home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
27.05.2024
FAPTUL DIVERS

FIECARE SEFULET  ARE UN SEF!

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține ferm ideea că România are nevoie, în acest moment, de o reformă administrativă rapidă: „Este inacceptabil să fim statul cu cei mai mulți șefi, șefuleți și directori din lume, pentru că toate instituțiile au devenit ordonatori de credite.”Șeful Executivului a mai spus că măsurile de ajustare fiscală nu vor afecta activitățile pentru tineret sau din sectorul cultural. Mai mult, la nivelul Guvernului se negociază cu reprezentanții Comisiei Europene introducerea unor programe și măsuri dedicate tineretului care să obțină finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.Iată ce a spus acesta: „Întotdeauna noi, politicienii, am vorbit de reforme când ne-a căzut nouă bine, când credeam noi că ne va aduce un avantaj politic sau când credeam noi că atunci nu vom deranja foarte multă lume. Total fals. Despre reforme, mai ales despre reforma administrației, trebuie să vorbești atunci când are nevoie societatea de această reformă. România, în acest moment, are nevoie de o reformă administrativă rapidă. (…)Iertați-mă, nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva. Nu poți. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenție mai mică sau mai mare, toți suntem ordonatori de credite. Rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală. Rolul unui şef de agenție pentru tineret este să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul Național, un teatru de provincie. Confundăm lucrurile.(…)Un singur lucru am spus foarte clar. Eu nu mai doresc atâția ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea se pot face centralizat la nivel de județ, de consiliul județean. Să cumperi un creion îţi trebuie director economic, îți trebuie șef la juridic, îți trebuie specialist în achiziții, că nu e simplu, trebuie să faci caiete de sarcini. Mai trebuie încă cinci din care să faci o comisie.Nu. Asta este infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depășite. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Cu adevărat, nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă.Deviz lucratorului la stat:timpul trece, leafa merge! Cine face si desface/toata ziua are ce face!

TACEREA VARANULUI COSTA STATUL ROMAN!

Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu, conform portalului instanței. Decizia nu este definitivă.Reamintim că în urmă cu câteva zile, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunța că a ”reorganizat ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel” și că a reorganizat și Direcţia generală executări silite, ”pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate”Potrivit unui răspuns al ANAF  din vara lui 2021, statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, plus produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, în total 80 de milioane de euro, la 7 ani de la condamnarea mogulului Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 de ani de închisoare pentru spălare de bani.Pe 8 august 2014, Voiculescu pășea pe poarta penitenciarului Rahova, după ce a fost condamnat de judecătoarea Camelia Bogdan.7 ani mai târziu, realitatea arată că statul a recuperat doar 8,4 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro. „Referitor la cuantumul sumelor încasate ca urmare a măsurilor întreprinse în dosarul penal nr. 25497/3/2012, vă informăm că totalul sumelor recuperate până la data de 08.03.2021 este de 41.466.768 de lei”, se arată într-un răspuns ANAF trimis la solicitarea Economedia în martie acest an.Statul a recuperat însă alte 10 milioane de euro din produsul infracțiunii. Acesta reprezintă profitul făcut de Voiculescu cu banii furați de la stat. E vorba de cele 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă în totalitate din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor, cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august 2019: fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D. Acesta din urmă a fost vândut Antenei Group în august 2019 pentru 10 milioane de euro. .A executat doar 3 ani de detențieDan Voiculescu a ieșit din penitenciar după numai 3 ani de detenție, în iulie 2017, întucât avea peste 60 de ani și a executat doar o treime din pedeapsă.Concluzia?Pesemne ca, daca ar fi vorbit, Voiculescu ar fi tras pe multi dupa el asa ca s-a preferat sa i se cumpere tacerea!

RUSII AVANSEAZA BATAND PASUL PE LOC

Armata ucraineana a anuntat ca planuieste contraatacuri pentru a respinge fortele rusesti care au intrat in nord-estul regiunii Harkov.Un oficial din cadrul Statului Major General al Ucrainei a declarat:Incursiunea, care a inceput in urma cu doua saptamani, a deschis un nou front. Dar Moscova nu a reusit sa isi atinga obiectivul, de a crea o zona tampon de pana la 30 de kilometri in interiorul Ucrainei„Rusia acumuleaza trupe de-a lungul granitei in regiunea vecina Sumi, a precizat Prohorenko. Apararea a fost consolidata acolo, iar armata va evita „calculele gresite” care au permis rusilor sa se reverse in regiunea Harkov la inceputul acestei luni, a spus el.La doua saptamani dupa ce trupele rusesti au trecut granita pentru a deschide un nou front in regiunea Harkov, inaintarea s-a oprit in orasul Vovciansk, la mai putin de 10 kilometri la sud de granita, si in Liptsi, la sud-vest, a declarat joi comandantul Oleksandr Sirski.Incursiunea Rusiei in apropiere de Harkov urmeaza dupa luni de bombardamente sporite asupra celui de-al doilea oras ca marime din Ucraina. O serie de raiduri cu rachete au lovit joi dimineata devreme o tipografie si au avariat infrastructura feroviara, provocand moartea a sapte persoane si ranirea a 21 de persoane.Fortele rusesti au respins o serie de contraatacuri ucrainene in timp ce continuau sa avanseze mai adanc in liniile de aparare ucrainene in apropiere de Harkov, a declarat vineri pe Telegram Ministerul Apararii de la Moscova.Atentie, Zelenski! Tot respingandu-i asa pe rusi, intr-o zi n-o sa mai ai ce apara!

VOM AVEA MAI PUTINI TATUATI

Tatuajele sunt asociate cu un tip mortal de cancer al sângelui, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Lund din Suedia, care au descoperit că persoanele tatuate au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom, comparativ cu persoanele fără tatuaje. Limfomul este un tip de cancer care afectează celulele albe din sânge, esențiale în lupta împotriva infecțiilor. Se crede că legătura se află în chimicalele cancerigene din cerneala de tatuaj. Atunci când este injectată în piele, aceasta este interpretată ca fiind ceva străin și sistemul imunitar este activat, provocând o inflamație de grad scăzut în organism care poate declanșa cancerul, potrivit dailymail.co.uk.Aproximativ 46% dintre americani, cu vârste între 30 și 49 de ani, au cel puțin un tatuaj, în timp ce 22% din toate grupele de vârstă, în medie, au mai mult de unul. În plus, 15% dintre americani care nu au un tatuaj au declarat că este destul de probabil sau extrem de probabil să își facă unul, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center. Cercetătorii au identificat persoanele cu limfom cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani folosind registrele populației și apoi le-au potrivit cu un grup de control de același sex și vârstă, dar fără un diagnostic de limfom. Participanților li s-a dat apoi un chestionar despre factorii de stil de viață pentru a vedea dacă erau tatuați sau nu.Aproximativ 1.400 de persoane cu limfom au răspuns la chestionar, precum și 4.193 de persoane din grupul de control. În grupul cu limfom, 21% (289 de persoane) erau tatuați, în timp ce 18% (735 de persoane) erau tatuați în grupul de control.Nu-i problema! Mor ei, dar macar au sa arate super in sicriu!

MAZARE NU MAI VREA IN PUBLIC!

Radu Mazăre a ieșit din închisoare luni, 27 mai 2024, după cinci ani de la extrădarea sa din Madagascar. Tribunalul Ilfov i-a aprobat cererea de eliberare condiționată, iar decizia este una definitivă. La ieșirea din Penitenciarul Jilava, Radu Mazăre a declarat că nu mai este interesat de viața publică. Radu Mazăre: V-am spus că dacă nu mă mai interesează viața publică de ce vă mai interesează pe domniile voastre despre mine?”.Jurnalist: V-a speriat ceva în legătură cu această condamnare?Radu Mazăre: „Nu m-a speriat nimic, dar e suficient. Oamenii au o perioadă în viață, se apucă să facă altceva”.Gata, l-au pus si p-asta cu botul pe labe

PUTIN UMOR

Din perlele elevilor:
Cei care comit greșeli sunt penibili de pedeapsă.
La noi în cartier a fost și anul trecut o mare epilepsie de gripă.
Un punct se adaugă prin oficiu.
Iluminismul este un curent care apare în epoca desfrânării feudalismului.
Oasele piciorului sunt tibia și pirineii.
Apa portabilă este bună de băut.
Conținutul este simplu, foarte bogat, apar imagini papile și ductile.
Cordonatele geografice sunt doar două: atitudinea și longevitudinea.
Albinele sunt insecte din clasa elicopterelor.
În limba română există și substantive detective de număr și gen.
Nu ne înțelegem pentru că între noi sunt prea multe contraverse.
În Australia se cultivă… cicatrice.
Orezul ca să-l putem mânca trebuie mai întâi decoltat.
Apologia la care ajunge creația lui Sadoveanu este romanul „Frații Jderi”.
Exerciții gramaticale: – a mânca… mâncare – a bea…. bere – a duce… ducere – a face… afacere.
Anul cu 366 de zile se numește an biseptol.
Un arbore pe ramurile căruia sunt agățați strămoșii și părinții dinastiilor europene se numește arbore ginecologic.
Față de acizi, aluminiul se comportă ca redactor.
Oamenii numesc ierburile mărunte din America de Nord perie, iar pe cele din America de Sud, pempers.
Familie de cuvinte: magnetofon, telefon, microfon …sifon.
Zbirii care au exterminat cadavrul mortului au descoperit la el o scrisoare.
Doi hoți în ziua de 15 noiembrie au jupuit o casă de bani.

Traduceri școlărești rămase celebre:

Caesar venit in Gallia summa cum diligentia.
„Cezar a venit în Gallia sus pe diligență”, în loc de:
„Cezar a venit în Gallia cu maximă repeziciune !”

Ave Caesar morituri te salutant !
„Noroc, Cezar, murăturile te salută !”, în loc de:
„Salut, Cezar, cei care vor muri te salută !” (Salutul gladiatorilor)

Sic transit gloria mundi !
„Așa l-a trăsnit pe Grigore la munte !”, în loc de:
„Așa trece gloria lumii !”

Traduceri „directe” ale unor filme:

No Mercy – „Nu, mersi !”
Deer Hunter – „Dragă vânătorule !”
Evita Peron – „Evită peronul !”

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!