home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
31.03.2024
FAPTUL DIVERS

ELON MUSK TINE CU URSUL

Elon Musk a comentat pe X situația războiului din Ucraina susținând că decizia Kievului de a lansa o contraofensivă a fost greșită și afirmă că Rusia va mai înregistra importante câștiguri teitoriale. Mai mult, șeful Tesla are și câteva sfaturi pentru comandanții ucraineni privind desfășurarea tactică de trupe. Contraofensiva a fost „o tragică pierdere de vieți pentru Ucraina atacând o armată mai mare care avea apărare în adâncime, câmpuri minate și artilerie mai puternică”.El a precizat că „recomandarea sa de acum un an a fost ca Ucraina să intre în tranșee și să aplice toate resursele pentru apărare”. „Nu există nicio șansă ca Rusia să cucerească toată Ucraina, deoarece rezistența locală ar fi extremă în vest, dar Rusia va câștiga cu siguranță mai mult teren decât are astăzi”, a scris el, potrivit Sky News.„Cu cât războiul va continua mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câștiga Rusia până când va ajunge la Nipru, care este greu de depășit. Cu toate acestea, dacă războiul durează suficient de mult, Odessa va cădea și ea”, apreciază MuskAsa ceva… Daca afla Biden, precis interzice X , cum a interzis si Tik Tok!

DE LA 1 APRILIE NU VOM MAI PRIMI SCRISORI

Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România a decis să declanșeze conflictul colectiv de muncă sub forma unei greve generale începând de luni, 1 aprilie, relatează News.ro. În replică, compania de stat Poșta Română a catalogat conflictul de muncă drept artificial și a dat asigurări celor două milioane de pensionari că nu vor fi afectați de acțiunile poștașilor.„Compania a solicitat medierea, însă reprezentanţii SLPR au refuzat acest lucru. În contextul în care negocierile intense purtate încă de la finalul anului trecut între Compania Naţională „Poşta Română” şi SLPR nu au ajuns la un rezultat, iar SLPR a decis declanşarea grevei generale a unei părţi a angajaţilor”, a precizat Poșta Română într-un comunicat de presă.Nicio problema! Vom comunica prim email sau fax!

SARACUL ZELENSKI! TARE BOGAT MAI E!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi familia sa au obţinut un venit total de 317.000 de dolari în 2023, potrivit unei declaraţii de avere publicate la sfârşitul săptămânii, relatează în ediţia de duminică kyivindependent.com. Declararea electronică a averii oficialilor ucraineni a fost impusă în 2014, în cadrul luptei împotriva corupţiei.Această obligaţie a fost suspendată după invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, iar Zelenski a reimpus-o prin lege în octombrie 2023.Şeful statului ucrainean şi membrii familiei sale declară că au obţinut în 2023 venituri în valoare de 12.423.008 grivne (316.700 de dolari, 292.211 de euro), a anunţat sâmbătă preşedinţia ucraineană.El precizează că 7.455.972 de grivne (190.100 de dolari, 175.377 de euro) provin din vânzarea de obligaţiuni de stat.Restul de 4.967.036 (126.600 de dolari, 116,833 de euro) reprezintă salarii, dobânzi bancare şi venituri din închirierea unor bunuri imobile, potrivit preşedinţiei.”Creşterea veniturilor faţăă de 2022 a avut loc în urma reluării plăţii chiriciilor”, precizează preşedinţia.Soldul în numerar al familiei Zelenski a scăzut cu aproape 2,8 milioane de grivne (71.000 de dolari, 65.861 de euro), la sfârşitul lui 2023, anunţă preşedinţia.Bietul de el! Te si miri cum se descurca de la o leafa la alta!

SOSOACA-DIVORTUL ANULUI!

Silvestru Șoșoacă, hotărât să divorțeze de Diana Șoșoacă. Scandalul dintre Silvestru Șoșoacă și senatoarea Diana Șoșoacă continuă să ia amploare, mai ales după ce a fost dat afară din partidul SOS România și mai mult îi va lua și numele de „Șoșoacă” care a consacrat-o. Silvestru Șoșoacă o acuză într-o înregistrare audio care circulă pe internet pe Diana Șoșoacă că a manipulat membrii partidului și că trăiește doar din spectacole grotești, fără a face altceva concret.Acesta o prezintă pe senatoarea controversată, implicată în zeci de scandaluri în Parlamentul României și o apropiată „de casă” a Ambasadei Federației Ruse de la București, ca pe o persoană care trăiește din „show-uri și scandaluri”, iar relația lor este caracterizată ca fiind plină de certuri zilnice. Silvestru menționează că Diana s-a transformat de când s-au căsătorit și că acum se crede o „zeiță”, comportându-se urât.„E nesimțire, lipsă de bun simț… jigodeală la maxim…harfe și fițe de București…pe cap de locuitor n-ar nimeni cât ea (…) Stresul și-l autoprovoacă. Nu o obligă nimeni să-și facă atâția dușmani și niciun prieten. Să ne-nțelegem! Ăsta e felul ei de a fi și n-a înțeles că trebuie să fie și deșteaptă… Mai schimbă o vorbă, mai schimbă o glumă …na…vezi și tu că ești om… nuu… ea e luptător”, a declarat Silvestru Șoșoacă într-o înregistrare audio.Cei care le-au urat CASA DE PIATRA n-au facut-o din tot sufletul!

CIOLACU E PE VAL

Alianța PSD – PNL a trecut de 50%. AUR scade 7 % și e întrecută de Alianța Dreapta Unită. Partidul lui George Simion a scăzut de la 21% la 14%. Dacă mâine ar fi alegeri pentru europarlamentare, Alianța de guvernare ar trece de 50%, în timp ce Alianța Dreaăta Unită este puțin înainatea AUR.

Intenții de vot europarlamentare:

Alianța PSD + PNL – 53%

Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+FD) – 14%

AUR – 14%

SOS România – 5%

UDMR – 5%

PUSL – 4%

Altul (sub 2% fiecare) – 5%

În urmă cu 2 luni partidul lui Simion avea 21%. Partiul Dreapta Unită s emenține în jurul a 14-15%.

Noroc ca romanul nu prea se ia dupa sondaje si voteaza cum il taie…popoul!

CARSTOIU BAGA BUCURESTIUL LA REANIMARE!

Candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat că putea să fie de mai multe ori ministrul Sănătății, dar a refuzat. Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, susţine că a primit de mai multe ori propunerea de a fi ministru al Sănătăţii, însă a refuzat. Cătălin Cîrstoiu susţine că are o relaţie bună cu actualul ministru, Alexandru Rafila, care i-a fost profesor în facultate.În schimb, Cătălin Cîrstoiu nu-i oferă ”notă de trecere” lui Sorin Oprescu nici ca primar general, nici ca manager al Spitalului Universitar. Îl acuză că i-a minţit pe bucureşteni cu promisiunea că va face autostradă suspendată în jurul Capitalei. ”Ce ar fi să vă spun eu că mâine ne vom plimba cu telegondola prin Capitală? N-am să fac în viaţa mea o astfel de mizerie”, a declarat Cîrstoiu la Prima TV. Parca si doctorul Oprescu voia sa faca Bucurestiul bine…

STIATI CA?…

În Marea Britanie, legea spune că un șofer ar trebui să-și oprească mașina și să încurajeze oile să traverseze drumul, dacă este nevoie.

Șoarecii nu pot vomita.

Urechile unui șoarece se mișcă independent unul de altul, ceea ce îi ajută să localizeze sunetele în mod eficient.

Când hipopotamii sunt stresați, aceștia își excretă un ulei roșu prin porii pielii, dându-le aspectul de sânge.

Koalașii dorm în medie 18 ore pe zi.

Inima unui rac bate de aproximativ 300 de ori pe minut.

Bebelușii se nasc fără genunchi. Oasele genunchilor se formează abia între vârsta de 2 și 6 ani.

Un grup de panda bebeluși este cunoscut sub denumirea de „trufandă”.

În anumite condiții, salsa picantă poate provoca halucinații.

Compania de jucării Lego este cel mai mare producător de anvelope din lume.

Pinguinii au glande care le permit să bea apa sărată.

Ananasul este unul dintre singurele fructe care conține o enzimă numită bromelaină, care poate dizolva carne.

Elefanții sunt singurele mamifere care nu pot să sări.

Struții pot să alerge cu o viteză de până la 70 km/h și pot să desfășoare o lungime de până la 5,5 metri.

În Japonia, există o insulă populată în întregime de iepuri.

În timpul hibernării, bursucii își reduc ritmul cardiac la aproximativ 20 de bătăi pe minut.

După ce și-au atins vârful de performanță fizică în jurul vârstei de 30 de ani, albinele lucrătoare mor în medie în câteva săptămâni.

Nutriționistul american Horace Fletcher a promovat o dietă care implica mestecarea de alimente de 32 de ori pentru fiecare înghițitură.

O albină regină poate trăi până la cinci ani, în timp ce o albină lucrătoare trăiește în medie doar câteva săptămâni.

Câinii au adesea o preferință pentru mâncare, bazată pe arome, iar cel mai des ales aliment, după un studiu, este pizza.

**Știință**: Un fulger poate fi de 5 ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui.

**Istorie**: În timpul Războiului Rece, SUA a cheltuit șase milioane de dolari pentru a antrena pisicile ca spioni.

**Culinar**: În Japonia există un restaurant unde poți mânca într-un decor de închisoare și vei fi servit de către „gardieni”.

**Natură**: Un șoarece poate supraviețui mai mult decât un cămilă fără apă.

**Cultură**: Cuvântul „samba” înseamnă „a lovi sau a bate” în limba africană Kikongo.

**Tehnologie**: Primul mouse de calculator a fost făcut din lemn.

**Sport**: În golf, termenul „caddy” provine de la cuvântul francez „cadet”, care înseamnă „tânăr nobil”.

**Muzică**: Cântărețul Michael Jackson a compus și interpretat melodia „Do the Bartman” pentru un episod al serialului „The Simpsons”.

**Literatură**: Cuvântul „bookkeeper” este singurul cu trei duble consecutiv în limba engleză.

**Arte**: Pictorul Pablo Picasso a fost suspectat de furtul celebrei opere „Mona Lisa” în 1911.

**Medicină**: Râsul poate reduce nivelul de stres și poate îmbunătăți sistemul imunitar.

**Modă**: În secolul al XIX-lea, femeile purtau „crinoline”, o fustă imensă susținută de un cadru de sârmă.

**Psihologie**: Oamenii sunt mai sinceri când sunt obosiți, deoarece creierul lor nu are suficientă energie pentru a inventa minciuni.

**Astronomie**: O zi pe planeta Venus este mai lungă decât un an pe Venus.

**Educație**: În Finlanda, elevii nu primesc note până la vârsta de șapte ani.

**Geografie**: Există un oraș numit „Hell” în Norvegia, care îngheață în timpul iernii.

**Economie**: În Japonia, există un serviciu de închiriere a persoanelor pentru a plânge la înmormântări.

**Politica**: În 1967, un candidat la primărie din Ecuador a fost ales postum.

**Religie**: În Budism, există o tradiție numită „Kung Fu Nuns”, unde călugărițele practică arte marțiale.

**Animale**: Elefanții sunt singurele animale care nu pot să sară.

Biologie:

  • Stelele de mare pot regenera brațele pierdute, chiar dacă le lipsește o parte centrală a corpului.
  • Inima unei girafe cântărește aproximativ 12 kilograme și pompează 60 de litri de sânge pe minut.
  • Cimpanzeii pot învăța să recunoască și să folosească simboluri abstracte, similar cu limbajul uman.
  1. Geografie:
  • Cel mai mare ocean din lume este Oceanul Pacific, care acoperă aproximativ o treime din suprafața Pământului.
  • Marea Moartă nu este chiar moartă – conține de fapt o varietate de microorganisme.
  • Punctul cel mai sudic de pe Pământ nu se află pe uscat, ci pe o insulă mică din Antarctica.
  1. Istorie:
  • Cleopatra a trăit mai aproape de lansarea iPhone-ului decât de construirea piramidelor din Giza.
  • În Roma antică, existau legi care interziceau purtarea tocurilor de către bărbați.
  • Vikingii au navigat până în America de Nord cu mult timp înainte de Cristofor Columb.
  1. Știință:
  • Fulgerul poate ajunge la temperaturi de până la 27.000 de grade Celsius, de cinci ori mai fierbinte decât suprafața soarelui.
  • Există mai multe stele în univers decât boabe de nisip pe toate plajele din lume.
  • Apa fierbe mai repede la altitudini mai mari.

Artă și cultură:

Mona Lisa nu are sprâncene din cauza unei restaurări greșite din secolul al XIX-lea.

Shakespeare a inventat aproximativ 1.700 de cuvinte, dintre care multe sunt folosite și astăzi.

Cel mai lung film din lume are o durată de peste 85 de ore.

Sport:

Jocul de fotbal a fost inventat în China cu peste 2.000 de ani în urmă.

Singurul jucător de baseball care a fost eliminat din joc de trei ori este Babe Ruth.

Campionatul Mondial de Scrabble are loc o dată la doi ani.

Diverse:

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere: „pneumoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”.

Există un festival anual dedicat luptei cu pernele în Spania.

În Japonia, există un restaurant unde poți mânca în compania bufnițelor.

Bonus:

Limba română are o pronunție unică a sunetului „î”, care nu se regăsește în alte limbi.

România are a doua cea mai mare populație de urși bruni din Europa.

Bucureștiul este cunoscut ca „Micul Paris” datorită arhitecturii sale elegante.

O furnică poate ridica aproximativ 50 de ori greutatea sa.

Oamenii de știință au descoperit că pisicile pot produce un sunet care se aseamănă cu o medie de 16 sunete diferite, inclusiv sunete de bebeluși și de maimuțe.

Coca-Cola a fost inițial de culoare verde.

În fiecare an, mai mulți oameni sunt uciși de către cămile decât de către rechini.

În Antarctica, există un râu subteran care curge sub gheață.

În medie, o persoană râde de aproximativ 15 ori pe zi.

Nu poți strănuta cu ochii deschiși.

Ochiul uman este de aproximativ 576 de megapixeli.

Într-o zi, corpul uman produce suficientă căldură pentru a fierbe aproximativ 2,5 litri de apă.

În Australia, există o specie de broască care poate sări până la 50 de ori lungimea propriei sale corpuri.

Delfinii dorm cu un ochi deschis și unul închis.

Într-un sandviș tipic BLT (bacon, salată, roșii), roșiile conțin mai multe calorii decât baconul.

În primul an de viață, un copil uman va învăța să se rostogolească, să se târască și să meargă.

Un astronaut care merge pe Lună poate sări de șase ori mai înalt decât pe Pământ.

Un pepene verde este de fapt o legumă, nu o fructă.

Un fluture poate gusta cu picioarele sale.

În medie, o persoană produce suficientă salivă în timpul vieții sale pentru a umple două piscine.

În Texas, este ilegal să ai mai mult de trei înghițituri de bere în gură în același timp. Desigur!:

Porcul criminal: În anul 1386, un porc a fost executat public în Franța pentru că a ucis un copil.

Campionatul de ascuns veverițe în pantaloni: Există un campionat mondial de ascuns veverițe în pantaloni, o competiție populară în Anglia.

Rozătoarele din New York: În fiecare an, orașul New York are mai mulți locuitori noi de tip rozătoare decât oameni.

Gemeni cu o perioadă lungă de timp între naștere: Cea mai lungă perioadă de timp dintre doi gemeni născuți este de 87 de zile.

ADN-ul comun cu bananele: Oamenii și bananele împart aproximativ 60% din ADN.

Religioși în căutarea unui loc de parcare: Studiile arată că 7% dintre americanii religioși se roagă la Dumnezeu pentru a găsi un loc bun de parcare.

Frica de cuvinte lungi: Există o fobie numită hippopotomonstrosesquippedaliofobia, care este frica de cuvinte lungi.

Cuvânt dublu în spaniolă: În spaniolă, cuvântul „esposas” înseamnă atât „soții”, cât și „cătușe”.

Secretul longevității: La aniversarea a 120 de ani, cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată a spus: „Am un singur rid și stau pe el”.

Cum se spune în daneză la prezervativ?: „Svangerskabsforebyggende middel”.

Căutarea cuvântului „askew” pe Google: Încearcă să cauți pe Google cuvântul „askew” să vezi ce se întâmplă.

Turnul Londrei și hrănirea leilor: Știai că intrarea în Turnul Londrei era liberă dacă aduceai cu tine o piscă sau un câine, pentru a hrăni leii?

Elefanții obezi din grădinile zoologice: Principala cauză de deces în rândul elefanților din grădinile zoologice din America este obezitatea.

Timp petrecut în oglindă: În medie, o femeie petrece 2 ani din viață uitându-se în oglindă, iar un bărbat doar 6 luni.

Furnicile nu dorm niciodată: Furnicile nu dorm niciodată, dar în zorii zilei se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorți.

Hipopotamul este cel mai periculos animal din Africa, chiar mai periculos decât leii și crocodilii.

În Antarctica, există o cascada care curge cu apă roz.

Pisicile au aproximativ 32 de muschi în fiecare ureche.

În mod normal, o persoană are aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap.

Un crocodil nu poate scoate limba.

Într-un studiu, s-a descoperit că când o persoană zâmbește, ea exercită mai puține mușchi decât când își face o față serioasă.

Ochiul de struț este de dimensiunea mingii de golf.

Pinguinii se împerechează de obicei cu aceeași pereche în fiecare an și își arată afecțiunea unul față de celălalt prin a-și atinge ciocurile.

În Japonia, există un festival numit „Hadaka Matsuri” în care bărbații se dezbracă complet și se luptă pentru a prinde o bucată de lemn norocosă.

Când albinele se împerechează, organele lor genitale se rup și masculii mor.

O persoană obișnuită produce în jur de 1 litru de mucus în fiecare zi.

În anul 2006, o femeie din Marea Britanie a vândut o felie de pâine prăjită pe eBay pentru 28 de lire sterline.

Când un câine latră, se mișcă aproximativ 100 de mușchi faciali.

În 1998, un asteroid a trecut foarte aproape de Pământ și nu a fost observat până când nu a fost deja în trecere.

Broaștele țestoase pot respira prin fundul lor.

Un studiu a descoperit că oamenii care visează în culori au o probabilitate mai mare de a avea visele înfățișând mâncare.

În Germania, există un hotel subacvatic unde oamenii pot să doarmă sub apă.

În anii ’90, NASA a trimis o carte în spațiu care conținea imagini ale oamenilor din întreaga lume și mesaje de la copii.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!