home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
01.05.2023
FAPTUL DIVERS

CINE-I HARNIC SI MUNCESTE/ORI E PROST. ORI NU GANDESTE!

Românii nu muncesc suficient. Deputata PNL Raluca Turcan a afirmat că este necesară de o reformă a salarizării şi de o nouă lege a salarizării bazată pe criterii corecte, echitate şi meritocraţie. Aceasta susține că sunt mulți români care „muncesc cât pentru şapte, în timp ce alţii dorm în post fără să rişte la final de lună”Iată ce spune Raluca Turcan: „Am urmărit cu interes referirile din România legate de ziua de 1 mai. Din păcate, marea parte a discuţiilor a fost centrată pe mini-vacanţa de 1 mai, mici şi bere. Nimic despre drepturile celor care muncesc! Am introdus în PNRR un jalon extrem de important care, dacă nu va fi respectat, va conduce la agravarea situaţiei legata de salarizare, echitate, bunăstare prin muncă.”Ea a mai spus că este necesară o dezbatere serioasă cu privire la valorificarea valorii muncii fiecărui om şi cum poate fi încurajată performanţa.„Cum putem încuraja performanţa, progresul şi evoluţia fiecărui om dacă nu valorificăm munca fiecăruia la justa valoare? Ce tragere de inimă va avea un tânăr să studieze 5 ani pentru a deveni profesor sau inginer, dacă salariile din alte domenii care nu necesită atâtea studii şi sacrificii, sunt mai mari? Avem nevoie de o dezbatere serioasă pe aceasta temă. Ministerul Muncii este pregătit să lanseze acest proiect în dezbatere publică? Sau se face că munceşte şi de 1 Mai?”, a completat Turcan.Cu zicea vechiul proverb:Cine-i harnic si munceste are tot ce vrea/Cine sta si trandaveste are tot asa!

NU NE VINDEM TARA!O PRIVATIZAM PE DOI LEI!

Președintele AUR, George Simion, face un apel la mobilizare împotriva asaltului antinațional prin legile promovate de monstruoasa coaliție PSD, PNL, UDMR, cu susținerea USR. Liderul AUR se poziționează împotriva PLX 143, legea guvernanței corporative care va permite înstrăinarea regiilor autonome, precum Romsilva.Iată ce spune acesta: „Cerem Guvernului Ciucă să retragă de urgență de pe agenda Parlamentului PLx 145 legat de copiii României, forma actuală a legilor educației, care vizează la fel viitorul României și să oprească înstrăinarea regiilor autonome n.m. și a tuturor bogățiilor naționale care acum sunt administrate de Romsilva, Hidroelectrica, Salrom și celelalte 237 de regii autonome. Rog toți membrii și simpatizanții AUR, oriunde s-ar afla, să iasă în stradă și asta vom face și noi alături de pădurari.”George Simion a declarat că AUR este împotriva PLX 143. Mai mult, Guvernul Ciucă vrea privatizarea Romsilva, una dintre cele 100 cele 240 de regii autonome. Marcel Ciolacu, Ciucă și Kelemen Hunor vor să vândă practic toată bogăția statului și regiile autonome care sunt pe profit în acest moment.Sa-si ia si ei un comision amarat de cateva milioane de euro, sa are si gura lor ce sa manance!

TAIERI DE SALARIU SAU CONCEDIERI?ACEASTA-I INTREBAREA!

Premierul Nicolae Ciucă, a lansat, pe Facebook, noi promisiuni că nu va tăia salariile bugetarilor: „Putem administra mai eficient banii publici folosiți pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier și alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu ne vom atinge de veniturile oamenilor”.Însă, acum trei zile, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, declara, pentru Libertatea, că, dacă nu se taie salarii, „scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari”.Afirmațiile lui Boloș sunt în contradicție atât cu angajamentele președintelui Iohannis, cât și cu declarațiile premierului Ciucă.„Alături de partenerii de guvernare am căutat cele mai bune soluții pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Trebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuință în cheltuirea banului public. Putem administra mai eficient banii publici folosiți pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier și alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu ne vom atinge de veniturile oamenilor”, a scris Ciucă, pe Facebook.„Eu nu îmi doresc ca, prin dezvoltarea ţării şi prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău. Este o absurditate.Eu vreau ca românii să o ducă mai bine şi oricine în spaţiul public spune altceva este în eroare. Nu vor există tăieri de salarii, nu există un astfel de concept la nivelul meu, nici la nivelul coaliţiei. Vreau să fie înţelese aceste lucruri, mai ales acum în pragul sărbătorilor. Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbătoare, este să îşi facă românii griji că li se taie salariile sau că vor fi daţi afară. Nu vor fi daţi afară şi nu se taie salariile. Oricine afirmă altceva greşeşte”, spunea Iohannis, la 13 aprilie, înainte de Paștele ortodox.Însă ministrul Boloș a spus, în repetate rânduri, că, dacă nu se reduc cheltuielile, România va pierde bani din PNRR, iar efectul se va resimți în 2024, când nu vor fi bani pentru șantierele deschise acum.„Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de Coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, Si-asa-i rau si-asa nu-i bine, cum o dai, ca dracu’ vine!

CUTREMURA-TE, CODRUTO KOVESI!

Procurorul sef al Bulgariei Ivan Ghesev a scapat nevatamat luni dupa explozia unui dispozitiv la trecerea masinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a afirmat ca investigheaza explozia drept act terorist, desi Ministerul de Interne a vorbit doar de un „incident”, relateaza EFE, citata de Agerpres.Petar Todorov, secretar general in Ministerul de Interne, a mentionat ca nimeni nu a fost ranit in „incidentul produs luni la ora 11:45 (ora locala, 08:45 GMT) pe soseaua dintre Samokov si Kovacevtsi, in directia Sofia”.El a adaugat insa ca „amenintarile la adresa vietii si sanatatii oricarei persoane sunt absolut inacceptabile” si guvernul va lua masuri ferme.„Bomba era clar menita sa ucida. Nu a fost destinata sa intimideze, nu au fost artificii”, a declarat la randul sau presei Borislav Sarafov, procuror adjunct si director al Serviciului National de Investigatii, adaugand ca familia lui Ghesev era cu el in vehicul.Sarafov a mai precizat ca dispozitivul continea aproximativ trei kilograme de explozibil.Sa fi fost doar un antrenament pentru Codruta?

UN PRIMAR DESCURCARET/FURA RATA DIN COTET!

Rascoala in comuna Perieni din judetul Vaslui impotriva primarului Alexandru Iacob (PNL). „Sa plece primarul, intram cu batele peste el. Sa se duca la firmele lui, ca nu se mai satura de bani”, au spus oamenii, citati de presa locala.Peste 50 de locuitori ai comunei s-au adunat vineri dimineata in fata primariei din localitate pentru a cere demiterea primarului Alexandru Iacob. Ei afirma ca li se cer sume aberante pe terenurile primite in concesiune, pe care si-au construit casele.Contractele de concesiune incheiate cu Primaria Perieni pentru suprafetele de teren pe care si-au construit casele in urma cu 25 de ani au expirat. Pretul cerut acum de primarie este de 12 euro/metru patrat, in cazul in care decid sa cumpere terenurile pentru a deveni proprietari.„Un primar hot, un talhar. Nu vrea sa stea de vorba cu noi. Ne injura, ne face prosti, nespalati. Nu se poate discuta cu el. Suntem pusi sa platim peste 500 de milioane de lei vechi pentru un teren aflat la margina localitatii.Nu avem canalizare, nu avem asfalt. Cum sa coste 12 euro / mp? Evaluarea a fost facuta la misto. A venit un evaluator si a facut cate o poza cu telefonul la terenurile noastre. Pentru asta suntem pusi acum sa platim cate 500 de lei.Sa plece primarul, intram cu batele peste el. Sa se duca la firmele lui, ca nu se mai satura de bani”, au declarat revoltati satenii, potrivit stiriest.ro.Ciocu’ mic! Ati vrut capitalim, aveti capitalism!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI!

  1. Cangurii nu pot să meargă înapoi datorită lungimii picioarelor lor.
  2. Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, koalas nu au oasele pelvisului conectate la coloană vertebrală, ceea ce le permite să se târască mai ușor prin copaci.
  3. Șopârlele pot să își schimbe culoarea pielii pentru a se camufla.
  4. Unele broaște pot să înghețe și să supraviețuiască iernii, după care să se dezghețe și să continue să trăiască.
  5. Rândunelele pot să zboare până la 200 de mile pe oră.
  6. Vulturii păreau mai mari decât sunt cu adevărat, datorită aripilor lor lungi și largi.
  7. Câinii au mai multe mușchi în urechi decât oamenii, permițându-le să își miște urechile pentru a detecta sunete.
  8. Pisicile pot să sară de până la șapte ori înălțimea lor.
  9. Câțiva păianjeni pot să își îndrepte picioarele într-un unghi drept față de corp.
  10. Câțiva pești sunt capabili să înoate înapoi.
  11. Suricatii își poartă puii pe spate pentru a-i proteja.
  12. Pitonii nu mănâncă decât o dată la câteva săptămâni sau luni.
  13. Unele țestoase pot să înoate și să se scufunde până la adâncimi de 500 de metri.
  14. Crocodilii au una dintre cele mai puternice mușcături din lumea animalelor, cu o forță de până la 3700 psi.
  15. Girafele nu au coardele vocale, ceea ce le face imposibil să latre sau să scuipe.
  16. Un urs panda poate să mănânce până la 40 de kilograme de bambus într-o singură zi.
  17. Sfinxul are urechile mai mari decât capul lor și le ajută să detecteze sunetele din apropiere.
  18. Chameleonii pot să își miște ochii în direcții diferite și să își schimbe culoarea pielii.
  19. Râmele sunt animale capabile să se regenereze și pot să își reînnoiască în totalitate corpul.
  20. Veverițele își pot mirosi mâncarea de la distanțe de până la 15 picioare.
  1. Hipopotamii își împart teritoriul cu păsări numite egrete, care mănâncă insectele și paraziții de pe corpul lor.
  2. Ochiul struțului este mai mare decât creierul său.
  3. Calamarul gigant este cel mai mare nevertebrat de pe Pământ, putând atinge o lungime de până la 43 de metri.
  4. Rățuștele pot să doarmă într-un singur ochi, pentru a putea detecta pericolele din jur.
  5. Lupii pot să parcurgă distanțe de până la 70 de mile pe zi în căutarea hranei.
  6. Pandolinii sunt animale rare care arată ca niște ghemotoace, și sunt cele mai traficate mamifere din lume, datorită valorii lor ca medicament tradițional.
  7. Gheparzii pot să atingă viteze de până la 70 de mile pe oră în timpul vânătorii.
  8. Caprele pot să urce pe perete datorită abilității lor de a se agăța de suprafețe cu copitele și cu oasele din degete.
  1. În timpul Războiului Rece, serviciile de informații americane au dezvoltat o metodă de a citi mesajele secrete ale Uniunii Sovietice prin intermediul unei pisici pregătite să asculte într-o cameră în care erau instalate dispozitive de ascultare.
  2. În anii 1930, guvernul italian a încercat să „blondeze” populația Sardiniei prin politici de colonizare și sterilizare forțată.
  3. Călătorul și exploratorul Marco Polo a fost într-un moment dat prizonier în Genova, unde a dictat scrierea povestirilor sale către un coleg de celulă. Aceste povestiri au devenit celebrele sale „Relatări despre călătorii”.
  4. Primul astronaut uman, Yuri Gagarin, a fost un cosmonaut sovietic care a fost ales pentru misiunea istorică de a zbura în spațiu în 1961, datorită dimensiunii sale mici – cu o înălțime de doar 5’2 „.
  5. În timpul Războiului Civil American, guvernul federal a emis hârtie igienică cu portretele liderilor Confederației, astfel încât să poată fi folosită pentru a-și șterge fundul cu ele.
  6. În timpul Revoluției franceze, guvernul a încercat să creeze un nou calendar în care săptămânile aveau câte zece zile și fiecare lună avea un nume nou, precum Germinal, Brumaire sau Thermidor.
  7. În Evul Mediu, oamenii credeau că Unicorii există cu adevărat și că sunt animale sacre, cu puteri magice și vindecătoare.
  8. Cea mai veche carte din lume, „Cartea morților tibetană”, a fost scrisă în jurul anului 800 d.Hr. și conține sfaturi și ritualuri pentru pregătirea sufletului pentru moarte.
  9. În 1912, un bucătar american a inventat sandwich-ul reuben în timp ce încerca să găsească o utilizare pentru resturile de carne de vită și varză acră.
  10. În secolul al XVII-lea, în Rusia era o taxă pentru bărbi, iar bărbații erau nevoiți să plătească pentru dreptul de a-și păstra barba.
  11. În timpul Războiului Rece, CIA a încercat să creeze un „pulverizator de inimă” – un dispozitiv care ar fi putut fi folosit pentru a ucide oamenii cu un jet de substanță toxică ascuns într-un obiect obișnuit, cum ar fi o cutie de ciocolată.
  12. În 1911, Mona Lisa a fost furată din Muzeul Luvru din Paris de un hoț care a ascuns pictura într-o valiză timp de doi ani, până când a fost prins și recuperată de autorități. 13. În timpul Războiului Civil American, oamenii obișnuiau să se plimbe pe câmpul de luptă după terminarea bătăliei pentru a-și colecta artefacte, cum ar fi butoane și capace de pălării, pentru a le vinde ca suveniruri.
  1. În anii 1600, oamenii credeau că omul avea un număr limitat de cuvinte pe care le putea rosti pe tot parcursul vieții, astfel încât să se abțină de la a vorbi prea mult.
  2. În timpul Revoluției Franceze, mulți nobili au fost executați cu ghilotina, dar cel mai înalt nobil care a fost vreodată executat astfel a fost prințul francez Louis Antoine de Saint-Just, care măsura 1,92 metri înălțime.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!