home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
24.05.2023
FAPTUL DIVERS

ADIO AJUTOR PENTRU CALDURA!

UE strange cureaua! Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situaţiei de deficit public excesiv în România până în 2024, şi întărirea poziţiei externe a României.
În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, şi să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului. „În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.
De asemenea, România trebuie să menţină investiţiile publice şi să asigure o absorbţie eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare şi rezilienţă dar şi a altor fonduri europene, mai ales pentru a susţine tranziţia ecologică şi digitală. Pentru perioada de după 2024, România ar trebui să urmeze o strategie fiscală pe temen mediu de consolidare graduală şi sustenabilă, combinată cu investiţii şi reforme care să permită o creştere sustenabilă mai mare şi o poziţi fiscală prudentă.Batranii sunt avantajati! Ei sunt obisnuiti cu frigul de pe vremea lui Ceausescu!

SE BAGA SI ROMANIA IN SEAMA!

România are, începând de miercuri, un Consiliu ştiinţific şi de etică în Inteligenţa Artificială, consultativ, în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), un for de specialişti de renume ce îşi pot oferi expertiza în folosul Guvernului, pentru dezvoltarea domeniului IA din ţara noastră, potrivit Agerpres. „Consiliul se va axa pe crearea şi implementarea unui mediu sigur şi etic pentru domeniul de IA în România, susţinând decidenţii cu propuneri de reglementări corespunzătoare, cât şi opinii pe teme precum prejudecăţi, securitatea datelor, folosirea IA în securitate şi respectarea legislaţiei, punând accent pe protejarea drepturilor de confidenţialitate, libertăţilor civile, precum şi drepturilor fundamentale”, susţine sursa citată.Acum, daca e o paine de mancat, se vor gasi rapid si cateva guri hamesite!

PAPARUDELE AU FACUT PRAPAD IN SPANIA!

Ploile torențiale au provocat inundații majore în Spania. Pompierii și localnicii din zona de sud-est au muncit toată noaptea să scoată apa din case .Ploile torențiale au provocat inundații majore în Spania. Pompierii și localnicii din zona de sud-est au muncit toată noaptea să scoată apa din case.În Cartagena, apă a intrat subsoluri, garaje și a inundat locuințele aflate la parterul blocurilor.”Eu locuiesc aici din ianuarie și este o rușine că în Murcia de fiecare dată când plouă, apa se scurge și inundă tot. Pentru că nu au luat măsuri eficiente pentru a evita asta. Acum trebuie să văd dacă compania de asigurări va acoperi daunele”, povestește un localnic.Multe mașini au fost luate de ape și au rămas în mijlocul străzilor.În Comunitatea Valenciană, drumurile s-au transformat în râuri. Cea mai afectată a fost sudul provinciei Alicante unde a fost cod roșu de furtuni.Ploile vor continua toată săptămâna, însă pe arii mai restrânse.Asa va trebuie! V-ati rugat de ploaie, v-a dat Dumnezeu ploaie!

PRIGOJIN O SPUNE PE-A DREAPTA!

Liderul grupului privat de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, spune că planul Moscovei de „demilitarizare” a Ucrainei prin invazia sa pe scară largă a eșuat, transformând în schimb armata vecină într-una dintre „cele mai puternice din lume”, aducând Rusia în pragul unei revolte în masă a soldaților săi. Într-un interviu acordat analistului politic pro-Kremlin, Konstantin Dolgov, a cărui versiune integrală a fost publicată pe 24 mai, Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a amintit că atunci când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Kremlinul a numit-o „operațiune militară specială pentru demilitarizarea și denazifarea Ucrainei”. Aproximativ 15 luni mai târziu, Occidentul nu doar că nu s-a arătat plictisit de război, dar nici nu și-a retras sprijinul acordat Ucrainei, care nu doar că a opus o rezistență fermă, dar mai și pregătește acum o contraofensivă, a spus șeful Wagner.
Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a spus că conducerea militară a Rusiei i-a lăsat de izbeliște de multe ori în timpul războiului, ceea ce a dus la eșecuri, cum ar fi incursiunea transfrontalieră din această săptămână pe teritoriul rus de către forțele care luptă împotriva Rusiei și pierderi mari de trupe, incluzând 20.000 de soldați Wagner în timpul luptei de la Bahmut, care durează de câteva luni în estul Ucrainei.„Armata Ucrainei are acum un nivel ridicat de abilități organizatorice, un nivel înalt de pregătire, un nivel înalt de inteligență. Au diferite tipuri de arme și, ceea ce este cel mai important, pot lucra cu ușurință și cu succes cu toate sistemele sovietice, cu sistemele NATO”, a spus Prigojin, care s-a plâns că aparatul de apărare al Rusiei nu își susține luptătorii, care au jucat un rol cheie în puținele victorii revendicate de Rusia în timpul conflictului.
Comunicatele de presă frecvente și dure ale lui Prigojin și criticile sale deloc reținute și insultele la adresa înalților oficiali ruși și a militarilor au devenit o marcă personală, determinându-i pe unii să speculeze că omul de afaceri legat de Kremlin adăpostește ambiții politice care ar putea include chiar provocarea lui Putin.
În ultimele luni, în timp ce grupul său de mercenari, așa-zis privat, a suportat greul luptei acerbe din Bahmut și din jurul său, Prigojin a ieșit în lumina reflectoarelor. Compania sa a lansat videoclipuri în care îl înfățișează personal vizitând închisori pentru a recruta condamnați care să lupte în Ucraina și făcând turul străzilor cucerite din Bahmut, uneori pline cu cadavre. Videoclipurile sale au îngrozit lumea, imagini care au devenit o parte integrantă a mărcii Prigojin și a schimbării brutale pe care a suferit-o cultura politică rusă de când Putin a invadat Ucraina.
În interviu, Prigojin și-a reiterat criticile anterioare la adresa principalilor oficiali ai apărării țării, acuzându-i pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, de neprofesionalism și corupție, care au dus la pierderea trupelor rusești în Ucraina.
Prigojin a criticat, de asemenea, și elita Rusiei, care le-a permis propriilor copii să se sustragă de la mobilizare și „să se bucure de viață și să se distreze în Dubai și în alte părți”, sugerând că războiul din Ucraina ar putea duce la „ceea ce s-a întâmplat în 1917” în Rusia, adică o revoltă în masă a soldaților și la refuzul lor de a lua parte la Primul Război Mondial, care a dus la Revoluția Rusă.„Suntem într-un asemenea punct încât am putea pierde Rusia – asta este principala problemă. Trebuie să impunem legea marțială”, a spus el, concluzionand că „scenariul pentru noi nu va fi bun, și de aceea trebuie să ne pregătim pentru un război anevoios”.Credem ca nu e departe ziua in care Prigojin o sa cada pe fereastra, chiar daca sta la subsol!

CURIOZITATI NOSTIME

  • În medie, o persoană petrece aproximativ 6 luni din viață așteptând la semafor.
  • Până în prezent, au fost vândute mai multe exemplare de Lego decât de populația mondială.
  • Un cuc îngrașă cu aproximativ șase ori greutatea sa în timpul iernii.
  • Maimuțele se pot scărpina în locuri greu accesibile folosind bețele de bambus.
  • În medie, o persoană produce suficientă salivă într-o viață pentru a umple două bazine de înot.
  • Nu există curent electric în baloanele cu heliu, așa că nu le folosi pentru a aprinde becul.
  • Vacile răspund la nume și își formează grupuri sociale strânse cu alți bovine preferați.
  • Pinguinii pot sări de până la șase ori înălțimea lor în aer.
  • Când fluturașii beau nectar, gustul acestuia trece prin picioarele lor.
  • Veverițele uită unde își ascund aproximativ jumătate dintre alunele pe care le stochează.
  • Puii de hipopotam înotă și se odihnesc pe spatele mamelor lor.
  • O persoană obișnuită petrece aproximativ șase luni din viață în căutarea lucrurilor pierdute.
  • Câinii au abilitatea de a detecta cancerul și alte boli în oameni.
  • Delfinii pot recunoaște și își amintesc chipurile altor delfini pentru mulți ani.
  • Vaca poate urca scări, dar nu le poate coborî.
  • Când îți muști limba, nu simți durerea deoarece creierul tău o ignoră.
  • Câinii au lătrat evoluat ca un mod de a comunica cu oamenii, nu cu alți câini.
  • O persoană obișnuită are aproximativ 1.460 de vise pe an.
  • Râsul în exces poate provoca decesul unei persoane.
  • Căpușele pot trăi până la 18 ani fără să mănânce.
  • Puii de flamingo au culoarea gri și devin roz datorită hranei lor.
  • Nu există sunet în spațiu deoarece nu există aer pentru a transmite undele sonore.
  • Aricii pot adormi pentru aproximativ șase luni în timpul iernii.
  • Porcușorii de Guineea nu sunt nici porci, nici din Guineea – sunt rozătoare și provin din America de Sud.
  1. ·  Elefanții pot recunoaște și își amintesc chipurile altor elefanți și timp de mai mulți ani. În fiecare an, mai mulți oameni sunt mușcați de țânțari decât cei care sunt atacați de rechini.
  2. Unele specii de broaște pot sări de până la 20 de ori lungimea corpului lor.
  3. Koala nu bea apă și obține tot lichidul necesar din frunzele de eucalipt pe care le consumă.
  4. Ochii unei struți sunt mai mari decât creierul lor.
  5. Cartofii dulci pot fi transformați într-un combustibil alternativ pentru mașini.
  6. În timpul vieții lor, oamenii produc suficientă bărbie pentru a face aproximativ 25 de bănuți.
  7. Unele specii de lilieci dorm cu capul în jos.
  8. Pisicile pot face până la 100 de sunete diferite, în timp ce câinii pot face aproximativ 10.
  9. Numele complet al lui Barbie este Barbara Millicent Roberts.
  10. Există o insulă în Japonia numită „Okunoshima”, cunoscută și ca „Insula Iepurilor”, unde populația de iepuri este mai mare decât cea a oamenilor.
  11. Stridiile pot schimba genul în funcție de nevoile lor reproductive.
  12. Bebelușii panda sunt atât de mici încât mamele lor trebuie să-i hrănească cu seringa.
  13. Pinguinii pot să danseze înainte și înapoi în timpul curtării.
  14. Se estimează că există mai multe găini pe Pământ decât oameni.
  15. Numele de familie cel mai răspândit în lume este „Wang”.
  16. Există o insulă în Bahamas numită „Insula Porcilor”, unde porcii sălbatici înoată în apele turcoaz.
  17. Unele specii de furnici se luptă cu alte colonii de furnici prin organizarea unor „războaie” în masă.
  18. În Franța, este ilegal să numești un porc Napoleon.
  19. Când cățelușii se joacă între ei, adesea fintează lupta, ca să-și antreneze abilitățile de supraviețuire.
  20. Călătoria cu avionul este mai sigură decât călătoria cu mașina.
  21. Fiecare floare de cârnat are un număr impar de petale.
  22. În medie, o persoană râde de aproximativ 15-20 de ori pe zi.
  23. Un pepene verde este alcătuit aproximativ 92% apă.
  24. Când strănuți, toate funcțiile corpului încetează pentru o clipă, inclusiv inima.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!