home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
05.10.2023
FAPTUL DIVERS

IRAKUL NU MAI VREA DOLARI!

Irak va interzice retragerile de numerar și tranzacțiile în dolari americani începând cu 1 ianuarie 2024. E un pas important în efortul Băncii Centrale de a reduce utilizarea abuzivă a rezervelor valutare în fraude financiare și pentru evitarea sancțiunilor americane împotriva Iranului, potrivit Reuters, care citează un înalt oficial al Băncii Centrale Irakiene (CBI), transmite Digi24.ro.Decizia băncii Centrale Irakiene are ca scop eliminarea utilizării în scopuri ilegale a aproximativ 50% din cele 10 miliarde de dolari americani pe care Irakul le importă în numerar de la Rezerva Federală din New York în fiecare an, spune Mazen Ahmed, director general pentru investiții și remitențe la CBI, pentru Reuters. Cetățenii care depun dolari în bănci înainte de sfârșitul anului 2023 vor putea continua să retragă fonduri în dolari în 2024, a spus Ahmed. Dar dolarii depuși în 2024 vor putea fi retrași doar în moneda locală, la cursul oficial.  ”Vrei să transferi? Transferă. Vrei un card în dolari? Poți folosi cardul în Irak la cursul oficial sau, dacă vrei să retragi numerar, poți la cursul oficial în dinari irakieni. Dar nu o să mai vorbim despre dolari în numerar”, a spus oficialul. Decizie pregătită din timp Irakul a creat deja o platformă pentru a reglementa transferurile bancare care constituie cea mai mare parte a cererii sale de dolari. Însă aceasta a fost folosită și în mod ilegal: chitanțe false și tranzacții frauduloase care transferau dolari către Iran și Siria, ambele țări aflate sub sancțiunile SUA. Înființată în colaborare cu autoritățile din SUA, unde sunt deținute rezervele de 120 de miliarde de dolari ale Irakului din vânzările de petrol, acest sistem a fost îmbunătățit acum, a spus Ahmed. Practic, mai pot face tranzacții în dolari doar cei implicați în comerț legitim, cum ar fi importurile de alimente și bunuri de consum. Prinși la mijloc Irakul se bazează pe SUA pentru a se asigura că veniturile și finanțele din petrol nu devin victime colaterale în războiul sancțiunilor economice.  În același timp, actualul guvern irakian, care este susținut și de partide puternice și facțiuni armate apropiate Iranului, trebuie să aibă grijă să nu supere prea tare Teheranul și nici partidele și grupurile armate care au interese în economia extrem de informală a Irakului. E jale! Care sunteti irakian si aveti dolari la saltea, cheltuiti-i cat mai puteti!

ARMENII SI AZERII SE AU CA SOARECII CU PISICILE!

Azerbaidjanul a confirmat arestarea unuia dintre foștii “președinți” ai republicii nerecunoscute din Nagorno-Karabah (NKR), Araik Harutyunyan.O declarație comună a Procuraturii Generale și a Serviciului de Securitate de Stat (SGB) din Azerbaidjan.Organele de aplicare a legii au declarat că continuă măsurile cuprinzătoare de investigare a “crimelor împotriva păcii și umanității, precum și a actelor de terorism, a crimelor militare și a altor crime comise de formațiunile armate armenești ilegale în regiunea Karabah din Azerbaidjan”. În raport se spune că Harutyunyan, reprezentat de “președintele” și de alți “angajați” ai NKR nerecunoscute, a participat la războiul agresiv împotriva Azerbaidjanului.

Potrivit anchetei, acesta a fost implicat în recrutarea, antrenarea și finanțarea mercenarilor, în organizarea participării acestora la conflictul militar și la acțiunile militare, a încălcat normele dreptului umanitar internațional și a dat ordine criminale în timpul conflictului armat.

Acuzațiile îl acuză, de asemenea, pe Harutyunyan că a participat la crearea și activitatea unor formațiuni armate care nu sunt prevăzute de legislația Azerbaidjanului, că a furnizat acestor formațiuni arme, piese complete ale acestora, muniție, explozibili, echipament militar și echipament militar și că a organizat pregătirea militară a acestora.De asemenea, acesta este acuzat de participare la importul ilegal de arme și echipamente militare pe teritoriul Azerbaidjanului, de finanțare a terorismului, precum și de exploatarea minieră a teritoriilor Azerbaidjanului în vederea comiterii de acte teroriste.Lasa ca s-o intoarce ea roata si-i aresteaza armenii pe azeri!

ERDOGAN IL SUPARA PE PUTIN!

Turcia este pregătită să discute despre pacea în Ucraina fără participarea Rusiei. Aceasta va fi a treia întâlnire internațională privind situația din Ucraina și va avea loc în octombrie la Istanbul, scrie Bloomberg.Deși numărul exact al participanților nu a fost raportat, summitul mondial urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni. Va fi o continuare a unor summituri similare privind Ucraina, care au avut loc în Danemarca în iunie și în august în Arabia Saudită.Nu se știe încă cine va reprezenta Statele Unite la summit. Rusia nu a fost invitată din nou și, cel mai probabil, acest summit va fi din nou numit „ilegitim” de către Kremlin. Un astfel de summit oferă Kievului o oportunitate de a convinge țările neutre sau pe cele care susțin Federația Rusă să treacă pe „partea binelui” (în special India și Brazilia).Pe ordinea de zi va fi din nou un plan de pace al lui Zelenski, care intenționează să organizeze un summit global spre sfârșitul anului 2023. Summitul va avea loc pe fundalul contraofensivei continue a Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și al unei încercări a legiuitorilor americani de a adopta un buget pentru 2024, care va include asistență pentru Ucraina.În luna august, la summitul de la Jeddah au participat Jack Sullivan care a reprezentat Statele Unite și Li Hui din China. Se știe că aliații vor cu tărie să vadă China la al treilea summit, care va avea loc în Turcia.Inițial, summitul a fost planificat în Africa, dar Africa de Sud a refuzat să-l găzduiască, deoarece reuniunea BRICS avusese loc recent acolo.Fara sa vrem, ne amintim epigrama:Ai venit la cununie/Numai singur dumneata?/Sa vedeti, fata nu stir/Ca vreau sa ma-nsor cu ea!

DORMITI LINISTITI! ZELENSKI NE APARA DE RUSI!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene de la Granada, Spania. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că „mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei”, potrivit Stiripesurse.În discursul său, președintele ucrainean a spus că Rusia „a rănit Moldova”, a încercat să „destabilizeze Georgia” și să „rupă părți din teritoriul Ucrainei”. De asemenea, liderul de la Kiev a făcut apel la unitatea europeană și le-a cerut participanților să dea un semnal clar privitor la victoria Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă.„Dragi colegi, datorită Ucrainei soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei. Sunt sigur că niciunul dintre voi nu vrea să afle cum va fi dacă NATO trebuie să se ridice pentru unul dintre voi. Trebuie să câștigăm în Ucraina, astfel încât Putin să nu extindă această agresiune”, a spus Volodimir Zelenski. Menționăm că joi și vineri, în orașul spaniol se desfășoară al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE).Liderii Uniunii Europene discută despre sprijinul pentru Ucraina și despre reforma blocului format din 27 de națiuni. Este vorba despre lansarea unui lung proces de pregătire privind extinderea UE. Termenul limită privind pregătirea UE ar putea fi 2030. Menționăm că pe lista cu țări care doresc să intre în Uniunea Europeană sunt Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Turcia, Kosovo și Georgia.Ehei, daca nu era  Zelenski, deja acum toata Europa vorbea ruseste!

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți

În mod eronat credem că iubirea este suficientă pentru a avea o relație de cuplu fericită.

Relațiile fericite însă nu se întâmplă accidental. Este nevoie de doi oameni sănătoși emoțional, iubitori, cu încredere de sine, care să se angajeze să fie cei mai buni parteneri. Ei pot avea avea 30, sau poate 75 de ani. Nu contează de cât timp sunt împreună. Uneori de 3, alteori de 30 de ani. Oricâți ani ar avea, atunci când vezi un cuplu fericit, pur și simplu o știi! Cum reușesc aceste cupluri să își păstreze dragostea, trecând prin vremuri bune dar și prin provocări și încercări?

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “ Din fericire, răspunsul nu este că prin noroc sau șansă, ci prin angajament și implicare în creșterea și menținerea unei relații sănătoase, armonioase. Cum poți face asta? Evitând cele mai comune greșeli care pot apărea în relația de cuplu. Zeci de studii efectuate la nivel mondial au concluzionat că persoanele aflate în relații stabile și iubitoare au o viață mai lungă și mai sănătoasă.”

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în relațiile de cuplu:

  1. Lupta pentru putere

Dorința de a avea mereu dreptate și de a câștiga toate disputele este una dintre cele mai frecvente situații care duc la destrămarea relațiilor de cuplu. Ne concentrăm să ne impunem punctul de vedere și să arătăm celeilalte persoane cât de mult greșește. Lupta pentru a câștiga orice ceartă conduce rapid spre resentimente și toxicitate într-o relație. Câștigarea fiecărui teren de luptă nu este productivă pentru o relație sănătoasă și poate fi un dezastru în marea schemă a vieții tale amoroase.

Ce să faci în schimb: Scopul este să te străduiești să înțelegi și perspectiva persoanei iubite, nu să „câștigi” fiecare argument. În loc să cauți un nou argument și să escaladezi conflictul, mai bine îți pui întrebări pentru a înțelege mai bine punctul de vedere al partenerului. Nu te gândi la dezacordul care există în acel moment între voi, gândește-te cum puteți să rămâneți uniți împotriva problemei.

Sfat bonus: indiferent de ce ai de spus, se poate spune cu amabilitate și respect.

  1. Te plângi de relația ta altor persoane

Atrag aici atenția în mod deosebit femeilor, care consideră că discuțiile interminabile cu prietenele și colegele de serviciu despre cât de nemulțumite sunt de partenerul lor, o normalitate „între fete” .

Pentru multe femei, subiectul principal de discuție  cu prietenele mele este analizarea relației pe toate părțile. Dar iată problema cu împărtășirea tuturor detaliilor din relația ta de cuplu: nu numai că scade încrederea între parteneri, dar pur și simplu nu este productivă și te ține concentrată pe negativ.

Ce să faci în schimb: comunică cu partenerul tău când ceva nu este în regulă și rezolvă înainte să începi să te plângi prietenilor. Remediați problema de la rădăcină și construiți o relație mai bună în loc să vă concentrați asupra dramei. În afară de voi doi, nimeni nu trebuie să cunoască toate problemele din relația voastră de cuplu.

  1. Te aștepți ca partenerul tău să fie totul pentru tine

Mai mult ca oricând, pare că ne căutăm partenerul pentru a bifa fiecare căsuță dintr-o listă lungă de nevoi. Ne așteptăm ca un partener să fie „cel mai bun prieten”, colegul de apartament perfect, psihologul nostru, părintele nostru, și în același timp  iubitul care se străduiește zi de zi să păstreze pasiunea și scânteia în relația de cuplu.

Un moment de realism: dacă o persoană ar fi tot ceea ce ne trebuie nouă și ar bifa cu succes toate aceste roluri, nu ar mai avea timp sau energie pentru a-și trăi propria viață.

Ce să faci în schimb: Ai nevoie de pasiuni și de prieteni cu care să poți face activități semnificative pentru tine. Ai nevoie de relații importante în viața ta și în afara cuplului. Dincolo de partenerul tău, ai nevoie de cel puțin alte trei persoane de siguranță în viața ta, fie că sunt prieteni, membri ai familie sau un terapeut.

  1. În așteptarea perfecțiunii

De cele mai multe ori, vedem „dragostea” ca fiind un substantiv. Ne îndrăgostim și apoi sperăm să fim fericiți pentru totdeauna ca și cum dragostea este ceva care ni se întâmplă doar nouă. În realitate, dragostea este un verb.

Este ceva ce practici, nu ceva ce obții în timp ce bifezi lista de dorințe și nevoi. Cu cât îl practici mai puțin, cu atât îl vei simți sau vei observa mai puțin. Să te aștepți ca totul să fie perfect și apoi să fii dezamăgit când nu este, nu înseamnă să trăiești iubirea. Cu cât te aștepți mai mult la perfecțiune (în special din partea partenerului) , cu atât te vei simți mai frustrat.

Ce să faci în schimb: așteaptă progresul în loc de perfecțiune. Lucrează în primul rând pentru a comunica mai bine și pentru a te apropia de partenerul tău. Fii mai atent la greșelile tale și la îndreptarea lor, decât la cele ale partenerului tău. Analizează-te constant în relația cu partenerul tău și schimbă în permanență ceea ce nu este util.

  1. Urmărirea pe social media

Oricât de tentant este, trebuie să te oprești din a-i urmări fiecare mișcare pe social media. Și pe ale prietenilor și urmăritorilor săi, desigur!

În primul rând, este inevitabil să tragi concluzii și să-ți formezi idei pe baza prezenței online. În felul acesta curiozitatea scade și ajungi să nu te mai intereseze să afli cu adevărat anumite aspecte ale vieții sale. De asemenea, poți deveni cu ușurință nesigur și gelos, doar pentru că interacționează cu anumite persoane despre care tu habar nu ai.

Ce să faci în schimb: Rezistă tentației de a derula toate rețelele de socializare și de a afla detalii despre toți cei pe care încă nu-i cunoști, dar par prezenți în viața partenerului. Amintește-ți că viața reală are de puține ori legătură cu varianta online, și că un simplu like nu înseamnă o poveste între doi oameni. Nu-ți încărca mintea cu detalii inutile și nu crea tensiune acolo unde nu ar trebui să existe.

“Atâta timp cât nu o mai repeți, o greșeală poate fi o experiență imensă de învățare și o oportunitate de creștere în relația de cuplu. Relațiile de cuplu necesită multă muncă și dăruire și ar fi greu de găsit una care să nu includă argumente în contradictoriu și neînțelegeri. Cu toate acestea, dacă înțelegi câteva lucruri esențiale despre relațiile de cuplu, cu răbdare și dăruire poți aduce schimbări extraordinare în viața ta. Fie că ai deja pe cineva, fie că te pregătești să alegi mai bine de data aceasta” concluzionează Angela Nuțu

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și  Psihoterapeut.

CUGETARI

Credinta inseamna a crede anticipat in ceva ce pare logic doar privit de la sfarsit spre inceput.” Philip Yancey

“Cine are credinta, cand se roaga pentru ploaie, tine mana pe umbrela.” Autor necunoscut

Nu s-ar mai incerca realizarea niciunui lucru daca ar trebui ca toate obiectiile sa fie satisfacute.” Samuel Johnson

”Nu-ti fie teama sa-ti incredintezi viitorul pe care nu-l cunosti unui Dumnezeu pe care-L cunosti” Corrie Ten Boom

Necredinta in privinta unui lucru izvoraste din credinta oarba intr-un alt lucru.” Gheorg Lichtberg

Religia este substitutul la moda al credintei.” Oscar Wilde

”Tocmai datorita credintei noi dam prezentul pe viitor.” Fidelis de Sigmaringen

Nu te indoi niciodata cand esti in intuneric de ceea ce ti-a spus Dumnezeu la lumina.” V. Raymond Edman, scriitor crestin , sec. 20

Hraneste-ti credinta si temerile tale vor muri de foame.” Autor necunoscut

“Credinta insotita de fapte este o forta; credinta fara fapte este o farsa.” Autor necunoscut

“Necredinta aseaza circumstantele intre noi si Dumnezeu; credinta Il aseaza pe Dumnezeu intre noi si circumstante.” Autor necunoscut

“Credinta adevarata crede incredibilul, vede invizibilul si poate imposibilul.” Autor necunoscut

“Marimea fricii noastre dovedeste micimea credintei noastre.” Autor necunoscut

“Cred in Dumnezeu tot asa cum cred in rasaritul de soare. Nu pentru ca Il vad, ci pentru ca vad tot ce atinge.” C. S. Lewis

“Multi din cei ce spun duminica “Tatal nostru”, traiesc ca niste orfani in timpul saptamanii.” Autor necunoscut

“Nu cunosc calea pe care ma conduce El, dar cunosc Calauza. De ce sa ma mai tem?” Marin Luther

“Daca Dumnezeu nu ar exista, ar trebui inventat.” Voltaire

“Daca ai grija de lucrurile care Ii sunt dragi lui Dumnezeu, si El va avea grija de lucrurile care iti sunt dragi tie.” H. Taylor

“Cu Dumnezeu alaturi nu te poti pierde in multime.” Autor necunoscut

“Ai incredere in Dumnezeu, dar incuie-ti masina.” Autor necunoscut

“Pe unii teologia ii “te-ologeste” si-i impiedica sa paseasca normal printre ceilalti crestini.” Spurgeon

“O credinta mica te poate duce la cer, dar o credinta mare poate aduce cerul la tine.” Autor necunoscut

“Multi sunt convunsi ca ar pute sa mute muntii daca s-ar gasi cineva sa le dea la o parte dealurile care le stau in cale.” Autor necunoscut

“Fara fapte credinta nu numai ca e moarta, dar miroase si urat.” Autor necunoscut

“Credinta e coloana vertebrala a fiintei tale launtrice.” Autor necunoscut

“Credinta este mangaierea celor nenorociti si groaza celor fericiti.” Vauvenargues

“Daca nu te simti la fel de aproape de Dumnezeu ca pe vremuri, nu te mai intreba degeaba care dintre voi doi s-a mutat.” Autor necunoscut

“Credinta face totul posibil, dragostea face totul usor.” Autor necunoscut

“Sanatatea este cel mai mare dar; multumirea este cea mai mare avere, iar credinta este cea mai buna relatie.” Buddha

“Nu te teme de ziua de maine, Dumnezeu este deja acolo.” Autor necunoscut

“Teme-te de Dumnezeu si nu te vei mai teme niciodata de nimic.” Autor necunoscut

“Credinta este o oaza in inima la care nu poate ajunge niciodata caravana gandirii.” Kahlil Gibran

“Cel ce umbla cu Dumnezeu nu va fi in pas cu lumea.” Autor necunoscut

“Cand nu mai crezi in Paradis, incepi sa crezi in spiritism.” Mircea Eliade

“Credinta muta muntii, dar daca esti destept, ii lasi  acolo, pentru ca nu te incurca cu nimic.” Autor necunoscut

“Credinta este pasarea care canta cand zorii nu au aparut inca.” Rabindranath Tagore

”Constiinta valoreaza cat o mie de martori.” Quintilianus

”Singurul tiran pe care-l accept in aceasta lume este vocea aceea inceata si linistita dinlauntrul meu.” Mahatma Gandi

“Cand cineva spune ca are o constiinta curata, acesta inseamna ca are si o memorie proasta.” Autor necunoscut

“Stiinta fara constiinta este ruina sufletului.” Rabelais

“Cand ai o lupta cu propria constiinta si te lasi batut, castigi.” Autor necunoscut

“Tagaduieste ceea ce ai vazut ca nu e, nu ceea ce n-ai vazut ca este.” Nicolae Iorga

“Fii stapan al vointei si slujitor al constiintei!” Autor necunoscut

“Constiinta este lucrul cel mai dumnezeesc din noi.” Oscar Wilde

“Constiinta este ingerul lui Dumnezeu care il pazeste pe om.” Paisie Olaru

“Tribunalul acesta pe care omul il simte in el este constiinta.” Immanuel Kant

“Constiinta este vocea interioara care ne avertizeaza ca cineva se uita.” H. L. Mencken

“Constiinta este bine crescuta. De obicei, ea nu vorbeste celor ce nu sunt gata sa o asculte.” Samuel Butler

“Notiune-alunecoasa

Mai labila decat toate,

Care are greutate

Doar atunci cand te apasa.”

  1. Tacu-epigrama

“Omul ar trebui sa fie mai atent la ceea ce-i sopteste constiinta decat la ce ii striga altii.” Autor necunoscut

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!