ERDOGAN PUNE PICIORUL PE RANA!
Uniunea Europeană va „bloca” aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova, a apreciat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, menţionând că ţara sa şi-a câştigat de multă vreme dreptul de a adera la blocul comunitar, dar este ţinută în expectativă din motive politice, relatează Reuters, citând biroul de presă al liderului de la Ankara. Liderii UE au convenit săptămâna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei ruse, precum şi pe cele cu Republica Moldova, dar nu au reuşit să cadă de acord asupra unui nou pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, ca urmare a opoziţiei Ungariei, aminteşte Reuters. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat totuşi decizia drept o „victorie” pentru Ucraina şi pentru continentul european.În declaraţii de presă făcute pe drumul său de întoarcere dintr-o vizită în Ungaria, Erdogan a subliniat că Turcia, care este candidată la UE din 2005, şi-a câştigat de mult vreme dreptul de a adera, dar a fost blocată din cauza a ceea ce a numit drept obstacole politice.„Faptul că li s-a acordat (Ucrainei şi Moldovei) statutul de candidat nu înseamnă că vor deveni membre ale UE. Va începe un proces, şi ele vor fi blocate. Niciuna dintre aceste ţări nu este o Turcie”, a spus Erdogan.„Este greşit ca Turcia, care este mai pregătită să adere la UE decât unele state membre, să fie ţinută să aştepte la uşă ani la rând din cauza unor obstacole politice”, a adăugat el.Candidatura Turciei la UE stagnează de mai mulţi ani pe fondul preocupărilor UE legate de prestaţia Ankarei în domeniul drepturilor omului şi al unor divergenţe referitoare la unele politici regionale, şi anume cele privind Mediterana de est şi insula Cipru, divizată etnic. Blocul comunitar depinde de ajutorul Turciei, stat membru NATO, în special în problema migraţiei.Erdogan a mai afirmat că potenţialul „strategic şi economic” al Turciei i-a asigurat demult dreptul de a adera la UE, ceea ce Ankara consideră a fi un obiectiv strategic – şi că s-ar putea face progrese în acest sens în timpul preşedinţiei ungare prin rotaţie a UE, date fiind relaţiile bune dintre Ankara şi Budapesta.„UE trebuie să repare acum această greşeală”, a conchis Erdogan.Sursa: Agerpres In Comunitatea Statelor Independente ar fi fost primiti imediat!
PUTIN SE TINE TARE DESI DUSMANII ZIC CA E PE MOARTE!
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia e pregătită să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că Moscova îşi va apăra interesele naţionale, relatează Reuters.„În Ucraina, cei care sunt agresivi faţă de Rusia, şi în Europa şi în SUA – vor să negocieze? Fie. Dar noi o vom face pe baza intereselor noastre naţionale”, a declarat Putin la o întâlnire la Ministerul Apărării cu responsabili ai armatei şi înalţi funcţionari de stat, la care a fost prezent şi patriarhul Kirill, capul Bisericii ortodoxe ruse, potrivit Agerpres.„Nu vom renunţa la ce e al nostru”, a subliniat el.Putin a acuzat totodată Statele Unite că exploatează Europa în propriul interes şi a asigurat că Rusia nu are planuri de război împotriva Europei, adăugând că aderarea Ucrainei la NATO „nu este acceptabilă pentru Rusia nici peste 10, nici peste 20 de ani”.Liderul de la Kremlin a salutat pe de altă parte „consolidarea” societăţii ruse în spatele ofensivei sale din Ucraina, a consemnat AFP.Făcând bilanţul lui 2023, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale şi împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei din Ucraina, Vladimir Putin i-a reproşat din nou Occidentului că poartă un război împotriva ţării sale prin intermediari şi a prezentat, din nou, acest conflict drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei în faţa Vestului.„Cel mai important este poate (…) această consolidare generală a tuturor forţelor societăţii. Le mulţumesc încă o dată celor care ne ajută combatanţii pe front”, a spus Putin, amintind de „antreprenori şi voluntari, reprezentanţi de organizaţii publice, partide şi companii, elevi, studenţi şi pensionari”.El a salutat totodată o creştere a producţiei de arme şi muniţii a Rusiei, precum şi eşecul contraofensivei ucrainene din cursul verii, angajându-se să-şi continue ofensiva în 2024, dar evitând din nou să dezvăluie pierderile ruse de pe front din ultimii doi ani.Săptămâna trecută, Vladimir Putin a admis că 617.000 de ruşi luptă actualmente în acest conflict. SUA au indicat un bilanţ de 315.000 de militari ruşi răniţi sau ucişi pe frontul din Ucraina, în mare parte blocat din noiembrie 2022 şi după retragerea rusă din Herson.Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 şi după invazia din februarie 2022 alte patru regiuni ucrainene, controlează în prezent circa 17,5% din teritoriul care a fost recunoscut internaţional ca făcând parte din Ucraina după destrămarea URSS, în 1991. Kievul afirmă că nu va avea linişte până când nu va fi alungat din Ucraina ultimul soldat rus, mai menţionează Reuters.Uite unul care stie ce vrea!
ZELENSKI-SPRIJIN PANA-N PANZELE ALBE!
Regatul Unit şi Franţa vor susţine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, au transmis de la Paris ministrul britanic de Externe David Cameron și omologul său francez Catherine Colonna.Marea Britanie și Franța și-au reiterat marți hotărârea ca invazia rusească în Ucraina să se încheie cu un eșec, transmite Associated Press după o conferință de presă susținută la Paris de șefii diplomațiilor celor două țări. David Cameron a spus că aliații Ucrainei trebuie să-și folosească mai bine puterea economică pentru ca Kievul să poată învinge mașina de război a Moscovei.
Ministrul de externe al Regatului Unit David Cameron și omologul său francez Catherine Colonna și-au reiterat convingerea că Rusia nu poate fi învinsă în lipsa sprijinului acordat până acum de Statele Unite, cel mai mare susținător militar al Ucrainei. Cameron a spus, după întâlnirea avută cu Colonna la Paris, că economiile partenerilor occidentali ai Ucrainei ar putea depăși economia rusească „cu 25 la unu” sau chiar mai mult. „Ceea ce trebuie să facem este să facem ca puterea economică și acel angajament să plătească”, a spus el. „Dacă reușim, nu am nicio îndoială că ne putem asigura că (președintele rus Vladimir) Putin pierde. Și este esențial să piardă”, a spus Cameron. Cu toate acestea, nici Cameron și nici Colonna nu au anunțat un nou ajutor pentru Ucraina și nici nu au acceptat întrebări din partea jurnaliștilor.
„Mână în mână încă de la început, țările noastre lucrează împreună pentru a se asigura că agresiunea rusă se va solda cu un eșec”, a spus Colonna.
În Statele Unite, asistența pentru Ucraina a devenit o problemă de politica internă.Intenția președintelui american Joe Biden de a ajuta în continuare Ucraina într-un război alimentat cu miliarde de dolari a fost respinsă de Congres.Uniunea Europeană și cele 27 de state membre ale sale au trimis 91 de miliarde de dolari sub formă de asistență financiară, militară, umanitară și pentru refugiați în timp de război. Dar de asemenea, se ceartă cu privire la următoarea sumă forfetară planificată.Concluzia?Englezii si francezii il vor sprijini pe Zelenski, ca soar pe front mor ucraineni de-ai lui!
PUTIN-“PE EI, CA N-ARE GLOANTE!”
Trupele ucrainene din prima linie se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie și au redus unele operațiuni militare din cauza lipsei de asistență străină, a declarat un general de rang înalt al armatei pentru Reuters.„Există o problemă cu muniția, în special cu obuzele post-sovietice, adică 122 mm, 152 mm. „Aceste probleme există în întreaga linie a frontului”, a spus generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski într-un interviu.Oleksandr Tarnavski a mai spus că lipsa obuzelor de artilerie este o „problemă foarte mare”, iar scăderea ajutorului militar străin are un impact asupra câmpului de luptă.„Volumele pe care le avem astăzi nu sunt suficiente, având în vedere nevoile noastre. Deci, le redistribuim. Replanificăm sarcinile pe care ni le-am stabilit și le facem mai mici pentru că trebuie să le întreținem”, a spus el, fără a oferi detalii.Declarațiile generalului de brigadă Oleksandr Tarnavski vin după ce parlamentarii SUA nu s-au pus de acord privind sprijin de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar liderii UE nu au reușit să ajungă la unanimitate privind un ajutor de 50 de Oleksandr Tarnavski mai spune că și forțele ruse duc lipsă de muniție, fără a preciza natura acestora.Tarnavski e generalul care a condus o contraofensivă care a dus la eliberarea orașului Herson și partea vestică a râului Nipru, în noiembrie 2022.
El a avut, de asemenea, un rol important într-o ofensivă pe scară largă în regiunea sud-estică Zaporojie dar care a adus puține rezultate din cauza puternicelor sisteme defensive ruse.Rusia se află în ofensivă în est și încearcă să încercuiască orașul strategic Avdiivka din est, a cărui apărare este supravegheată de trupele conduse de generalul Oleksandr Tarnavski, scrie Reuters.
Avdiivka este un obiectiv vital pentru Rusia. Preluarea orașului ar deschide posibilitatea Rusiei de a prelua controlul deplin asupra provinciilor Donețk și Luhansk.Deja ucrainenii regreta armele vandute pe piata neagra!
CURIOZITATI ISTORICE
- Povestea celor doi îndrăgostiți, un roman erotic, a fost una dintre cărțile cele mai vândute ale secolului al XV-lea. A fost scrisă de Papa Pius al II-lea înainte de a prelua papalitatea.
- Se crede că aproximativ 97% din istorie s-a pierdut în timp. Relatările scrise despre istorie au început abia acum aproximativ 6.000 de ani. Oamenii moderni au apărut pentru prima dată acum aproximativ 200.000 de ani.
- Înainte ca Iulius Cezar să invadeze Britania, mulți romani nu credeau că există. Iulius Cezar a fost primul roman care a invadat Britania. A făcut-o de două ori în anii 55 și 54 î.Hr. Unii romani credeau că Britania este doar piciorul altui continent imens la nord. Alții credeau că este un loc plin de bogății incredibile, în timp ce majoritatea credeau că pur și simplu nu există.
- Uniunea Sovietică a încercat să șteargă memoria lui Genghis Han. În timpul stăpânirii sovietice de la sfârșitul secolului al XX-lea, menționarea numelui marelui cuceritor mongol era considerată o crimă împotriva URSS. Sovieticii au eliminat povestea sa din manualele școlare și au interzis pelerinajele la locul său de naștere din Khentii.
- Ghilotina a fost inventată pentru a crea „egalitate în execuție”. Până la utilizarea sa răspândită, metodele obișnuite de execuție în Franța erau destul de sălbatice. Pedepse precum tragerea în țeapă erau comune. Ideea de a folosi ghilotina ca metodă principală de execuție a făcut parte din mișcarea pentru egalitate în Franța care a stimulat revoluția.
- Adolf Hitler a contribuit la designul Volkswagen Beetle. Între Hitler și Ferdinand Porsche, mașina iconică a fost proiectată ca parte a unei inițiative germane revigorată de Hitler pentru a crea o mașină accesibilă și practică pe care toată lumea să o poată deține.
- Egiptenii antici foloseau plăci de piatră ca perne. În Egiptul Antic, capul era considerat sediul vieții spirituale și trebuia îngrijit. Prin urmare, când se culcau, egiptenii își puneau capul pe o piatră cu o curbă în ea.
- Primele opere de artă cunoscute datează în urmă cu aproximativ 100.000 de ani. Se crede că a început cu Homo sapiens în perioada paleolitică superioară. Cele mai vechi opere de artă cunoscute au fost găsite într-o peșteră în ceea ce este acum Franța.
- În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, americani numeau hamburgerii „bisteca libertății”. Aceasta pentru că „hamburger” suna un pic prea german. De asemenea, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, chisăul era redenumit „varză libertății”.
- Războiul dintre Olanda și Scilly a durat 335 de ani și nu a avut bătălii sau morți. Între 1651 și 1986, războiul a fost un produs al Războiului Civil Englez și a deciziei olandezilor de a susține parlamentarii în detrimentul monarhiștilor. Monarhiștii au jefuit câteva vase de transport olandeze în răzbunare înainte de a fugi pe Insulele Scilly. Olandezii au venit, cerând despăgubiri de la monarhiști, și când aceștia nu au plătit, au declarat război. Dar au decis să dea bir cu fugiții și să se întoarcă acasă repede, realizând că monarhiștii nu aveau niciun ban. Singura problemă este că nu au declarat niciodată pace cu Insulele și au uitat cu desăvârșire că erau în război.
- Nepotul lui Adolf Hitler a luptat împotriva naziștilor în al Doilea Război Mondial. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, William Patrick Hitler (mai târziu William Patrick Stuart-Houston) a fost recrutat în Marina Statelor Unite, unde a slujit ca medic de marină pe tot parcursul războiului până în 1947. A fost rănit în acțiune și i s-a acordat Inima Purpurie, apoi a obținut cetățenia americană.
- Cel mai rapid chirurg din istorie a avut o rată de mortalitate de 300% – șocant, nu-i așa?! Chirurgul Robert Liston era considerat „cel mai rapid cuțit din Vest”. A fost un pionier al chirurgiei rapide. În timp ce efectua o amputare pe câmpul de luptă în fața unui grup de spectatori, Liston a tăiat piciorul pacientului său atât de repede încât a tăiat accidental degetele persoanei care îl ajuta. Un bărbat care a asistat la operație a căzut și a murit de un atac de cord. Apoi, pacientul lui Liston și asistentul său au murit de septicemie din cauza amputării comune, făcându-l pe Liston singurul chirurg din istorie cu o rată de mortalitate de 300%.
- Existau „maratoane de dans” în timpul Marelui Război. Aceste concursuri de rezistență umană serveau drept modalitate de a oferi cuplurilor căsătorite financiar instabile un acoperiș deasupra capului și hrană pentru câteva zile. Partenerii de dans se schimbau la culcare, în timp ce celălalt îi sprijinea și continua să danseze cu ei.
- Unul din 200 de bărbați sunt descendenți direcți ai lui Genghis Han. Împăratul mongol era cunoscut pentru a fi avut cel puțin 11 copii. Oamenii de știință au realizat un studiu în 2003 care a arătat că unul din 200 de bărbați împărtășește un cromozom Y cu cuceritorul.
- În epoca victoriană, bărbații cu mustăți foloseau cupe speciale. Denumite pragmatic „cupe pentru mustață”, aceste căni făcute special aveau protecții care împiedicau mustața unui bărbat să intre în ceașca lui caldă de ceai!
- Anul 46 î.Hr. a avut 445 de zile și este cel mai lung an din istoria umană. Supranumit anul confuziilor, acest an a avut două luni bisecte suplimentare inserate de Iulius Cezar. A fost făcut acest ajustare pentru ca noul său calendar, Julian, să se potrivească cu anul sezonier.
- În America colonială, sclavii puteau câștiga libertatea prin procese. Cu toate că era o șansă mică de succes, câștigarea în instanță însemna că sclavul devenea acum cetățean. Deoarece sclavii adesea nu aveau nume de familie și aveau nevoie de un nume de familie pentru a fi cetățeni, li se dădea adesea numele de familie „Freeman”.
- Turnul înclinat din Pisa nu a fost niciodată drept. Cunoscut pentru înclinarea sa de patru grade, acest clopot italian a fost construit în secolul al XII-lea. Când construcția celui de-al doilea etaj a început, turnul a început să se încline din cauza terenului instabil pe care a fost construit.
- Islanda are cel mai vechi parlament din istorie. Denumit Althing, a fost înființat în 930 și a rămas parlamentul activ al Islandei de atunci.
- Alexandru cel Mare a numit peste 70 de orașe după el însuși. Alexandru cel Mare a cucerit peste 2 milioane de mile pătrate din suprafața Pământului până la vârsta de 30 de ani, așa că numirea orașelor după el însuși era mult meritată.
- Cleopatra a fost primul membru al dinastiei sale care a vorbit egipteană antică. Ea putea, de asemenea, să vorbească alte 8 limbi, inclusiv greaca antică, iraniană antică, partiană antică, siriacă, etiopiană, troglodytae, ebraică și arabă.
- Programul național de masă școlară din America din 1946 a fost rezultatul celui de-Al Doilea Război Mondial. Guvernul a realizat că oferind copiilor mese gratuite, ar putea avea o bază de recrutare mai sănătoasă dacă ar avea nevoie din nou.
- Paul Tibbets, pilotul avionului Enola Gay, care a lansat prima bombă nucleară asupra orașului Hiroshima, nu a avut înmormântare sau piatră funerară. Apropiindu-se de moarte, Tibbets a decis că nu vrea o înmormântare sau o piatră funerară, deoarece se temea că ar deveni un loc pentru proteste împotriva armamentului nuclear. În schimb, a fost incinerat, iar cenușa i-a fost împrăștiată peste Canalul Englez.
- În Anglia medievală, cuvântul „ask” era pronunțat „axe”. Această pronunție a cuvântului a fost inclusă chiar și în prima traducere în engleză a Bibliei: „Axe și ți se va da”.
- În 1710, liderii amerindieni au călătorit în Marea Britanie pentru a vizita regina Anne. Cei patru regi Mohawk din una dintre cele Cinci Națiuni ale Confederației Iroqueze și popoarele algonchiene au fost tratați cu mare onoare ca diplomați. Transportați prin străzile Londrei în căruțe regale, au fost întâmpinați personal de regină la Curtea Palatului St. James.
- Glonțul de pușcă de calibrul 7,62 mm a fost creat acum 129 de ani. Muniția AK47 a fost dezvoltată de Imperiul Rus în 1891. Inițial proiectată pentru pușca cu acțiune bolt Mosin-Nagant, această muniție este încă în uz astăzi.
- Shakespeare a inventat gluma „yo momma”. În piesa sa, „Titus Andronicus”, unul dintre personaje, Chiron, exclamă: „Tu ai distrus-o pe mama noastră”, la care un alt personaj, Aaron, răspunde: „Tâlharule, eu ți-am distrus mama.”
- Hollywood s-a mutat din New York în Los Angeles pentru a scăpa de patentele lui Edison. Thomas Edison avea brevete pentru peste 1.000 de lucruri diferite, inclusiv pentru cea mai mare parte a tehnologiei necesare pentru a realiza filme de înaltă calitate. Așa că producătorii independenți de filme s-au mutat în California, o zonă a țării unde judecătorii nu erau la fel de prietenoși cu Edison și brevetele sale.
- Charles Darwin și-a inventat propriul scaun de birou cu roți. Cercetătorul celebru a descoperit că, în zona sa de studiu, trebuia să meargă dintr-un capăt al biroului la altul, de la bancă la bancă. Așa că, pentru a-și maximiza productivitatea și a economisi timp valoros de studiu, a decis să atașeze roți fotoliului său luxos.
- Circul Maxim din Roma rămâne încă cea mai mare arenă sportivă construită vreodată. A fost folosit pentru execuția prizonierilor, parte a triumfului roman și curse de care. Istoricilor cred că Circul Maxim ar fi putut găzdui între 150.000 și 250.000 de oameni în orice moment.
- Sparțanii erau atât de bogați încât nimeni nu trebuia să muncească. Sparța antică era o țară extrem de bogată, în mare parte datorită cuceririi și dominației vecinilor lor, heloții. Când un băiat spartan ajungea la maturitate și devenea bărbat, statul spartan îi acorda o alocare de teren agricol public. De asemenea, era recompensat cu un contingent de sclavi eloti care să lucreze pe acel teren.
- Faraonii egipteni antici își foloseau sclavii ca prindere pentru muște. Aruncau miere pe sclavi, ceea ce atrăgea muștele către sclavi în loc să vină către ei, și, totodată, prindeau și ucideau muștele.
- În timpul unui triumf roman, soldații cântau cântece obraznice despre comandanții lor pentru amuzamentul mulțimilor. Un triumf roman era în felul său o paradă în care un general roman și armata sa defilau prin străzi, sărbătorind faptul că au cucerit noi teritorii pentru Roma. Existau multe obiceiuri festive care aveau loc în timpul unui triumf. Unul dintre acestea era ca soldații romani reveniți să cânte cântece crude și bătătoare de joc despre comandanții lor, spre amuzamentul mulțimii.
- Contrar legendei, George Washington nu avea dinți de lemn! Primul președinte american avea proteze dentare de lux făcute din aur, plumb și fildeș, precum și dintr-o combinație de dinți umani și animali!
- Termenul „salvat de clopot” nu provine de la îngroparea în viață. Din cauza clopotelor atașate sicrielor din acea perioadă, oamenii presupun în mod greșit că termenul „salvat de clopot” provine de la faptul că oamenii erau salvați de aceste clopote de pe sicrie. Cu toate acestea, termenul provine de fapt din box.
- Un bărbat a supraviețuit atât bombardamentului atomic de la Hiroshima, cât și ulterior de la Nagasaki. Tsutomu Yamaguchi era un inginer naval în vârstă de 29 de ani într-o călătorie de afaceri de trei luni la Hiroshima. A supraviețuit bombei atomice la 6 august 1945, aflându-se la mai puțin de 2 mile de epicentrul exploziei. La 7 august, a luat un tren înapoi spre orașul său natal Nagasaki. La 9 august, fiind la biroul său cu colegii, a avut loc o altă explozie nucleară. Yamaguchi a ieșit din dărâmături având doar răni ușoare pe lângă cele deja existente. A supraviețuit celor două explozii nucleare în două zile.
- De la sfârșitul Primului Război Mondial, peste 1.000 de oameni au murit din cauza bombelor neexplodate rămase. În timpul Marelui Război, aproximativ 200 de livre de explozibil erau trase per metru pătrat pe frontul de vest. Cu toate acestea, nu toate aceste proiectile au explodat. Din 1919, peste 1.000 de civili și colectori de muniție au murit în explozii cauzate de acestea în Franța și Belgia.
- Albert Einstein a refuzat președinția Israelului. Einstein nu era cetățean al Israelului, dar era evreu. Fizicianul german născut i s-a oferit postul în 1952, dar l-a refuzat, spunând: „Sunt profund mișcat de oferta din partea Statului nostru Israel, și totodată întristat și rușinat că nu o pot accepta. Toată viața mea am avut de-a face cu probleme obiective, așa că îmi lipsește atât aptitudinea naturală, cât și experiența pentru a trata corespunzător oamenii și a exercita funcții oficiale.”
- Thomas Edison nu a inventat majoritatea lucrurilor pe care le-a brevetat. Se poate spune că Edison a fost unul dintre cei mai notorii hoți de proprietate intelectuală din lume. Dintre cele 1.093 de lucruri pe care le-a brevetat, majoritatea le-a furat de la genii precum Nikola Tesla, Wilhelm Rontgen și Joseph Swan (care a inventat inițial becul!)
- Genghis Han a fost tolerant față de toate religiile. Unul dintre interesele sale era să învețe lecții filozofice și morale din alte religii. Desi era tengrist, consulta adesea cu călugării budisti, musulmani, misionari crestini și călugări taoisti.
- Căpitanul Morgan a fost o persoană reală! Fața marcii îndrăgite de rom a fost un corsar galez care a luptat împotriva spaniolilor alături de englezi în Caraibe. Numele său complet era Sir Henry Morgan și a fost înnobilat de regele Charles al II-lea.
- Curcanii erau odată venerați ca zei. Poporul maya credea că curcanii erau vasele zeilor și îi onorau cu venerație.
- Aruncatul vulpilor a fost odată un sport popular. Popular în rândul elitei Europei în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, aruncatul vulpilor implica o persoană care arunca o vulpe cât mai departe și cât mai sus posibil! · Circul Maxim din Roma este încă cea mai mare arenă sportivă construită vreodată. A fost folosit pentru execuția de prizonieri, ca parte a Triumfului Roman și pentru cursele de care. Istoricilor cred că Circul Maxim putea găzdui între 150.000 și 250.000 de oameni în orice moment dat.
- Sparțanii erau atât de bogați încât nimeni nu trebuia să lucreze. Sparta antică era o țară extrem de bogată, în principal datorită cuceririi și dominației vecinilor lor, heloților. Când un băiat spartan ajungea la maturitate și devenea bărbat, statul spartan îi acorda o parcelă de pământ public. De asemenea, îl recompensa cu un număr de sclavi heloți pentru a-i lucra.
- Faraonii egipteni antici își foloseau sclavii ca prinzători de muște. Îi ungeau pe sclavii lor cu miere, ceea ce atrăgea muștele spre sclavi în loc să se apropie de ei, și totodată prindeau și omorau muștele.
- În timpul unui Triumph roman, soldații cântau cântece obscene despre comandanții lor pentru amuzamentul mulțimii. Un Triumph roman era asemănător cu o paradă în care un general roman și armata sa defilau prin străzi, sărbătorind cucerirea unor teritorii noi pentru Roma. Existau multe obiceiuri festive care aveau loc în timpul unui Triumph, printre care și cântece obscene și glume despre comandanții lor, cântate de soldații romani pentru amuzamentul mulțimii.