivel strategic se realizează prin Centrul Național Militar de Comandă (CNMC), mai prevede proiectul MApN.„Pe timpul stării de asediu, de mobilizare ori de război și în caz de agresiune armată, Centrul Național Militară de Comandă se subordonează direct Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar comandantul centrului este șeful Statului Major al Apărării”, prevede proiectul. Ce se întâmplă cu economiaO altă prevedere importantă a proiectului face referire la activitatea economiei private în cazul în care va fi instituită starea de urgență sau de asediu, fie la declanșarea mobilizării ori a stării de război.În aceste situații, li se interzice operatorilor economici a căror activitate este „nemijlocit legată de asigurarea resurselor necesare apărării, indiferent de forma de proprietate” să-și mute bunurile și serviciile în afara României.„Pe această perioadă pot fi rechiziționate bunuri și servicii aparținând operatorilor economici, instituțiilor publice, celorlalte persoane juridice și persoanelor fizice și pot fi chemați cetățeni apți de muncă pentru prestări de servicii în interes public, în condițiile prevăzute de lege”, se explică în proiect.De asemenea, pot fi militarizați operatorii economici a căror activitate este esențială pentru apărarea țării, prin hotărâre a CSAT, iar modul de organizare va fi decis de Guvern.Era mai bine daca ne pregateam de pace!

PUTIN UMOR

Cum fac dragoste doi arici?
– Cu grija.

 De ce au gorilele nările mari?
Pentru că au degete groase.

De ce eşti aşa de nervos, Bulă?
– Pentru că pescuiesc.
– Dar credeam că pescuitul linişteşte.
– Doar pe cei care au permis.

Un român se trezeşte mahmur a două zi după o beție.
Merge la baie şi, privindu-şi faţa șifonată şi ochii bulbucaţi, zice:
– Păi, cum dracu’ să nu bei cu faţa asta?!

O blondă la spovedanie:
– Părinte, am preacurvit.
– De câte ori, fiica mea?
– Părinte, am venit să mă spovedesc, nu să mă laud!

Ofițerul de la centrul de recrutare îl întreaba pe Bulă:
– Recrut, cei cu ochiul dumitale?
– E un ochi artificial.
– Și din ce e un ochi artificial?
– Din sticlă, domnule ofițer.
– Da, logic trebuie să și vezi prin el!

Poate o Dacie să atingă viteza de 200 km pe oră?
– Da, în cădere liberă.

Aveţi un câine foarte frumos, doamnă! De ce nu-l duceţi la o expoziţie?
– Din păcate, nu se pricepe la artă!

 Tupeu este atunci când un bărbat se întoarce acasă la 4 dimineaţa mirosind a parfum de femeie, cu urme de ruj, intră în casă şi, văzând-o pe nevastă-sa, îi zice:
– Nu te enerva, că tu urmezi!

Niște exploratori englezi mergeau prin junglă.
Deodată, unul din ei cade într-o groapă (capcană întinsă de băștinași) în care se afla un leu (căzuse mai înainte).
Englezul începe să fugă împrejurul gropii. Leul fuge după el. Ceilalți stau pe margine și fac pariuri. La un moment dat, unul din ei strigă:
– Accelerează Smithson, leul e chiar în spatele tău!
Smithson:
– Nu va îngrijorați domnilor, eu am o tură în avans.

Doctorul, are o vizită la domiciliu, intră în dormitor cu pacienta, lăsându-l pe soțul foarte agitat să aștepte afară.
Peste două minute, doctorul iese din dormitor și cere un cuțit de bucătărie. Soțul se execută și doctorul dispare din nou în dormitor. Peste puțin timp iese din nou, de dată asta cerând un ciocan și-o daltă.
Soțul dă fuga până jos și se întoarce cu un ciocan și o daltă.
Acum bietul om era într-o groaznică stare de agitație.
Doctorul reintră în dormitor, reapare din nou după vreo cinci minute.
– Îmi pare rău, spune el. Mă tem că am nevoie de o rangă.
– O rangă?!! țipă soțul cu glasul sugrumat. Ce are? spuneți-mi și mie.
– N-am avut cum să constat, a spus doctorul. Încerc de atunci să-mi deschid trusa.

 Un electrician își găsește băiețașul bandajat la un deget.
– Ce ai pățit?
– Am prins o albină care avea un capăt neizolat.

Polițistul rutier către șofer:
– Vă rog să coborâți din mașină!
– Sunt prea beat, urcă tu!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!