home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
04.09.2023
FAPTUL DIVERS

RUSIA OPEREAZA PE VIU

Rusia a anulat anul acesta importantele sale exerciţii militare „Zapad” din cauza războiului din Ucraina, a declarat luni ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu.„Nu, anul acesta avem exerciţii în Ucraina”, a răspuns Şoigu la o întrebare pe acest subiect, potrivit RIA Novosti.Cele mai recente exerciţii militare „Zapad” (Vest) au fost întreprinse de Rusia împreună cu aliatul său Belarus în septembrie 2021, cu cinci luni înainte de declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. La acea dată s-a spus că 200.000 de soldaţi participau la acele exerciţii. Săptămâna trecută, Ministerul britanic al Apărării a anunțat în raportul zilnic al serviciilor sale de informaţii, pe platforma X (fostă Twitter), că el crede că Rusia nu va organiza anul acesta exerciţiile militare „Zapad” pentru că nu are suficiente trupe şi echipamente pentru a le folosi în aceste manevre în timp ce poartă războiul în Ucraina, care a intrat deja în luna a 19-a.Are dreptate SOIGU!Ce rost au simularile cand poti opera pe viu?

PUTIN S-A SIMTIT TRAS PE SFOARA!

Eșecul acordului de transport al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră aparține Occidentului, crede liderul rus Vladimir Putin, care a negat că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală.Comentariile sale vin după mai multe ore de discuţii purtate la Soci cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care însă continuă să fie optimist şi crede că acordul ar putea fi restabilit în curând, relatează CNN şi Reuters.”Occidentul, ca să spunem lucrurilor pe nume, ne-a înşelat cu privire la obiectivele umanitare pe care le-ar fi urmărit prin Iniţiativa de la Marea Neagră, de a ajuta ţările în curs de dezvoltare”, a declarat Putin în conferinţa de presă comună susţinută alături de Recep Tayyip Erdogan. ”Aşa cum am mai spus, am fost pur şi simplu forţaţi să luăm această decizie”, a continuat Putin, referindu-se la ieşirea Moscovei din acord, în luna iulie, când a refuzat să-l prelungească, după un an de funcţionare.Rusia a declarat, la ieşirea din acord, că garanţiile promise Moscovei de Occident printr-un memorandum anexat acordului, referitoare la propriile sale exporturi de produse agricole şi îngrăşăminte, nu au fost respectate.În plus, Putin a continuat să nege că exporturile din Ucraina – unul dintre principalii furnizori de cereale din lume, alături de Rusia – ar influenţa piaţa alimentară globală, iar lipsa lor ar provoca o criză. “În mod evident, rezilierea acordului nu a afectat pieţele globale de producţie şi aş dori să subliniez acest lucru în mod special. Indiferent ce se spune despre acest lucru, preţurile cerealelor continuă să scadă, nu există o penurie fizică de alimente. Există probleme cu distribuţia echitabilă a acesteia, da. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu aşa-numitul acord pentru cereale”, a adăugat Putin, citat de CNN.În altă ordine de idei, liderul de la Kremlin a descris întâlnirea cu Erdogan ca desfăşurându-se “într-o atmosferă constructivă şi de afaceri”.Înainte de a începe discuţiile propriu-zise cu Ergodan, Putin declarase că Rusia ar fi dispusă să ia în considerare reluarea acordului privind cerealele. “Vom face acest lucru de îndată ce toate înţelegerile privind ridicarea restricţiilor la exportul de produse agricole ruseşti vor fi pe deplin implementate”, a spus el.Logic!Cand nu vrei sa faci ceva,dai vina pe dusmani!

PICA SAU NU PICA?

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că aproximativ 50.000 de şuruburi din cele circa 100.000 au fost verificate pe podul de la Brăila şi că s-au găsit 180 de şuruburi care nu au fost bine strânse. Ministrul a dat asigurări că se poate circula în siguranţă pe acest pod.Iată ce a declarat acesta: „Îi asigur pe români că nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre. Am văzut că sunt şi formaţiuni politice, că fac şi plângeri la Bruxelles. Dacă au temeri să treacă peste pod, pot trece şi cu bacul, dacă nimeresc Brăila. Trecând într-un registru serios, vă asigur că nu există probleme de siguranţă în trafic. E o investiţie începută în 2017.Sorin Grindeanu s-a referit şi la discuţiile de pe nivelările de pe asfalt. ”Am văzut că sunt ştiri că ar fi denivelări şi e risc să pice unii în Dunăre. Fiind la Galaţi, am trecut pe pod. E adevărat că în aceste săptămâni CNAIR a dat restricţii de trafic. Când sunt temperaturi mari, se dau restricţii de trafic peste tot, nu doar în România.”În mediul online au apărut mai multe imagini cu şuruburi nestrânse pe podul de peste Dunăre de la Brăila.Daca pica, avem solutia:vom face altul pe mal in jos/Altul mai trainic si mai frumos!

DOAR ROMANIA ARE TINERI PENSIONARI!

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, susține că nu mai există o țară în Europa în care anumite categorii profesionale să iasă la pensie la 45 de ani.Iată ce a declarat acesta: „Nu poți să fii egal în fața legii când ieși la 45 de ani să fii egal cu cel care iese la 65 de ani. Nu este nicio egalitate. Este un flagrant dezechilibru”.
„Aș vrea să subliniez foarte clar. Nicăieri în Europa nu există cineva să poată să iasă la pensie la 40 de ani. Chiar cei care au prin profesia pe care au ales-o  dreptul la pensie după 20 de ani de activitate , nu pot să ia pensie de la 40 și ceva de ani până la sfârșitul vieții. Așa ceva nu există”Primă soluție, abrogarea legii Consilierul BNR susține că această reglementare cu pensionarea la vârsta de 45 de ani trebuie să dispară: „Ea poate fi abrogată pur și simplu. Așa cum a fost introdusă ea poate fi eliminată. Cel mai mare sprijin pentru pensionarii speciali vine din partea CCR.”Rares Bogdan va rezolva asta rapid! Maxim 30 de zile!

EVENIMENTE CARE AU MARCAT ISTORIA LUMII

  1. Nașterea agricolă (circa 10.000 î.Hr.): Trecerea de la vânătoare și culegere la agricultură a marcat începutul civilizației.
  2. Scrisul cuneiform (circa 3200 î.Hr.): Invenția scrisului în Mesopotamia a deschis calea pentru documentarea și dezvoltarea cunoașterii umane.
  3. Unificarea Egiptului (circa 3100 î.Hr.): Regele Menes a unit Egiptul de Sus și de Jos, stabilind prima monarhie cunoscută.
  4. Domnia lui Hammurabi (circa 1792-1750 î.Hr.): Hammurabi a creat un cod de legi cunoscute sub numele de „Codul lui Hammurabi” în Babilonul antic.
  5. Nașterea democrației în Atena (circa 508 î.Hr.): Clivajul la Atena a dus la crearea unei prime forme de democrație.
  6. Războaiele medicilor (499-449 î.Hr.): Conflictul dintre Grecia și Persia a marcat o perioadă tumultuoasă a istoriei antice.
  7. Construcția Marei Piramide (circa 2580 î.Hr.): Construirea Piramidei lui Keops este un triumf tehnic impresionant și un simbol al antichității Egiptului.
  8. Imperiul Roman (27 î.Hr. – 476 d.Hr.): Ascensiunea și căderea Imperiului Roman a avut un impact vast asupra civilizației occidentale.
  9. Născutul lui Iisus Hristos (circa 4 î.Hr.): Nașterea lui Iisus a marcat începutul erei creștine și a avut un impact major asupra religiei și culturii.
  10. Construcția Marii Ziduri Chineze (sec. III î.Hr. – sec. XVII d.Hr.): O realizare arhitecturală impresionantă, care a avut rolul de a apăra China de invazii.
  11. Căderea Imperiului Roman de Apus (476 d.Hr.): Evenimentul a marcat sfârșitul unei ere și începutul Evului Mediu în Europa.
  12. Răspândirea Islamului (sec. VII-XX): Expansiunea rapidă a islamului a avut un impact profund asupra lumii medievale.
  13. Imperiul Carolingian (sec. VIII-IX): Carol cel Mare a unit Europa Occidentală și a contribuit la formarea statelor medievale.
  14. Cruciadele (sec. XI-XIII): Campaniile militare creștine pentru recuperarea Ierusalimului au schimbat cursul istoriei și au avut un impact durabil asupra relațiilor dintre creștini și musulmani.
  15. Magnificul Renascentism (sec. XIV-XVII): Perioadă de reînviere culturală și artistică în Europa.
  16. Căderea Constantinopolului (1453): Ocuparea orașului de către Imperiul Otoman a marcat sfârșitul Imperiului Bizantin.
  17. Reforma Protestantă (1517): Martin Luther a inițiat mișcarea care a divizat Biserica Catolică și a dus la crearea bisericilor protestante.
  18. Călătoria lui Cristofor Columb (1492): Descoperirea Americii a schimbat complet harta cunoscută a lumii.
  19. Războiul de 30 de Ani (1618-1648): Unul dintre cele mai distructive conflicte din istorie, care a afectat Europa centrală.
  20. Revoluția Științifică (sec. XVII-XVIII): Schimbarea fundamentală a viziunii asupra lumii și dezvoltarea științei moderne.
  21. Iluminismul (sec. XVIII): Mișcarea intelectuală care a promovat raționalismul, secularismul și drepturile omului.
  22. Revoluția Franceză (1789): Evenimentul care a dus la căderea monarhiei franceze și a avut un impact semnificativ asupra politicilor europene.
  23. Războaiele Napoleoniene (1803-1815): Cuceririle lui Napoleon au remodelat harta Europei și au influențat dezvoltarea politică și militară.
  24. Abolirea sclaviei (sec. XIX): Procesul de abolire a sclaviei a avut un impact profund asupra vieții oamenilor de culoare din întreaga lume.
  25. Revoluția Industrială (sec. XVIII-XIX): Transformarea economică și socială majoră a lumii, ducând la urbanizare și industrializare.
  26. Unificarea Germaniei (1871): Otto von Bismarck a condus la formarea statului german modern.
  27. Războaiele Mondiale (1914-1918 și 1939-1945): Conflictele care au schimbat harta politică și economică a lumii și au avut un impact profund asupra vieții oamenilor.
  28. Revoluția Rusă (1917): Răsturnarea monarhiei țariste și instaurarea comunismului sub conducerea lui Lenin.
  29. Tratatul de la Versailles (1919): Tratatul care a pus capăt oficial Primului Război Mondial și care a avut un impact de lungă durată asupra politicii mondiale.
  30. Marșul Sării (1930): Gandhi a condus o mișcare pașnică de rezistență la legea sarei din India britanică.
  31. Atacul de la Pearl Harbor (1941): Atacul japonez care a determinat intrarea Statelor Unite în Al Doilea Război Mondial.
  32. Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki (1945): Lansarea primelor bombe atomice în conflict, marcând sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
  33. Formarea Organizației Națiunilor Unite (1945): Crearea ONU pentru promovarea păcii și cooperării internaționale.
  34. Revoluția Chineză (1949): Comuniștii conduși de Mao Zedong au preluat controlul asupra Chinei.
  35. Războiul Rece (1947-1991): Conflictul geopolitic și ideologic dintre SUA și URSS.
  36. Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948): Adoptată de ONU, marcând un angajament global față de drepturile omului.
  37. Mișcarea pentru drepturile civile în SUA (1950-1960): Lupta pentru egalitatea rasială și drepturile civile.
  38. Războiul din Vietnam (1955-1975): Unul dintre cele mai controversate și distructive conflicte din istoria modernă.
  39. Revoluția Cubaneză (1959): Fidel Castro a preluat controlul asupra Cubei și a instaurat un regim comunist.
  40. Zborul lui Yuri Gagarin (1961): Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu.
  41. Moartea lui Martin Luther King Jr. (1968): Asasinarea liderului pentru drepturile civile a condus la mișcări de protest în SUA.
  42. Prima aterizare pe Lună (1969): Apollo 11 a dus la prima aterizare reușită a oamenilor pe Lună.
  43. Revoluția Culturală din China (1966-1976): Campania lui Mao pentru îndepărtarea influențelor străine și promovarea comunismului radical.
  44. Prăbușirea Zidului Berlinului (1989): Simbolul Războiului Rece a căzut, ducând la reunificarea Germaniei.
  45. Revoluțiile din Europa de Est (1989): Revoltele împotriva regimurilor comuniste din Europa de Est.
  46. Dezmembrarea Uniunii Sovietice (1991): Colapsul URSS a schimbat harta geopolitică a lumii.
  47. Tratatul de la Maastricht (1992): Fondarea Uniunii Europene și introducerea monedei euro.
  48. Apariția internetului (anii 1990): Transformarea radicală a comunicării și a vieții cotidiene.
  49. Atentatele de la 11 septembrie (2001): Atacurile teroriste asupra World Trade Center și Pentagon au avut un impact profund asupra politicilor globale.
  50. Criza financiară globală (2008): Colapsul pieței imobiliare a dus la o recesiune mondială.
  51. Primăvara Arabă (2010-2012): Revoltele din întreaga regiune au cerut schimbări politice și sociale.
  52. Războiul Civil din Siria (început în 2011): Conflictul brutal care a dus la o criză umanitară și migrație în masă.
  53. Brexit (2016): Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.
  54. Pandemia COVID-19 (începută în 2019): Pandemia globală a schimbat modul în care trăim, lucrăm și interacționăm.
  55. Acordul de la Paris (2015): Acordul pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  56. Revolutia Verde (1960-1970): Mișcarea pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale.
  57. Revoluția Tehnologică (secolul XXI): Avansurile în tehnologie au schimbat radical modul în care trăim și lucrăm.
  58. Căderea Marelui Recif de Corali (în desfășurare): Pierderea ireversibilă a unui ecosistem marin crucial.
  59. Lansarea roverului Perseverance pe Marte (2021): Avansurile în explorarea spațială și căutarea vieții pe alte planete.
  60. Căderea regimului Taliban în Afganistan (2021): Evenimentul recent care a schimbat echilibrul de putere în Afganistan și impactul asupra relațiilor internaționale.

PERLE DE INTELEPCIUNE

  • „Cei care pot să facă, fac; ceilalți explică.” – Leonardo da Vinci
  • „Nu contează cât de lent mergi, atâta timp cât nu te oprești.” – Confucius
  • „Secretul fericirii nu constă în a avea tot ceea ce dorești, ci în a iubi tot ceea ce ai.” – Dalai Lama
  • „Viața este ceea ce se întâmplă când ești ocupat să faci alte planuri.” – John Lennon
  • „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă iubești ceea ce faci, vei avea succes.” – Albert Schweitzer
  • „Ceea ce suntem încăpățânați să învățăm, aceeași lecție o vom învăța în continuare.” – Pema Chödrön
  • „Să fii tu însuți într-o lume care încearcă în mod constant să te facă altcineva este cea mai mare realizare.” – Ralph Waldo Emerson
  • „Cel care nu înțelege tăcerea nu va înțelege nici cuvintele.” – Elbert Hubbard
  • „Nimic în viață nu este de ajuns până când nu descoperi că totul este de ajuns.” – Buddha
  • „Calea cea mai sigură către a face lumea mai bună este a o face mai bună pentru tine.” – Dalai Lama
  • „Viața este despre a-ți crea pe măsură ce o trăiești.” – George Bernard Shaw
  • „Marea plăcere în viață este să faci ceea ce alții îți spun că nu poți face.” – Walter Bagehot
  • „Doar pentru că ceva nu este așa cum îl vezi, nu înseamnă că nu este așa cum ar trebui să fie.” – Terry Pratchett
  • „Timpul nostru este limitat, nu-l irosi trăind viața altcuiva.” – Steve Jobs
  • „Succesul nu este cel mai important lucru din lume. Să faci ceea ce îți place și să iubești ceea ce faci este cel mai important.” – Sir Richard Branson
  • „Când încetezi să înveți, încetezi să trăiești.” – Albert Einstein
  • „Fericirea nu vine de la bani sau de la alte persoane. Vei găsi fericirea în tine însuți.” – Buddha
  • „Să iubești și să fii iubit este cea mai mare bucurie de pe pământ.” – George Sand
  • „Viața este un lucru minunat, dacă știi să o trăiești.” – Johann Wolfgang von Goethe
  • „Nu putem controla vântul, dar putem ajusta velele.” – Thomas S. Monson
  • „Cunoașterea de sine este începutul înțelepciunii.” – Aristotel
  • „Dacă nu știi încotro te duci, orice drum te va duce acolo.” – Lewis Carroll
  • „În momentele dificile, nu contează unde te uiți; ciunde te uiți, vei găsi oameni care trec prin ceva asemănător.” – Malcolm Forbes
  • „Scopul vieții este să oferi vieții un scop.” – Robert Byrne
  • „În viață, nu ai nevoie de tot ceea ce gândești.” – Karl Lagerfeld
  • „Să te cunoști pe tine însuți este începutul înțelepciunii. Să te accepți pe tine însuți este începutul iubirii de sine.” – Sri Sri Ravi Shankar
  • „Nu putem schimba direcția vântului, dar putem ajusta velele pentru a ajunge unde ne dorim.” – Jimmy Dean
  • „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi
  • „Fericirea este o starea mentală. Este o chestiune de perspectivă.” – Steve Maraboli
  • „Cel care știe multe, dar nu se cunoaște pe sine, este ca un copac fără rădăcini.” – Lao Tzu
  • „Nu poți să faci totul, dar tot ce faci contează.” – Zig Ziglar
  • „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă iubești ceea ce faci, vei avea succes.” – Albert Schweitzer
  • „Nu contează cât de grea este viața ta; contează cât de greu ești tu.” – David Goggins
  • „Viața nu este măsurată prin numărul de respirații pe care le luăm, ci prin momentele care ne taie respirația.” – Maya Angelou
  1. „Viața este prea scurtă pentru a fi trist. Zâmbește și bucură-te de fiecare zi.” – Unknown
  2. „Eșecul este șansa de a începe din nou, mai inteligent.” – Henry Ford
  3. „Când nu mai putem schimba situația, trebuie să ne schimbăm atitudinea.” – Viktor E. Frankl
  4. „Credința în tine este primul pas către succes.” – Ralph Waldo Emerson
  5. „Imposibilul devine posibil atunci când determinarea este însoțită de acțiune.” – Jerry Gillies
  6. „Viața nu este despre găsirea tehnicii potrivite, ci despre găsirea propriilor tale tehnici.” – Unknown
  7. „Să ai succes nu înseamnă să nu ai eșecuri, ci să nu renunți niciodată.” – Unknown
  8. „Să încerci și să eșuezi este mai bine decât să nu încerci deloc.” – Unknown
  9. „Dacă ai gânduri pozitive, vei trăi o viață pozitivă.” – Joel Osteen
  10. „Fericirea nu este ceva pregătit. Ea vine din acțiunile noastre de zi cu zi.” – Dalai Lama
  11. „Ceea ce gândim de două ori înainte de a vorbi este adesea mai important decât ceea ce spunem.” – Brandon Sanderson
  12. „Poți obține orice îți dorești în viață, dacă ajuți suficiente alte persoane să obțină ceea ce își doresc.” – Zig Ziglar
  13. „Nu există drumuri scurte spre nimic în valoare. Dificultățile de azi ne pregătesc pentru succesele de mâine.” – Unknown
  14. „Ceea ce faci astăzi contează. Conține pasiunea și scopul tău în fiecare acțiune.” – Unknown
  15. „Dacă vrei să ai ceva pe care nu l-ai mai avut, trebuie să fii dispus să faci ceva ce nu ai mai făcut.” – Thomas Jefferson
  16. „Când viața îți oferă o șansă, apuc-o cu ambele mâini.” – Unknown
  17. „Cel care nu se îndură de sine nu este în măsură să se îndure de nimeni.” – Benjamin Franklin
  18. „Poți face orice, dar nu poți face totul.” – David Allen
  19. „Omul își poate schimba viața prin schimbarea atitudinii sale mentală.” – William James
  20. „Mereu pare imposibil până când este făcut.” – Nelson Mandela
  21. „Succesul este să te ridici de fiecare dată când cazi.” – Unknown
  22. „Călătoria unei mii de mile începe cu un singur pas.” – Lao Tzu
  23. „Dacă nu știi unde te duci, oricare drum te va duce acolo.” – Lewis Carroll
  24. „Dacă vrei să zâmbești mâine, zâmbește astăzi.” – Unknown
  25. „Să fii recunoscător pentru ceea ce ai acum este calea cea mai sigură de a primi mai mult.” – Oprah Winfrey
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!