home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
15.05.2024
FAPTUL DIVERS

ANPC II VANEAZA P-AIA CU OCAUA MICA!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat, miercuri, că a publicat în transparenţă decizională, pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un proiect de ordin al preşedintelui ANPC, pentru o mai bună informare a consumatorilor. ”Proiectul de act normativ stabileşte obligaţia operatorilor economici de a informa consumatorii complet, corect şi precis cu privire la modificarea cantităţilor de produs având prezentarea, ambalajul, forma (fără a ne limita) identice, chiar în condiţiile menţinerii aceluiaşi preţ. Informarea va fi făcută în acelaşi câmp vizual într-o formă vizibilă, lizibilă şi cu aceeaşi dimensiune şi se va realiza prin folosirea de către operatorii economici a următoarelor sintagme: «pe durata întregii perioade de vânzare a produselor cu cantitate modificată» sau «vânzarea este valabilă în limita stocului disponibil», prin intermediul unui poster/afiş”, au precizat reprezentanţii ANPC.Ei au adăugat că operatorii economici trebuie să se asigure de existenţa unităţii de referinţă, la locul de comercializare, la care aplică modificarea cantităţii produsului.”Am decis punerea în transparenţă a acestui ordin tocmai pentru a asigura consumatorii că ANPC acţionează pentru protejarea drepturilor şi intereselor lor, în contextul fenomenului cunoscut sub denumirea de «Shrinkflation», care reprezintă micşorarea cantităţii produselor şi vânzarea acestora la acealaşi preţ. Având în vedere această situaţie, recomandăm consumatorilor citirea cu atenţie a etichetelor, mai ales a cantităţii produsului, precum şi a preţului pe unitatea de referinţă a produsului, înscris pe acestea, astfel încât alegerea finală să fie una în cunoştinţă de cauză”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.Propunerile şi observaţiile pot fi trimise, în perioada 15-25 mai, la adresa de e-mail: secretariat@anpc.ro. Nu-i bai! Cei invatati sa traiasca din furtisaguri vor gasi rapid solutii!

TRAIASCA INARMAREA PENTRU PACE!

Executivul american a notificat marţi Congresului că va efectua un transport de arme către Israel în valoare de aproximativ un miliard de dolari, au declarat pentru AFP surse apropiate dosarului, la o săptămână după ce Joe Biden a ameninţat că va limita ajutorul militar american pentru aliatul său. Acest pachet de ajutor este cheltuit ca parte a uriaşului ajutor american către Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 13 miliarde de dolari pentru Israel, adoptat de Congres la sfârşitul lunii aprilie.

Mai multe luni, administraţia Biden a făcut apel neobosit la membrii Congresului să aprobe aceste miliarde pentru aliaţii Washingtonului.

Cu toate acestea, la 8 mai, Joe Biden a declarat că „nu va livra” anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt Statele Unite, în special „obuze de artilerie”, în cazul unei ofensive majore împotriva Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.

„Dacă va trebui să rămânem singuri, vom rămâne singuri”, a răspuns Netanyahu a doua zi după ameninţările americane, un purtător de cuvânt al armatei israeliene afirmând că au „suficiente arme pentru a-şi îndeplini (misiunea) la Rafah”.Marţi dimineaţă, atacuri ale armatei israeliene au vizat diferite zone din Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, un oraş din sudul extrem al teritoriului unde se înghesuie sute de mii de palestinieni, în marea lor majoritate strămutaţi. Lupte violente au loc în estul oraşului Rafah, la frontiera sudică a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri la 7 mai.La Washington, membrii de stânga din Congres ar putea încerca să împiedice acest transport de arme către Israel.Am fi curiosi sa stim daca americanul de rand e fericit ca banii care ar putea fi folositi pentru bunastarea lui se cheltuiesc asa!

CIOLACU SE TURCESTE?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri că va merge într-o vizită în Turcia, pe 21 mai, la invitaţia preşedintelui Erdogan, el arătând că Turcia este partenerul comercial cel mai important non UE al ţării noastre şi cu ocazia acestei vizite, după foarte mult timp de când avem Parteneriatul strategic cu Turcia, vom avea şi prima şedinţă de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Constanţa că în data de 21 mai va efectua o vizită în Turcia, la invitaţia preşedintelui Erdogan.”România şi Turcia au un Parteneriat strategic. În orice parteneriat strategic există o componentă de şedinţe comune de Guvern”, a precizat premierul.Marcel Ciolacu a arătat că, mai mult, Turcia este partenerul comercial cel mai important non UE al ţării noastre.”Sunt ferm convins că, cu ocazia acestei vizite, după foarte mult timp de când avem Parteneriatul strategic cu Turcia, vom avea şi prima şedinţă de Guvern”, a mai declarat premierul Ciolacu.Dupa aceasta vizita istorica, magazinele noastre vor fi pline de braga si halva!

PUTIN SI CU XI JINPING/LUPTA IMPREUNA-N RING!

Președintele rus Vladimir Putin va sosi joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, în contextul în care încearcă să obțină un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul său de război în Ucraina și pentru economia izolată a Rusiei, scrie AFP. Aceasta va fi prima vizită oficială a lui Putin în străinătate după realegerea lui în martie la Kremlin și a doua în puțin peste șase luni în China, o țară care a reprezentat un colac de salvare economică pentru Rusia după ce Occidentul a lovit-o cu sancțiuni fără precedent din cauza ofensivei sale militare din Ucraina.Xi, care s-a întors săptămâna trecută dintr-un turneu diplomatic în Europa, unde a mers în Franța, Serbia și Ungaria, a respins criticile occidentale privind legăturile Beijingului cu Moscova, deși China se bucură de importuri ieftine de energie rusească și de acces la resurse naturale vaste, inclusiv la livrări constante de gaze prin conducta Power of Siberia.Relația dintre Moscova și Beijing a fost descrisă în 2022 de către cei doi lideri ca fiind una „fără limite”.Se ingrosa gluma!Cand sta frate langa frate, se da Biden la o parte!

MAGICIANUL PERVERS

Celebrul magician american David Copperfield revine în atenţia publicului după ce The Guardian a publicat o anchetă potrivit căreia mai multe femei l-au acuzat de comportament sexual inadecvat.Mai mult de jumătate dintre acuzații provin de la femei care au declarat că erau minore la momentul producerii faptelor. Unele au spus că aveau doar 15 ani, deși este posibil ca el să nu le fi cunoscut vârsta reală.În total, 16 femei l-au acuzat pe David Copperfield de comportament sexual inadecvat de-a lungul timpului. Mai mult de jumătate au spus că erau adolescente la momentul când s-au petrecut faptele, iar trei dintre ele au afirmat că ar fi fost rogate de către acesta înainte de a întreţine relaţii sexuale. Avocații lui Copperfield spun că acuzațiile sunt „nu numai complet false, dar și complet neverosimile”.Potrivit publicaţiei The Guardian, care a realizat o serie de reportaje ce s-au bazat pe interviuri cu peste 100 de persoane și pe dosare ale instanțelor de judecată și ale poliției, acuzaţiile împotriva iluzionistului în vârstă de 67 de ani acum se întind de la sfârșitul anilor 1980 până în 2014. Unele dintre femei au declarat că abia în urma mișcării #MeToo s-au simțit capabile să vorbească despre presupusele lor experiențe cu Copperfield.Avocații magicianului, care au recunoscut că au existat în trecut „numeroase afirmații false” făcute împotriva lui, au precizat că acesta „nu a acționat niciodată în mod nepotrivit cu nimeni, cu atât mai puțin cu cineva minor”. Ei au susţinut că o reprezentare „veridică” a lui Copperfield ar descrie „bunătatea, timiditatea și tratarea bărbaților și femeilor cu respect”, precizând că David Copperfield este un campion al mișcării #MeToo, care a încurajat femeile să iasă în față și să își spună poveștile despre presupusele abuzuri.Urat! Erai tanara fecioara, plina de nuri, -trei pase si coborai inapoi in sala insarcinata!

PUTIN UMOR

De o călugăriță se apropie gâfâind un soldat:
– Te rog, te rog din suflet, lasă-mă să mă ascund sub fusta ta. Îți voi explica mai târziu!
Călugărița a fost de acord.
Un pic mai târziu se apropie doi tipi din poliția militară:
– Soră, scuzați, nu ați văzut pe aici din întâmplare un soldat?
Călugărița a răspuns că el a plecat În altă direcție.
După ce polițiștii au plecat soldatul iese de sub fusta și spune:
– Chiar nu știu cum să vă mulțumesc Știți, eu nu vreau să merg la război…
Călugărița a răspuns că îI înțelege perfect.
Soldatul:
– Nu vreau să par nepoliticos … Dar aveți o pereche de picioare minunate!
Călugărița:
– Dacă ai fi privit un pic mai sus, ai fi văzut și o pereche de „ouțe” minunate. Nici eu nu vreau să merg Ia război!

Un mare general vizitează o unitate militară. Ordine, curățenie, tot luna.
Când, pe aleea spre Comandament, vede un chiștoc.
Generalul se invinețește la față de mânie:
– A cui e chiștocul ăsta? Unul din soldații din gardă se apleacă spre general:
– Nu-i a lu’ nimeni, puteți să-l luați.

La turnul de control al unui aeroport se aude o voce de om beat:
– Vă rog, da … vă rog să-mi dați o pistă să aterizez.
– Dom’le te rog ieși de pe frecvență, că poți fi arestat pentru glume de astea.
Tipul machit insistă că este în avion și că vrea să aterizeze chiar dacă el abia putea vorbi.
Atunci cei din turnul de control îi spun:
– Domnule, vă rog să-mi dați pilotul sau copilotul.
– Pe cineee? Aia doi au picat beti primii , dom’le, de unde să ii scot?
– Atunci stewardesele?
– Alea? Is bete moarte în spatele avionului.
– Păi dacă toți sunt beți, matale cine ești?
– Eu? Pilotul automat.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!