home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
23.05.2024
FAPTUL DIVERS

PUTIN ISI SCOATE PARLEALA

Vladimir Putin a semnat un decret care permite valorificarea proprietăților americane din Federația Rusă, pentru a compensa pierderile produse de sechestrarea activelor oligarhilor ruși și ale Băncii Centrale a Rusiei din Statele Unite.Documentul prevede că guvernul Federației Ruse este obligat să stabilească o procedură specială de despăgubire pentru daunele cauzate Rusiei în legătură cu acțiunile „neprietenoase și contrare dreptului internațional” ale Statelor Unite.O comisie specială creată de guvernul rus va identifica proprietățile aparținând entităților americane, inclusiv titlurile de valoare, care pot fi folosite pentru a compensa pierderile.Potrivit decretului, pentru compensarea prejudiciului pot fi utilizate următoarele:

  • bunuri mobile și imobile ale Statelor Unite sau cetățeni americani;
  • valori mobiliare aparținând SUA sau cetățenilor americani;
  • drepturi de proprietate aparținând Statelor Unite sau cetățenilor americani.

Pentru a obține compensații, rușii afectați de sancțiuni trebuie să ceară în instanță stabilirea ilegalității confiscării de către SUA, mai prevede decretul.Pe 24 aprilie, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege privind transferul bunurilor rusești sechestrate către Ucraina. Proiectul de lege fusese aprobat anterior de Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Președintele american Joe Biden nu a semnat încă acest document.SUA, UE și alte țări au impus sancțiuni, și au sechestrat bunurile Rusiei și ale oligarhilor ruși după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.În vara anului 2023, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat înghețarea activelor oligarhilor ruși și ale Băncii Centrale a Federației Ruse în valoare de peste 330 de miliarde de dolari.Financial Times a relatat că Grupul celor Șapte a intensificat negocierile privind transferul unei părți din activele rusești înghețate către Ucraina.Potrivit surselor publicației, SUA s-au oferit să transfere Ucrainei activele Băncii Centrale a Federației Ruse înghețate în Europa ca despăgubire în „avans” pentru pierderile cauzate în urma ostilităților.Nimic mai firesc! Doar nu s-a intalnit hotul cu prostul!

BIDEN TANJESTE DUPA UN RAZBOI MONDIAL!

Cel mai important aliat al Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei – Statele Unite ale Americii – iau în calcul să permită Kievului să folosească armamentul primit de la americani pentru a ataca ține din Rusia.Informația a fost publicată de New York Times, care scrie că o decizie oficială în acest sens nu a fost încă luată.Până acum, SUA au oferit ajutor militar Ucrainei doar cu condiția ca acesta să nu fie folosit pentru a ataca ținte din afara țării, explicația președintelui Joe Biden fiind că încearcă astfel să „evite al treilea război mondial”.Schimbarea de optică a administrației ar veni din partea Departamentului de Stat al SUA – scrie sursa citată – care spune că tema este în dezbatere.Propunerea ar aparține secretarului de stat american Antony Blinken și ar fi fost făcută după ce acesta a efectuat o vizită oficială la Kiev, unde președintele Zelenski s-a plâns de câștigurile teritoriale recente ale Rusiei.Nu este clar, mai scrie New York Times, câți oficiali americani susțin ridicarea interdicției ca ucrainenii să poată trage cu arme americane pe teritoriul rusesc.Decizia finală îi va aparține președintelui Joe Biden, care nu a primit încă propunerea.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew A. Miller, a refuzat să comenteze discuțiile neoficiale despre politica SUA în privința Ucrainei. Miller nu a comentat nici despre conținutul raportului întocmit de Antony Blinken după întoarcerea sa de la Kiev.Forțele Moscovei au plasat arme chiar peste granița din nord-estul Ucrainei și le-au îndreptat spre Harkov – știind că ucrainenii vor putea folosi doar drone non-americane și alte arme pentru a se apăra. Bisericosul Biden a uitat ca cine scoate sabia de sabie va pieri?

PORTILE DE FIER 3! CEAUSESCU AR FI INCANTAT!

Construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 a fost declarată proiect de importanță deosebită de către Guvernul Serbiei, a anunțat Ministerul Minelor și Energiei din Serbia despre facilitatea strategică de pe Dunăre, una din cele mai mari din regiune, care va fi făcută în cooperare cu România.Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Energiei confirmă că a avut discuții cu partea sârbă pentru o eventuală construcție a hidrocentralei Porțile de Fier 3. Cu toate acestea, arată ministerul, discuțiile sunt incipiente și – în prezent – nu există un grup de lucru comun româno-sârb pentru acest proiect. Ministerul Energiei transmite că ministrul Sebastian Burduja și omologul său sârb au discutat despre acest proiect la începutul acestui an, într-o întâlnire de la Atena. Ulterior, a existat o corespondență scrisă între cele două părți. „Partea sârbă a adus la cunoștință părți române și intenția construcției unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. Partea română a răspuns că este esențial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală. Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului și navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România”, a transmis Ministerul Energiei. In privința construirii unei noi conducte de transport pentru gaze naturale, proiectul este mai avansat. Noua conductă va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale „BRUA” și Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia. Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA Faza I (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea lungimea de 85,56 km (granița dintre România și Serbia-localitatea Comloșu Mare, județul Timiș).Oricum, baza e in sarbi! La cum merg treburile la noi, pana se ridica hidrocentrala, seaca Dunarea!

SE ASCUTE LUPTA ELECTORALA

Un poliţist local din comuna prahoveană Bălţeşti a fost reţinut, joi, pentru distrugere, după ce ar fi rupt mai multe afişe electorale ale candidaţilor PSD, amplasate pe gardurile unor localnici, informează News.ro.„Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bălţeşti au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară în comuna Bălţeşti, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Din cercetări a reieşit faptul că, în cursul nopţii de 1 mai a.c., persoanele bănuite ar fi distrus mai multe afişe, amplasate pe gardurile unor proprietăţi din comuna Bălţeşti”, a informat IPJ Prahova.Unul dintre suspecți a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să ajungă în fața instanței pentru luarea unei alte măsuri preventive. Potrivit unor judiciare, bărbatul reținut este poliţist local. El este acuzat că a distrus afişele electorale ale unor candidaţi PSD.Comuna Bălţeşti este condusă de unul dintre cei mai controversaţi primari din judeţ. Liberalul Ion Radu, jurist, candidează pentru încă un mandat în condiţiile în care anul acesta a fost reţinut şi apoi arestat într-un dosar în care este anchetat penal sub acuzaţia că a plătit milioane de lei din fondurile primăriei către două firme pe care le administra în fapt, banii ajungând în final la el sau la rude ale sale.Se incinge tarata electorala in oameni!

RUSII IL ACUZA PE CIOLACU DE FASCISM!

Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, sunt „provocatoare” și reprezintă „o imixtiune grosolană” în afacerile țării vecine, a acuzat joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, relatează agenția TASS, citată de News.ro.TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, menţionează că premierul Ciolacu a declarat la Digi24 că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”. Ciolacu a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat în data de 14 mai.„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a declarat Maria Zaharova la briefingul ei zilnic cu presa.„Facem această evaluare acum şi vom continua să o facem. Dar această evaluare trebuie să fie făcută de toată lumea. Atât de state, care sunt organizate în cadrul unor linii naţionale şi care îşi protejează reprezentanţii etniilor în întreaga lume, cât şi de organizaţiile internaţionale, cărora comunitatea internaţională le alocă bani doar pentru a-şi îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului, de a preveni reîncarnarea nazismului, fascismului şi a oricăror alte practici odioase”, a comentat Zaharova.Zaharova asta vede fascisti peste tot!

DESPRE BAUTURA

Vinul roșu face bine femeilor – mai ales când e băut de bărbați. (Michelangelo Buonarotti)

Demnitatea nu poate fi conservată în alcool. (Proverb românesc)

Viaţa este o beţie continuă: plăcerea trece, durerea de cap rămâne. (Proverb persan)

Dacă beau, este pentru a-i face pe ceilalţi interesanţi. (W.C. Fields)

Cine bea din sticlă nu e om de pahar. (Tudor Muşatescu)

O femeie m-a determinat să mă apuc de băut, iar eu nu am avut bunul-simț să-i mulțumesc. (W.C. Fields)

Realitatea este o iluzie care apare din cauza lipsei de alcool. (Anonim)

Munca este blestemul clasei băutoare. (Oscar Wilde)

Poate că băutura nu este răspunsul, dar sigur te ajută să uiți întrebarea. (Henry Mon)

N-are încredere în cămile și în general în orice ființă care rezistă mai mult de o săptămână fără băutură. (Anonim)

Băutura n-a rezolvat nicio problemă. Dacă stai să te gândești, nici laptele. (Anonim)

Vederea unui bețiv este cea mai bună lecție de sobrietate. (Anacharsis)

Tatăl meu era bețivul orașului. De obicei, pentru unele orașe nu-i chiar așa de rău, dar tocmai New York-ul?! (Henry Youngman)

Nu e bețiv cine bea, ci cel ce se îmbată. Dacă bărbatul bea, jumătate de casă arde; dacă femeia bea, toată casa arde. (Proverb românesc)

Beția este o nebunie voluntară. (Seneca)

La beție, omul e pisică, maimuță și pe urmă porc. (Proverb românesc)

Sărăcia nu duce pe nimeni la beție fără consimțământul celui în cauză, dar beția duce la sărăcie, fie că ne place sau nu. (Proverb românesc)

Alcoolul conservă ființele moarte, dar le ucide pe cele vii. (Proverb românesc)

Două lucruri nu se pot ascunde: beţia şi dragostea. (Antiphane)

Beţia tinereţii este mai puternică decât beţia provocată de vin. (Proverb persan)

Tinereţea este o beţie fără vin şi bătrâneţea este un vin fără beţie. (Proverb german)

Alcoolul este alb, dar înroşeşte faţa, aurul este galben, dar înnegreşte inima. (Proverb chinezesc)

Vinul este inocent, doar beţivul este vinovat. (Proverb francez)

Trebuie să mâncăm ca un om sănătos şi să bem ca un om bolnav. (Proverb german)

Un butoi de vin poate face mai multe miracole decât o biserică plină de sfinţi. (Proverb italian)

Ceea ce untul şi whisky-ul nu pot vindeca este incurabil. (Proverb irlandez)

Puţin vin este un antidot contra morţii, în cantitate mare este otrava vieţii. (Proverb persan)

Trei feluri de oameni spun adevărul: proştii, copiii şi beţivii. (Proverb german)

Există mai multă filozofie într-o sticlă cu vin decât în toate cărţile. (Louis Pasteur)

Cine nu iubeşte deloc vinul, femeile, cântecul, va rămâne prost toată viaţa. (Martin Luther)

Puţină dragoste este ca puţin vin bun… Prea mult din unul sau prea mult din celălalt, face omul bolnav. (John Steibeck)

A şti să bei vin este o adevărată ştiinţă. (Voltaire)

Cu un pahar de vin câştigi un prieten; ca să-l menţii nu-ţi ajunge un butoi. (Proverb italian)

Când vorbesc din pahar, toţi beţivii sunt oratori. (Tudor Muşatescu)

Doctorul mi-a spus să stau departe de băutură. De atunci beau doar cu paiul. (Anonim)

Cine nu bea, nu va trăi mult. Se va dezhidrata. (Anonim)

Nu există whisky de proastă calitate. Se întâmplă doar ca unele dintre ele să fie mai bune decât celelalte. Un om nu ar trebui să se prostească cu băutura până nu împlinește 50 de ani; dar după 50 de ani dă dovadă de prostie dacă n-o face. (William Faulkner)

Binecuvântată fie vița-de-vie și femeia, singurele  daruri ale naturii care produc bucurie deopotrivă și săracului, și bogatului. (Maria Tereza)

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!