home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
27.09.2023
FAPTUL DIVERS

SI VIKINGII II DAU BANI LUI ZELENSKI

Norvegia va aloca 1 miliard de coroane (92 de milioane de dolari) pentru ajutor umanitar în Ucraina, notează serviciul de presă al guvernului norvegian.“Populația civilă din Ucraina a suferit foarte mult ca urmare a războiului brutal al Rusiei. Eforturile poporului ucrainean de a combate atacurile zilnice asupra civililor și a infrastructurii civile sunt eroice. Ei au nevoie de ajutorul nostru pentru a supraviețui unei alte ierni de război”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Witfeld.Fondurile vor fi folosite pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, copii, refugiați și persoane strămutate în interiorul țării, ceea ce va include accesul la adăpost, hrană, apă, educație, sănătate și sprijin psihosocial, precum și protecție împotriva violenței sexuale și de gen. Finanțarea este alocată în cadrul Programului de sprijin Nansen pentru Ucraina.Asistența va fi distribuită prin intermediul programelor existente pentru Ucraina create de ONU și de Crucea Roșie.Nu reusesc rusii sa distruga cat ii despagupeste restul globului  pe ucraineni!

RUSII TRAG IN UCRAINENI DIN ROMANIA?

Unul dintre cei mai vocali analiști militari din Ucraina a lansat o variantă șocantă în contextul atacurilor rusești asupra țării sale.Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului “Rezistența informațională”, susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei.Mai exact, spune el, teritoriul acestor două state a servit drept acoperire pentru ruși, deoarece apărarea aeriană ucraineană nu a putut distruge țintele aeriene ale inamicului din România și Republica MoldovaRomânia, stat membru NATO, și-a asumat oficial ajutorul acordat Ucrainei în urma invadării ei de către Federația Rusă, însă este vorba despre un ajutor umanitar.Mai mult, România sprijină Ucraina și în ceea ce privește livrarea cerealelor din statul vecin pe piața din Europa, în opoziție cu Polonia, Slovacia și Ungaria.România este un stat important de tranzit pentru refugiații ucraineni dar și un stat-gazdă pentru cei care doresc să scape de războiul pornit de Federația Rusă. Potrivit lui Kovalenko, armata lui Putin ar fi folosit spațiul aerian al României în încercarea de a ataca raioanele Izmail și Reni din sudul regiunii Odesa, transmite publicația ucraineană Obozrevatel.Intortocheate sunt caile razboiului!

CIOLACU SE SPALA PE MAINI DE BUZATU!

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, tine sa se evidentieze drept cel mai indarjit critic al baronului PSD Dumitru Buzatu, prins recent cu o spaga de 1,25 milioane de lei in portbagaj. Ciolacu incearca astfel sa spele imaginea partidului, desi el a fost prezent si a girat realegerea lui Dumitru Buzatu in functia de presedinte al PSD Vaslui. Intr-un interviu pentru Digi24, Ciolacu a reluat miercuri atacurile la adresa lui Buzatu.„Mai ales cand vezi o suma asa mare e normal ca te ingrijorezi: ‘de ce platesc taxe, ca sa fure ei?’ E normal sa ai aceasta reactie! Romania este macroeconomic stabila. Are cele mai multe investitii pe care le-a avut, atat din fonduri europene, cat si din bugetul de stat. Trebuie sa fie o prioritate a cheltuirilor banilor. Trebuie sa vedem foarte bine sa nu mai risipim acesti bani”, a declarat Ciolacu. Ciolacu s-a referit la Buzatu si in discursul sustinut marti in Parlament, la asumarea raspunderii pe noile taxe si impozite.

„Unii romani se intreaba ce se va intampla cu taxele si impozitele lor, daca acesti bani vor fi bine cheltuiti sau vor ajunge prin vreun portbagaj”, sustinea Ciolacu.Pe de alta parte, Ciolacu a girat, la inceputul anului trecut, realegerea lui Dumitru Buzatu ca presedinte al PSD Vaslui desi acesta era in aceasta functie de peste 20 de ani. Anterior, Ciolacu a acceptat ca fosta nevasta a lui Buzatu, Gabriela Cretu, sa devina senator, iar fiul lui Buzatu, Tudor Buzatu, sa fie numit secretar de stat. De asemenea, tot Ciolacu a semnat lista PSD Vaslui prin care ginerele lui Farmazon, Eduard Popica, a ajuns deputat PSD.Desigur, daca Buzatu ar fi sponsorizat PSD macar cu jumatate din spaga, Ciolacu si-ar mai fi indulcit tonul!

POATE, NEPOTII NOSTRI VOR PUTEA CALATORI IN AMERICA FARA VIZE!

Potrivit ambasadorului român în Statele Unite, Dan-Andrei Muraru, România ar putea adera curând la programul Visa Waiver. Acest lucru ar permite românilor, începând de la 1 decembrie 2025, să intre în SUA fără viză timp de cel mult 90 de zile. „Sigur că este un drum lung de parcurs, dar nu avem nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla. Eu cred că la 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi, românii vor putea merge în SUA fără vize”, a declarat Muraru la Digi24.Aceeași speranță a fost transmisă și de ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, pe 25 septembrie. „Este scopul meu în acest mandat”, a spus Kavalec.Includerea României în programul Visa Waiver a fost propusă în Senatul american în martie, însă mai sunt numeroase condiții de îndeplinit până când România va putea participa la program.Dincolo de detalii tehnice, cele mai multe fiind condiții pe care România le îndeplinește deja, trebuie ca numărul românilor respinși atunci când cer o viză SUA să scadă semnificativ.Conform legilor americane, cetățenii unei țări pot beneficia de Programul Visa Waiver dacă rata de respingere a vizelor este sub 3%.Aceasta a fost în 2020-2021, pentru România, de 17%.Scutirea de viză ar însemna că mii de români nu vor mai aștepta săptămâni sau chiar luni pentru procesarea vizei, nu vor mai risca ca aceasta să fie respinsă, și nu vor mai plăti taxa de 185 de dolari.Dar  noi credem ca asta nu va fi prea curand! Poate vor apuca nepotii nostri!

PILONUL DOI SE CLATINA!

Eliminarea aderării obligatorii la Pilonul 2 de pensii a fost discutată în Coaliția PSD-PNL. Participanții actuali ar fi fost nevoiți să facă cerere pentru reînscriere. Propunerea a apărut pentru scurt timp în amendamentele la pachetul de măsuri pentru care Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea.Conform unui document ajuns în presă marți, înainte ca Marcel Ciolacu să prezinte pachetul fiscal în fața Parlamentului, obligativitatea aderării la Pilonul 2 ar fi dispărut, iar participanții actuali ar fi trebuit să ceară în scris dacă vor să rămână în sistemul de pensii private.În lipsa unei cereri, fiecare dintre cei peste 8 milioane de contribuabili ar fi mers automat la pilonul public de pensii, a scris Economedia.Publicația a scris inițial că amendamentele ar fi venit din partea unor parlamentari PSD. Informația a fost apoi negată de către liderii partidului.Surse apropiate de premier au declarat pentru Europa Liberă că „un document cu mai multe amendamente, printre care și cel referitor la Pilonul 2, a circulat, fără a avea semnături. Nu se știe cine l-a pus în circulație, dar este altul decât documentul oficial cu modificările depuse de PSD și PNL”.Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, a declarat pentru G4Media: Documentul cu amendamente care a circulat nu este asumat de PSD. Amendamentele au fost transmise la guvern și vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”.Deputatul PNL Florin Roman a declarat marți seară că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru.Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat ulterior că naționalizarea pensiilor din Pilonul 2 a fost discutată acum o lună de coaliția PSD-PNL, la propunerea cuiva „care nu face parte din structurile politice”, iar ideea ar fi fost respinsă.„Nu face parte din structurile politice. Prefer ca acest subiect să nu-l aprofundez pentru interesele ţării noastre. Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect. Instituțiile financiare se uita la noi. În calitate de ministrul al Finanţelor am spus că nu”, a spus Boloș la Antena 3.Ministrul a contrazis astfel o declarație a premierului Marcel Ciolacu, care declarase că subiectul desființării pensiilor private nu a fost discutat deloc în Coaliție. Sa ramana in picioare!

S-A INTAMPLAT PE 28 SEPTEMBRIE

  1. 48 î.Hr. – Bătălia de la Pharsalus: Iulius Cezar învinge trupele lui Pompei în Grecia.
  2. 1066 – William Cuceritorul debarcă în Anglia, marcând începutul cuceririi normande a insulei.
  3. 1542 – Navigatorul Juan Rodriguez Cabrillo descoperă California, ajungând pe coasta Pacificului.
  4. 1781 – Asediul de la Yorktown: Trupele americane și franceze înving forțele britanice sub comanda generalului Cornwallis, marcând sfârșitul războiului revoluționar american.
  5. 1850 – The Scarlet Letter, romanul scris de Nathaniel Hawthorne, este publicat pentru prima dată.
  6. 1895 – În Franța, frații Lumière proiectează primul film, „Sosirea unui tren la stația La Ciotat.”
  7. 1928 – Alexander Fleming descoperă penicilina, revoluționând medicina modernă.
  8. 1934 – Prima transmisiune televizată interurbană are loc între New York și Washington, D.C.
  9. 1958 – NASA (Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu) este înființată oficial.
  10. 1960 – Richard Nixon și John F. Kennedy participă la primul dezbateri televizate din istoria alegerilor prezidențiale americane.
  11. 1973 – Bătălia de la Sugamo Prison: Teroristul japonez Munemitsu Motoshima și alți șapte deținuți sunt uciși într-o tentativă de evadare.
  12. 1984 – Operațiunea Blue Star: Forțele armate indiene intră în complexul Gurudwara Harmandir Sahib pentru a înăbuși revolta sikh.
  13. 1995 – Înființarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
  14. 1996 – La Jeddah, Arabia Saudită, au avut loc atentate cu bombă la două clădiri din apropierea ambasadei americane.
  15. 2000 – Ariel Sharon vizitează Esplanada Moscheilor din Ierusalim, provocând revolte palestiniene.
  16. 2008 – Lehman Brothers, una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite, intră în faliment, marcând începutul crizei financiare globale.
  17. 2014 – A avut loc cea mai mare manifestație climatică din istorie, cu milioane de oameni care au ieșit în stradă pentru a cere acțiuni împotriva schimbărilor climatice.
  18. 2015 – Papa Francisc devine primul papă care adresează un discurs în fața Congresului Statelor Unite.
  19. 2018 – Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade lovește Indonezia, provocând un tsunami devastator.
  20. 2019 – Primul zbor al capsulei Crew Dragon, dezvoltată de SpaceX, către Stația Spațială Internațională.
  21. 1924 – – Se naște Marcel Iureș, celebrul actor român.
  22. 1934 – – Se naște Brigitte Bardot, actriță și activistă franceză.
  23. 1935 – – Se naște Ben E. King, cântăreț american cunoscut pentru hit-ul „Stand by Me.”
  24. 1943 – – Se naște J.T. Walsh, actor american cunoscut pentru rolurile sale negative în filme.
  25. 1967 – – Se naște Mira Sorvino, actriță americană laureată cu Premiul Oscar.
  26. 1973 – – Se naște Gwyneth Paltrow, actriță americană și antreprenor.
  27. 1977 – NASA lansează Voyager 1, care va deveni primul obiect creat de om care părăsește sistemul solar.
  28. 1987 – – Se naște Hilary Duff, actriță și cântăreață americană.
  29. 1991 – – Se naște Skai Jackson, actriță americană cunoscută pentru rolul Zuri din „Jessie.”
  30. 1992 – – Se naște Lil Wayne, rapper și compozitor american.
  31. 1993 – – Se naște Keira Knightley, actriță britanică cunoscută pentru rolurile din „Pirații din Caraibe” și „Atonement.”
  32. 1997 – Năștea Luka Modrić, fotbalist croat și câștigător al Balonului de Aur.
  33. 2003 – Se naște Emilia Clarke, actriță britanică cunoscută pentru rolul Daenerys Targaryen din „Game of Thrones.”
  34. 2013 – Marea Barieră de Corali a Australiei a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial în pericol din cauza schimbărilor climatice.
  35. 2020 – Moria, cel mai mare tabără de refugiați din Europa, situată pe insula greacă Lesbos, a fost distrusă într-un incendiu.

CURIOZITATI

Exista 8240 de specii de reptile, care traiesc pe aproape fiecare continent al lumii, exceptand Antarctica, unde este prea frig.

* Pe langa sumedenia de animale pe care crocodilii le mananca, in stomacul acestora se gasesc intotdeauna si cantitati importante de pietre. Reptilele inghit pietre mari ce stau in permanenta in burta lor. Se crede ca acestea sunt folosite de crocodili si ca balast, in timpul scufundarilor.

*  Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.

* Termenul de „animale cu sange rece” nu e tocmai adevarat. Reptilele sunt poikiloterme, ceea ce inseamna ca isi regleaza temperatura corpului din surse  externe. Organismul lor nu are posibilitatea sa-si controleze temperatura interna asa cum fac mamiferele.

* Reptilele sunt dintre cele mai longevive animale de pe pamant. Specii de testoase cum ar fi Aldabra, pot trai mai mult de 150 de ani. Aligatorii pot depasii 70 de ani, iar pitonii reticulati 40 de ani.

* Dintre cele peste 3000 de specii de serpi, doar 500 sunt veninosi.

* In Australia, numarul serpilor veninosi il depaseste pe cel al serpilor neveninosi.

* Sute de mii de oameni sunt muscati de catre serpi in fiecare an, din fericire un procent mic isi pierd viata (aproximativ 150 de deces/ an).

* Tuatara este o specie rara de reptile, regasita doar in noua Zeelanda. Desi asemanatoare cu o soparla, tuatara are o conformatie anatomica unica a ochilor si maxilarelor, ce o diferentiaza de alta reptile. De asemenea, poate trai si la temperaturi de sub 4 grade Celsius, o raritate in clasa reptilelor.

* Creierul reptilelor reprezinta doar 1% din masa corporala.

* Maxilarele reptilelor sunt astfel conformate incat nu pot mesteca hrana. Reptilele sunt nevoite sa isi inghita prada intreaga.

* La majoritatea reptilelor inima este formata din 3 incaperi. Crocodilienii sunt singurii care poseda 4 camere cardiace.

*  Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.

* Reptilele nu au glande sudoripare.

* Soparla basilisc are cu o abilitate unica: poate pasi pe apa fara sa se scufunde. Aceasta se datoreaza vitezei mari cu care abordeaza suprafata apei.

* Reptilele, asemenea pasarilor, isi pot controla voluntar muschii pupilei. Ele isi dilata sau contracta pupila cand doresc, nu doar ca raspuns la gradientul de  lumina.

* Daca un gecko este atacat, el va incerca sa distraga atentia pradatorului agitandu-si coada.  Cand pradatorul se arunca asupra cozii, aceasta se desprinde de corp si continua sa miste. Soparla scapa cu viata, iar in scurt timp ii va creste o alta coada.

* Cel mai lung sarpe din lume, inregistrat oficial, a fost un un piton reticulat ce depasea cu putin 10 metri.

* Cea mai mica soparla din lume este o specie rara de gecko, originara din Insulele Virgine, care masoara sub 2 cm.

* Serpii si soparlele isi scot limba afara pentru a capta particulele de miros. Ei nu isi folosesc narile in acest scop, asa cum facem noi.

* Precum ii spune si numele, „sarpele african mancator de oua” adora sa consume ouale altor specii. El inghite ouale intregi, pe care le sparge ulterior cu ajutorul unui „dinte ascutit”, derivat inspre interior din coloana vertebrala. Continutul oului este mancat, iar coaja este regurgitata atent „impaturita”.

* Dragonii de Komodo, o specie veninoasa de soparla de dimensiuni mari, sunt singurele reptile care au fost vazute jucandu-se intre ele.

* Unele reptile au capacitatea sa isi schimbe culoarea in cateva clipe, pentru a se camufla mai bine in mediul inconjurator (cameleonii).

* Soparla texana cu corn poate tasni sange din ochi. Este o modalitatea deosebita de aparare. Jetul poate fi aruncat pana la 3 metri.

* Gecko sunt singurele soparle care au voce si emit sunete specifice.

* Limba unor specii de soparle (cameleoni) este de doua ori lungimea corpului. In schimb, crocodilii nu pot scoate limba afara din gura.

* Serpii pot inghiti prazi care sunt de 3 ori diametrul lor corporal.

* Serpii nu au urechi.

* In functie de marimea ultimei mese, anaconda poate trai cateva luni fara sa manance.

* Serpii au capacitatea sa isi disloce maxilarele pentru a inghiti mai usor prada.

* Majoritatea reptilelor depun oua. Exista insa si specii care nasc pui vii (boa constrictor este una dintre ele). Cobra africana este singura care construieste un cuib in care va depune ulterior ouale/ Puii proaspat iesiti din oua sunt independenti din prima clipa si apti sa lupte pentru supravietuire.

* Varanul de Komodo este cea mai mare dintre soparle.

* Crocodilul de Nil poate atinge viteze de peste 45 km/h.

* Cameleonii isi pot misca ochii in directii diferite in acelasi timp.

* Daca pitonul este cel mai lung sarpe din lume, anaconda este cel  mai masiv. Este unul din serpii care nasc pui vii.

* Serpii sunt foarte folositori in controlul populatiilor de rozatoare de pe un anumit teritoriu.

* Soparlele se dovedesc si ele utile cand vine vorba de insecte. Sunt mai eficiente decat orice insecticid.

* Un cameleon orb, este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.

* Cea mai veninoasa soparla din lume este gila (Heloderma suspectum),care are dinti ascutiti prevazuti cu glande cu venin, precum serpii.

* Un gram de venin de sarpe este de 10 ori mai scump decat aurul.

* Cel mai veninos sarpe din lume este Parademansia microlepidotus, al carei venin este de 300 ori mai puternic decat al sarpelui cu clopotei si de 20 de ori mai puternic decat al cobrei indiene.

* In cazul anacondelor,  femela este de 3 pana la 5 ori mai mare decat masculul.

* Dupa opinia savantilor chinezi, serpii veninosi sunt ,,seismologi” foarte sensibili. Ei s-au dovedit capabili sa semnalizeze apropierea unui cutremur cu cateva zile inainte de a se produce. Faptul se explica prin marea sensibilitate a reptilelor la schimbarile de temperatura ale solului.

* In tara noastra traieste un sarpe denumit Balaurul roscat. Este neveninos si se catara in copaci in cautarea cuiburilor de pasari. El devine agresiv atunci cand este atacat, la fel ca sarpele de nisip.

* De curand, s-a demonstrat ca ceea ce ii fascineaza pe serpi, cand li se canta din fluier, nu este muzica, ci jocul degetelor interpretului. De altfel, imblanzitorii de serpi, folosesc adesea in locul fluierului, un simplu betisor, care nu scoate niciun sunet.

* Limba unui cameleon este la fel de lunga ca si corpul lui.

* Cu exceptia serpilor de mare, toate speciile de sarpe din lume sunt comestibile. Cei mai multi confunda carnea de sarpe cu carnea de pui, atunci cand o mananca.

* Sarpele foloseste putina energie si poate rezista perioade lungi de timp fara sa manânce. Se cunoaste un caz în car eun piton captiv a rezistat 149 de zile fara sa manânce si a pierdut numai 10% din greutatea corpului.

* Scorpionii pot sa supravietuiasca un an de zile fara hrana si timp de circa 3 saptamani daca sunt captivi intr-un frigider. Un alt lucru interesant despre acestia este ca pielea lor devine stralucitoare atunci cand este expusa la raze UV.

* Cameleonii isi schimba culoarea pentru a se camufla in caz de pericol insa nu toata lumea stie ca acestia procedeaza la fel in functie de starea de spirit pe care o au. Astfel, in momentul in care sunt tristi sau le este foame cameleonii isi vor schimba nuanta pielii.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!