home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
03.06.2024
FAPTUL DIVERS

NU AGENTURILOR STRAINE!

Legea agentului străin a fost publicată în Gazeta Legislativă a Georgiei pe 3 iunie, la scurt timp după ce a fost semnată de președintele parlamentului, Șalva Pauașvili.Legea a intrat în vigoare parțial după publicarea ei. Acesta va intra în vigoare în totalitate în 60 de zile, după ce agențiile guvernamentale vor face toate modificările necesare.Președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zurabișvili a refuzat să aprobe măsura după ce legea i-a fost retrimisă.Pe 28 mai, un vot parlamentar a anulat vetoul ei asupra proiectului de lege din 18 mai.Legea așa-zisului agent străin nu are nicio legătură cu vreun agent străin ci, inspirată de o lege similară din Rusia, incriminează contribuțiile străine mai mari de 20% în finanțarea unei organizații neguvernamentale.În ciuda săptămânilor de proteste, a avertismentelor occidentului, a Statelor Unite și a Uniunii Europene, spre care Georgia aspiră, legea a intrat în vigoare punând în pericol însăși integrarea euroatlantică a țării din Caucaz.Conform constituției Georgiei, dacă președintele nu aprobă legea după o derogare de către parlamentari, președintele parlamentului are atunci dreptul de a o promulga.
Legea, care a fost criticată masiv a fost calchiată după cea de la Kremlin care a reprimat orice urmă de disidență și a înăbușit însăși opoziția democratică și presa independentă.Ceausescu ar fi mandru de georgieni!

O CENTRALA NUCLEARA MAI PUTIN

Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, „rămâne precară” și ar fi riscantă repornirea ei după ce a fost ocupată de forțele rusești la scurt timp de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, a spus luni șeful agenției nucleare a ONU.

„Toți cei șapte piloni ai securității și securității nucleare au fost compromisi total sau parțial”, a declarat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”, Rafael Grossi, în fața Consiliului Guvernatorilor AIEA cărora le-a prezentat raportul de activitate al agenției pe anul trecut.

Grossi a spus că s-a întâlnit pe 28 mai la Kaliningrad cu Alexei Lihașev, șeful companiei nucleare de stat ruse Rosatom, pentru a discuta despre posibilitatea repornirii instalației.

Ambele părți în conflict au acuzat-o pe cealaltă că a lansat atacuri cu drone și rachete asupra centralei.

AIEA continuă să monitorizeze, să evalueze și să comunice impactul războiului din Ucraina asupra siguranței și securității instalațiilor nucleare ale Ucrainei.

„Situația de la centrala nucleară Zaporizhzhya rămâne precară. Toți cei șapte piloni ai siguranței și securității nucleare au fost compromisi total sau parțial. La începutul lunii aprilie, Centrala Nuclear-Electrică Zaporojie a suferit atacuri directe pentru prima dată în aproape un an și jumătate.

Aceste atacuri au încălcat primul dintre cele cinci principii concrete pentru protejarea CNE Zaporojie pe care le-am prezentat pentru prima dată Consiliului de administrație în urmă cu un an. Atacurile și deconectarea frecventă a liniilor electrice din afara amplasamentului din cauza activității militare creează o situație gravă, pe care am descris-o Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite la 25 aprilie, în cea de-a șaptea astfel de informare a corpului”, a spus Grossi.
Probleme legate de personal, inspecția de rutină și întreținerea structurilor, sistemelor și componentelor de siguranță, fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare, precum și aranjamentele de urgență la fața locului continuă să fie o provocare și să prezinte riscuri pentru siguranța nucleară și securitatea centralei, a spus șeful AIEA.Din aprilie, toate cele șase unități de reactoare sunt oprite la rece, așa cum a recomandat AIEA, pentru a spori siguranța centralei.Numai că misiunea de asistență a agenției ONU nu are acces la unele zone importante pentru siguranța și securitatea nucleară a centralei și nici la discuții cu personalul relevant, avertizează Grossi. „Acest lucru provoacă Agenția să facă evaluări imparțiale și stabile ale situației în raport cu cei șapte piloni și limitează capacitatea noastră de a furniza în mod continuu o confirmare clară că cele cinci principii concrete sunt păstrate”, a spus el.AIEA și-a menținut prezența continuă la celelalte patru centrale nucleare din Ucraina.S-o reporneasca pe aia de la Cernobal!

PE CATE VOTURI SE POT BAZA POLITICIENII?

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral până pe 31 mai este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la finalul lunii aprilie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor făcute de unii primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia, a importurilor de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP) şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP), arată sursa citată. Astfel, în perioada 1 mai – 31 mai 2024 au fost radiate 19.962 de persoane pentru că au murit, în timp ce 215 persoane au fost radiate ca din registrul electoral pentru că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.În schimb 107 persoane și-au redobândit dreptul de vot pentru că le-a expirat perioada de radiere. Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada în aceeași perioadă este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).Datele importate de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor mai arată și că au intrat în evidenţe 2.673 alegători noi, iar datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte arată că au intrat în evidenţe 9.998 de alegători noi.AEP mai menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS. Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.În 2024, România va susține patru rânduri de alegeri: europarlamentare și locale pe 9 iunie, după o decizie a coaliției PNL-PSD (liberali și social democrați) de a le comasa, cele prezidențiale în perioada 15-29 septembrie, cu două tururi de scrutin, și parlamentare pe 8 decembrie. L numararea voturilor vor isi cu 20% mai multi si aia vor vota cu cine numara voturile!

LA CANNES SE FURA CANN CODRU!

Mijlocaşul formaţiei Tottenham, Yves Bissouma, a fost jefuit, în noaptea se sâmbătă spre duminică, la Cannes, lui fiindu-i furat un ceas marca Richard Mille, evaluat la 300.000 de euro.Potrivit lefigaro.fr, jaful a avut loc pe Coasta de Azur, sâmbătă seara, în timp ce jucătorul se întorcea cu partenera sa la celebrul hotel Le Majestic de pe Croazetă.Şoferul tocmai îi lăsase în faţa intrării, când doi indivizi l-au aşteptat pe jucător în apropierea hotelului de lux, în jurul orei 4 dimineaţa. Aceştia l-au atacat pe jucător şi pe partenera său, pulverizând spray paralizant. Ca urmare, au reuşit să îi fure nu numai ceasul, ci şi trei inele cu diamante de la partenera sa. Cei doi bărbaţi, care aveau feţele acoperite, au plecat apoi cu un Renault Megane.O sursă din cadrul poliţiei a declarat pentru Le Figaro: „Evident, a fost o operaţiune foarte bine organizată”, iar o anchetă a fost deschisă de poliţia judiciară locală din Cannes. „Dar este întotdeauna foarte complicat să îi găsim pe făptaşi”, a adăugat aceeaşi sursă.În urmă cu două săptămâni, în mijlocul Festivalului de Film de la Cannes, alte două ceasuri de lux au fost sustrase valoarea totală fiind de 400.000 de euro. La începutul lunii aprilie, cu ocazia turneului de tenis de la Monte-Carlo, un alt sportiv de top a fost jefuit şi i s-a sustras un ceas Richard Mille de valoare similară.In Ferentari n-ar fi patit asa ceva!

NICUSOR N-A FOST INFORMATOR!

Nicuşor Dan, după apariţia unui document din care rezultă că a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani şi a dat note despre colegii săi: Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea / Documentul prezintă mai multe neconformităţi fapticeExact cum spunea ca vom avea apa calda!

PUTIN UMOR

– Care este defectul tau?

– Ma bag in discutiile altora…

– Nu vorbeam cu tine!

Pana la urma s-a dovedit ca bebelusul pe care il cresteam de doua saptamani nu era al meu. Cica a fost nu stiu ce incurcatura la spital. Sincer sa fiu, m-am gandit si eu la treaba asta. Eu ma dusesem acolo doar ca sa-mi scoata gipsul!

Talentul meu este sa nu-mi pierd timpul contrazicandu-ma cu prostii.
– Asta nu e talent!
– Ai dreptate…

Toti profesorii ingineri din UPB stateau intr-un avion inainte de decolare.

Capitanul face un anunt: „avionul e proiectat si realizat de catre studentii Dvs.!”.

Toti s-au ridicat si au fugit afara, mai putin rectorul, care statea nemiscat.

Cineva il intreaba: -Dvs. nu va e frica?

Rectorul: – Am incredere in studentii me! Sunt sigur ca nici nu va porni!

***************************

Cainele meu urmarea toti oamenii pe bicicleta.

Intr-un final a trebuit sa-i ascund bicicleta!

***************************

Nestiind cum sa petreaca Valentine’s Day, mai multi romani au taiat porcul!

***************************

– Unde locuiesti?

– Undeva in afara Londrei!

– Wow! Unde anume?

– Slatina, Olt!

***************************

Doi nuntasi la masa, unul catre celalalt:

– Asta e cea mai hidoasa mireasa pe care am vazut-o in viata mea!

– E fiica mea!

– Vai, nu am stiut ca sunteti tatal ei!

– Eu sunt mama ei!!!

***************************

– Vai ce catei frumosi! Ce rasa sunt?
– Unul e boxer.
– Si celalat?
– La fel.
– Sunt baieti?
– Unul da.
– Si celalat?
– La fel.
– Dar de ce tot spui unul si apoi si celalat? De ce nu spui de amandoi?
– Pentru ca unul e al meu.
– Si celalat?
– La fel!

***************************

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!