home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
23.05.2023
FAPTUL DIVERS

HOP SI SINDICALISTII DIN SANATATE!

Peste 150 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au pichetat marţi Ministerul Sănătăţii, vor relua pichetul pe 8 iunie iar, în caz de eșec, amenință cu greva generală pe 15 iunie.„Revendicările sunt: aplicarea în totalitatea legii salarizării, plata sporurilor la nivelul anului 2023, asigurarea voucherelor de vacanță și creșterea normei de hrană. Plus negocierea contractului colectiv de muncă”, a declarat jurnaliștilor Viorel Hușanu, președintele Sanitas București.O asistentă care are un spor de 85%, la un salariu de aproape 4.000 de lei, poate câștiga până la 5.000, 5.500, poate chiar 6.000 de lei, spune președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu. „Dar asta cu sporuri, cu continuitate, cu program neîntrerupt, care oricum acel spor nu e plătit la salariul la zi, ci la nivelul anului 2018, ca și gărzile medicilor”, a explicat el.Sindicaliștii spun că vor continua calendarul protestelor, dacă nu le sunt soluționate revendicările.Pe 8 iunie au programat o nouă pichetare și, în caz de eșec, pe 15 iunie este anunțată greva generală.Bărăscu s-a arătat nemulțumit de „rotativa asta (rotația premierului în coaliția de guvernare – n.r.)”, care, în opinia sa „strică totul, nu mai știi cui să te adresezi”.Federația a publicat pe pagina sa un mesaj de susținere a grevei sindicatelor din învățământ.„Federaţia Sanitas din România, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate sănătate și cel de asistență socială, având peste 100.000 de membri de sindicat, susține acțiunile organizate de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă. Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece!”Solutia e simpla: sa intre si Guvernul in greva!

PIDOSNICII LUATI IN BRATE DE CEDO!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex. Sentința a fost dată în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația ACCEPT.Speța în care este inclusă și România este aceeași în care CEDO s-a pronunțat încă din luna ianuarie împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, caz care viza refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex.În sentința de marți, CEDO a constatat că, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru, România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți.Ca urmare, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.În sentință, CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere, care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.CEDO l-ar condamna si pe Dumnezeu pentru ce le-a facut celor din Sodoma si Gomora!

NU PENSII SPECIALE, NU ARMATA, NU SRI, NU SIE, NU MAGISTRATI!

Eliminarea pensiilor speciale ar duce la retragerea a 10% dintre militari și a 11% dintre magistrați . La SRI, 22 de angajați s-ar putea pensiona înainte de intrarea în vigoare a legii. STS și MAI, deși fac lobby public pentru păstrarea pensiilor speciale, țin datele despre angajați la secret. Președintele PSD Marcel Ciolacu declara, în urmă cu două luni, că România nu poate să aplice „ad litteram” măsurile de reformă a pensiilor speciale asumate în PNRR, deoarece acest lucru ar depopula ministerele Apărării, de Interne, Justiția și serviciile secrete și ar afecta astfel activitatea acestor instituții.Am întrebat ministerul Apărării, ministerul de Interne, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) câți dintre angajații acestora îndeplineau condițiile de pensionare pe 24 martie 2023, data la care am trimis cereri pe baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.Cifrele furnizate de ministere și servicii arată o situație de mijloc. Nu este mic numărul celor care ar putea ieși brusc la pensie, speriați de noile condiții, dar nici nu ar rămâne sistemele de forță fără angajați. Incepem sa credem ca doar pensiile speciale ne mai tin statul la suprafata!

REGELE CHARLES ISI VIZITEAZA MOSIA DIN ROMANIA

Vizita monarhului britanic în România a fost planificată în mare secret, cu câteva luni înainte de încoronarea care a avut loc pe 6 mai la Londra.CAMELIA CSIKI, jurnalist TVR: Încoronarea Regelui Charles deschide o nouă eră și este un moment istoric pentru întreaga lume, fie că vorbim despre țări monarhice sau că vorbim despre republici, dar este un moment deosebit de important și pentru România. O țară despre care Regele Charles a declarat că o iubeste, îi admiră frumusețile și o păstrează în suflet.Este pentru prima oară când Regele Charles al III-lea vine în ţara noastră şi nu se întâlneşte cu Familia Regală a României, cu care se înrudeşte, pentru că Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu vor fi în Iordania, la nunta anului, cea dintre Principele Moştenitor al Regelui Abdullah cu prinţesa Arabiei Saudite.Președintele Klaus Iohannis îl va primi oficial pe Regele Charles la Palatul Cotroceni, apoi monarhul britanic va petrece o scurtă vacanță în Transilvania, unde se poate plimba pe dealurile împădurite din Valea Zălanului și poate picta lângă casa din Viscri.Daca nu muta capitala Angliei la Viscri, mare minune!

CURIOZITATI DIN TOATE DOMENIILE!

Istorie:

  1. Cea mai veche civilizație cunoscută este cea sumeriană, care a apărut în jurul anului 4500 î.Hr.
  2. Marele Zid Chinezesc are o lungime de aproximativ 21.196 de mile (34.000 de kilometri).
  3. Cleopatra, regina Egiptului, a fost cunoscută pentru frumusețea și inteligența sa remarcabilă.
  4. Mona Lisa, faimoasa pictură realizată de Leonardo da Vinci, a fost furată în anul 1911 și recuperată în 1913.
  5. Războiul Rece a fost perioada de tensiune politică și militară între Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a durat aproximativ de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la începutul anilor ’90.

Geografie:

  1. Muntele Everest, situat în lanțul muntos Himalaya, este cel mai înalt munte de pe Pământ, având o altitudine de 29.029 de picioare (8.848 de metri).
  2. Oceanul Pacific este cel mai mare ocean de pe Pământ, ocupând aproximativ o treime din suprafața totală a planetei.
  3. Sahara este cel mai mare deșert cald din lume, având o suprafață de aproximativ 9 milioane de kilometri pătrați.
  4. Insula Islanda este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, inclusiv gheizere, cascade și vulcani activi.
  5. Lacul Baikal din Rusia este cel mai adânc lac de pe glob, ajungând la o adâncime de 5.387 de picioare (1.642 de metri).

Zoologie:

  1. Elefanții sunt considerați cel mai mare mamifer terestru de pe Pământ.
  2. Chameleonii pot schimba culoarea pielii lor pentru a se camufla și pentru a comunica cu alți chameleonii.
  3. Girafele au gâtul lung și pot atinge înălțimi de până la 5,5 metri.
  4. Lemurienii sunt endemici pentru insula Madagascar și sunt cunoscuți pentru mișcările lor agile și coada lungă.
  5. Delfinii sunt mamifere marine inteligente și comunică între ei folosind sunete specifice.

Matematică:

  1. Numărul Pi (π) este o constantă matematică nedefinită care reprezintă raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său.
  2. Teorema lui Pitagora afirmă că într-un triunghi dreptunghic, pătratul lungimii hipotenuzei este egal cu suma pătratelor lungimilor celor două catete.
  1. Numerele Fibonacci sunt o secvență în care fiecare număr este suma celor două numere precedente în secvență (exemplu: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc.).
  2. Teorema lui Fermat afirmă că nu există soluții întregi nenule pentru ecuația x^n + y^n = z^n, atunci când n este un număr întreg mai mare decât 2.
  3. Numerele prime sunt numere naturale mai mari decât 1, care sunt divizibile doar cu 1 și cu ele însele.

Botanică:

  1. Orhideele sunt cunoscute pentru frumusețea și diversitatea lor și sunt considerate unele dintre cele mai vechi plante de pe Pământ.
  2. Planta carnivora Venus Flytrap (Dionaea muscipula) atrage și capturează insectele folosind frunzele sale speciale.
  3. Bamboo este o plantă care crește rapid și este una dintre cele mai durabile și versatile plante din lume.
  4. Planta Rafflesia arnoldii este cea mai mare floare parazită și poate atinge dimensiuni de peste 1 metru în diametru.
  5. Arborele Secoia gigantă (Sequoiadendron giganteum) este considerat unul dintre cei mai mari și mai masivi arbori de pe Pământ.

recii antici au inventat Jocurile Olimpice și primele competiții s-au desfășurat în anul 776 î.Hr.

  1. La sfârșitul secolului al XV-lea, exploratorul Cristofor Columb a descoperit America crezând că a ajuns în India.
  2. În anul 1789, a început Revoluția Franceză, eveniment major care a dus la căderea monarhiei franceze.
  3. La 20 iulie 1969, Neil Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Lună, fiind parte a misiunii Apollo 11.
  4. Primul război mondial a avut loc între anii 1914 și 1918, implicând numeroase națiuni și având consecințe devastatoare.

Geografie: 6. Cascadele Niagara, situate între Canada și Statele Unite, sunt printre cele mai celebre cascade din lume.

  1. Insula Cipru este locul în care se crede că a apărut primul vin produs de om, acum aproximativ 6.000 de ani.
  2. Marea Moartă, situată între Israel și Iordania, este cea mai sărată mare din lume și are o salinitate extrem de ridicată.
  3. Insula Islanda are aproximativ 130 de vulcani, dintre care mulți sunt încă activi.
  4. Amazonul este cel mai mare fluviu din lume în ceea ce privește debitul de apă.

Zoologie: 6. Fluturele Monarh migrează pe distanțe lungi, parcursul lor putând ajunge la peste 4.000 de mile (6.400 de kilometri).

  1. Panda roșie, nativă din regiunile montane din Asia, este cunoscută pentru blana sa groasă și aspectul său adorabil.
  2. Rechinul Mare Alb poate atinge viteze de până la 60 de mile pe oră (97 de kilometri pe oră).
  3. Koala nu bea apă în mod obișnuit, deoarece majoritatea necesităților sale de hidratare sunt satisfăcute prin consumul de frunze de eucalipt.
  4. Elefantul de mare din sud este cel mai mare animal pe uscat, având masculii o greutate de până la 8.800 de kilograme.

Matematică: 6. Conjectura lui Goldbach afirmă că orice număr par mai mare decât 2 poate fi exprimat ca sumă a două numere prime.

  1. Numărul eulerian, notat cu e, este o constantă matematică importantă și aproximativ egală cu 2,71828.
  1. Teorema lui Gödel, formulată de matematicianul Kurt Gödel, arată că într-un sistem formal suficient de puternic, există afirmații care sunt adevărate, dar nu pot fi demonstrate în cadrul acelui sistem.
  2. Numărul de Aur, reprezentat prin simbolul φ (fi), este o constantă matematică irațională care apare în mod frecvent în natură și în artă.
  3. Matematicianul indian Bhaskara a dezvoltat ceea ce acum este cunoscut sub numele de ecuația Bhaskara, folosită pentru rezolvarea ecuațiilor de gradul doi.
  4. Paradoxul lui Zeno este o serie de paradoxuri formulate de filosoful grec Zeno, care explorează ideea că mișcarea este o iluzie.
  5. Numărul π (pi) este un număr irațional și transcendent, cu o infinitate de cifre zecimale nerepetitive.

Botanică: 6. Florile de cactus se deschid și înfloresc doar pe timpul nopții.

  1. Planta carnivora Nepenthes rajah produce cea mai mare tulpină de capturare dintre toate plantele carnivore, capabilă să prindă insecte de mărimea șoarecilor.
  2. Arborele baobab poate acumula o cantitate impresionantă de apă în trunchiul său, permițându-i să reziste în condiții de secetă.
  3. Planta carnivora Venus Flytrap poate închide frunzele sale în doar 0,1 secunde pentru a prinde insectele care le ating.
  4. Floarea Victoria Amazonica, cunoscută și sub numele de crinul de apă, are frunzele atât de mari încât pot suporta greutatea unui copil mic.

Revoluția Industrială, care a marcat tranziția de la producția manuală la cea industrială, a avut loc în secolul al XVIII-lea în Marea Britanie.

  1. Căderea Imperiului Roman de Apus în anul 476 este considerată un punct de referință în istoria europeană.
  2. Războiul de Independență al Statelor Unite, care a avut loc între anii 1775 și 1783, a dus la formarea Statelor Unite ale Americii.
  3. În anul 1989, Zidul Berlinului, care a devenit un simbol al Războiului Rece, a fost demolat, marcând sfârșitul diviziunii Germaniei.
  4. Primul om care a călătorit în spațiu a fost cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, în anul 1961.

Geografie: 11. Insula Bora Bora din Polinezia Franceză este renumită pentru plajele sale cu nisip alb și apele turcoaz.

  1. Parcul Național Yellowstone din Statele Unite este primul parc național din lume și adăpostește o gamă variată de peisaje și faună.
  2. Marele Canion din Statele Unite este una dintre cele mai spectaculoase formațiuni geologice de pe Pământ, cu o lungime de aproximativ 446 de kilometri.
  3. Peninsula Iberică este situată în sud-vestul Europei și este împărțită între Spania și Portugalia.
  4. Insulele Galapagos din Ecuador sunt renumite pentru biodiversitatea lor unică și pentru contribuția lor la teoria evoluției formulată de Charles Darwin.

Zoologie: 11. Octopușul este cunoscut pentru inteligența sa remarcabilă și abilitatea de a se camufla în mediul înconjurător.

  1. Leul este considerat regele junglei datorită poziției sale dominante în ierarhia regatului animal.
  2. Koala petrece aproximativ 20 de ore pe zi dormind, datorită dietei sale cu frunze de eucalipt cu conținut scăzut de energie.
  3. Porcii de Guineea nu sunt nici porci, nici din Guineea; ei sunt rozătoare mici originare din America de Sud.
  4. Rinocerul alb este cel mai mare dintre cele cinci specii de rinoceri și este în pericol critic de dispariție din cauza braconajului.

Matematică: 11. Numărul e (2,71828…) este o constantă matematică importantă care apare în calculul creșterii exponențiale.

  1. Numărul i este unitatea imaginară, definită ca rădăcina pătrată a numărului -1.
  1. Funcția exponențială este una dintre cele mai importante funcții matematice și este folosită într-o varietate de domenii, inclusiv în creșterea și descreșterea exponențială.
  2. Teorema lui Thales afirmă că, dacă trei puncte sunt situate pe o dreaptă și unul dintre acestea formează un unghi drept cu dreapta respectivă, atunci celelalte două puncte vor forma și ele un unghi drept cu dreapta.
  3. Numărul de aur (φ) este un număr irațional care apare în mod frecvent în proporțiile și formele din natură, precum și în artă și arhitectură.
  4. Formulele lui Viète sunt relații matematice care leagă coeficienții și rădăcinile unei ecuații polinomiale.
  5. Matricea este o structură matematică formată dintr-un tabel bidimensional de elemente, folosită în algebra liniară și în alte domenii.

Botanică: 11. Plantele de cactuși pot supraviețui în condiții extreme de secetă, deoarece au adaptări speciale care le permit să stocheze apă în tulpini și frunze.

  1. Copacul Baobab din Africa este cunoscut pentru formele sale neobișnuite, cu tulpina groasă și aspectul său caracteristic.
  2. Orhideele sunt unele dintre cele mai diverse și mai frumoase flori din lume, existând peste 25.000 de specii cunoscute.
  3. Plantele de orez cresc în principal în terenuri inundate și sunt o sursă importantă de hrană pentru o mare parte a populației globului.
  4. Florile de lotus au o semnificație spirituală profundă în multe culturi și sunt asociate cu puritatea și iluminarea.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!