home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
ieri
FAPTUL DIVERS

BANI ARUNCAȚI PE FEREASTRA BUGETULUI: ROMÂNIA DANSEAZĂ PE MARGINEA PRĂPASTIEI FINANCIARE!

Conducerea României a fost avertizată încă din august 2024 despre un posibil dezastru bugetar, conform unor documente confidențiale dezvăluite de Europa Liberă. Președintele Iohannis, premierul Ciolacu și șeful Senatului, Nicolae Ciucă, știau că fără măsuri urgente de reducere a deficitului, țara riscă să intre în incapacitate de plată. Fostul ministru de Finanțe, Marcel Boloș, a transmis informări detaliate despre riscurile financiare, inclusiv probleme în finanțarea deficitului. România a încheiat 2024 cu un deficit de 9,3%, adică vreo 153 de miliarde de lei. Cu toate acestea, Ciolacu a negat orice risc de colaps economic, catalogând avertismentele drept „teorii alarmiste”. Documentele arată că lipsa de acțiune ar putea crește costurile împrumuturilor și afecta investițiile.

Vai, ce mai bal la vârful țării! Se pare că Iohannis, Ciolacu și Ciucă au primit un bilețel secret, cam ca o notă de la profa de mate care zice „dacă nu-ți faci tema, iei notă mică!”. Boloș, fostul guru al finanțelor, le-a tot trimis memo-uri, zicând: „Fraților, bugetul e ca o găleată spartă, apa curge și noi bem cafea!”. Cu un deficit de 153 de miliarde de lei, România pare că a dat petrecere cu banii publici și acum chelnerul cere nota. Dar Ciolacu, optimist ca un turist care crede că plouă doar în alte țări, zice: „Colaps? Ce colaps? E doar o mică adiere economică!”. Între timp, împrumuturile se scumpesc ca roșiile în extrasezon, iar investițiile fug ca musafirii când aud că trebuie să plătească și ei la masă. Bravo, domnilor, ce mai strategie: dacă tot ne scufundăm, măcar să fie cu fanfară!

MANGA APOCALIPTICĂ SPULBERĂ TURISMUL JAPONEZ: UN CUTREMUR DE HÂRTIE!

Scăderea turismului în Japonia este pusă pe seama unei profeții dintr-o Manga care prevede un cutremur și un tsunami în iulie 2025. Aceasta a dus la o scădere cu 11% a sosirilor din Hong Kong, afectând companiile aeriene, care au anulat zboruri. Steve Huen de la EGL Tours a raportat o scădere semnificativă a afacerilor, iar turiștii din Hong Kong evită Japonia din cauza zvonurilor. Artista Manga, Ryo Tatsuki, a negat că ar fi prezis un dezastru, dar cererea pentru călătorii continuă să scadă, iar unele companii aeriene au suspendat zborurile. Japonia, cunoscută pentru riscul seismic, a avut recent peste 900 de cutremure, majoritatea minore, dar experții spun că predicțiile exacte sunt imposibile.

Japonezii au dat de belea cu o Manga care a speriat turiștii mai rău decât Godzilla pe steroizi! O poveste desenată cu un presupus cutremur și tsunami în iulie 2025 a golit avioanele din Hong Kong cu 11%. Turiștii, mai fricoși decât pisicile la vederea unui castravete, au zis pas vacanțelor în țara soarelui răsare. Steve Huen, de la EGL Tours, plânge cu lacrimi de sushi, că afacerile i s-au dus pe apa tsunami-ului imaginar. Ryo Tatsuki, autoarea benzii desenate, le zice tuturor: „Băi, e doar ficțiune, nu luați Manga de horoscop!”. Dar cine s-o creadă, când Japonia tremură ca un telefon pe vibrare, cu peste 900 de cutremure? Experții ridică din umeri și zic: „Predicții? Mai bine ghicim în cafea!”. Așa că turiștii stau acasă, iar companiile aeriene își numără avioanele goale ca pe niște origami ratate.

ACCIZA PE VIN: CUM SĂ DAI FALIMENT CU UN PAHAR ÎN MÂNĂ!

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din România (APEV) avertizează că taxa pe vin, între 76,19 și 83,81 lei pe hectolitru, amenință viticultura. Acciza ar putea duce la falimentul afacerilor mici și mijlocii, crescând prețurile vinurilor economice cu până la 25%. Scăderea producției cu 20% din cauza schimbărilor climatice și a costurilor ridicate amplifică problema. APEV subliniază riscul pierderii locurilor de muncă și al exodului tinerilor din rural. Diferențele legislative încurajează spargerea companiilor pentru a evita acciza, iar prețurile mari pot stimula piața neagră. Alte țări europene aplică accize minime sau deloc. APEV cere retragerea inițiativei și dialog cu autoritățile pentru a proteja industria viticolă, un pilon cultural și economic.

Dragii noștri guvernanți au găsit rețeta perfectă să ne lase și fără vin, și fără bani! O acciză de 76-83 de lei pe hectolitru e ca și cum ai pune o taxă pe aerul respirat la o petrecere. Viticultorii, care oricum se luptă cu seceta și schimbările climatice ca niște Don Quijote cu morile de vânt, sunt acum loviți de o taxă care le va trimite afacerile în beci, la propriu! Prețurile la vinurile ieftine vor sări cu 25%, așa că vom bea vin ca pe șampanie de lux, dar cu gust de regret. Tinerii din sate? Pleacă să culeagă struguri în Franța, unde accizele sunt mai blânde. Și ghici ce? Unii producători se gândesc să-și fărâmițeze firmele ca să scape de taxă, iar alții se pregătesc să vândă vin la colț de stradă, ca pe țigări de contrabandă. Bravo, stat român, ai luat o industrie cu tradiție și ai transformat-o într-un serial cu final tragic!

TĂIERI BUGETARE SAU CUM SĂ TAI CRACA DE SUB PICIOARELE ECONOMIEI!

Radu Burnete, consilier prezidențial, a declarat la Insider Politic că tăierile bugetare vor fi mai dure dacă România nu obține împrumuturi. Președintele Nicușor Dan a negociat cu Comisia Europeană o „flexibilitate maximă” pentru a evita măsuri fiscale dăunătoare. Burnete a explicat că Bruxelles-ul nu impune taxe, ci vrea să prevină un accident economic. România trebuie să prezinte un raport privind măsurile pentru reducerea deficitului, iar agențiile de rating sunt mai stricte decât Comisia Europeană în evaluarea capacității țării de a-și plăti datoriile.

Radu Burnete, consilierul care probabil visează bugete echilibrate noaptea, ne-a dat vestea „bună”: dacă nu mai găsim pe cine să împrumutăm, o să tăiem din buget de-o să ne doară! Nicușor Dan, eroul negocierilor, a obținut de la UE o „flexibilitate maximă” – adică ne lasă să ne mai zbatem un pic înainte să ne taie oxigenul. Comisia Europeană, care nu e chiar „bau-bau” (zice Burnete), ne îndeamnă să nu dăm cu economia de gard, dar agențiile de rating sunt ca niște profesori severi care te lasă corigent dacă nu-ți faci tema. Așa că, dragi români, strângeți cureaua, că urmează o cură de slăbire financiară forțată, iar raportul pentru Bruxelles va fi ca o compunere despre „cum am cheltuit banii și am rămas lefteri”!

DUNĂREA SECATĂ: CÂND FLUVIUL DEVINE O BALTĂ DE NECAZURI!

Debitul Dunării a atins un minim istoric la Baziaș, cu puțin peste 2.000 de metri cubi pe secundă, un record al ultimelor trei decenii. Acest lucru afectează producția de energie hidro, navigația și agricultura în România și Ungaria. Autoritățile cer pescarilor să nu folosească plase în Delta Dunării pentru a proteja peștii, iar transportul fluvial întâmpină probleme, navele reducând încărcătura. Se așteaptă ploi care ar putea crește nivelul apei. Guvernatorul Deltei, Bogdan Bulete, cere modificarea prohibiției pentru a permite unelte de pescuit mai ecologice.

Dunărea s-a supărat pe noi și a decis să intre în grevă, reducându-și debitul la nivelul unei bălți mai răsărite! La Baziaș, apa abia mai curge, ca un pensionar obosit la coadă la ghișeu. Hidrocentralele gâfâie, navele merg pe jumătate goale, ca să nu rămână blocate în nămol, iar fermierii se uită la culturi și plâng ca la un film siropos. Pescarii din Deltă au fost rugați să lase plasele deoparte, că peștii oricum sunt în concediu din lipsă de apă. Bogdan Bulete, guvernatorul Deltei, vrea unelte de pescuit „eco”, probabil ca să prindem pești cu zâmbetul pe buze. Noroc că vin ploile, zic meteorologii, dar până atunci Dunărea rămâne o amintire umedă a vremurilor bune!

SENA, NOUA PISCINĂ A PARIZIENILOR: ÎNOT GRATIS, DAR CU STIL!

După o interdicție din 1923, parizienii s-au scăldat din nou în Sena, sub supravegherea salvamarilor și poliției. Înotătorii au folosit pontoane amenajate, iar apa a fost declarată conformă normelor sanitare, cu o temperatură de 25°C. Primarul Anne Hidalgo și președintele Macron au promovat inițiativa ca răspuns la nevoile climatice. Scăldatul este gratuit și permis până la 31 august, în funcție de vreme. Alte locații vor fi deschise lângă Turnul Eiffel și la Bercy, ca parte a unui proiect de 1,4 miliarde de euro pentru îmbunătățirea calității apei.

Parizienii au zis „au revoir” interdicției din 1923 și au transformat Sena într-o piscină de fițe! Cu pontoane chic și salvamari care probabil poartă berete, localnicii se bălăcesc în fluviu ca niște vedete la Cannes. Apa, zic autoritățile, e curată ca lacrima, la 25°C, perfectă pentru o baie cu iz de baghetă. Anne Hidalgo și Macron se laudă cu inițiativa ca și cum ar fi inventat apa caldă, pardon, apa de scăldat! Totul face parte dintr-un proiect de 1,4 miliarde de euro, că doar nu era să lase Sena murdară când turiștii vin să facă selfie-uri la Turnul Eiffel. Așa că, până pe 31 august, parizienii înoată gratis, dar să nu ne mirăm dacă apar și cursuri de „înot sincron cu vedere la Notre-Dame”!

TRUMP, ROMANTICUL PREZIDENȚIAL: „PRIMA DOAMNĂ” ÎN PAT ȘI ÎN CAMPANIE!

Donald Trump a dezvăluit că o numește pe soția sa, Melania, „prima doamnă” în privat, inclusiv la culcare. Declarația a fost făcută la un eveniment din Iowa, unde a vorbit despre recrutarea militară, spunând că acest apelativ îi amintește de funcția sa. El a menționat că recrutarea în armată a crescut, deși cifrele au revenit la normal înainte de alegerile trecute.

Donald Trump, maestrul romantismului politic, ne-a luminat cu detaliul că o alintă pe Melania „prima doamnă” chiar și în dormitor! Probabil îi șoptește noaptea: „Prima doamnă, mai dă-mi o pernă!”. La un eveniment din Iowa, între două discursuri despre armată, Trump a aruncat perla asta, ca să ne arate că până și amorul lui e cu steag american. Zice că recrutarea militară a crescut, dar a uitat să spună că soldații s-au înrolat doar ca să scape de discursurile lui interminabile. Acum, că cifrele s-au domolit, Trump rămâne cu apelativul prezidențial pentru Melania și cu visul că dragostea lui va face America „great again”!

PENSII ȘI SANCȚIUNI: GUVERNUL ROMÂNESC FACE BUZUNARELE SĂ PLÂNGĂ! 

Guvernul României a adoptat măsuri fiscale pentru a crește veniturile, după cheltuieli excesive. Din luna viitoare, TVA-ul la alimente, medicamente și servicii de ospitalitate crește de la 9% la 11%. Pensiile peste 3.000 de lei vor avea o contribuție de 10% la sănătate. Premierul Ilie Bolojan a anunțat măsuri dure pentru angajații de stat care nu-și fac treaba, inclusiv sancțiuni și dosare penale pentru abuzul de fonduri publice. El vrea reformarea companiilor de stat, care au pierderi și tarife mari, și implicarea managerilor privați pentru a identifica problemele.

Hopa, guvernul a scos foarfeca fiscală și taie din buzunarele românilor! TVA-ul sare de la 9% la 11% pentru pâine, pastile și o cafea la terasă, ca să simțim cu toții că trăim în lux. Pensionarii cu peste 3.000 de lei? Gata, contribuție de 10% la sănătate, că doar n-or să cheltuie banii pe vacanțe! Premierul Ilie Bolojan, cu o privire de vultur bugetar, a zis că angajații de stat leneși vor primi papara: amenzi, dosare penale și poate o lecție de management de la privați. Companiile de stat, care pierd bani ca o fântână arteziană, vor fi luate la puricat, că doar n-o să mai plătim tarife de cinci stele pentru servicii de groapă. Așa că, dragi cetățeni, pregătiți-vă portofelele pentru o cură de slăbire, că statul român e la dietă, dar noi plătim meniul!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!