home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
16.05.2024
FAPTUL DIVERS

PUTIN+XI JINPING=LOVE!

Președintele chinez, Xi Jinping, și cel rus, Vladimir Putin, au condamnat, într-o declarație comună, ceea ce ei numesc un comportament din ce în ce mai agresiv al SUA. Liderii s-au angajat să aprofundeze colaborarea în domeniu apărării. Președinții Chinei și Rusiei au transmis că au viziuni comune într-o serie întreagă de probleme importante, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, și că vor rezista presiunii occidentale de a-și reduce legăturile, transmite Reuters.O declarație comună publicată după întâlnirea celor doi președinți vorbește despre adâncirea colaborării bilaterale.Documentul critică eforturile SUA, care ar încălca echilibrul nuclear strategic și spune despre apărarea antirachetă globală a SUA că amenință Rusia și China și denunță dezvoltarea de către SUA a armelor non-nucleare de înaltă precizie.Liderii chinez și ruș mai declară că sunt preocupați puternic de influența alianței AUKUS asupra stabilității din Pacificul de Sud.AUKUS este un parteneriat securitate pentru regiunea Indo-Pacific semnat între Australia, Marea Britanie și Statele Unite. Parteneriatul include cooperare militară, cibernetică, în domeniile inteligenței artificiale sau al războiului electronic.Declarația comună ruso-chineză critică, de asemenea, inițiativele de confiscare a activelor și proprietăților statelor străine, o referire directă la intențiile occidentale de a redirecționa către Ucraina a profiturilor din activele rusești înghețate sau activele în sine.Ambele țări sunt de acord cu o soluționare politică a crizei din Ucraina și se opun unui conflict prelungit în Ucraina, mai arată documentul.Vizita lui Putin la Beijing vine la câteva săptămâni după ce secretarul de stat american Antony Blinken a fost în China pentru a comunica administrației chineze dezacordul SUA față de sprijinul acestei țări pentru armata rusă.Fratia asta va dura cat va mai dura America!

JUDECATORII NU POT JUDECA DECAT PE BANI GREI!

Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat anul trecut restanțe salariale de 767 milioane de lei, echivalentul a 153 milioane de euro. Angajații din sistem mai au însă de încasat câteva miliarde de lei. Grefierii amenință cu reluarea protestelor, adică o și mai mare lentoare în desfășurarea proceselor.La începutul lui 2024, în una din trei instanțe din țară judecătorii și grefierii protestau pentru că aveau de primit restanțe salariale vechi de șase ani.Din aprilie 2023, cei aproximativ 8.600 de grefieri de ședință din întreaga țară obținuseră dreptul de a-și primi veniturile reîntregite, la nivelul celor acordate încă din 2017.Este vorba de recuperarea a 23% din leafă – adică, în medie, 1.500 de lei lunar/de fiecare – sumă acordată anul trecut doar în unele dintre instanțe din țară.În contextul în care și celelalte categorii de salariați – precum judecătorii sau personalul auxiliar – aveau drepturi salariale recunoscute în instanțele de judecată dar neachitate, Guvernul a dat pe 14 decembrie o Ordonanță de Urgență conform căreia banii se vor plăti în tranșe, timp de cinci ani.Daca judecatorii hotarasc ca trebuie sa le dam bani, suntem nevoiti sa ne conformam!

GLONTUL E CEA MAI BUNA MOTIUNE DE CENZURA?

Bărbatul responsabil pentru împușcarea premierului slovac a făcut primele declarații: „Nu sunt de acord cu politica guvernului”, spune atacatorul în vârstă de 71 de ani. Robert Fico a fost operat ore întregi. Starea premierului este stabilă, dar „foarte gravă”, spun medicii. Între timp, Slovacia se află „în pragul unui război civil” din cauza tensiunilor politice, susține ministrul de Interne al țării după incident.Televiziunea slovacă TA3 a publicat o filmare cu bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului Robert Fico.„Nu sunt de acord cu politica Guvernului. De ce este presa lichidată, de ce este televiziunea publică atacată? De ce a fost concediat Maza – fostul șef al Consiliului Judiciar din Slovacia?”, spune Juraj Cintula, așezat pe un scaun cu mâinile legate la spate, pe holurile secției de poliție.Bărbatul în vârstă de 71 de ani, scriitor și publicist, a lucrat anterior ca agent de securitate și se presupune că ar avea legături cu grupul paramilitar pro-rus Slovački Branci – Recruții slovaci.Bai, tu poate nu esti de acord cu politica Guvernului, dara daca cateva sute de mii sunt de acord, ce faci? Ii impusti si p-aia?

ANGLIA.DACA SLABESTI, ITI DAM BANI DE SHAORMA SI KEBAB!

Bărbații din Marea Britanie au primit provocarea de a slabi, iar cei care au reușit acest lucru au primit până la 400 de lire sterline.Participanții trebuie să piardă și să mențină 10% din greutatea corporală într-un an și li s-a promis un premiu în bani de 400 de lire sterline pentru atingerea acestui obiectiv, cu sume mai mici de bani dacă pierd mai puțină greutate.În medie, bărbații au pierdut 4,8% din greutatea corporală și au primit câte 128 de lire sterline fiecare, 27 de bărbați primind întreaga sumă de 400 de lire sterline.Concurenții au primit și mesaje zilnice care le aminteau de stimulentul de 400 de lire sterline și le ofereau sfaturi și rețete sănătoase.Textele au fost scrise “de bărbați, pentru bărbați”: “mergi pe un alt traseu spre casă pentru a evita magazinul de kebab” și de ce ajută “să nu-ți mai tratezi corpul ca pe un coș de gunoi”.

Autorii studiului au declarat că plata oamenilor pentru a slăbi ar putea fi rentabilă pentru sistemul public de sănătate pe termen lung, deoarece reduce costurile de tratament pentru afecțiunile legate de obezitate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Bărbații sunt plătiți de NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie.Ce nu face omul pentru un ban gramada?

HOLOCAUSTUL PALESTINIENILOR

Africa de Sud a cerut joi instanței supreme a ONU – Curtea Internațională de Justiție (CIJ) – să ordone stoparea ofensivei din zona orașului Rafah, ca parte a dosarului său de la Haga în care acuză că genocidul comis de forțele israeliene în Fâșia Gaza a atins „un nivel îngrozitor”, afirmând că Israelul „trebuie oprit” pentru ca poporul palestinian să poată supraviețui, scriu Reuters și AFP.Curtea i-a audiat joi pe reprezentanţii Africii de Sud, iar vineri Israelul îşi va putea prezenta poziţia.„Africa de Sud sperase, în timpul precedentei apariţii în faţa acestei instanţe, că se va pune capăt acestui proces genocidar pentru a proteja Palestina şi pe poporul său’”, a declarat Vusimuzi Madonsela, un reprezentant al Pretoriei.„De atunci, genocidul comis de Israel a continuat în ritm susţinut şi a atins recent un nou şi îngrozitor nivel”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

„Israelul trebuie să fie oprit. Africa de Sud este astăzi din nou în faţa dumneavoastră pentru a-i cere în mod respectuos Curţii să facă apel la puterile sale şi a dispune o soluţie care să oprească Israelul”, a afirmat Adila Hassim, un alt avocat al națiunii de pe continentul african.Ar mai ramane ca Israelul sa infiinteze lagare de exterminare pentru palestinieni!

CALUGARITELE MODERNE

Câteva măicuțe din ordinul cistercian din sud-estul Franței vor să monteze panouri solare de pe acoperișul mănăstirii, caută soluții pentru obținerea energiei geotermale, iar pentru asta acestea au lansat o campanie de crowdfunding, precum și o companie produse de curățenie făcute din apă de izvor și uleiuri esențiale. Călugărițele și-au făcut și cont de Facebook pentru a-și promova produsele, potrivit The Guardian.Măicuțele de la Abația Notre-Dame des Neiges sunt pregătite să mute mai mult decât cerul și pământul pentru a-și salva mănăstirea din zona de munte și pentru a plăti facturile de electricitate în creștere.Ele s-au mutat la mănăstirea din Ardèche, înconjurată de peste 445 de hectare de pădure, în urmă cu 18 luni, după ce călugării ordinului trapist, care o ocupaseră anterior timp de 170 de ani mănăstirea, au plecat din cauza scăderii numărului oamenilor care vor să se călugărească.Călugării își dedicaseră viața contemplării în tăcere și singurătate. Măicuțele au ales alt drum: dedicându-se rugăciunii și producției de săpun și documentându-și viața de zi cu zi pe rețelele sociale. Pentru a deveni independente energetic până anul viitor, măicuțele au lansat și o campanie crowdfunding în valoare de 100.000 de euro pentru a plăti panourile solare de pe acoperișul mănăstirii și pentru a pune generatoare în pâraiele care traversează terenurile și pentru a implementa o soliție de energie regenerabilă – energie geotermală – pentru a obține electricitate.Ele își promovează produsele, vândute sub numele „Aer de zăpadă”, pe Facebook, cu sloganul „un suflu al naturii la tine acasă”.Sora Marine spune că abordarea are ca scop schimbarea imaginii vieții monahale.

Aleluia, aleluia!Dumnezeu sa le ajute!

PUTIN UMOR

Un pacient devine nerăbdător pe scaunul medicului stomatolog așa că se adresează dentistului:
– Domnule doctor, ați uitat că de trei minute m-ați pus să stau cu limba scoasă?
– Ah, nu, nu am uitat, vreau doar să scriu rețeta în liniște.

Nevastă-mea insistă să plătească ea de fiecare dată când cumpărăm ceva. Doar îmi zâmbește și întreabă:
– Ce PIN aveai?

Soțul și soția merg la un psiholog, deoarece după 20 de ani de căsătorie, bărbatul este foarte deprimat…
Când este întrebat care este problema, bărbatul scoase o listă lungă și detaliată cu tot ce a avut de îndurat în acei 20 de ani:
– Lipsă de atenție;
– Lipsă de sex;
– Lipsa de confidențialitate;
– Lipsa comunicării;
– Singurătate;
– Nu mă simt apreciat;
– Nu mă simt iubit;
– Nu mă simt dorit .
În cele din urmă, terapeuta, foarte drăguță, se ridică, se apropie de barbat, îi ceru să se ridice și să-l îmbrățișeze și, sărutându-l cu pasiune, îl puse pe canapea, își scoase hainele și făcură dragoste cu pasiune, în timp ce soția îi privea șocată…
Când terapeuta termină, se îmbracă, își aranjă părul și se așază lângă bărbatul care rămase fără cuvinte…
Terapeuta îi spuse doamnei:
– De asta are nevoie soțul tău, de cel puțin 3 ori pe săptămână! Crezi că se poate?
Femeia medită un moment și răspunse:
– Îl pot aduce luni și miercuri, dar vineri nu pot că fac zacuscă

 Cine-i mai mulțumit, un bărbat care are 4 copii sau unul care are 4 milioane de dolari?
– Cel cu 4 copii, pentru că el e cel care nu mai vrea încă unul!

O maşină accelerază brusc pe autostradă, trece peste balustradă, ricosează dintr-un copac, cade de pe o stîncă și la un moment dat se opreste în flăcări. Un alt automobilist, care a asistat la întreaga scenă, aleargă disperat către locul accidentului și-l întreabă pe șoferul care miraculos ieșea nevătămat dintre fiarele distorsionate:
– Ce faci domne’? Eşti beat?
– Bineînțeles! De ce? Ai crezut că sunt cascador?

Trei negrese discută despre soţii lor:
– Nu ştiu cum sunt ai voştri, dar al meu este cel mai negru om din lume. S-a înţepat o dată în deget şi sângele care i-a curs era negru!
– Al meu e şi mai negru, o dată curăţa ceapă şi i-au dat lacrimile: închipuiţi-vă că erau negre ca smoala!
– Eu nu ştiu cum să vă spun, zise a treia, stăteam pe canapea la televizor cu soţul meu, când deodată a tras un vânt: trei zile am stat in funingine si beznă!

Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi intră brusc într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina. La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el.
– Fiule, îmi dai 50 de parai şi ţi-am scos Merţul de aici!
– Gata, bace! Mă rog, leagă ţăranul boii, îi scoate maşina şi spune mulţumit:
– Apoi, tată, asta e a zecea maşină pe care o scot din noroi azi!
– Păi, bine, tataie, şi de muncit pământul, când îl mai munceşti? Noaptea?
– Nu, domnule dragă, noaptea pun apă aici!

– Îmi spui te rog rețeta la prăjitura ta?
– Sigur! 8 linguri de făină, 8 linguri de zahăr, 8 linguri…
– Mai bine lasă, că oricum nu am atâtea linguri!

– Am citit că există oameni care dorm ‎numai trei ore pe noapte.‎
‎– Nevasta vecinului meu tocmai a născut ‎un om din ăsta.‎

La casieria băncii, o doamnă întinde cecul și spune încet:
– Îmi cer scuze că semnătura soțului meu este așa de neclară… Nici nu m-am gândit că se va speria când m-a văzut cu satârul în mână.

PERLE LA BAC

  1. „O știu pe Nichita, nu știam că o cheamă și Stănescu… Probabil între două cafteli mai scrie și poezii.2. Eminescu a fost poet doar cât a trăit. În rest nu știu ce meserie avea.3. Dacă Arghezi scria o poezie, Ion Barbu scria alta diferită, ca să nu-i confunde lumea.4. Poeții nici ei nu știau ce scriu, de aceea suntem întrebați mereu ”Ce a vrut să zică autorul ?”5. Poezia patriotică este cea în care ne arătăm dragostea de țară și ura față de dușmani. De aceea maneaua este poezie patriotică.6. Ștefan Augustin Doi Nași a scris ”Mistrețul cu dinți de argint” în care la sfârșit el moare , dar porcu scapă.7. Baltagul e un fel de topor cu care babele își căutau soții prin pădure .8. Tudor Arghezi și-a luat numele de la râul Argeș, deci este un poet acvatic. În schimb, Ion Dunăreanu este poet Fluvial.9. În Luceafărul poetul arată cât de proastă e femeia care refuză un super gagiu nemuritor și rece pentru un ospătar muritor și cald.10. După titlu, poezia ”Zdreanță” pare să fie despre o curvă , dar știu precis că este un câine care punea botul la ouă.”
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!